Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, może takie powiększenie jest możliwe, nie mam pojęcia. Jeśli ciemniej grające i spokojniejsze kable nie pomogą, to mam już wstępnie umówiony termin na ponowne strojenie kolumn. Myślę, że uda się ostatecznie uzyskać zamierzony efekt.

Przez weekend udało mi się wreszcie znaleźć trochę czasu, więc pozwolę sobie napisać kilka zdań na temat BMN Beszele 2, które użytkuję od ponad pół roku.

Rozpocznę od budowy, wykonanie kolumn jak już wielu użytkowników zauważało jest bardzo dobre. Z kilku względów, w tym z uwagi na brak dostępności koloru Palisander Salvador który z oferowanych fornirów podobał mi się najbardziej, zdecydowałem się na Dąb Czarny Mat, uznając go za najbardziej uniwersalny. Warto zauważyć, że fornir ten nie jest do końca matowy, a przyjemny w dotyku, aksamitny i połyskujący w zależności od oświetlenia. Do samych skrzynek ciężko się przyczepić, stylistyka to już kwestia gustu. Jak dla mnie, prostokątna bryła to ponadczasowa elegancja, która przynajmniej nie powinna się szybko opatrzeć i znudzić.

Beszele 2 to monitory o ponadprzeciętnych gabarytach, oparte o głośnik nisko-średnio tonowy Seas E0045 oraz (w moim przypadku) wysokotonowy tweeter Satori Beryllium. Istnieją także inne wariacje tego modelu, gdzie niezmiennikiem pozostaje głośniki nisko-średnio tonowy, a różnice wynikają z zastosowania innych głośników wysokotonowych, jak popularna „Szpilka” Scan Speaka czy też Seas Crescendo. Tak czy inaczej, stosunek ceny zastosowanych przetworników do ceny finalnego produktu, w przypadku BMN jest bardzo korzystny.

Przechodząc do brzmienia kolumn, zacznę od tego, że mój tor audio ma tendencje do przesuwania balansu tonalnego delikatnie w górę. Odsłuchy przez większość czasu prowadzone były z wykorzystaniem zintegrowanego wzmacniacza tranzystorowego Audio GD Master 10 i  przetwornika c/a z lampowym stopniem wyjściowym MHDT Labs Pagoda Balanced. Jako źródło służył i nadal służy poczciwy streamer Auralic Aries Mini. Przez ostatnie pół roku używałem także różnych kabli. Na ten moment stanęło na głośnikowym Albedo Monolith Reference, interkonekcie analogowym Harmonix HS-101 GP XLR oraz interkonekcie cyfrowym Harmonix HS-102.

Pierwsze na co warto zwrócić uwagę to fakt, że kolumny w zasadzie nie mają żadnej sygnatury dźwiękowej i jest to zarazem ich największa wada jak i zaleta – zależnie od tego, czego kto oczekuje. Zmiany okablowania, różnice prezentacji dźwięku w zależności od nagrania, są bardzo mocno odczuwalne. Gatunki, które u mnie brzmią najlepiej to wszelkiej maści elektronika, muzyka filmowa oraz wszelkie formy, gdzie wokal gra pierwszoplanową rolę, zwłaszcza wokal żeński. Tam, gdzie nagranie zostało zrealizowane w sposób bardzo dobry, możemy oczekiwać brzmienia na bardzo wysokim poziomie. Mógłbym tu wymieniać wiele utworów, ale np. to co się dzieje w pokoju w przypadku kawałka Nested Shapes – Grain, jest zjawiskowe. Holografia, rozdzielczość i namacalność każdego dźwięku w przestrzeni robią bardzo duże wrażenie. Utwór Gazpacho - Soyuz One zachwyca sceną dźwiękową, gdzie potęgowane jest wrażenie, jakby poszczególne dźwięki wydobywały się z sąsiedniego pomieszczenia. Podobnie na przykładzie Drum and Bass – Drum and Bass, gdzie każdy komu puszczam ten kawałek z niepokojem rozgląda się po pokoju, potem spogląda na mnie, mając wrażenie, że to niezadowoleni sąsiedzi stukają w ściany. Wokal Iamthemorning w utworze I Came Before the Water, ukazany przez Beszele 2, jest bardzo emocjonalny i przejmujący. Piętą achillesową kolumn jest moim zdaniem muzyka rockowa, która jak wiadomo zwykle nie jest zrealizowana na najwyższym poziomie. Nickelback brzmi nieco płasko, podobnie Metallica – tutaj byłem rozczarowany, zwłaszcza w przypadku utworów z popularnego „Czarnego” albumu z 1991 roku. Istotne znaczenie w tym aspekcie ma też moje pomieszczenie odsłuchowe , które ma dziwną tendencję do „pożerania” niskich częstotliwości. Dodatkowo wspomniane lekkie rozjaśnienie całego toru, wpływa na to, że gorzej zrealizowane nagrania mogą zabrzmieć nieco jazgotliwie i męcząco. Bywa też, że kawałki rockowe zabrzmią naprawdę dobrze – tutaj przykład albumu Papa Roach – F.E.A.R. Tak czy inaczej regułą jest, że bas z elektronicznych sampli wypada lepiej względem popisów prezentowanych przez perkusistów zespołów rockowych.

