Skocz do zawartości
IGNORED

Brak glebi sceny

Amadeusz Zdonowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie.

Wczoraj juz nie mialem czasu zeby opisac swoje zmagania z kreowaniem sceny w moim salonie.

Otoz po kilku godzinach zabawy z kolumnami oprocz tego ze wypolerowalem sobie tylko nimi panele efektu sceny nie uzyskalem w zadnej konfiguracji podanych przez was.

Zawiodlem sie i to strasznie.

Byc moze winowajcy bede musial szukac gdzies indziej.

Stawiam kilka wariantow braku sceny.

1. Akustyka pomieszczenia ktora lezy kwiczy i wierzga.

2. Zestaw audio

3. Byc moze sluchacz jest gluchy

4. Byc moze ja posiadam juz scene jak i jej glebie tylko o tym nie wiem. Wiaze sie to z tym ze nigdy nie slyszalem jak taka scena naprawde gra jak to wszystko wyglada w rzeczywistosci.

Przebywam obecnie w WIelkiej Brytani i nie mam mozliwosci nawet znalezienia salony w ktorym moglbym ewentualnie posluchac jak powinno wszystko grac.

Wszystko co stworzylem do dzis opieralo sie na opiniach i pomocy forumowiczow za co dziekuje bardzo bo prawdopodobnie gdybym sam cokolwiek chcial stworzyc gralo by to wszystko jak radio przenosne za 10zl od wschodnich imigrantow z rynku.

Oczywiscie nie poddaje sie. Bede dozyl do tego aby stworzyc i uzyskac to na czym teraz mi zalezy czyli scena itp.

Poznym wieczorem zamieszcze zdjecie salonu lub nawet krotki filmik w ktorym przedstawie wnetrze jak i sama adaptacje akustyki.

Zamieszam ptrosty szkic tego jak slychac u mnie muzyke. Czerwone kola sa takie duze dlatego ze mniej wiecej w takich wielkosciach wszystko slychac.

Mysle ze bede musial zaczac wszytsko od nowa. Czyli zajac sie najpierw akustyka ktora w sumie chyba tylko ona zostala do zrobienia.

Dziekuje wszystkim i do nastepnego ;)

Po pierwsze - wywal telewizor

Po drugie - zamiast telewizora na ścianę za nim daj cokolwiek (na chwilę, na próbe, nie wiem - wie miotły a na nich rozwieszone koszule. jakich chodniczek, żeby nie było gołej ściany)

Po trzecie - kolumny rozstaw 1,8 - 2 metry od siebie (odległość mierzona od wysokotonowca do wysokotonowca)

Po czwarte - zajmij miejsce 2 metry od linii bady kolumn (nie od kolumn)

Po piąte - kombinuj z dogięciem, poruszaj głową w przód i w tył

Daj znać, jak poszło

Pozdrawiam Stempur

Stawiam na akustykę i odbicia fal za kolumnami

Efekt interferencji bez adaptacji akustycznej z gołymi ścianami i tv po środku

A powinno być możliwie tak aby pokazała się scena, przerysowane bo odbicia też są potrzebne ale słabsze stłumione ustrojami

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Czy poza czerwonymi elipsami z Twojego szkicu masz dziury w scenie/dzwieku, tak to nalezy rozumiec? Jakie byly odleglosci kolumn i miejsca odsluchopwego? Taki efekt jest przy kazdym ustawieniu jakie testowales?

1. Odsluch w bliskim polu; maly trojakt 1,8-2,0 metry, zaczalbym z linia kolumn w odl. ok. 1,9 metra od frontowej sciany i raczej nie dalej w kierunku srodka pokoju

2. Gola sciana o ktorej piszesz- zadbaj o pierwsze odbicia

3. Sufit- pierwsze odbicia- dywan na podlodze w tym samym miejscu; ustroj na sufit...

Pomieszczenie jest male, waskie i niskie, wiec ustawianie sie w odleglosci 3,5 metra od linii kolumn powoduje iz sluchasz odbic albo ich miksow z dzwiekiem bezposrednim.

