Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, LOBO_M napisał:

To ja jednak bym wiekszosc tej kasy wlozyl w zmiane klockow a i procent bylby wiekszy, ale ja to ja a Ty to Ty✌️

Kiedy moja koncowka swietnie napedza potezne DIY na scanspikach az wlasciciel byl w szoku. To jest sens to sprzedawac? 

Inny Kolega ma taki sam pre i lepsza nowa koncowke ATC P1 i nowe paczki tejze firmy. Tez slyszy zmiane okablowania. To tak gwoli wyjasnienia. A jego koncowka i paczki to juz konkret kasa. 

Takie odmienne przypadki ucza nas tego jak roznie moga zagrac ze soba poszczegolne klocki. I tez tego jak wzajemnie na siebie to oddzialywuje. 

Troche pokory kolego proponuje. 

Zauwazylem ze od czasu zmiany paczek troche ego sie Tobie rozroslo i nagle nabrales znacznego doswiadczenia w dosc krotkim czasie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Zle to odbierasz. Jakby mi sie ego rozroslo to juz bym gral na kablach za  tysiace, filtrze i zrodle za drugie tyle, a ja mam kable za pare stow, fakt ze uzywane, za zrodlo dalej robi malina. Bo nie slyszalem roznicy w zrodle 10x drozszym. Ot taki ze mnie nieosluchany skapiec.

10 minut temu, LOBO_M napisał:

Zle to odbierasz

Tak po cichu Tobie napisze iż nie tylko ja Ciebie tak odbieram ostatnio. Cofnij sie o krok i spojrz na siebie z dystansu, to pomaga.

Mi pomaga, przyznaje sie z pokorą

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Zastanawiam się, co za super technologia w nich siedzi, że takie ceny mają. Wzmacniacz za te 4 tysie ma trochę elementów w sobie. A taki kabel: trochę miedzi, bawełny czy polipropylenu plus magiczne wtyki i też 4 tysie. 

Nie neguję ich wpływu na brzmienie. Sam słyszę zmiany, ale te ceny to ostre przegięcie. Chociaż jeśli są pelikany co łykają to, bo muszą mieć kable o wartości x% systemu, bo inaczej nie zagra i wstyd straszny, to proszę bardzo.

Lobo widzisz za cienki jesteś. Nie przewaliłeś tony sprzętu i nie masz długiego stażu na forum ,więc nie podskoczysz. Musisz płynąć z głównym nurtem. Tu nie ma miejsca na własne widzimisię. Z audiofilską fizyką nie wygrasz😛

Edytowane przez Seb1
9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Kiedy moja koncowka swietnie napedza potezne DIY na scanspikach az wlasciciel byl w szoku. To jest sens to sprzedawac? 

Pytanie brzmi, czego innego słuchałeś u siebie w domu? Do czego innego porównywałeś?

Zazwyczaj tutaj jest pies pogrzebany. Mój Burmester też świetnie brzmi. Ciężko było znaleść coś co lepiej się uzupełniało z BMN. Ale jak widać udało się. Tylko trzeba trochę zaparcia. Ale niestety najłatwiej kupić jest drogie kable. No i przed szwagrem można się popisać 😁

?👈

25 minut temu, rafal735r napisał:

Pytanie brzmi, czego innego słuchałeś u siebie w domu? Do czego innego porównywałeś?

dayens menuetto custom, stara lampa Strusa, lector zxt70 i jakis primare. No i z tych naj byl lector, ale jednak dzielonka z pre WBA pobila wszystkich. 

Ja nie mam jakis tam problemow z kablami. Jak policzysz wszystkie: kable zasilajace (5szt) plus glosnikowe plus 3szt RCA plus skretka za 60zl to te wydane przeze mnie pln-y nie sa jakies duze. Znam gosci ktorzy maja kable za duzo wieksza kase. 

Ja juz zakonczylem temat kabli. I tak musialem jakies kupic. Koniec tego tematu. Maja realny wplyw na odbior rzedu 2-5% moim zdaniem. 

Teraz mam wiekszy problem na nowej chacie. Fala stojaca w okolicy 61-63hz. Znosza sie dwa mody i basu mam polowe mniej w miejscu odsluchu. Ktos ma jakis pomysl? 

