Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, dedal75 napisał:

Zastanawiam się co Cię tak cieszy ? 

Ta cała sytuacja którą zacytowałem wcześniej a zwłaszcza jak ludzie się nie mogą doczekać podwyżek produktów i sami się wręcz tego domagają. 

3 godziny temu, dominik082 napisał:

Ta cała sytuacja którą zacytowałem wcześniej a zwłaszcza jak ludzie się nie mogą doczekać podwyżek produktów i sami się wręcz tego domagają

Ty jestes normalny? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ty jestes normalny? 

Po przeczytaniu takich wiadomości jak Twoja na różnych forach i oczekiwaniu na podwyżkę cen to sam sobie odpowiedź komu to pytanie zadać. Pozdrawiam Dominik. 

43 minuty temu, dominik082 napisał:

Po przeczytaniu takich wiadomości jak Twoja na różnych forach i oczekiwaniu na podwyżkę cen to sam sobie odpowiedź komu to pytanie zadać. Pozdrawiam Dominik.

Gdybys przeczytal ze zrozumieniem caly moj post i byc moze innych uzytkownikow na innych forach, nie wypisywalbys takich glupot. Oczekiwac, a, nie móc sie doczekac to jakby nie to samo. Do tego nie trzeba byc porażająco inteligentnym aby to pojąć. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• 2 tygodnie później...

No i stało się… Długo czekałem, by usłyszeć wzmacniacz trochę ciekawszy od Lectora ZXT 70. Wysoko postawiona poprzeczka przez Moon ACE nadal jest niedościgniona, ale... Prosto z Warmii – dzięki uprzejmości kolegi @dedal75 – przyjechał rodzimy sprzęt, ale tym razem Małopolskiej firmy Haiku Audio. Już u Konstruktora BMNów pokazał ciekawe granie. Kiedy jednak Bright – który jest tzw. hybrydą – trafił do mojego pokoju, to zaczął pokazywać pazurki. Z każdą godziną jego prezentacja odtwarzanej muzyki była ciekawsza, zaskakiwała i udowadniała, że rodzime manufaktury dużo potrafią !!!

Dawniej słuchałem hybrydę Vincenta SV-237 MK podłączonego poprzez listwę GigaWatt PF-1 przewodami Van den Hul The Wind MK2, do kolumn AA Hyperiion IV wspomaganymi okazyjnie subem Rel T7i i okazało się, że Haiku Audio Bright napędzający BMN Berges 3 z Crescendo poprzez Wireworld Mini Ecklipse 8 daje więcej i dużo lepszych wrażeń brzmieniowych od tegoż zestawu. Pewnie zupełnie inaczej by się to przedstawiało z Bergesami 3, jednak wówczas ich nie miałem…

Haiku Bright zagrał nad wyraz dobrze z każdym rodzajem muzyki, co sprawia, że jest sprzętem bardzo uniwersalnym, mającym duży potencjał i spore możliwości. Scena była spora w swojej szerokości i głębokości i w porównaniu do mojej Yamahy AX-892 pokazywała więcej szczegółowości w przestrzeni, dobrze osadzała muzyków w niedużych składach oraz była na dużo wyższym poziomie czystości przekazu i prezentacji. Dźwięki były bardzo naturalne, muzykalność Brighta, jak i swoboda prezentacji wybrzmień tonalnych dobrze podana i z poprawną mocą. Tutaj mam wrażenie, że jednak Lector ZXT 70 miał więcej energii, ale w kilku gatunkach muzyki sobie nie radził z kontrolą, która lepiej mi przypadła w Haiku. Słuchanie naprawdę różnej muzyki w ogóle nie męczyło, a dawało dużą przyjemność i satysfakcję, bo każdy szczegół był zaprezentowany realistycznie ze sporą nutką subtelności, spokojnie, dostojnie wręcz prezentując swoją wysoką klasę przekazu. To po prostu naprawdę dobrze zagrało!!! Najbardziej podobała mi się bardzo dobra prezentacja instrumentów, które swoją bogatą barwą, dużą różnorodnością prezentacji poszczególnych tonów i kulturą odniesienia w przestrzeni powodowały, że mój pokój nie zagrał tak ścianami, jak w przypadku Yamahy. To znaczy prawie nie było przeciągnięć basowych pomimo basu dużo niżej schodzącego i bardziej różnorodnego, a bardziej sprężystego. Średnica także okazała się bogata i dźwięczna, bez jakiejś natarczywości o ładnej, naturalnej barwie (zawłaszcza wokali), natomiast wysokie tony ukazały dźwięki niektórych instrumentów brzmiąc mocno i odpowiednio metalicznie, ale także naturalnie i bez zapiaszczenia.