W poprzednich postach jak również w korespondencji z Panem Bogdanem troszkę narzekałem na pewne braki w wypełnieniu dźwięku. Nie winię za to kolumn, elektronikę mam jaką mam, podobnie jak pomieszczenie. Rozważałem zmianę tweetera wysokotonowego na teoretycznie delikatniejszy i bardziej eteryczny Seas Crescendo. Satori Beryllium często jest kojarzony z brzmieniem bezpośrednim, rysowanym grubą kreską. Jeżeli sprzęt towarzyszący również posiada podobne cechy, można wówczas najprościej mówiąc przedobrzyć. Spróbowałem jednak (za namową Pana Bogdana) innych kabli głośnikowych. Udostępnione przez Konstruktora Purist Audio Design – Musaeus u mnie nie sprawdziły się. Ich podłączenie spowodowało pobudzenie skrajów pasm, co było dokładnie odwrotnym kierunkiem względem tego, którego oczekiwałem. Natomiast Tara Labs RSC Primie M2, okazała się być właściwą ścieżką. Brzmienie nieco straciło na rozdzielczości, ale zyskało na barwie. Pojawiło się więcej wypełnienia. Wysokie tony zyskały więcej ogłady (muzyka rockowa), co ostatecznie przekonało mnie, że skądinąd świetny kabel Albedo Monolith Reference wykonany ze srebra, nie jest jednak najlepszym wyborem do Beszele 2. Owszem, jest to kabel wysokiej klasy, co czuć zwłaszcza w kontekście rozdzielczości i wielkości reprodukowanych źródeł dźwięku - szczególnie wokali, a także w mocy najniższych częstotliwości. Niestety w połączeniu z berylowym Satori, kabel ten wprowadza w moim torze pewne przejaskrawienie, co czyni dźwięk mniej naturalnym. Te obserwacje skłoniły mnie do wypożyczenia jeszcze jednego kabla głośnikowego – mianowicie Tellurium Ultra Black II, który ma spore szanse okazać się tym czego potrzebuję .

Powyższy akapit zamieściłem celowo, aby nakreślić, jak kolumny BMN Beszele 2 są wrażliwe na zmiany zachodzące w torze. Słowo „przezroczyste” najlepiej oddaje charakter tych monitorów. Warto też podkreślić, że dzięki zastosowaniu 22 cm woofera, dźwięk kolumn pozostaje odpowiednio swobodny, ale nade wszystko dobrze kontrolowany. Tutaj nie ma mowy o dudnieniu basu, choć w skrajnych warunkach, pewnie i takie efekty można uzyskać.

Istotną rolę odgrywa też ustawienie kolumn. Początkowo miałem je u siebie ustawione w taki sposób, że wysokość wraz ze stojakami wynosiła niecałe 107 cm. Zakup granitów z kolcami spowodował, że kolumny mają obecnie prawie 112 cm wysokości. Taka z pozoru niewielka korekta spowodowała stosunkowo spore zmiany w kontekście wypełnienia dźwięku. Warto zatem poświęcić trochę czasu, aby znaleźć ustawienie najlepiej pasujące do naszych potrzeb.