Mam to samo z basem jak ustawie sofę na środku salonu (robiłem podejście do tego). Nie wiem ile to dokładnie Hz, ale metr w przód lub w tył jest ok a tam gdzie sofa może stać to jest bieda jeśli chodzi  o bas.  Ze względu na to, że to pokój użytkowy dla wszystkich to nie mogę sobie tak meblami przesuwać biorąc pod uwagę tylko dźwięk. Zatem musi stać 0,5 m od tylnej ściany. Użytkowo jest ok i dźwiękowo też.  Miałem przez kilka miesięcy pułapki basowe w rogach pokoju. Wydaje się, że wtedy trochę równomierniej bas się rozchodził ale nadał były piki w górę lub w dół jeśli chodzi o ilość basu ale trochę łagodniejsze.  W obecnym miejscu jak słucham to muszę być oparty o sofę. Jak się podniosę i głowa przesunie się o pół metra do przodu to basu od razu ubywa. Jest to bardzo wyczuwalne.  @Marco Polo gdy był kiedyś u mnie to też to słyszał.  Jak się oprę to jest mięcho na basie. Jak bardziej wyprostowany jestem to znika.  Taka ta akustyka niestety 🙂

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Zazwyczaj tutaj jest pies pogrzebany. Mój Burmester też świetnie brzmi. Ciężko było znaleść coś co lepiej się uzupełniało z BMN. Ale jak widać udało się. Tylko trzeba trochę zaparcia. Ale niestety najłatwiej kupić jest drogie kable. No i przed szwagrem można się popisać 😁

A jak szwagier nie zna się na audio to pomyśli, że to wąż do wody i nim zasila się kolumny.  Że to taka wodna technologia, nowoczesna. 

Oj Rafałek, Twa ironia to normalnie granic nie zna 🙂 Gdzieś Ty się taki uchował. 

Kabel nie musi być wężowaty aby był dobry. Miałem Black Caty, które nie były grube, ale bardzo fajnie brzmiały i nie pod szwagra je kupowałem. Teraz mam, wężowate wg. Ciebie, Purist Audio ale niech będzie, że kupiłem je dla szwagra albo sąsiada a najlepiej aby listonosz je zobaczył i wszystkim opowiadał jak to ja wężami z wodą kolumny zasilam 🙂

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

dayens menuetto custom, stara lampa Strusa, lector zxt70 i jakis primare. No i z tych naj byl lector, ale jednak dzielonka z pre WBA pobila wszystkich. 

Ja nie mam jakis tam problemow z kablami. Jak policzysz wszystkie: kable zasilajace (5szt) plus glosnikowe plus 3szt RCA plus skretka za 60zl to te wydane przeze mnie pln-y nie sa jakies duze. Znam gosci ktorzy maja kable za duzo wieksza kase. 

Ja juz zakonczylem temat kabli. I tak musialem jakies kupic. Koniec tego tematu. Maja realny wplyw na odbior rzedu 2-5% moim zdaniem. 

Teraz mam wiekszy problem na nowej chacie. Fala stojaca w okolicy 61-63hz. Znosza sie dwa mody i basu mam polowe mniej w miejscu odsluchu. Ktos ma jakis pomysl? 

Też uważam, że dobry przedwzmacniacz robi różnicę. Zanim zdecydowałem się na system dzielony próbowałem różnych integr: Rega Elex R, Leema Tucana II, musical fidelity m5si, Unison S6 i kilku innych. Jednak Cary Audio slp98 z Dayensem Ecstasy IV gra póki co najlepiej. Kusi mnie spróbowanie topowego Cary Audio SLP-05, ale to już niestety kosmos cenowy. 

2 godziny temu, sebgla napisał:

Jak się podniosę i głowa przesunie się o pół metra do przodu to basu od razu ubywa. Jest to bardzo wyczuwalne

w mojej sytualcji z tego co widzialem na wizualizacji kalkulatora audio, problemem jest rezonans pionowy. Jak siedze jest mniej basu, jak wstane to mam mase i miecho. Najwyzej bede sluchal na stojaco 🤣🤣🤣

W sumie na stojące to ciekawie. Nowe doświadczenie 🙂

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

z tego co widzialem na wizualizacji kalkulatora audio, problemem jest rezonans pionowy

A to nie Bartek Ci o tym powiedział? Może coś mi się pomyliło albo ktoś inny pytał o podobną sytuację. 

.