Haiku Bright naprawdę bardzo mnie zaciekawił i cieszę się, że mogłem u siebie go usłyszeć. Żałuję tylko tego, że nie miałem możliwości gościć tej hybrydy na dłuższe słuchanie, bo dźwięki wprawiały mnie w jakiś błogi wewnętrzny spokój, z biegającymi ciarami po plecach. Kolega z Żoną za bardzo mi przeszkadzali swoim gadulstwem, jednak dobre wrażenie z odsłuchu pozostanie na długo… (sic!)  :)

Haiku Bright-małe.jpg

Ja również dziękuję @Marko Polo za gościnę , spędziłem miło sobotę i niedzielę bo to ze śniadaniem😁. Muzyka posłuchana , podyskutowane i .... 😉

Zwiedziłem Bydgoszcz w miarę możliwości , poznałem również Pana  Bogdana z Bmn i posłuchałem parę gratów 😉 , takie podejście do klienta to rozumiem 👍

Więc ,wyjazd uważam za bardzo udany i mam nadzieję kiedyś zostanie powtórzony . Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 2 tygodnie później...

Cześć

Właśnie jestem po spotkaniu z Bogdanem, na którym słuchaliśmy jego świeżutkich kolumn podstawkowych Beszele 2 Pro z aktualnie ich najlepszymi podzespołami. Świeżutkich, bo dopiero wczoraj - w piątek, udało mu się je poskładać i nawet nie zdążył ich dokładniej zestroić. Chcę się podzielić wrażeniami.

U mnie aktualnie gra integra Luxman L590AXII, źródło które akurat słuchaliśmy to Lector CD707+PSU7 w top wersji, a wszystko spięte to było kablami PAD Neptune, listwa zasilająca także marki Lector Edison, a moje kolumny od jakiegoś czasu to QLN Prestige Three.

Wszystko mieści się niestety w salonie z antresolą połączonym z kuchnią o łącznej powierzchni ca 60m2, jednak miejsce do słuchania mieści się w tylko w pewnej części salonu. Słuchaliśmy więc mniej więcej w trójkącie kolumny i my 3m-3m-3m.

Co słuchaliśmy – muzyki jazz, klasyka, głównie wytwórnia ECM, ewentualnie mniej znane wytwórnie, ale z najlepszej jakości nagraniami. Zacząłem moją przygodę z audio praktycznie dopiero 2 lata temu i mogę już stwierdzić że gra całość, niestety… jak zmieniałem komponenty na coraz lepsze i lepsze było to słychać coraz bardziej.

Do sedna…i Jak to zagrało? Kurcze… Kolumny Bogdana z moim sprzętem to petarda. Dźwięk z taką swobodą się z nich wylewał, że aż nam odjęło mowę J. To jak, jak czasami słuchamy głosu wokalisty i wiemy że śpiewa bez wysiłku, otwiera gębę i już – tak naturalnie jakby się urodził z tym, a niektórzy niestety tego nie mają… Te kolumny to mają, czyli swoboda, oddech, brak oporów, tzn koca itp. Ponadto było wszystko: barwa – każdy instrument brzmiał właściwie, separacja dźwięków – nie zlewały się w jedną masę. Bębny miały taką sprężystość, aż czuć było jak pod ciężarem uderzenia naciągnięta skóra drży. Jakże te kolumny są szczegółowe – słyszeliśmy wszystkie dźwięki które realizator nagrania ukazał, choćby były tyć tyć. Nie trzeba było wsłuchiwać się i szukać tych smaczków na nagraniach – siadasz i są one jak na dłoni, wyraźne - łał. Ja akurat to lubię, ponieważ słucham tylko dobrze zrealizowanych nagrań. Streamer – ok może być, ale jakość nagrań także musi być na odpowiednim poziomie. Idąc dalej scena, lokalizacja podmiotów na niej – brak uwag. Zastanawialiśmy tylko się co będzie z basem w moim pomieszczeniu, ale nie mieliśmy uwag – odległość odsłuchu powinna być oczywiście odpowiednio zachowana. Te kolumny jak na podstawki są sporych rozmiarów co widać na zdjęciu J

Podsumowując nasze już kolejne spotkanie z Bogdanem, muszę napisać, że choć poprzednio słuchaliśmy kolumn podłogowych, to te zrobiły na mnie niespodziewanie dobre wrażenie. To kolumny z najlepszymi komponentami i to słychać.