W tak malym pomieszczeniu priorytetem bedzie raczej wygluszenie niz rozpraszanie- imo.

dywany,zasłony, koce to są kiepskie rozwiązania. 100mm PT80 lub poliuretan wtórnie spieniany również 100mm. Bardzo dobrze się sprawdza gęstość 90 kg/m3, a jeżeli masz suba którego używasz mocno to gęstość ustroju do 200 kg/m3. min. 4 panele, a najlepiej z 12

dywany,zasłony, koce to są kiepskie rozwiązania. 100mm PT80 lub poliuretan wtórnie spieniany również 100mm. Bardzo dobrze się sprawdza gęstość 90 kg/m3, a jeżeli masz suba którego używasz mocno to gęstość ustroju do 200 kg/m3. min. 4 panele, a najlepiej z 12

Pisząc o dywanie miałem na mysli problematyczne z reguły miejsca do adaptacji podłoga-sufit..Jak rownież panele które tam sa. Nalezy mieć równiesz na uwadze praktycznie brak wysokości. Ja zastosowałbym na suficie (zreszta i w innych miejscach tego pomieszczenia) hybrydę binarna z ciężka wełna, moze byc Rockton, 10 cm min. Jednak czy User na to pójdzie przy i tak niskim suficie?? Jego wybór...

Zreszta to i tak sa tylko doraźne, ad hoc działania. Najlepiej kompleksowo od pomiarów zaczac należałoby, imo...

Pewnie, dobrych materiałów jest multum. Usilnie nie namawiam, każdy ma pewne ograniczenia.

Chciałbym aby autor miał świadomość, że bez radykalnych zmian w wystroju pokoju efektu nie osiągnie.

Ciekawa cała płyta z efektami, a na tym utworze słychać dźwięki dookoła nas oczywiście z zestawu stereo:

Laurie Anderson - My Compensation

i bas głęboki też jest potrafi zatrząść pomieszczeniem :)

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Ciekawa cała płyta z efektami, a na tym utworze słychać dźwięki dookoła nas oczywiście z zestawu stereo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dostępna w sprzedaży?

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Czy poza czerwonymi elipsami z Twojego szkicu masz dziury w scenie/dzwieku, tak to nalezy rozumiec? Jakie byly odleglosci kolumn i miejsca odsluchopwego? Taki efekt jest przy kazdym ustawieniu jakie testowales?

1. Odsluch w bliskim polu; maly trojakt 1,8-2,0 metry, zaczalbym z linia kolumn w odl. ok. 1,9 metra od frontowej sciany i raczej nie dalej w kierunku srodka pokoju

2. Gola sciana o ktorej piszesz- zadbaj o pierwsze odbicia

3. Sufit- pierwsze odbicia- dywan na podlodze w tym samym miejscu; ustroj na sufit...

Pomieszczenie jest male, waskie i niskie, wiec ustawianie sie w odleglosci 3,5 metra od linii kolumn powoduje iz sluchasz odbic albo ich miksow z dzwiekiem bezposrednim.

W tak malym pomieszczeniu priorytetem bedzie raczej wygluszenie niz rozpraszanie- imo.

Tak pomiedzy elipsami sa dziury. Odleglosci byly rozne i za kazdym razem ten sam efekt. Kolumny ustawione byly 40cm od bocznych scian 120cm od przedniej sciany i jakies 180cm miedzy kolumnami.

Dzis znow sie troche bawilem ze stworzeniem glebi sceny jak i samej sceny wciaz z nie powodzeniem.

Nie wiem gdzie dokladnie szukac winowajcy. Byc moze faktycznie DAC niszczy wszystko.

Zamieszczam zdjecie jak i filmik omawiajacy moj salon byc moze to pomoze mi troche w uzyskaniu porad w rozwiazaniu mojego problemu.

Gdyby moje pomieszczenie lub sprzet audio nie spelnialy warunkow do stworzenia sceny juz dawno bym sobie odpuscil ale skoro jest to mozliwe na moim poziomie sprzetu i pomieszczenia bede sie staral dozyc do tego by uzyskac oczekiwany efekt dla siebie jak i dla innych ktorzy byc moze beda poszukiwali w przyszlosci porad z problemem jaki mnie teraz dotyczy.

Dlatego tez zalozylem ten watek na tym forum. Nie spodziewalem sie az tak wielu chetnych ktorzy chcieli pomoc ale i rownierz mam nadzieje ze znajda sie tacy ktorzy beda chcieli dazyc do tego zeby mi pomoc uzyskac efekt jak dla mnie jak i dla innych.

