Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktoś z szanownych klubowiczów był zainteresowany kupnem wzmacniacza takiego samego modelu jaki posiada p. Bogdan to zapraszam:

https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-yamaha-ax-892-CID99-IDFd2Ej.html#99b31ba72f

Gra to u mnie z BMN S3.

• 2 tygodnie później...
W dniu 14.05.2020 o 08:47, karfied napisał:

Kupiłem Rasberry Pi 4 z nakładką Hifiberry digi+Pro, system moodeaudio 6, aplikacja do sterowania Tidalem przez telefon BubbleUPnP Licence, zasilacz na razie zwykły impulsowy.

Planuję sprawdzić też Allo digione 1.2, bo teoretycznie według parametrów i z opinii użytkowników wynika, że powinna być ogólnie lepsza od HB digi+Pro (jeszcze bardziej szczegółowa, "analogowa", z głębszą sceną, mniej ostra). Jednak to może zależeć też od całego zestawu audio jaka nakładka lepiej się sprawdza. Dobre opinie ma Pi2aes, podobno to poziom Allo digione signature. Można ją kupić tylko za granicą http://www.pi2design.com/store/p19/PI2AES_-_PRO_AUDIO_SHIELD.html

dziś przyszła do mnie malinka z Hifiberry digi+pro, wgrałem Volumio podłączyłem pod DAC NOSTROMO wolf 2 wersja limitowana?....i trochę szczęka mi opadła...ale tak serio...mam ściągniętą płytę testową Focal we flac i jak puściłem: Boxenkiller...no..eee?..o k**wa (przepraszam dla wrażliwych) ale nadal nie mogę uwierzyć, że z tak małego gówienka, w sumie za parę groszy leci takie cudo...basik w BMN miażdży, zwłaszcza jak się słucha cicho?scena, przestrzeń, lekkość grania WOW!!! i co ciekawae zwykłe mp3 z 128kbs  grają ...przyzwoicie?

Tomek_tom    Super, że jesteś zadowolony ze zmiany ? Czy Nostromo Wolfa 2 od razu kupiłeś limitowanego, czy wcześniej miałeś wersję podstawową? Pewnie kiedyś też sobie zrobię upgrade do wersji limitowanej.

Ja natomiast w tym tygodniu testowałem zasilacz liniowy (Nostromo5V3A) do maliny, ale odesłałem go już z powrotem. Wprowadził zmiany w porównaniu z impulsowym, ale jak dla mnie na gorsze. Dźwięki w całym paśmie, od góry do dołu, się wygładziły, ale przez to cały przekaz się ujednolicił i zmatowiał. Jest mniej przejrzyście. Dźwięki mają słabiej zaznaczone kontury i przez to są mniej dokładne. Na impulsowym mają więcej blasku, dłużej wybrzmiewają i mają wyraźniej zaznaczone pogłosy. W BMNach cenię m.in. to, że potrafią oddać atmosferę dobrze zrealizowanego nagrania, że można się poczuć jak by się było w studio nagraniowym. Dźwięki instrumentów i wokali wydają się być obecne i żywe. A ten zasilacz liniowy częściowo takie wrażenia niweluje. 

Sądząc po opiniach, to myślałem, że będzie lepsza jakość, ale na mój gust w moim systemie było gorzej.

Edytowane przez karfied
4 minuty temu, karfied napisał:

W BMNach cenię m.in. to, że potrafią oddać atmosferę dobrze zrealizowanego nagrania, że można się poczuć jak by się było w studio nagraniowym. Dźwięki instrumentów i wokali wydają się być obecne i żywe.

O tak. Dobre nagrania na BMNach brzmia ślicznie. Nie ma wstydu w porownaniu do drogich paczek. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Tak, Nostromo kupiłem od razu w wersji limitowanej, nie miałem wersji podstawowej. Twoja opinia o zasilaczu liniowym jest chyba pierwszą negatywną jaką czytam w internetach? brawo

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Dobre nagrania na BMNach brzmia ślicznie.

Ja uwielbiam słuchać Allana Taylor'a, jego gitara i głos są magiczne na BMN, polecam posłuchać zwłaszcza "Colour to the moon"

12 minut temu, tomek_tom napisał:

Ja uwielbiam słuchać Allana Taylor'a, jego gitara i głos są magiczne na BMN, polecam posłuchać zwłaszcza "Colour to the moon"

Znam, fajny męski głos. 