18 minut temu, JaZzGot87 napisał:

A to nie Bartek Ci o tym powiedział?

Sam sobie znalazlem taka strone a Bartka pytalem na priva, czy dobrze rozumiem, potem rozmowa byla na ogolnym.

ponizej link z wymiarami mojego salonu. Tam jest taka zakladka z zegarem i na niej widac ze mod 60,4 i 62hz znosza sie (+ i -) 

https://amcoustics.com/tools/amroc?l=567&w=410&h=273&r60=0.6

To wygląda na to, że ja mam farta. Akurat w miejscu odsłuchowym na fotelu mam najlepszej jakości i w wystarczającej ilości bas. Już Cabridge trzymał go w ryzach, a teraz Musical tym bardziej nim wywija. I też przy dużej głośności. Żadnych ustrojstw nie zakładałem...

Fajne.  Zwłaszcza te wycieraczki z żółtym podświetleniem. Dobrze , że nie niebieskie. 

No tak, zapomniałem. Ja to odrazu mam przed oczami coś typu Avance Acoustic. Do mnie to nie przemawia. 

Parę miesięcy temu kupiłem witrynę i też była niebiesko podświetlona. W zasadzie to był biały zimny, ale w połączeniu ze szkłem było niebiesko. Dałem więc biały ciepły i wyszła taka słaba zieleń. Nie nawidze takich zimnych barw. 

To wygląda lepiej 

ap-701-b_top_image_short_edit_632090523683757.jpg

Edytowane przez rafal735r

?👈

W dniu 10.05.2021 o 13:04, Mikelas76 napisał:

Sam sobie znalazlem taka strone a Bartka pytalem na priva, czy dobrze rozumiem, potem rozmowa byla na ogolnym.

ponizej link z wymiarami mojego salonu. Tam jest taka zakladka z zegarem i na niej widac ze mod 60,4 i 62hz znosza sie (+ i -) 

https://amcoustics.com/tools/amroc?l=567&w=410&h=273&r60=0.6

zrobilem sobie to samo dla mojego pokoju, https://amcoustics.com/tools/amroc?l=870&w=572&h=267&r60=0.6

nie do końca wiem jak te linie zinterpretowac. częstotliwość Schroedera, to czest. przy ktorej jst najwieksze podbicie?

pokazuje tz ile potrzebujemy wygluszenia dla ustbilizowania poglosu, to kumam.

W dniu 10.05.2021 o 10:35, rafal735r napisał:

Szkoda ze to juz klub kabla. 

No nie tylko kabla, jednak merytorycznie różne aspekty się porusza... A wszystko to oddają przeważnie BMNy.

Szkoda tylko, kiedy słowne przepychanki nie wnoszą wiedzy i spostrzeżeń, że czytający nie biorą pod uwagę, iż każdy z Nas słyszy i opisuje swoje wrażenia, przemyślenia po swojemu. A nawet tego, że ten sam sprzęt grający u Zdzicha zagra inaczej - po przewiezieniu - u Janusza, bo... Bo pomieszczenie jest inne i inne będą odczucia/odbiór. Sam się przekonałem, jak moich Bergesów słuchałem u Bogdana i jak zagrały u mnie... A przepraszam - mamy te same wzmacniacze, ale mogą się różnić elektronicznie (co idzie zmierzyć) i co też zapewne słychać...

Bardzo się cieszę - a jednak - z tego, że mimo wszystkich tych uwag, docinek i przepychanek da się doczytać o różnistych zmianach dźwiękowych, które BMNy potrafią naprawdę dobrze oddać. Można by troszkę więcej opisywać, jak zmienia się dźwięk BMNów wraz ze zmianą elektroniki/sprzętu/kabelków, czy też za sprawą zmian w akustyce pomieszczenia do czego Was zachęcam !!!

W dniu 9.05.2021 o 22:43, Mikelas76 napisał:

Zauwazylem ze od czasu zmiany paczek troche ego sie Tobie rozroslo i nagle nabrales znacznego doswiadczenia w dosc krotkim czasie.

