Skocz do zawartości
IGNORED

ELAC Debut F6 vs Sonus Faber Principia 7 vs DALI ZENSOR 7 ?

ezyl

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie bardzo mam możliwość porównania tych (jak w tytule) zestawów. Do wyboru jest jeden z nich pod wzmacniacz Marantz PM6006. Czy któryś z szanownych forumowiczów ma na tyle szczęścia, że może jakoś je do siebie bezpośrednio porównać? Ewentualnie, czy ktoś "obcował" z tymi modelami oddzielnie? Wrażenia?

Będę wdzięczny za pomoc.

Nie wiem czy ten (skądinąd chyba dobry) Marantz napędzi Principię 7. Ja słuchałem tych SF z NADem C356 i grało to dość ładnie ale... o wiele ładniej zagrało z innymi głośnikami, które kupiłem. Ten NAD jest za słaby dla Principii i podejrzewam, że Marantz też może być za słaby. Próbowałbym Elaców i Dali. Ale i tak KONIECZNIE trzeba posłuchać przed zakupem. To oszczędza później rozczarowań.

PS. Być może któryś z bardziej doświadczonych użytkowników poleci coś jeszcze do tego Marantza.

Witaj,

Jakiej wielkości masz pomieszczenie? Ci będzie źródłem dźwięku? Rozumiem że tylko te modele bierzesz pod uwagę?

Mieliśmy okazję porównywać te kokumny. Grają jednak całkowicie inaczej dlatego pytanie czego szukasz.

Elac gra dokładnie średnica i dobra podstawa basową. Zensory są nieco bardziej dynamiczne ale mają mniej srednicy i mniej dokladne wysokie tony. Z kolei do sonusa model marantz pm6006 bedzie za słaby.

Dodał bym do listy nowe kolumny magnat quantum 727 czy heco celan gt 702.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Ja znowu mam porównanie ale monitorów dali zensor 3 z elac debut b6 i więcej średnicy mają zensory i jest ona zwyczajnie lepsza, za to góra i bas oraz scena to zdecydowanie debut b 6 (w tym porównaniu), oczywiście moim zdaniem. Pamiętaj, że elac debut gra "zdrowo" na basie ( b6 spokojnie nagłośni 20 m 2) - wielkość pomieszczenia jest bardzo ważna bo może być tego dobrego (basu) za dużo przy wyborze F 6.

-Salva Mea-

Gość numik

(Konto usunięte)

tak na czuja do Marantza raczej Elac. Dali to do Audiolaba, Roksana raczej. Na Twoim miejscu mając Marantza wybierałbym między Elac, Polk Audio rti a5 (dobre zgranie z Marantzem), a Phonar Veritas p2

NIe chce mi się bawić w wychwalanie Elacków, które ostatecznie kupiłem po odsłuchu wielu, wielu kolumn. Opisałem je w zakładce z opiniami. Dali zensor 7 też słuchałem i jak dla mnie Elac stoi dobre dwa poziomy wyżej brzmieniowo niż dali zensor 7. Nawet Klipsch Premiere które miałem przed Elackiem grały według mnie na wyższym poziomie niż Dali mimo ostrej góry.

Jak dla mnie wady dali: Zwalony, zamulony bas, przysłaniający średnicę. Mocno cofnięta wyższa średnica i przełom średnicy i góry. Jakieś takie miękkie jałowe brzmienie, tak bardzo bezpieczne, że aż nudne.

Jak dla mnie wady dali: Zwalony, zamulony bas, przysłaniający średnicę. Mocno cofnięta wyższa średnica i przełom średnicy i góry. Jakieś takie miękkie jałowe brzmienie, tak bardzo bezpieczne, że aż nudne.

Zensory z np. Nad 356 grają słabo. Tak piszesz za wolno. Ale już z Music Hall-em a35.2 jest już znacznie lepiej.

Ezyl zakup kolumn za 6k (SF Principia 7) do tego wzmacniacza to przesada. Nie wykorzystasz ich potencjału.

