Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 10tys

Nocka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to zbyt gwałtowne ruchy. Nie mam zbyt wiele możliwości odsłuchów. Do większego miasta mam godzinę drogi a takiego gdzie jest duży wybór sklepów audio jak Poznań czy Gadańsk 2,5 godziny. To cały dzień trzeba na to poświęcić. Próbuję, korzystając z doświadczeń ludzi, którzy tutaj są, zawęzić jedynie listę i udać się w miejsca gdzie jest tam sprzęt,który mógłby mi się sposobać. Nie każdy mieszka W Warszawie ja jestem że wsi:-)

Akurat w naszym wojewodztwie nie ma co narzekac na brak salonu z dobrym sprzetem. To z innych województw ludzie w Bydgoszczy zakupy robia :)

To ze w najwiekszych miastach sa salony ze sprzetem od wiekszej ilosci dystrybutorow nie ma znaczenia, bo i tak ponad 80% sprzetu nie jest warta swojej ceny :)

Gdyby nie Bydgoszcz pod samym nosem, to pewnie zakupy robilbym w Tychach albo Czechowicach-Dziedzicach, ewentualnie Gdansk.

Nic mi nie wiadomo o tym, ze w Warszawie, czy Poznaniu , sa salony, ktore handluja sprzetmi TYLKO o dobrym stosunku jakosci do ceny i poprawnym brzmieniu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Uwierz, ze dobrze zrealizowane CD odtworzone na dobrze skonfigurowanym systemie zagra znacznie lepiej niz 24/192 na klockach typu Marantz , czy Cambridge.

Powiem więcej, nie ma sensu inwestować w 24/192 w żadnym przedziale cenowym.

Powiem więcej, nie ma sensu inwestować w 24/192 w żadnym przedziale cenowym.

Proszę u uzasadnienie bo świat mi się zawalił;-). Cała moja muzyka klasyczna jest w wersji 24bit.

Fragment wywiadu z Kenem Ishiwatą:

– Czy na prezentacjach, które pan prowadzi, słuchacze rozpoznają różnice pomiędzy płytą kompaktową a plikami Hi-Res?

– Nie zauważają, ponieważ zapis na płycie kompaktowej 16/44.1 jest naprawdę wysokiej jakości. Natomiast większość plików 24/192 po prostu źle brzmi. Wszystko zależy od realizacji nagrania. To samo dotyczy płyt SACD czy plików DSD, przeciętny słuchacz nie zauważa różnicy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Powiem tak, wielbiciele gęstych formatów to zwykle osoby na początku drogi lub takie które wciąż poszukują. Znam wiele osób z całej Polski. Spotykamy się w ramach AS i grup fb. Nie znam nikogo kto byłby już naprawdę zaawansowany w tej zabawie a używałby gęstych plików. A wśród ludzi używających wysokiej klasy elektroniki włącznie z producentami i dystrybutorami to już tym bardziej. Dlatego przyznaję rację Kenowi I. Wie, co mówi. Podstawą są jednak dobre realizacje.

30-40 lat temu, nikt nie przepuszczał, że kasety przestaną istnieć. W tej chwili jesteśmy przyzwyczajeni do płyt i sam lubię słuchać płyt, ale często jednak płyty są słabo nagrane. Drugi problem u większości ludzi to przyzwyczajenia, które najwolniej się zmieniają. Kolejny problem sama cena plików HI-RES i ich dostępność, mimo wszystko nie wszystkie nagrania znajdziemy w HI-RES (wprawdzie dobrze nagrane płyty tez nieźle kosztują i nie ma ich tak duzo). W muzyce poważnej trzeba przyznać, że jest duży wybór zarówno w gaude jak i hdtracks plików HI-RES.Z punktu widzenia łatwości wyboru utworów i katalogowania zdecydowanie częściej używam odtwarzacza strumieniowego do codziennego użytku niż odtwarzacza CD. wydaje się również, że taniej można kupić dac-a lub strumieniowca, który znośnie odtwarza muzykę z plików a niżeli dobrze grający odtwarzacz cd. I przede wszystkim, w którymś momencie coraz rzadziej ludzie będą korzystali z płyt cd, ponieważ coraz więcej będzie usług strumieniowania i od tego nie uciekniemy. A jakość jednej czy drugiej formy i tak zawsze będzie zależała od źródła nagrania, wytwórni itp. Jeżeli ktoś ma już dużo plików, to nie namawiałbym go na siłę, żeby z nich zrezygnował i kupował cd bo na pewno nie zawsze będzie poprawa, a wręcz przeciwnie, przy większości normalnie kupionych płyt może być pogorszenie jakości. I zawsze znajdą się zwolennicy jednego i drugiego źródła dźwięku i wykorzystajmy, te które możemy i mamy.

---> Nocka

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się sprzętem Audio-gd

Załatwi sprawę wzmocnienia i plików (chyba streamingu z Netu też)

Poczytaj ten wątek, tylko na początku zwróć uwagę na to, że zaczął się 4 lata temu (w trakcie lektury pojawią się zapewne nowsze modele)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tyle by było jeśli chodzi o "nowe".