Polecam posluchac tez Hadouk Trio, Field Rotation, Yasmin Levy, Mathias Eick oraz koniecznie Yello i Malia-Convergence. Fajne nagrania i super u mnie to brzmi. A podaje to tylko ze streamera i koncowki mocy. 

Jak ktos zna jakies fajne plyty czy kawalki to niech sie podzieli wiedza ?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Z kobiecych wokali polecam Morcheeba, Tori Amos, Katie Melua czy Lana del Rey. 

Malia-Convergence jest genialne. Też to mam ?

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Godzinę temu, sebgla napisał:

Lana del Rey.

to mi sie podoba. Young and beautiful ma takie fajne zejscie na basie... A sama Lana to ideał głosu kobiecego

Ja też lubię Katie Melua, a ostatnio bardzo spodobała mi się też Sophie Zelmani. Sprawdziłem i rzeczywiście świetny wokal ma Allan Taylor. Z męskich też fajnie śpiewa Sławek Uniatowski. Odpaliłem też Hadouk Trio - i słyszę, że są tu bardzo ciekawe przestrzenne i bogate w instrumenty nagrania. Bardzo spodobał mi się ten instrument dęty, nie wiem jak się nazywa np. w Air Hadouk-Dididi.

Mi natomiast ostatnio w ucho wpadły utwory: duety The Audreys LONG RIDE Between Last Night And Us i Mark Knopfler TRACKER Wherever I Go, Kortez BUMERANG Od dawna już wiem, Shelby Lynne JUST A LITTLE LOVIN Just a little lovin, John Hiatt THE BEST OF JOHN HIATT Feels Like Rain, Anna Wilson THE LONG WAY Come on, The Art Tatum & Ben Webster Quartet My Funny Valentine, Patricia Barber CAFE BLUE Nardis.

1 minutę temu, Kasz76 napisał:

Kurcze, same plumkacze...a gdzie normalna muzyka?

??? 

Field rotation plumkacz??? ???

Lana, Malia i Yello??? ???

To sa fajnie nagrane płyty z normalna muzyka

2 minuty temu, tomek_tom napisał:

To rzuć czymś normalnym, z przyjemnością posłucham

Szkopuł w tym że muzyka jakiej głównie przed laty słuchałem (running wild, helloween, vendetta, slayer i wiele innych) nie gra na obecnych klockach w takiej jakości jakiej by się chciało.

4 minuty temu, Kasz76 napisał:

Szkopuł w tym że muzyka jakiej głównie przed laty słuchałem (running wild, helloween, vendetta, slayer i wiele innych) nie gra na obecnych klockach w takiej jakości jakiej by się chciało.

fakt. 

Pytanie czy szukac czegos innego brzmiacego znacznie lepiej, czy meczyc sie z kiepskimi nagraniami? 

Niestety ale BMNy obnarzaja strasznie kiepskie nagrania. Ja juz jakis czas temu odpuscilem sobie te kiepskie plyty. Uszy bolaly ?

jeszcze mi sie przypomniala ze przyjemnie sie slucha Data Rebel. Idealnie pod BMNy ?

Coś normalniejszego do słuchania bez duszenia kota to polecam Fleetwood Mac, Stinga (prócz nowej płyty), kilka płyt Michaela Jacksona, George Michaela, Madonny, ale głównie to z lat '80. Ostatni album trzy płytowy Toma Pettego. Joe Cocker daje też radę, Santana, Tina Turner, Crowded House. Album Tracy Haman z 2015 po remasterze. Ostatnia płytka Lady Pank LP1. Pewnie jest tego sporo więcej, ale to z pamięci. Wszystko jest na Tidal. 

Są jeszcze gwiazdy jednego przeboju jak ja to mówię. Np The Conells - '74-'75.

?👈

No teraz to się wysypało tych propozycji ? Będę miał słuchania na kilka wieczorów, albo tygodni ?  

Z polskich damskich wokali to polecam mniej znaną Violę Brzezińską. Jej płyta A2 jest na Tidal.

Edytowane przez karfied

no i fajnie ze mamy tyle propozycji. Tylko sluchac. 

No i wreszcie zaczęło się normalniej na forum!!! Dobry pomysł z podsuwaniem różnych propozycji muzycznych, tyle tego jest, a często ograniczamy się do tego, co znamy i usłyszymy... A przecież te same utwory na różnym sprzęcie zagrają inaczej - i to jest fenomen na tej planecie, że nawet to samo jest jednocześnie takie różne, takie inne...