Skoro moj sprzet spelnia swoje wymagania w kreacji sceny moze pomijajac DAC bede musial popracowac nad akustyka ale nie chce sie sam za nia zabierac dlatego bede kierowal sie waszymi opiniami i poradami krok po kroku,

Dzis bede szukal rownierz CD playera tej samej firmy co wzmacniacz, bo chyba najlepeij laczyc elementy tej samej firmy. Narazie nie chce wymieniac sprzetu w szczegolnosci kolumn ktore jak dla mnie graja wystarczajaco dobrze i niczego mi w nich nie brakuje moze pomijajac kopa ktore moglbym odczuc na cielie.

Podaje link do filmiku:

Mam nadzieje ze wrzucenie filmiku youtube nie lamie regulaminu strony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak napisałem wcześniej słuchałem w niemal identycznym pomieszczeniu , z takim samym rozstawieniem , kanapa , okno z boku , na przeciwnej ścianie gruby kilim 100 X 150 cm , półka z książkami / płytami , większy dywan .

Myślę że problem leży w zestawie , powinieneś zacząć od sprawdzenia któregoś z elementów audio , inne kolumny / wzmacniacz / dac , nie koniecznie w tej kolejności , co ci się trafi po prostu jako pierwsze .

Dżwięk nie powinien " siedzieć " w kolumnach jak to opisujesz , opowiadasz w filmiku .

Dla Twojego komfortu, sprawdź czy masz prawidłowo podłączone przewody, zworki - chodzi o prawidłową polaryzację.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Telewizor jeśli musi już być to wyżej ponad głośnikami.

Zrób próbę z zasłonięciem TV czymś miękkim.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Mój wniosek jest taki, w tym pokoju i z tym systemem nic lepiej nie będzie. Co do adaptacji akustycznej nie wypowiadam się, bo mam małe doświadczenie

A czy jak zamkniesz oczy to efekt jest taki sam

Wooow! Faktycznie niezła. Dzięki.

a próbowałeś kolumny ustawić na szerokość dywanu? tak żeby kolce po wewnętrznych stronach były na szerokość dywaniku.

nawet 100kg wełny nie załatwi tematu, zamuli tylko dźwięk.

Myślę, że wymiana na wzmacniacz lampowy doda tego czego Ci brakuje. Tylko nową konstrukcję na EL34.

kolumny też bym ustawił bliżej siebie i z dobry metr bliżej sofy.

Proszę. Materiał Laurie A. jest przykładem jakie możliwości daje nośnik CD, kwestia twórców i realizatorów w studiu nagraniowym jaki słyszymy efekt końcowy.

Dostępna w sprzedaży?

Nie wiem, ale płyta jest z 2001 roku teraz pewnie trzeba polować z drugiej ręki albo może gdzieś w zagranicznych sklepach lub dostępna w serwisach spotify i tidal.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

...po pierwsze ,kolumny muszą mieć większą przestrzeń po bokach.Plecy są ważne,ale proporcje powinny wyglądać odwrotnie ; po bokach więcej,a na tyłach mniej (to nie znaczy ,że tyły mają mieć jakieś ograniczenia ).Dziwi mnie również ,ze takie kolumny jak Tannoy DC6T SE nie wkomponowały się w twoje preferencje. W końcu te skrzynki ,maja własnie taki charakter.Dobra przestrzeń to ich atut.Nie słuchałem tych kolumn,posiłkuje się tylko recenzjami,ale wygląda to trochę dziwnie..

A dlaczego odwrotne proporcje sugerujesz? Caly pic polega na tym by znalezc to optymalne ustawienie ale to dluga i żmudna droga.. Jezeli boczne sciany sa zastawione regalami albo wisza na nich zaslony to ich bliskosc wzgleem kolumn nie musibyc az tak krytyczna jak sugerujesz to w swojej wypowiedzie, zwlaszcza , ze w wiekszosci przypadkow kolumny dodatkow sa skrecane w kierunku sluchacza a to powoduje w znacznym stopniu zmniejszenie odbic od scian boczych. Akurat ja zalecam odwrotne dzialanie , czyli zachowanie jak najwiekszej odleglosci za kolumnami ale wszystko powinno byc zrobione z umiarem i w oparciu o proporcje danego pomieszczenia. Bardzo dobrze jest sie oprzec na wyliczeniach otrzymanych z metody Cardasa , ktora wstepnie dosc precyzyjnie wskaze na najlepsze miejsca dla kolumn i fotela odsluchowego i dopiero potem wnosic male korekty w ustawieniu i dogieciu przeprowadzane na ,,ucho"

Zamieszam ptrosty szkic tego jak slychac u mnie muzyke. Czerwone kola sa takie duze dlatego ze mniej wiecej w takich wielkosciach wszystko slychac.