Ale to przecież normalne. Przynajmniej na forum. Nowa zabawka. Klata do przodu i reszta się myli 😄

A, i jeszcze poprzyklejać po ścianach tu i ówdzie i co Ty tam wiesz 😏

Edytowane przez hudykot
11 godzin temu, hudykot napisał:

Ale to przecież normalne. Przynajmniej na forum. Nowa zabawka. Klata do przodu i reszta się myli 😄

A, i jeszcze poprzyklejać po ścianach tu i ówdzie i co Ty tam wiesz 😛 

Ja tak nie myślę i tak nie uważam. Wprawdzie nie znam wszystkich forumowiczów - rozmawiam lub piszę w miarę regularnie z kilkoma osobami - i nie odbieram tego w taki sposób. Uważam to za błąd... Niemniej jednak są osoby w sobie zadufane, ale po kiego grzyba wdawać się w wymianę - szkoda czasu i nerwów (ech, ta Polska mentalność)... Tacy jesteśmy, a dla innych i tak jesteśmy inni/dziwni/itp. I właśnie dlatego się różnimy wobec tak wielu podobieństw...

Czytam w Audiostereo - co jakiś czas - że ktoś zmienił coś w swoim systemie i choć po troszku opisuje swoje wrażenie i po prostu biorę to za dobrą monetę - bo dlaczego nie? Ktoś ma kasę i kupuje klocki (cokolwiek) za dziesiątki tysięcy, opisuje, wyraża swoje zdanie i ma do tego prawo, bo to jego odczucia/On tak czuje. Nawet jeśli odbieram to jako przejaw zadufania, czy uprawia "bałwochwalstwo", to jest jego i tylko jego. Czy Audi jest lepsze od Fiata, czy BMN są gorsze od B&W, czy Yamaha gra gorzej od Burmestera, czy Chord powala Melodikę????? Czy moje BMNy są lepsze od innych, np. na szpilce ??? No kur...zapiał. NIE !!! Każdy słyszy inaczej i post wcześniej to opisałem. Ma inne fundusze i kupuje to, na co go stać i niechaj to cieszy - a, że są lepsze produkty, to wiadomo... Moje Bergesy 3 u Bogdana zagrały inaczej, a tylko je przewiozłem do siebie - ba, nawet zamiana ściany dała lepszy efekt, a przecież też nic nie zmieniałem... Magia ???

Tak wiele składowych ma wpływ na odbiór muzyki, że nasze "klocki, paczki, sznurki, etc", to tylko epizod.

Usłyszałem u @sebgla Lectora i podbało mi się brzmienie. Teraz zmienił kolumny i ja się z tego cieszę, bo coś tam opisał i kupuję Jego odczucia - a może i coś wykorzystam... @dedal75pozmieniał klock, zeobił podstawkii i szuka czegoś innego, a przecież też miał zacne komponenty - a jednak szuka... Podobnie też @rafal735rtestuje i coś tam zmienia. @karfiedteż zmienił wzmacniacz i elektronikę w kolumnach, @Mikelas76także i dodał takie superanckie kolce, a Jego przedwzmacniacz zaskoczył Bogdana, @LOBO_Mteż pozmieniał wzmacniacz i kolumny... Każdy z Was coś zmienia, czegoś szuka i ja odbieram to tylko i wyłącznie za dobrą monetę i daje mi to inspiracje w poszukiwaniu tego brzmienia u siebie, takiego, które lubię. Niestety słucham tak różnych i skrajnych gatunków muzyki, że zagranie ich na jednym systemie i bardzo dobrym - dla mnie - poziomie jest ogromnie trudne i szukając kompromisu oraz czytając opisy wrażeń innych wyciągam swoje wnioski i w miarę możliwości finansowych zmieniam to, co - tak uważam - da mi jakąś zmianę na plus.

I bardzo się cieszę, że zmieniacie cokolwiek, by muzyka w Waszych domach brzmiała ciekawiej/lepiej !!! Wypiję za to!

@Marko Polo dlatego dużo nie piszę bo nie potrafię 😉 wolę ewentualnie napomknąć i nie wnikać w szczegóły . A jak ktoś chce więcej się dowiedzieć to inaczej się kontaktuje ze mną . Prawda Marko 😏 .Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

21 godzin temu, Marko Polo napisał:

Ja tak nie myślę i tak nie uważam. Wprawdzie nie znam wszystkich forumowiczów - rozmawiam lub piszę w miarę regularnie z kilkoma osobami - i nie odbieram tego w taki sposób. Uważam to za błąd... Niemniej jednak są osoby w sobie zadufane, ale po kiego grzyba wdawać się w wymianę - szkoda czasu i nerwów (ech, ta Polska mentalność)... Tacy jesteśmy, a dla innych i tak jesteśmy inni/dziwni/itp. I właśnie dlatego się różnimy wobec tak wielu podobieństw...

