Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy MC i MM - Phono stage

Rekomendowane odpowiedzi

Z graniem z kompa bądź jak kto woli  plików to jednak bym nie przekreslal.

Mam któryś metr bieżący płyt cd oraz tyleż samo płyt winylowych, lecz tylko te które lubię i słucham. Nie ma u mnie żadnej z przypadku poza jedną ale jest kolekcjonerska( autografy itp.).

Co do plików to mam około 7TB danych z muzyką, są to głównie rip'y płyt winylowych i sacd, dpd oraz zgrane materiały z szpul-mastery, które że względu na cene-unikaty bądź nie możność posiadania tak dużej kolekcji mam elektronicznie. Rip winyla to srednio 2,5 - 3,5 GB w dsd. Można też porównać bo często jest opis jaką wkładka,  Photo i czym digitalizowana.

Doceniam granie z plików jak granie z LP czy cd.

8 godzin temu, andaudion napisał:

Nie widzę tylko sensu zgrywania płyt CD na dysk.

Sens ów się pojawia po zgraniu, lub kupieniu kilku tytułów. Wygoda słuchania z plików jest ewidentna. A potem przez długi czas ię zgrywa i taguje. Czasem kupuje pliki HiRes.
Po jakimś czasie tworzy się mały rytuał na początek wieczoru jedna płyta LP, a i CD też się uruchomi. Mam ich kilka różnych.
I jeszcze jedno media serwer ma to do siebie ze komputer nie musi być uruchamiany aby pliki grały.

Nie zgrywam LP - jakoś tak z zasady.

6 godzin temu, Tyran napisał:

Co do plików to mam około 7TB danych z muzyką,

No to ładnie. Chyba więcej niż ja mam, no ale ja głównie CD i nieco Hires. czyli wagowo wychodzi mniej.

12 godzin temu, Waldi_06 napisał:

Sens ów się pojawia po zgraniu, lub kupieniu kilku tytułów. Wygoda słuchania z plików jest ewidentna. A potem przez długi czas ię zgrywa i taguje. Czasem kupuje pliki HiRes.
Po jakimś czasie tworzy się mały rytuał na początek wieczoru jedna płyta LP, a i CD też się uruchomi. Mam ich kilka różnych.
I jeszcze jedno media serwer ma to do siebie ze komputer nie musi być uruchamiany aby pliki grały.

Nie zgrywam LP - jakoś tak z zasady.

No to ładnie. Chyba więcej niż ja mam, no ale ja głównie CD i nieco Hires. czyli wagowo wychodzi mniej.

Rozumiem Ciebie doskonale. Miałem okres plikowy, po którym zostało mi około 4TB w tym gęste łącznie z DSD. Jednak paradoksalnie zostałem przy fizycznych nosnikach, które notorycznie i wulgarnie ciągle dokupuję. Teraz mnie krew zalewa bo nowy Marillion 4LP podobno przesunięty na grudzień.

A teraz w temacie, bo nie jestem w tym wątku przypadkiem. Jestem elektronikiem niepraktykującym od 30lat. Czy istnieje w tej chwili finalna wersja, czy jeszcze zaczekać ?

Mam w tej chwili CA640P. Wlutowałem podstawki, opampy w zależności od humoru i podłączonego wzmacniacza 2134, musesy, 6172 i kilka innych, więc cos tam jeszcze potrafię.

W dniu 5.04.2020 o 10:48, andaudion napisał:

Czy istnieje w tej chwili finalna wersja, czy jeszcze zaczekać ?

Nie ma na co czekać. Płytek nie ma.
Płytki rozeszły się na pniu. I tyle.
To była finalna wersja.
Można zastanowić się nad wznowieniem, ale kilku chętnych by się musiało znaleźć.

Uruchomiłem DCserwo- działa ok. Offset kilka mV(było 15mV). Opamp ma co robić- temp. około 50 stopni.

Waldi dziękuję za kibicowanie, ale potrzebna jest podpowiedź trenera. Chodzi o post #539 z poprzedniej strony. Chyba został niezauważony w trakcie wymiany poglądów o plikach!

W dniu 4.04.2020 o 12:08, jarki59 napisał:

Również przyłączam się do gratulacji.
Z ciekawości zapytam jaki masz offset na tych 2SK209?
i czy u ciebie też występuje taki objaw jak skoki napięcia stałego na wyjściu pre?
Tak jak na tym filmiku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam 2sk170, żadnych skoków nie ma.

Ukryta Zawartość

Zamiast 2SC3381 mam LSK389.

Podmieniłem dla sprawdzenia oba podwójne tranzystory na 2x2SK170 ale sytuacja nie uległa zmianie. Ten sam objaw.

U mnie to musi być jakaś inna przyczyna. Tylko co?

było kilka pytań i kilka wątpliwości. Dlatego pokazuję prawidłowe podłączenie naszego pre phono do obudowy, gniazd i zasilania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja dla wygodnickich.

W dniu 7.04.2020 o 23:56, jarki59 napisał:

Tylko co?

Opisz ponownie i zwięźle na PW, postaram się pomóc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waldi_06
  • 2 tygodnie później...

Dziękuje/my za schemat: Podłączenie PRE. 

Mam do schematu dwa pytania.

Na płytkach mamy oprócz punktu J8(połączenie z earth loop breaker) dodatkowo J2. Czy J8 jest "lepszym" wyborem czy raczej opcja?

Schemat dotyczy opcji- wszystko w jednej obudowie. Czy ta opcja jest optymalna i nie ma co zawracać sobie głowy wersją z oddzielną obudową na zasilacz?.