Dzięki za spotkanie.

S

FullSizeR.jpg

@dedal75 dobrze się u Ciebie BMN-ów z Haiku słuchało... zacnie to grało 🙂 dzięki za całokształt 👍

Ja wiecznie nie zadowolony więc mnie @marcinmarcintrochę podbudowałes 😋 .

Również dzięki za odwiedziny 👌 jak rozumiem knajpa ok 😁 . Pzdr

2 godziny temu, PatiJ napisał:

Cześć

Właśnie jestem po spotkaniu z Bogdanem, na którym słuchaliśmy jego świeżutkich kolumn podstawkowych Beszele 2 Pro z aktualnie ich najlepszymi podzespołami. Świeżutkich, bo dopiero wczoraj - w piątek, udało mu się je poskładać i nawet nie zdążył ich dokładniej zestroić. Chcę się podzielić wrażeniami.

U mnie aktualnie gra integra Luxman L590AXII, źródło które akurat słuchaliśmy to Lector CD707+PSU7 w top wersji, a wszystko spięte to było kablami PAD Neptune, listwa zasilająca także marki Lector Edison, a moje kolumny od jakiegoś czasu to QLN Prestige Three.[...]

Podsumowując nasze już kolejne spotkanie z Bogdanem, muszę napisać, że choć poprzednio słuchaliśmy kolumn podłogowych, to te zrobiły na mnie niespodziewanie dobre wrażenie. To kolumny z najlepszymi komponentami i to słychać.

Dzięki za spotkanie.

S

Ooooo... i ja bym chętnie uczestniczył w takim spotkaniu !!!! Zwłaszcza, że Luxman bardzo mnie ciekawi !!!

Czy BMNy będą kupione - bo uważam, że z tą nową elektroniką to naprawdę WARTO !!!!

2 minuty temu, dedal75 napisał:

Ja wiecznie nie zadowolony więc mnie @marcinmarcintrochę podbudowałes 😋 .

Mi się bardzo podobało, lubię taki kierunek grania, a najbardziej mi teraz brakuje u mnie takiego budowania przestrzeni do przodu i do tyłu - u mnie jednak najwięcej się dzieje na linii kolumn...

4 minuty temu, dedal75 napisał:

Również dzięki za odwiedziny 👌 jak rozumiem knajpa ok 😁 . Pzdr

Bardzo OK, czym dalej od Czech tym lepsze czeskie knajpy 😄 Pzdr

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

@dedal75 dobrze się u Ciebie BMN-ów z Haiku słuchało... zacnie to grało 🙂 dzięki za całokształt 👍

U mnie dobrze - z Haiku @dedal75 !!!

Trza jednak nad akustyką popracować, a wybredność @dedal75 trza chyba zapić, potem może zapomni :) Bo mi Haiku bardzo przypadł z moimi Bergesami 3. No i kabelek do kolumn bym wymienił i coś na ściany - jakieś ze dwa obrazy wypełnione od wewnątrz i powinno być troszku lepiej...

E Pany !

Ja już głuchy od przepicia właśnie 😂 . Pzdr Marek 

Ps lampami trochę mieszam 😊teraz .

Edytowane przez dedal75

12 godzin temu, PatiJ napisał:

Cześć

U mnie aktualnie gra integra Luxman L590AXII, źródło które akurat słuchaliśmy to Lector CD707+PSU7 w top wersji, a wszystko spięte to było kablami PAD Neptune, listwa zasilająca także marki Lector Edison, a moje kolumny od jakiegoś czasu to QLN Prestige Three.

Wszystko mieści się niestety w salonie z antresolą połączonym z kuchnią o łącznej powierzchni ca 60m2, jednak miejsce do słuchania mieści się w tylko w pewnej części salonu. Słuchaliśmy więc mniej więcej w trójkącie kolumny i my 3m-3m-3m.