Czytam w Audiostereo - co jakiś czas - że ktoś zmienił coś w swoim systemie i choć po troszku opisuje swoje wrażenie i po prostu biorę to za dobrą monetę - bo dlaczego nie? Ktoś ma kasę i kupuje klocki (cokolwiek) za dziesiątki tysięcy, opisuje, wyraża swoje zdanie i ma do tego prawo, bo to jego odczucia/On tak czuje. Nawet jeśli odbieram to jako przejaw zadufania, czy uprawia "bałwochwalstwo", to jest jego i tylko jego. Czy Audi jest lepsze od Fiata, czy BMN są gorsze od B&W, czy Yamaha gra gorzej od Burmestera, czy Chord powala Melodikę????? Czy moje BMNy są lepsze od innych, np. na szpilce ??? No kur...zapiał. NIE !!! Każdy słyszy inaczej i post wcześniej to opisałem. Ma inne fundusze i kupuje to, na co go stać i niechaj to cieszy - a, że są lepsze produkty, to wiadomo... Moje Bergesy 3 u Bogdana zagrały inaczej, a tylko je przewiozłem do siebie - ba, nawet zamiana ściany dała lepszy efekt, a przecież też nic nie zmieniałem... Magia ???

Tak wiele składowych ma wpływ na odbiór muzyki, że nasze "klocki, paczki, sznurki, etc", to tylko epizod.

Usłyszałem u @sebgla Lectora i podbało mi się brzmienie. Teraz zmienił kolumny i ja się z tego cieszę, bo coś tam opisał i kupuję Jego odczucia - a może i coś wykorzystam... @dedal75pozmieniał klock, zeobił podstawkii i szuka czegoś innego, a przecież też miał zacne komponenty - a jednak szuka... Podobnie też @rafal735rtestuje i coś tam zmienia. @karfiedteż zmienił wzmacniacz i elektronikę w kolumnach, @Mikelas76także i dodał takie superanckie kolce, a Jego przedwzmacniacz zaskoczył Bogdana, @LOBO_Mteż pozmieniał wzmacniacz i kolumny... Każdy z Was coś zmienia, czegoś szuka i ja odbieram to tylko i wyłącznie za dobrą monetę i daje mi to inspiracje w poszukiwaniu tego brzmienia u siebie, takiego, które lubię. Niestety słucham tak różnych i skrajnych gatunków muzyki, że zagranie ich na jednym systemie i bardzo dobrym - dla mnie - poziomie jest ogromnie trudne i szukając kompromisu oraz czytając opisy wrażeń innych wyciągam swoje wnioski i w miarę możliwości finansowych zmieniam to, co - tak uważam - da mi jakąś zmianę na plus.

I bardzo się cieszę, że zmieniacie cokolwiek, by muzyka w Waszych domach brzmiała ciekawiej/lepiej !!! Wypiję za to!

Edytowane przez jaroslaw74
Dziękuje Marku za pomoc przy doborze/konfiguracji maliny i dac. Sprzęt od Lucarto dopiero sie wygrzewa, teraz BMN pokazują swoje brzmienie.
21 godzin temu, dedal75 napisał:

@Marko Polo dlatego dużo nie piszę bo nie potrafię 😉 wolę ewentualnie napomknąć i nie wnikać w szczegóły . A jak ktoś chce więcej się dowiedzieć to inaczej się kontaktuje ze mną . Prawda Marko 😏 .Pzdr

Zgadzam się, jednak ogólne forum jest dla wszystkich i zwłaszcza niezarejestrowani czerpią najwięcej z naszych wpisów i oby były kulturalne - bo wtedy przyjemniej się czyta...

O Panie, tyle rzeczy potrafisz, że sam nie wiesz ile... :P Ja myślę o zbudowaniu nowych obudów do Bergesów - tak z ciekawości - żeby przekonać się, co i jak wpłynie na zmianę brzmienia.

Ostatnio znowu troszkę pojeździłem z kolumnami i są różnice... BMNy mają naprawdę potencjał, a zwłaszcza dwa basrefleksy!!!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.