Podsumowując, Beszele 2 to monitory, które prezentują bardzo wysoki poziom ogólny. Nagrania zrealizowane bardzo dobrze w taki też sposób zostaną odtworzone. Nagrania zrealizowane źle, zostaną odtworzone w sposób przeciętny, choć nadal zadowalający. Dźwięk kolumn bardzo się różnicuje w zależności od zastosowanej elektroniki, przy czym zwykle zachowywane są pewne wspólne cechy, takie jak wysoka rozdzielczość, obszerna scena dźwiękowa, która przynajmniej u mnie idzie bardziej w szerokość aniżeli w głębokość, namacalne wysokie tony rysowane grubą kreską, lekka i aksamitna średnica oraz zróżnicowany, fakturowy bas.

Na koniec warto jeszcze podkreślić, że Pan Bogdan to bardzo otwarty i sympatyczny człowiek. Jeśli ktoś ma nieco inne oczekiwania co do sygnatury dźwiękowej kolumn, istnieje możliwość zmiany strojenia bądź wprowadzenia dalej idących korekt. To istotna informacja dla przyszłych potencjalnych nabywców – kontakt z Konstruktorem pozostaje świetny zarówno przed jak i po zakupie sprzętu. Pomimo, że jest to niewielka manufaktura, Pan Bogdan zawsze chętnie odpowiada na pytania i wątpliwości oraz służy pomocą i fachową radą.

Zakup kolumn uważam zatem za bardzo udany. Stosunek jakość/cena jest w przypadku BMN bardzo dobry i tak jak dotąd myślałem o zmianach innych elementów toru, tak chęć sprzedaży kolumn od momentu zakupu nie zaświtała mi w głowie ani razu.

Pozdrowienia dla obecnych i przyszłych Użytkowników kolumn BMN.

spacer.png

Edytowane przez Thar

Obszerna recka i konkretna. 

Co do rocka to mam odmienne zdanie, z tym ze ja używam podłogowek. Dla mnie w rocku np Black Album brzmi świetnie. Myślę że dużo trzeba posiedzieć nad doborem elektroniki. Przewalilem kilka piecow i dakow przez ten czas. 

?👈

@Thar. Po przeczytaniu Twego opisu proponuje, abyś wypożyczył na testy kable AURORA 2 z mb audio cable. Opis tych interkonektów sugeruje, że mógłby to być strzał w dziesiątkę. Z głośnikowych pan Marek Brożek tez coś może zaproponuje;)

Znam kable Pana Marka Brożka, miałem je już u siebie :) Głośnikowy Hybrid dobrze pasował do Beszele 2.

Mam teraz u siebie głośnikowy Tellurium Ultra Black 2 i choć myślałem, że wpasuje się dobrze w tor i moje upodobania, to jednak nie jest tak do końca. Monumentalny bas, choć jak dla mnie trochę zbyt twardy, duża rozdzielczość. Wszystko jest takie zwarte, brakuje mi swobody. Może jeszcze się wygrzeje.

Natomiast Black Cat Cable 3232 - rokuje bardzo dobrze.

56 minut temu, jacmos napisał:

i drugie pytanie jeśli można odnoście podstaw - jak duży to wydatek? 

Kupilem z allegro. Jeszcze ich nie dopasowalem do kolumn, bo będą dopiero we wtorek, ale mam nadzieję że będą pasować. Kolce klejone plus zrobiłem sobie jeszcze podświetlenie. Dam foto jak już wszystko złożę. Trochę mi to zajęło. 

1 godzinę temu, obcymars napisał:

Czymś różnią się o tych co sprzedajesz?