Napisz jakiej muzyki głównie słuchasz? Jakie brzmienie lubisz? Jaki masz metraż?

Po pierwsze dzięki za rzeczowe odpowiedzi!

W kwestii pytań:

Metraż: ~30m2, ale chciałbym, żeby trochę mi ten sprzęt trochę posłużył, a powiedzmy, że istnieje szansa na zmianę na coś większego w tzw. rozsądnym horyzoncie czasowym ;).

Muzyka: rock i mocniej (sporadycznie dużo mocniej... lubię podwójną kopę i "nie tylko towarzyszącą" gitarę basową), ale dość często równiez jazz, blues, elektronika (od spokojnych "a'la towarzyszących", po drum'n'bass), sporadycznie klasyczna (ale daleko mi do konesera... bardzo daleko).

Źródło dźwięku: póki co Chromecast Audio połączony kablem optycznym, w tzw. "najbliższej przyszłości" spróbuję przetestować czy słyszę różnicę przy zamianie na jakiś odtwarzacz CD, jeżeli będę słyszał... znowu zacznę oszczędzanie ;).

Zensory z np. Nad 356 grają słabo. Tak piszesz za wolno. Ale już z Music Hall-em a35.2 jest już znacznie lepiej.

Nie wiem jak grają z NADem bo słuchałem ich z Denonem. Z Marantzem pm 6005 słuchałem Dali Ikon 6 i tu była zmuła na basie niesamowita.

Tak coś w tym jest jak stwierdził Krzysiek. Zensory to po prostu bezpieczne kolumny zestawianie z różną elektronika grają lepiej lub gorzej ale w zasadzie zawsze poprawnie, tyle. Jak ktoś szuka emocji czegoś więcej to szuka dalej. Elaci mają więcej basu, płynne przejścia między przetwornikami i lepszą średnicę.

Ikon 6 to zupełnie inna kolumna. Absolutnie nie do marantza. Z roksanem, nadem, atollem gra znacznie lepiej. Choć trzeba lubić wstegowa górę.

Pozdrawiam

Dodam jeszcze od siebie, że jak już bezpieczne brzmienie w stylu Zensorów to już lepiej Tannoy Mercury 7.4. Dużo bardziej uniwersalne kolumny i pod kątem brzmienia i dopasowania do wzmacniacza.

• 1 rok później...

Niestety nie bardzo mam możliwość porównania tych (jak w tytule) zestawów. Do wyboru jest jeden z nich pod wzmacniacz Marantz PM6006. Czy któryś z szanownych forumowiczów ma na tyle szczęścia, że może jakoś je do siebie bezpośrednio porównać? Ewentualnie, czy ktoś "obcował" z tymi modelami oddzielnie? Wrażenia?

Będę wdzięczny za pomoc.

Witaj,

Dokonales wyboru?

Bylem w podobnej sytuacji. Dobieralem kolum,ny do Marantza PM6006.

To pierwszy taki sprzet w mojej karierze, wiec nie wiedzialem jak do tyego podejsc

Odsluchiwalem w sklepie (nawet nie w salonie - pomyslalem ze warunki sklepu bede korespondowaly bardziej z mieszkaniem, niz wycezylowany salon odsluchowy)

Na poczatku podobaly mi sie Zensorey (tez cenowo), ale im dluzej sie bawilem tym wiecej roznic wychwytywalem na kozysc Pricipi 7

W koncy one zostaly wybrane.

Jestem jednak rozczarowany stereofonia.

W Zensorze 7 slyszalem wyraznie (nawet w sklepie) gdzie sa rozmieszczeni muzycy, w Principii niestety tego nie ma

Ciekaw jestem Twoich wyborow

Pozdrawiam

-J

Witaj,

Bo dokonałeś złego wyboru zestawień. Zarowno Principia jak i Debut potrzebują innego typu wzmacniacza i to wzmacniacza mocniejszego,.

W zasadzie tylko Zensory 7 mogą zostać spasowane z PM6006.

A co jest u Ciebie źródłem? Może tu warto pokombinować?

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.