Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, dedal75 napisał:

To już lepiej nowe od początku w takim układzie kupić

Do mnie jakoś upgrade bergesow do Beszeli tak za bardzo nie przemawia. Zapłacić jakieś 4-5tysi za zmianę niskotonowego z częściowa modernizacja zwrotki to trochę dużo. Ale wiem że dla wielu ma to sens, także OK

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

10 godzin temu, dedal75 napisał:

To już lepiej nowe od początku w takim układzie kupić .

Pewnie że lepiej nowe od początku kupić w takim układzie. Tyle, że gdy kupowałem Beszele w ofercie była tylko "szpilka" i satori. Nie było crescendo.  Co do ceny , zawsze można negocjować z P. Bogdanem. (- wystawione illuminatorki). Czy warto? Dla mnie warto, fakt , raczej nie będę zbywał Beszeli (za duża strata) pozostanę przy nich. Mnie osobiście urzekły Beszele P.Bogdana na amerykańskiej elektronice. 

W ofercie beszeli jeszcze na początku 2021 r. Do wyboru były  tylko 2 głosniki wysokotonowe, słuchałem obu i wybrałem szpilke, cressendo nie bylo (Pewnie chodzi o otwory w obudowie, inne wymiary). 

Godzinę temu, jaroslaw74 napisał:

W Beszelach? Zapewne były dostępne w innych modelach

Rafał miał je już chyba w 2019, jak ja sprzedawalem moje BMN w 2020 to juz była nowa strona i tam na bank były beszele z crescendo 

8 godzin temu, LOBO_M napisał:

Rafał miał je już chyba w 2019, jak ja sprzedawalem moje BMN w 2020 to juz była nowa strona i tam na bank były beszele z crescendo 

Pamiętam że w 2021 na początku roku były dwa do wyboru, byłem osobiście w Bydgoszczy, jeśli mnie pamięć nie myli to był tylko satori i illuminator. Mówimy o Beszelach 2. Nie wiem jak było na stronie bmn w 2019, ja mówię o początku roku 2021. Może ktoś z forumowiczów pamięta, bądź   P. Bogdan 

Byłem w 2020 u @rafal735ri miał crescendo , pewnie już od dłuższego czasu.

@Marko Poloteż już dłuższy czas ma . Ale w sumie czy to ważne . Fakt faktem inną prezentacje ma od szpilki . 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

34 minuty temu, dedal75 napisał:

Byłem w 2020 u @rafal735ri miał crescendo , pewnie już od dłuższego czasu.

@Marko Poloteż już dłuższy czas ma . Ale w sumie czy to ważne . Fakt faktem inną prezentacje ma od szpilki . 

Marco Polo miał bodajże w Bergersach crescendo. Zgodzę się z Tobą inna prezentacja szpilki od satori A jeszcze inna od crescendo 🙂. Nic tylko cieszyć się muzyką 

Mnie ciekawi jak się ma charakterem gry wysokotonowy Scan Speak z klasyczną 28 mm kopułką z modelu BMN S II względem crescendo, szpilki i satori. Pomijam fakt że są z różnej półki cenowej i jakościowej, ale ciekawi mnie do których bliższe są charakterem moje wysokotonowe z S2II. Słuchałem nie jeden raz i szpilek i crescendo zdaje się że też i satori ale w innej konfiguracji i pomieszczeniu i też skupiałem wtedy uwagę  na inne aspekty.

Najlepiej by zapytać Bogdana, ale może ktoś z kolegów zamieniał  BMN S na wyższy model i parę słów by napisał?

Co to znaczy z każdej strony?

Kto się zdecydował na upgrade parę miesięcy temu to skorzystał, bo teraz ceny głośników poleciały ostro w górę. E0042 o jakieś 300 na sztuce i E0040 koło 500zl.

?👈

Może nie na temat, ale napiszę, bo osoby które maja kolumny BMN cenią sobie dobre audio  z naciskiem na jakość.

czasami dużym kosztem, osiągamy zmiany na pograniczu percepcji. Ja mając od dwóch lat niezmienny set kolumny-wzmacniacz, w ostatnim roku miałem wrażenie że coraz częściej gra to słabiej. Zmiany na gorsze zauważyłem nie tylko  na zestawie stacjonarnym ale też słuchawkach. Dlatego "śledztwo" poszło w stronę źródła, a dokładniej podejrzanym był Tidal. W skrócie, kilka konfiguracji słuchawki-telefon, do tego wizyta u znajomego który gra z tylko z CD sprzet Accuphase 480 i KEF reference % okablowanie PAD Posejdon, nie zauwazylismy roznicy miedzy Apple TV po HDMi do OPPO UDP205 na kosci ESS9038PRO vs. CD, a bynajmniej nie na pierwszy ani drugi "rzut ucha", na koniec testy w domu Żona to potwierdziła, a to się liczy podwójnie;-)  jednoznaczne wyniki. Bez dwóch zdań, bez zawahania, w praktycznie dowolnej konfiguracji w slepych testach Tidal został zmiażdzony w porównaniu do Apple Music. przypuszczenia początkowe okazały sie trafne, od jakiegoś czasu Tidal cos miesza w plikach źródłowych. Nie przedłużając szkoda naszych sprzętów na granie z Tidala, róznica jest w każdym aspekcie. Gram teraz z apple TV jako transport do apple music, z HDMI konwersja do spdif albo coax i do DAC. 

testowalismy to tez na budzetowym sprzecie syna, wzmak Aiyima i kolumny KEF serii Q z 2010.

Co do sterowania to ipad/iphone w ktorym poprzez aplikacje Apple music obsluguje sie tak samo jak tidal/spotify connect, ewentualnie jak ktos nie uzywa ww urzadzen, to pilotem apple TV i na TV.

sorry za OFT ale dla mnie to mega zmiana na plus.

Ciekawe i prawdziwe. Jak zmieniłem DAC na lepszy niż BS to Tidal zaczął słabo grać... Słychać to. Zakupiłem więc abonament Qobuz /https://qobuz.sellix.io/. Gra to nieźle - inaczej niż Tidal i jest troszkę inny repertuar. A może ktoś z Was ma miejsce w Apple w rodzinie? Pakiet wychodzi fajnie cenowo. Nie mam Appla i to nowość dla mnie.

Edytowane przez PatiJ

cześć Klubowicze !

Jest Święto w Polsce... 

ŚWIĘTUJCIE !!!

Top21 w Radiu 357 !!!

...słuchając muzyki, przy winie, czy piwku !!!! Polecam słuchać muzyki, czy to na BMNach, czy innych kolumnach, a szabelki schować głęboko... 

IMG_20221111_190553.jpg

Edytowane przez Marko Polo

O podłączenie kolumn ,które mają terminal podwójny na głośnik średnio/niskotonowy i wysokotonowy połączony zwora.

(Bo występują też BMN z pojedynczym terminalem)

Czy dysponując kablem,który ma dwie sekcje,odpowiednie dla basu i trebli lepiej podłączyć go pod zaciski zwarte zwora czy wyjąć zwore i podłączyć przewody osobno do zacisków góra i dół.

Czy są różnice w dźwięku ?

Tak,to wiem 🙂

Chciałem zapytać konkretniej jak BMN,'y reagują na połączenie bi wire ?

Bo różne kolumny ,inaczej się odwdzięczają.sa mniej i bardziej wrażliwe na te zmiany i tu pewnie główną rolę gra zwrotnica .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.