Patrząc na ten szkic, to wydaje mi się niemożliwe, aby na bazie stereo pomiędzy kolumnami były "dziury" w dźwięku. Scena może być większa albo mniejsza, może brakować głębokości, może zbyt dużo dźwięków kleić się do głośników ale pustki w stereofonii? No chyba, że słuchamy nagrań z lat 60-tych lub nagrań monofonicznych sztucznie poddanych obróbce stereo. Ciekaw jestem jak u Ciebie zagrał ten utwór Laurie Anderson - My Compensation.

Witam ponownie.

Po malym remoncie salonu tzn powieszeniu tv na scianie i zmianie stolika tv na troche mniejszy wydaje mi sie jak bym uzyskal lekka przestrzen.

Jednak nadal nie uzyskuje glebi sceny. Kazdego dnia walcze z kolumnami na rozne sposoby i nic. Wydaje mi sie ze wina lezy w sprzecie.

Na zamieszczonym zdjeciu obrysowalem jak u mnie slychac utwor Laurie Anderson - My Compensation.

WIec tak.

Kolko fioletowe wokal kobiety.

Linia czerowan wypukla do sciany frontowej tj ten efekt szumu ktory przechodzi z prawej do lewej i na odwrot. Czarne przecinki na tej lini to wedlug mnie gluche pola w ktorych nic nie slychac podczas przejscia tego dzwieku.

Niebieskie elipsy przedstawiaja nie wiem jak to nazwac ale to sa te dzwieki do 27sekundy utworu tak jak by piski gwizdki cos w tym stylu jak i echo wokalu w niektorych chwilach.

A brazowe kola to jest tak jak by slyszalna przestrzen tych tzw gwizdkow piszczkow.

W srode sprobuje zdjac wszystkie panele ze scian zeby zobaczyc roznice. Ale wydaje mi sie ze chaos jaki mialem wczesniej zanim je powiesilem nie pomoze tutaj w ogole.

Pytanie moje czy CD Player zagral by duzo lepiej niz moj w/w DAC???

Zastanawiam sie nad zakupem CA Azur 640C V2.

Puki co zostaje mi kabinowanie z mysla ze otrzymam efekt.

Okablowanie sprawdzone wszystko jest podlaczone prawidlowo.

Tak jak zamkne oczy to jest to samo.

Co do systemu to chyba nie jest az tak zly zebym nie mogl uzyskac sceny?

NIe wiem jakie sprzety posiadaja osoby ktore sie tutaj wypowiadaja ale skoro twierdza ze moge tzn ze widac moge.

Kolumny ustawialem nawet na 1m od siebie pod roznymi katami bez efektu.

Jesli chodzi o wymiane wzmacniacz na lampowy to..... raczej nie na moj portfel juz ;)

Jesli chodzi o dziury w stereofoni to ja tak slysze jak by byly dziury tzn tak jak by w tych dziurach nie bylo nic bo albo gra na srodku pokoju albo w glosnikach nic po miedzy.

Co masz na mysli mowiac ze jest sucho w pomieszczeniu?? Ze brak wystroju umeblowania????

Dzieki wielkie.

Na zdjeciu rozlkad kolumn nie jest taki na czas odsluchu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypożycz jakieś inne głośniki i ustaw w domu.

Coś mi podpadają te głośniki , a źródło również nie budzi zaufania.

Masz może jakiś plejerek DVD?

To podłącz do tego DAC-a

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wypożycz jakieś inne głośniki i ustaw w domu.

Coś mi podpadają te głośniki , a źródło również nie budzi zaufania.

Masz może jakiś plejerek DVD?