Co słuchaliśmy – muzyki jazz, klasyka, głównie wytwórnia ECM, ewentualnie mniej znane wytwórnie, ale z najlepszej jakości nagraniami. Zacząłem moją przygodę z audio praktycznie dopiero 2 lata temu i mogę już stwierdzić że gra całość, niestety… jak zmieniałem komponenty na coraz lepsze i lepsze było to słychać coraz bardziej.

Do sedna…i Jak to zagrało? Kurcze… Kolumny Bogdana z moim sprzętem to petarda. Dźwięk z taką swobodą się z nich wylewał, że aż nam odjęło mowę J. To jak, jak czasami słuchamy głosu wokalisty i wiemy że śpiewa bez wysiłku, otwiera gębę i już – tak naturalnie jakby się urodził z tym, a niektórzy niestety tego nie mają… Te kolumny to mają, czyli swoboda, oddech, brak oporów, tzn koca itp. Ponadto było wszystko: barwa – każdy instrument brzmiał właściwie, separacja dźwięków – nie zlewały się w jedną masę. Bębny miały taką sprężystość, aż czuć było jak pod ciężarem uderzenia naciągnięta skóra drży. Jakże te kolumny są szczegółowe – słyszeliśmy wszystkie dźwięki które realizator nagrania ukazał, choćby były tyć tyć. Nie trzeba było wsłuchiwać się i szukać tych smaczków na nagraniach – siadasz i są one jak na dłoni, wyraźne - łał. Ja akurat to lubię, ponieważ słucham tylko dobrze zrealizowanych nagrań. Streamer – ok może być, ale jakość nagrań także musi być na odpowiednim poziomie. Idąc dalej scena, lokalizacja podmiotów na niej – brak uwag. Zastanawialiśmy tylko się co będzie z basem w moim pomieszczeniu, ale nie mieliśmy uwag – odległość odsłuchu powinna być oczywiście odpowiednio zachowana. Te kolumny jak na podstawki są sporych rozmiarów co widać na zdjęciu J

Dzięki za spotkanie.

S

FullSizeR.jpg

A ta podłoga to taka gola musi? 

Fajny piec. 

?👈

Może nie widać na zdjęciu , dywanu . Ale płytki to faktycznie nie specjalny pomysł. Pzdr

Edytowane przez dedal75

Niedzielski pandemię odwołał , przecież 😉 .

63e054e247f113ab.jpg

6e29dfcafbad70ca.jpg

Pzdr

Edytowane przez dedal75

No to ja sobie zrobilem upgrade preampa lampowego za jedyne 4 stówki i sie poprawila dynamika. A z radosci 🤭do pre zapakowalem cieplejsze lampki pcc88 matsushita i teraz mam cieplej, organiczniej, szczegolowo a jednoczesnie przyzwoicie dynamicznie. Nie wydalem za duzo, efekt koncowy swietny, a ja szczesliwy. 

Screenshot_20220411_142108.jpg

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

No to ja sobie zrobilem upgrade preampa lampowego za jedyne 4 stówki i sie poprawila dynamika. A z radosci 🤭do pre zapakowalem cieplejsze lampki pcc88 matsushita i teraz mam cieplej, organiczniej, szczegolowo a jednoczesnie przyzwoicie dynamicznie. Nie wydalem za duzo, efekt koncowy swietny, a ja szczesliwy. 

A po jakim czasie lampiony są przewidziane do wymiany - czas w godzinach???

Ciekawe, czy Wasze Żony też są zadowolone z lepszejszego brzmienia??? Bo moja - po wizycie @dedal75 i usłyszeniu polskiej hybrydki audio - jest zadowolona tylko z brzmienia i z niesmakiem przyjęła wiadomość o cenie tegoż sprzętu... :)      (sic!)

5 minut temu, Marko Polo napisał:

A po jakim czasie lampiony są przewidziane do wymiany - czas w godzinach???

do 10000h.

Ja mam juz łacznie 5 par roznych lampek tak wiec tego... 😁

Jeśli to do mnie , to wireworld jednak już wróciły do Bydgoszczy.

Dalej chord , za to mam chwilowo Neotecha RCA nei 3002 i 5220 . Pzdr

A u mnie dzis takie cos zagralo. Soczyscie i gesto prawdziwie lampowo. BMNy dały rade. 

Screenshot_20220414_151538.jpg

Screenshot_20220414_151655_edit_273918392053514.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.