Bardzo miło czyta się takie różniste - nawet często skrajne propozycje muzyczne - do posłuchania o jakże odmiennych upodobaniach muzycznych kolegów z forum, bo przecież kupujemy te różne "klocki", a przede wszystkim BMNy, by słuchać muzyki, cieszyć się ciarami biegającymi po plecach, czy może nawet sytuacjami zraszającymi nasze ślepia i sprawiającymi, że właśnie muzyka jest dla nas tym czymś ważnym. I nie ważne, jakiej muzyki słuchamy i na jakim sprzęcie... ważne, że jej słuchamy. Jednych stać na drogie klocki i mogą doświadczyć lepszego realizmu odtwarzanej muzyki w odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu, drudzy nie mają tego szczęścia i muszą iść na często daleko idące kompromisy i są też tacy, którzy w ogóle nie mogą sobie pozwolić nawet na namiastkę dobrego stereo - ale słuchajmy muzyki i cieszmy się nią!!! Są też i tacy, co tylko chodzą na koncerty, bo uważają, że żaden sprzęt nie odda tego, co usłyszą... Cała reszta jest mało ważna, wręcz nieistotna - czy ktoś jest upierdliwy, czy za dużo pisze, czy ma lepszy sprzęt, czy tamto, czy owamto - po prostu nasze odczucia, doświadczenia i preferencje są różne, bo my jesteśmy różni i to powinno nas ubogacać!!!  Często podziwiam Was, że tak kombinujecie ze sprzętem, że "szukacie tego dźwięku i sprzętu", że nawet poprawiacie producentów, ale nie rozumiem tych niepotrzebnych sporów... nie bądźmy, jak politycy - zwłaszcza przed wyborami...

Jest tyle różnych pomysłów, które można by zrealizować, jak choćby skromne spotkania posiadaczy kolumn BMN, by podzielić się doświadczeniami, pogadać o muzyce, sprzęcie, a nawet o pierdołach... Słyszałem o wielu takich różnych przedsięwzięciach z różnych dziedzin, więc dlaczego by nie z BMNami??? No chyba, że miało by dojść do różnistych, niepotrzebnych i głupich potyczek - to nie.

W dniu 19.06.2020 o 14:44, metalowy napisał:

posłuchajcie beth hart

Heh ?

Kiedy "odkryłem" Beth w 2013 lub 2014, to już wówczas ciary mnie przechodziły ogromne, a później, kiedy moja obecna Żona Ją usłyszała, to dosłownie włosy Jej stają - jak naelektryzowane - na rękach... efekt jest śmieszny. Na koncercie zapiera dech Jej wokaliza, Beth dosłownie może bez mikrofonu robić koncerty, mam nadzieję, że ten w W-wie się odbędzie, bo już kilka mamy przełożone na przyszły rok, a miało być tak koncertowo w tym roku... Uzbierałem całą Jej dyskografię na CDkach dla Małżonki!!!

W dniu 19.06.2020 o 13:58, Mikelas76 napisał:

fakt. 

Pytanie czy szukac czegos innego brzmiacego znacznie lepiej, czy meczyc sie z kiepskimi nagraniami? 

Niestety ale BMNy obnarzaja strasznie kiepskie nagrania. Ja juz jakis czas temu odpuscilem sobie te kiepskie plyty. Uszy bolaly ?

Ja przed zmianą zacisków we wzmaku kupiłem sobie zwykłe kabelki do domofonu i poprzez przygaszenie dźwięków tymi kabelkami i po kręceniu potencjometrami uzyskałem całkiem akceptowalny efekt brzmieniowy i już tak po uszach nie waliło... Po zmianie zacisków sytuacja diametralnie się poprawiła, a po zakupie Wireworldów i ich wygrzaniu jestem pod dużym wrażeniem, jakich emocji dostarcza ta trochę za słaba Yamaha z Bergesami 3 z Crescendo na pokładzie. Kabelki Mini Eclipse8 mnie kilka razy zaskakiwały, a zapewne zaciski we wzmaku i Bergesy jeszcze się "docierają" i od końca marca jestem coraz milej zaskakiwany nowymi dźwiękami i emocjami.

kabelki domofonowe.jpg

23 godziny temu, Mikelas76 napisał:

no i fajnie ze mamy tyle propozycji. Tylko sluchac. 