To podłącz do tego DAC-a

mam podlaczone ps4 pod tego dac i dzwiek niczym sie nie rozni jak przez lapka

bede szukal cd playera bo raczej glosniki nie sa jakies marne ;)

mam podlaczone ps4 pod tego dac i dzwiek niczym sie nie rozni jak przez lapka

bede szukal cd playera bo raczej glosniki nie sa jakies marne ;)

Kiedyś miałem Advance Acoustic X-Uni, pożyczyłem koledze który używał PS4 jako źródło, jego początek tą zabawą, kolumny miał już lepsze KEF R900

dźwięk dostał kopa, dynamikę, przejrzystość, rozjaśnienie i separacje,

jeżeli PS gra jak komputer to teraz możesz być pewny ze te źródła sa w Twoich systemie słabych punktem.

wypożycz odtwarzacz CD, przetestuj u siebie, szukaj z DACiem, wtedy albo podłączysz dysk albo laptopa i będziesz sie cieszył odtwarzaniem plików z charakterystyką CD plyera

Kolumny kupiłeś nowe czy używki.

Może masz coś z nimi skopane i temu tak dziwnie grają. Akustyka aż takich dziwnych rzeczy jak opisujesz nie powinna robić. Moim zdaniem coś jest nie tak ze sprzętem.

Kiedyś miałem Advance Acoustic X-Uni, pożyczyłem koledze który używał PS4 jako źródło, jego początek tą zabawą, kolumny miał już lepsze KEF R900

dźwięk dostał kopa, dynamikę, przejrzystość, rozjaśnienie i separacje,

jeżeli PS gra jak komputer to teraz możesz być pewny ze te źródła sa w Twoich systemie słabych punktem.

wypożycz odtwarzacz CD, przetestuj u siebie, szukaj z DACiem, wtedy albo podłączysz dysk albo laptopa i będziesz sie cieszył odtwarzaniem plików z charakterystyką CD plyera

Niestety nie ma gdzie ani od kogo pozyczyc jakikolwiek odtwarzacz CD. Bede zmuszony zakupic jakis. W srode bede mial na inny wzmacniacz na kilka godzin dla porownania jeszcze i zobaczymy.

Kolumny kupiłeś nowe czy używki.

Może masz coś z nimi skopane i temu tak dziwnie grają. Akustyka aż takich dziwnych rzeczy jak opisujesz nie powinna robić. Moim zdaniem coś jest nie tak ze sprzętem.

Kolumny kupilem uzywane ale kupilem je jako 4 miesieczne z czego moze polowe tego czasu zapakowane i nie uzywane. Po za tym jak je dostalem musialem je wygrzac. WIec moim zdaniem glosniki nie stanowia tu zadnego problemu.

Niestety nie ma gdzie ani od kogo pozyczyc jakikolwiek odtwarzacz CD. Bede zmuszony zakupic jakis. W srode bede mial na inny wzmacniacz na kilka godzin dla porownania jeszcze i zobaczymy.

Wzmacniacz dużo nie pomoże,

zacznij od źródła, chodziło mi ze jak kupisz to zaznacz ze chce różne modele czy marki porównać, zrób to chociaż na spokojnie na sklepie, ale jednak w swoim systemie od razu będziesz wiedział i słyszał.

niestety nie znam Cambridge Audio, może ktos tutaj sluchal lub ma i pomoże, czy warto tej firmy odtwarzacz kupić, potrzebujesz takiego który gra równo, np, audiolab gra więcej dołem, inny może grac przeciwnie, dlatego pisałem przetestuj

...moim zdaniem trzeba popracować nad akustyką....mam mały pokój 20m2

na jednym zdjęciu sciana tylna jest zrobiona częściowo ale niedawna mam zrobioną całą ścianę

nie będę opisywał wszystkich zmian w brzmieniu które zaszły ale powiem tak...

ostatnio był u mnie kolega który zna mój system doskonale ( ale jeszcze nie słuchał po zrobieniu akustyki )

nie mógł się nadziwić jaka fajna przestrzeń i głebia sie pojawiła.....właśnie to czego szukasz

działej nad akustyką a pojawi się to czego brakuje .......ja też jeszcze mam co do zrobienia.....

Ukryta Zawartość

post-33201-0-51201900-1476734792_thumb.jpg

post-33201-0-25824200-1476734835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

..moim zdaniem trzeba popracować nad akustyką..

Daj spokój , czym Ty grasz , a czym gra zainteresowany :)

Do zalożyciela , nie kupuj żródła na C , a najlepiej od razu wywal to co masz na C na znany portal ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.