Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  190 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, LOBO_M napisał:

Chcesz powiedzieć że zmienisz kable zasilające, mierzysz umic fale dźwiękowe, nie ma różnicy na wykresach, ale te same fale dźwiękowe sam słyszysz inaczej?

Nie ma roznicy na Spl-u.

Kiedys byl u mnie Maciek, sir.jax i kolega Halik. Na zasilaniu koncowki mocy byl furutech 762. Sir.jax przywiozl tunami v2 na bialych wtykach. Ja kable przepinalem, oni sluchali. No i tunami zagral fajniej, tj. glebia, przestrzen z nasyceniem. Furutech wyjechal z domu a kupilem tunami. 

Trzeba po prostu sluchac, nie swiecie wierzyc w opinie na necie.

p. s. 

byla jakas tam mala roznica na spl, ale wydaje mi sie ze to kwestia bardziej mikrofonu niz roznicy kabli. Nie traktuje tego jako roznica kabli

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 godzin temu, LOBO_M napisał:

Chcesz powiedzieć że zmienisz kable zasilające, mierzysz umic fale dźwiękowe, nie ma różnicy na wykresach, ale te same fale dźwiękowe sam słyszysz inaczej?

Ja zmieniam kolumny i prawie nie ma różnic. Większe są, jak je przestawię o 20cm. Bawiłeś się kiedyś umikiem? Moim zdaniem z miejsca odsłuchu bardziej mierzymy odpowiedź pomieszczenia, niż sprzęt. 

Wzmacniacze też nie grają? - kompletnie żadnych różnic. W testach branżowych też są płaskie jak stół.

Edytowane przez J4Z

.

To skoro te wykresy nie decydują o dźwięku to po kiego w ogóle te pomiary kabla zasilającego? 

Te płaskie idealnie charakterystyki wzmacniaczy są robione na fabrycznych kablach zasilających a to też coś oznacza. Ja bym się zastanowił skąd ta górka, ale na pewno nie od kabla zasilającego bo w żadnych testach wzmacniaczy, amplitunerów i innych źródeł muzyki nie było takich górek ani od kabli, ani od innych obecnych wtedy dodatkowych urządzeń i ani od podzespołów tych urządzeń mających większy wpływ w zakłóceniach niż prąd z sieci 🙂

Edytowane przez raiwan

A czy można zmierzyć charakterystykę wzmacniacza bez podpinania kolumn ? 

Tak z ciekawości , czyli nie ważne jakie kolumny podepniemy ?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Można 🙂 tak mi się wydaje, że można

A jak nie to wzmacniacze, jak już kiedyś wspominałem, powinny być sprzedawane z kolumnami na których są robione te pomiary, bo dźwięk jest robiony pod te głośniki. 

Na pewno nie pod jednym głośnikiem a wieloma są robione pomiary 

Edytowane przez raiwan
17 minut temu, raiwan napisał:

skoro te wykresy nie decydują o dźwięku to po kiego w ogóle te pomiary kabla zasilającego?

Akurat ja pomierzylem przy okazji gdy ustawialem akustyke i polozenie kolumn.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

26 minut temu, raiwan napisał:

Ja bym się zastanowił skąd ta górka

Jaka górka? Na wykresach które przedstawił Marko? A on poprostu nie zobrazował tego co słyszy? Nie wiem, tyle tekstu wyprodukował, że nawet nie zaczynałem czytać. Przepraszam. 

.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Akurat ja pomierzylem przy okazji gdy ustawialem akustyke i polozenie kolumn.

Więc zrób test z przewodem oryginalnym i przewodem który zakupiłeś? Nałóż dwie charakterystyki na siebie i zrób wykres różnicowy. Ewentualnie w Excel jeżeli umic wypluwa plik danych.

Jeżeli umic mierzy fale dźwiękowe i on nie słyszy różnic to ludzkie ucho tym bardziej ich nie usłyszy, nieważne czy to głębia, szerokość sceny itd, bo każda z tych cech wpływa na rozchodzenie się fali dźwiękowej i wykres na umic,
więc stwierdzenie że umic czegoś nie zarejestrował ale mimo jest to slyszslne, jest bardzo wątpliwe. 