Napisałem na PW.(starałem się zwięźle)

Na PW nic nie doszło.

J8 to głowny punkt. Sens jest taki sam jak w połączniiu w gwiazdę.
Głównym punktem odniesienia dla wszystkich bloków układu jest centralny kondensator zasilacza głównego.
Taki punkt powinien być tylko jeden. Niema znaczenia (w tym kontekście), czy połączenia są w gwiazdę czy jako wylewka masy.
Ma byc najbliżej centralnego punktu masy.
A w zasilaczach dwustopniowych jest to kondensator za stabilizatorem głównego stopnia ( o ile masy nie łaczą się wcześniej. U nas ten warunek jest spełniony.
Czy mozna do osobnej obudowy, można, ale nie gwarantuję poprawy, no i złącze musi mieć 9 pól. 8 zasilacza i jedno ogólne szase, a o tkaie złacze trudno.

• 3 tygodnie później...

Jakby ktoś miał płytki to jestem chętny, cały komplet.

Kolego posłuchał mojego i stwierdził, że jest zajeb...sty pre.

Też tak uważam ?

Kenwood 5090,Rapsberry + Konwerter USB-I2S-SPDIF (JarekC)

Lampucera + bufor GIC (praca własna), Creek Evo2, Epos M22i

W dniu 17.05.2020 o 19:47, mario00 napisał:

A co było nie tak że będą zmiany w reedycji mocno dopinguje jak będzie jeszcze lepiej.

Ten dziwoląg, to z tłumacza Google ?.

W dniu 17.05.2020 o 19:47, mario00 napisał:

A co było nie tak że będą zmiany w reedycji mocno dopinguje jak będzie jeszcze lepiej.

Nic. Pre jest ok.
Ale mam pomysł na nowy obwód MC który chciałbym posłuchać.

Mam dwa , lub trzy pomysły. Układ wejściowy zwiększyłbym do 8 tranzystorów z kaskodą dla każdego feta.
Taki układ bardzo lubi napięcie na MC ok 30-40volt.
Skomplikuje to zasilacz. Ale mamy stopień MC lepszy od dzisiejszego, no i na tranzystorach powszechnie dostępnych z maksymalną linearyzacją tego stopnia lecz dalej bez sprzężenia zwrotnego .
Pewnie opóźnienie załączania by się przydało.
I kilka innych drobiazgów.

W dniu 23.05.2020 o 16:41, Lambek napisał:

Ten dziwoląg, to z tłumacza Google ?.

Zostaw proszę kolegę mario00. Znam go i tak już ma że składnia nie taka. Ale to to dobry człowiek, choć nie młody. ma inny zawód ale serce w naszym DIY zaczarowane.

Panowie  proponuje Kochanowskiego tam jest ORTOGRAFIA jak i PRZECINKI , nigdzie nie jest napisane że jest to forum dla uczonych ci ze wsi chcą sobie też popisać

Dobra to teraz trochę w temacie.

Pograłem tym pre (mam gramofon Technics SL-1610MKII wkładka 270C i igłą za 40 PLN - nową) i cały czas mi za głośno grało. Mam wzmacniacz na chińskiej zmodowanej TPA3255.

Podłączyłem swój "stary" wzmacniacz Creek Evo 2.... i taki przester, ze głowa mała. Myślę za duże wzmocnienie pre.

Jako, ze wstawiłem 2SK209 i jednym i drugim stopniu pomyślałem, że może trochę maja za duże wzmocnienie. Zmieniłem w drugim stopniu (T24) na BC550C . Nic to nie dało.

Zabrałem się za R45, R27. Dopiero po wstawieniu 1K||1.5K Creek dał radę.

Co ciekawe mam wrażenie, ze dźwięk się mocno uporządkował, jak dla mnie gra lepiej.

Pozdrowienia.

Mialem ten sam przypadek Macios. Tam jest za duze wzmocnienie o czym pisal Waldek. 

"Proponuję wylutować R45, lub R27, co zmniejszy wzmocnienie o 50%, lub - nieco lepiej - wstawić tam po 200om - co da ten sam efekt."

W moim przypadku wystarczylo wstawic 200ohm.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Dzis, wymienilem przewody sygnalowe na srebro w moim pre. Kupowalem do wzmacniacza Waldkowego (Oli2), to wzialem nieco wiecej i podmienilem w przedbiegach w riaa. (wczesniej mialem miedz- jantzen solid core 6n, ktore sa na zasilaniu widoczne). Przyjemniej sie teraz slucha...ochh.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Dzis, wymienilem przewody sygnalowe na srebro w moim pre. Kupowalem do wzmacniacza Waldkowego (Oli2), to wzialem nieco wiecej i podmienilem w przedbiegach w riaa. (wczesniej mialem miedz- jantzen solid core 6n, ktore sa na zasilaniu widoczne). Przyjemniej sie teraz slucha...ochh.

Ukryta Zawartość

Fajnie wyglądają, w ptfe? Gdzie można takie dostać?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, jimmi napisał:

Mialem ten sam przypadek Macios. Tam jest za duze wzmocnienie o czym pisal Waldek. 

"Proponuję wylutować R45, lub R27, co zmniejszy wzmocnienie o 50%, lub - nieco lepiej - wstawić tam po 200om - co da ten sam efekt."

W moim przypadku wystarczylo wstawic 200ohm.

Właśnie miałem 200 ohm i tak za dużo.

• Pokaż nowe odpowiedzi