Za resztę budżetu (może z małym nagięciem) szukałbym używanych jednak kolumn.

Nie wiem co to za Quadrale są, o których wspomniałaś, nie znam tych nowych ich wynalazków, zawsze jednak mieli tanie, budżetowe niewiele warte, modele do kina domowego jak i drogie topowe, warte każdych pieniędzy.

Mimo to dzisiaj ceny są przystępne...ryzyko pojawia się jednak z powodu ich wieku, często ponad 30-sto letniego (seria Phonologue - tą znam, używam do dziś i zawsze zachęcam do poznania, gdy jest okazja na model w dobrym stanie) więc nie namawiam osoby bez doświadczenia.

Na pewno kolega Lutek (a objawił się już w tym wątku) jest osobą, która w kwestii kolumn używanych może z sensem doradzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak powinny wyglądać odsluchy kolumn? Byłam na dwóch odsłuchach i ona były inne. W pierwszym przypadku włączałam muzykę mówiłam czego brakuje i pan poprawiał, robiąc zmianę sprzętu, aż było tak jak chciałam. A na drugim eliminowałam kolumny, po odsłuchu 20sekund i później 2min tego samego utworu, tylko muzyka była przełączana kilkakrotnie między parą kolumn. I po wyeliminowaniu mniej pasujących w ich miejsce wskakiwały następne.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

30-40 lat temu, nikt nie przepuszczał, że kasety przestaną istnieć. W tej chwili jesteśmy przyzwyczajeni do płyt i sam lubię słuchać płyt, ale często jednak płyty są słabo nagrane. Drugi problem u większości ludzi to przyzwyczajenia, które najwolniej się zmieniają. Kolejny problem sama cena plików HI-RES i ich dostępność, mimo wszystko nie wszystkie nagrania znajdziemy w HI-RES (wprawdzie dobrze nagrane płyty tez nieźle kosztują i nie ma ich tak duzo). W muzyce poważnej trzeba przyznać, że jest duży wybór zarówno w gaude jak i hdtracks plików HI-RES.Z punktu widzenia łatwości wyboru utworów i katalogowania zdecydowanie częściej używam odtwarzacza strumieniowego do codziennego użytku niż odtwarzacza CD. wydaje się również, że taniej można kupić dac-a lub strumieniowca, który znośnie odtwarza muzykę z plików a niżeli dobrze grający odtwarzacz cd. I przede wszystkim, w którymś momencie coraz rzadziej ludzie będą korzystali z płyt cd, ponieważ coraz więcej będzie usług strumieniowania i od tego nie uciekniemy. A jakość jednej czy drugiej formy i tak zawsze będzie zależała od źródła nagrania, wytwórni itp. Jeżeli ktoś ma już dużo plików, to nie namawiałbym go na siłę, żeby z nich zrezygnował i kupował cd bo na pewno nie zawsze będzie poprawa, a wręcz przeciwnie, przy większości normalnie kupionych płyt może być pogorszenie jakości. I zawsze znajdą się zwolennicy jednego i drugiego źródła dźwięku i wykorzystajmy, te które możemy i mamy.

Z drugiej ręki dostępna jest masa wysokiej klasy CD playerów za niewielkie stosunkowo pieniądze. Jakość streamingów wciąż pozostawia sporo do życzenia. Pliki na budżetówce? Masakra. Szkoda czasu. Pliki też bywają fatalne. Nie czarujmy się. Większość się nimi zainteresowała bo wydawało im się że będą za darmo. A za darmo nie ma nic.

Każdy ma swoje zdanie. A ja uważam, że jest wygodniej puszczać muzykę z plików. Czy jest lepsza jakość, tak jak pisałem, wszystko zależy co to za plik i co za cd. Ale jak ktoś ma już niezłą kolekcję Hi-Res to mimo wszystko wykorzystałbym ją.

Nie wiem skąd się biorą opinie o rzekomym fatalnym brzmieniu muzyki odtwarzanej z plików. Przecież to co jest zapisane na płycie CD to też pliki i jeśli plik nie jest skompresowany algorytmem stratnym to wszelkie opowieści o fatalnej jakości takich źródeł to typowe audiofilskie bajki.

Jak powinny wyglądać odsluchy kolumn? Byłam na dwóch odsłuchach i ona były inne. W pierwszym przypadku włączałam muzykę mówiłam czego brakuje i pan poprawiał, robiąc zmianę sprzętu, aż było tak jak chciałam. A na drugim eliminowałam kolumny, po odsłuchu 20sekund i później 2min tego samego utworu, tylko muzyka była przełączana kilkakrotnie między parą kolumn. I po wyeliminowaniu mniej pasujących w ich miejsce wskakiwały następne.

Są dwie metody.

Słuchasz jednych kolumn np dwie piosenki, 3 piosenki później przełączanie na inne kolumny i dalej to samo. Jeśli kolumny są zbliżone dźwiękowo to wybór będzie trudniejszy. Ale tak łatwiej odsiejesz te które całkowicie ci nie odpowiadają.