Może by można było zrobić taką podstronę dla forumowiczów BMNowych, żeby w formie dopisywalnej każdy mógł do swojej tabelki wrzucać coś ciekawego do posłuchania. Nie wiem, czy jest taka możliwość, może Rafał wie więcej - Rafale można???

Faktycznie to dobry pomysł, z podstroną w stylu „BMNowy Klub odsłuchowy”, aby nie „rozwadniać” klubowego wątku i nie odchodzić za bardzo od spraw techniczno-sprzętowych.

wiec na koniec polec ten kawałek, oczywiscie w wersji tidal/spotify. Ogolnie bardzo ciekawy irlandzki wolakista, a sam utwor na bmn jak dla mnie brzmi przepieknie

31 minut temu, LOBO_M napisał:

Faktycznie to dobry pomysł, z podstroną w stylu „BMNowy Klub odsłuchowy”, aby nie „rozwadniać” klubowego wątku i nie odchodzić za bardzo od spraw techniczno-sprzętowych.

Tylko, czy da się tak zrobić?

Ja mam sporo muzyki na przenośnym dysku HDD-2,5" i z racji finansowych słucham tego przez TV, który bez problemu widzi dysk 2TB i czyta taż pliki MP3 i FLAC. Chciałem kupić Yamahę NP-S 303 lub nawet bardziej Yamahę WXC-50 ze względu na optyczne wejście cyfrowe i poprzez obsługę z telefonu, czy tabletu, ale niestety zarobki spadły do minimalnej i wszystkie plany szlag trafił... A poprzez TV ciężko się słucha - bo mimo zadowalającej jakości brzmieniowej, kiedy gra jakiś utwór, to nie można przeskoczyć do listy utworów, bo przerywa się odsłuch tego utworu (sic!) - więc się męczę z tym, ale trza poczekać. Poza tym człek nastawiając się na wygodę - jeden pilot do wszystkiego - często pomija inne ciekawe brzmieniowo i funkcjonalnie sprzęty... No i tyle tego na rynku i nie wiadomo, co wybrać... A dlatego dysk HDD, bo nie trzeba internetu, żeby posłuchać tysięcy płyt - oczywiście tylko tych z dysku i poprzez własną sieć domową.

Tematów o dobrej muzyce i tego kto co lubi słuchać jest od groma?

Godzinę temu, Marko Polo napisał:

Ja mam sporo muzyki na przenośnym dysku HDD-2,5" i z racji finansowych słucham tego przez TV, który bez problemu widzi dysk 2TB i czyta taż pliki MP3 i FLAC. Chciałem kupić Yamahę NP-S 303 lub nawet bardziej Yamahę WXC-50 ze względu na optyczne wejście cyfrowe i poprzez obsługę z telefonu, czy tabletu, ale niestety zarobki spadły do minimalnej i wszystkie plany szlag trafił... A poprzez TV ciężko się słucha - bo mimo zadowalającej jakości brzmieniowej, kiedy gra jakiś utwór, to nie można przeskoczyć do listy utworów, bo przerywa się odsłuch tego utworu (sic!) - więc się męczę z tym, ale trza poczekać. Poza tym człek nastawiając się na wygodę - jeden pilot do wszystkiego - często pomija inne ciekawe brzmieniowo i funkcjonalnie sprzęty... No i tyle tego na rynku i nie wiadomo, co wybrać... A dlatego dysk HDD, bo nie trzeba internetu, żeby posłuchać tysięcy płyt - oczywiście tylko tych z dysku i poprzez własną sieć domową.

Do niedawna byłem niemal w identycznej sytuacji jak Ty, i chociaż mam w miarę nowy TV gdzie mogę nawet playlisty tworzyć, słuchać muzyki przy wyłączonym obrazie i kilka innych całkiem fajnych funkcji przy audio to i tak postanowiłem kupić malinę.... za cenę około 500 PLN mam źródło które bije na głowę TV, sterowany ze wszystkiego co ma przeglądarkę (można też sobie zrobić sterowanie z pilota ale trzeba coś tam dokupić) odtwarza wszystko co się da , ma radia internetowe, uspienie, budzik i inne pierdoły. Naprawdę polecam. W wielu opiniach o malinie powtarza się opinia, że dorównuje  on strimerą nawet do 5000PLN, pisała też o tym osoba która prowadzi sklep S4Home, myślę że wszyscy go znają.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.