Godzinę temu, LOBO_M napisał:

Jeżeli umic mierzy fale dźwiękowe i on nie słyszy różnic to ludzkie ucho tym bardziej ich nie usłyszy

A jak i co mierzy glebie i scene?

Nie ma takiego urzadzenia.

A jak zmierzyc nasycenie dzwieku? 

Na wykresie Spl masz tylko poziom glosnosci danej czestotliwosci, nic poza tym. 

faktycznie, to taki pomiar nic nie daje. Masz rację. To zostaje ucho, ale tylko w ślepym teście, bo jak wiesz co jest podłączone to niestety ale ludzka psychika i autosugestia wygra

22 minuty temu, LOBO_M napisał:

faktycznie, to taki pomiar nic nie daje. Masz rację. To zostaje ucho, ale tylko w ślepym teście, bo jak wiesz co jest podłączone to niestety ale ludzka psychika i autosugestia wygra

Tu nie jest potrzebny żaden ślepy test. Zmiany są ewidentne i rozpoznawalne nawet przez średnio wyrobione ucho czyli np. takie jak moje😀.

Edytowane przez Kasz76
20 minut temu, J4Z napisał:

Aha, czyli nie wiem ale się wypowiem? 

Idziesz e skrajność ale ok.

Dla mnie dwa porządne przewody 2,5mm i solidne wtyki, nie będą grały inaczej. U siebie nie widziałem różnicy między ww zrobionym przeze mnie za 100zl przewodem A przewodem który dwa lata temu wypożyczyłem za jakieś a był to chyba ten. Dla mnie różnic zero. Słyszę głośnikowe, ale nie zasilające. Więc nic nie wiem i nic nie słyszę…

image.thumb.jpeg.47dc031de604e4e6407c0d914ca0f7ad.jpegimage.thumb.jpeg.47dc031de604e4e6407c0d914ca0f7ad.jpeg

19 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Kable zasilajace robia roznice. Przerabialem ten temat wiele razy. Gdy bedziesz w poblizu Wielkopolski wpadaj a przelacze Tobie kable i zapewniam ze uslyszysz roznice.

W maju jadę zostawić moje kolumny u Pawła na upgrade, ale czas będzie dość limitowany, chyba że na powrocie

Wszystko stało się jasne. 

3 godziny temu, LOBO_M napisał:

Więc zrób test z przewodem oryginalnym i przewodem który zakupiłeś? Nałóż dwie charakterystyki na siebie i zrób wykres różnicowy. Ewentualnie w Excel jeżeli umic wypluwa plik danych.

Jeżeli umic mierzy fale dźwiękowe i on nie słyszy różnic to ludzkie ucho tym bardziej ich nie usłyszy, nieważne czy to głębia, szerokość sceny itd, bo każda z tych cech wpływa na rozchodzenie się fali dźwiękowej i wykres na umic,
więc stwierdzenie że umic czegoś nie zarejestrował ale mimo jest to slyszslne, jest bardzo wątpliwe. 

W takim razie po co to było? 

.

35 minut temu, J4Z napisał:

Wszystko stało się jasne. 

W takim razie po co to było? 

No tak jak napisałem „jeżeli umic mierzy fale dźwiękowe…” okazuje się że nie mierzy więc nic on nie da, fakt.

sypie głowę popiolem.

moze i nie słyszałem zasilających padów za grube tysiące, a ww wspomniany furutech to dla Was słabizna, ale jak słyszę że ktoś do daca nostromo czy wzmacniacza Yamahy który nie oszukujmy się nie jest wybitny , daje przewód zasilający czarno kilkuktornie przewyższający wartością to…. Pojawia się uśmiech na twarzy, bo upgrade systemu chyba od innej strony się zaczyna

1 godzinę temu, LOBO_M napisał:

ale jak słyszę że ktoś do daca nostromo czy wzmacniacza Yamahy który nie oszukujmy się nie jest wybitny , daje przewód zasilający czarno kilkuktornie przewyższający wartością to…. Pojawia się uśmiech na twarzy, bo upgrade systemu chyba od innej strony się zaczyna

Tu sie zgadzam na 1000% 😉

2 godziny temu, LOBO_M napisał:

No tak jak napisałem „jeżeli umic mierzy fale dźwiękowe…” okazuje się że nie mierzy więc nic on nie da, fakt.