Ale jakie sprzedaje?  Będę się pozbywal przetworników ze starych skrzynek. Bo wszystko wymieniam na nowe. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Upgrade widze maly ?  ?

crescendo?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Tak bardzo jesteście zadowoleni z paczek BMN, że może i ja bym dał im szansę. Zaproponujcie jakiś model niedużego monitorka ( do 12m2), który będzie w stanie przekonać mnie do siebie bardziej niż moje Dynaudio X14. Wzmacniacze mam obecnie aż dwa ? , jest Atollek 100 i Cyrusek 8.2. Macie jakiś konkretny model monitora, który powinienem wypożyczyć od p. Bogdana?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Monitory najmniejsze maja i tak 18cm, ale myślę ze dzięki liniom transmisyjnym może nie zalalaly by basem. 

Możesz wypożyczyć cokolwiek żeby mieć jakiś zarys czy się "zmieszcza". Osobiście polecam topowa serię ? jednak ten woofer E0042 jest sporo lepszy od CA18RNX. 

?👈

O kuźwa, nie pomyślałem że poniżej osiemnastki nic nie ma w ofercie. Ja u siebie najchętniej widziałbym max 16,5cm wooferek, przy 18cm zawsze mnie coś w tej mojej puszce nie pasuje... 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Powiem jedno ze te kolumny z wentylacja z dwóch stron z linii transmisyjnej zachowują się inaczej jak klasyczne BRy okrągłe do tego z tyłu. 

?👈

Tak jak pisze Rafał, u mnie czasami kolumny stoją 10cm od ściany że e-sklepu na rocznego  Syna i zero  problemu. Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Tylko twoje uszy odpowiedzą na pytanie czy Tobie dźwięk będzie pasował. Gwarantuje że warto spróbować.

Są w końcu nowe paczki. Niestety granity drugi raz jadą na reklamację, w ogólne nie trzymają wymiarów. Ogólnie za małe i zero kątów prostych. Także znów czas w plecy. 

a797980cef66c786de0e174fc089e19c_1.jpg

?👈

A ja sobie testuje ....... zgadnijcie co ?

ECD542F4-68A9-4878-AF89-35F9E3B00755.jpeg

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 minutę temu, LOBO_M napisał:

Nową golarkę do nóg;-)

Hehehe chyba powinienem. Wrocilem szybko z roboty i w trakcie przebierania juz wlaczam zdjecia pykam, normalnie jak dzieciak z nowa zabawka ?

24 minuty temu, Mikelas76 napisał:

A ja sobie testuje ....... zgadnijcie co ?

ECD542F4-68A9-4878-AF89-35F9E3B00755.jpeg

Prościutkie. Mam taki sam. Jak konkurs się zakończy koniecznie podziel się wrażeniami.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

3 minuty temu, guinness_bis napisał:

Jak konkurs się zakończy

Konkurs ? ???

Teraz, Mikelas76 napisał:

Konkurs ? ???

zgadywanka

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

Hehe chyba widac co to jest. A swoja droga przekazano mi ze mam dac sobie 20 godzin na zgranie sie systemu. Jutro zaczynam wlasciwe testy.

Jeszcze raz bez mojej niedogolonej nogi odbitej w chromie czy niklu

09F79FFA-A647-4C3B-9209-DDC36EA853AB.jpeg

4 minuty temu, rafal735r napisał:

Przecież nazwa jest na zdjęciu jak wół.

Luuz Rafal wiemy ze widac ?

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Hehe chyba widac co to jest. A swoja droga przekazano mi ze mam dac sobie 20 godzin na zgranie sie systemu. Jutro zaczynam wlasciwe testy.

Jeszcze raz bez mojej niedogolonej nogi odbitej w chromie czy niklu

09F79FFA-A647-4C3B-9209-DDC36EA853AB.jpeg

Luuz Rafal wiemy ze widac ?

Oczywiście że widać ale skoro prosiłeś o zgadywanie czegoś oczywistego to podtrzymałem konwencję ? tłumaczę bo nie wszyscy zrozumieli

Jasne, niech się zgrywa i wygrzewa...... poczekam(y)

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Są w końcu nowe paczki. Niestety granity drugi raz jadą na reklamację, w ogólne nie trzymają wymiarów. Ogólnie za małe i zero kątów prostych. Także znów czas w plecy. 

a797980cef66c786de0e174fc089e19c_1.jpg

I jak pierwsze wrażenia,dzwiek jest taki jak sobie wyobrazales? Zestrojenie wysokotonowca ok?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.