Toć pisałem, u mnie po zmianie kolumn, są minimalne różnice na wykresie, może przeoczyłeś. Myślę, że jeśli  próbować mierzyć sprzęt, nie pomieszczenie, to mikrofonem przy kolumnie, skierowanym w kolumnę i skalibrowanym do tej pozycji. 

.

2 godziny temu, LOBO_M napisał:

moze i nie słyszałem zasilających padów za grube tysiące, a ww wspomniany furutech to dla Was słabizna,

To nie tak, czasami kabel za 1500zl zrobi spora roznice, a czasami nie. Po prostu wszystko zalezy od systemu, czego brakuje, a czego jest za duzo. Da sie to troche ustawic nawet zasilajacymi, choc moim zdaniem nie do tego one sluza. To jest fajny dodatek, ktory pomoze w malym zakresie jak chcemy zostawic wszystko jak jest bez calosciowej rewolucji. Ja kiedys zaczalem robic wieksze zmiany okablowania a ostatecznie wrocilem prawie do tego samego. Nie obylo sie niestety bez strat finansowych 🤭.

Spendor Classic 3/1, Harbeth 7es-3, Audio Physic Spark 5, czwarty to jakiś zdublowany chyba:

IMG-20240209-WA0006.jpg?ex=65e0b83a&is=6

Pamiętajmy, że jest jakiś margines błędu i pewnie nie stały idealnie w tym samym miejscu. 

.

Wiesz ja coś pewnie spierdzieliłem ale napewno w tych samych warunkach i 30cm na przeciwko kolumn pomiędzy przetwornikami to było robione nie normalnie w miejscu odsluchu

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

11 minut temu, dedal75 napisał:

30cm na przeciwko kolumn pomiędzy przetwornikami to było robione nie normalnie w miejscu odsluchu

A widzisz, bo ty mierzyłeś kolumnę, nie pomieszczenie. 👍

.

Jednak te pomiary coś tam mówią, u Dedala widać że jedne kolumny są bardziej liniowe, ale z podbitą górą względem reszty pasma i takie pomiary bliskie powinny być wykonywane przy zmianie elementów systemu, pomiary J4Z fajnie pokazuje jak wielką rolę gra akustyka pomieszczenia, tam wielokrotnie niedoceniana, że to ona finalnie determinuje finalny elekt. Pokazuje to że jak masz dobrą to większość kolumn zagra dobrze, bo a jak będzie zje…na to nawet super klocki nie zagrają.

4 godziny temu, LOBO_M napisał:

Jednak te pomiary coś tam mówią, u Dedala widać że jedne kolumny są bardziej liniowe, ale z podbitą górą względem reszty pasma i takie pomiary bliskie powinny być wykonywane przy zmianie elementów systemu, pomiary J4Z fajnie pokazuje jak wielką rolę gra akustyka pomieszczenia, tam wielokrotnie niedoceniana, że to ona finalnie determinuje finalny elekt. Pokazuje to że jak masz dobrą to większość kolumn zagra dobrze, bo a jak będzie zje…na to nawet super klocki nie zagrają.

To zobacz co daje przesunięcie o chyba 30cm  do przodu i 30cm węziej. Zielony vs pomarańczowy, niebieski 10, czy 20 jeszcze węziej:

IMG-20240208-WA0011.jpg?ex=65e0c7e4&is=6

Warto jeździć i warto kupić umik. 

A jak się ogarnie pogłos, brzmienie zmienia się praktycznie pod każdym względem, stereofonia, rozdzielczość, dynamika.

Edytowane przez J4Z

.

Niedługo urodziny, umil na prezent od samego siebie jak znalazł, lubię wykresy, one mówią więcej niż strona tekstu. Pomarańczowy vs pozostałe , znaczna różnica 

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.