Druga to podłączenie do kolumn A i B i przełączanie między nimi w trakcie. Łatwiej ustalić różnice w brzmieniu kolumny trudniej która defakto jest lepsza. Połączenie powinno ci dać optymalny wybór.

Niestety kwestia wzmacniacza to kolejna sprawa i trzeba go dołożyć do pierwszego sposobu.

Pozdrawiam

Nie wiem skąd się biorą opinie o rzekomym fatalnym brzmieniu muzyki odtwarzanej z plików. Przecież to co jest zapisane na płycie CD to też pliki i jeśli plik nie jest skompresowany algorytmem stratnym to wszelkie opowieści o fatalnej jakości takich źródeł to typowe audiofilskie bajki.

Niestety piszą tak osoby, które nie posiadają dobrego CD. Zazwyczaj pomiędzy plikami granymi z komputera, a CD jest niby cienka granica... która dla mnie nazywa się "przyjemnością".

Niestety piszą tak osoby, które nie posiadają dobrego CD. Zazwyczaj pomiędzy plikami granymi z komputera, a CD jest niby cienka granica... która dla mnie nazywa się "przyjemnością".

Otóż to. Dla mnie taka granica i to wcale nie taka cienka występuje pomiędzy słuchaniem muzyki odtwarzanej z pliku i ze szpulowca.

Ale wszystko to są rzeczy poza techniczne ;)

Otóż to. Dla mnie taka granica i to wcale nie taka cienka występuje pomiędzy słuchaniem muzyki odtwarzanej z pliku i ze szpulowca.

Ale wszystko to są rzeczy poza techniczne ;)

Racja, racja. Tam pewnie jest jeszcze większa. Jak wieloletni fan plików, streamerów, NAS'ów nie wiedziałem, że wrócę do CD. Nie rób tej krucjaty plikowej BUM wszędzie, bo dobry CD nie jest zły, a często i lepszy :)

Muszę przyznać, że niedawno poczułem pewnego rodzaju obrzydzenie do plików. Siedzę, słucham, nic się nie kręci, nie mam żadnej okładki tylko trochę bezdusznej elektroniki przed sobą. I włączyłem sobie kaseciaka ;)

Ale nie zmienia to faktu, że i pliki potrafią zagrać przyzwoicie. Jednak szpulak szpulakiem pozostanie ;)

Ze względu na źródło dźwięku miałam możliwość słuchania tylko plików. Teraz gdybym chciała kupić to wszystko na CD to już cena odtwarzacza się robi :-) wolę kupować nowe płyty niż dublować. Poza tym jestem na początku drogi to mogę się jarać gęstymi plikami :-P jak dojrzeję to wrócę do cd i gramofonu :-D

Akurat w naszym wojewodztwie nie ma co narzekac na brak salonu z dobrym sprzetem. To z innych województw ludzie w Bydgoszczy zakupy robia :)

To ze w najwiekszych miastach sa salony ze sprzetem od wiekszej ilosci dystrybutorow nie ma znaczenia, bo i tak ponad 80% sprzetu nie jest warta swojej ceny :)

Gdyby nie Bydgoszcz pod samym nosem, to pewnie zakupy robilbym w Tychach albo Czechowicach-Dziedzicach, ewentualnie Gdansk.

Nic mi nie wiadomo o tym, ze w Warszawie, czy Poznaniu , sa salony, ktore handluja sprzetmi TYLKO o dobrym stosunku jakosci do ceny i poprawnym brzmieniu.

Polecam Tobie EMAR.w Bydzi.

De gustibus non est disputandum

Polecam Tobie EMAR.w Bydzi.

Przestań :D

Tam sie kiedys tak dziwnych teorii nasluchalem , ze do odsluchu nie doszlo. Pozegnalem sie i wyszedlem.

Tam z reszta niczego cielawego nie kupisz. Typowy handlarz przerzucajacy systemy Bose i śmieci z oferty Horna. Pojecie o audio slabiutkie, od strony technicznej wręcz zerowe.

Odradzam.

"Tam sie kiedys tak dziwnych teorii nasłuchałem."

Jakich konkretnie? Może tylko dla ciebie dziwnych...

Jakie "śmieci"? Może użytkownicy tychże mają inne zdanie...

"Pojęcie o audio słabiutkie, od strony technicznej wręcz zerowe."

Może taki sklep lepszy - po prostu pozwoli posłuchać i samemu wybrać...

[...] do 10tys.

Do tej pory muzyki słuchałam na odtwarzaczu astell&kern i do tego słuchawki akg k 701.

Umów się na odsłuch w kilku większych sklepach. 10k to dużo i mało. Rynek wtórny - czasem możesz trafić coś w nienagannym stanie z 50% zniżką. Te 40 m kw. ... myślałeś jak chcesz rozstawić kolumny? Pokój ma 40 m kw, a czasem chodzi o nagłośnienie małego kąta. ;)

Czyli muzyka 24bit i odtwarzacze do niej to czysty marketing???

To w dużej mierze zależy od realizacji. Znam takie utwory, że nawet ludzie z wyszukanym gustem mówią; "Ooo... no to gra naprawdę dobrze!", a CD ma 20 lat. Różnica jest kolosalna bez względu na zestaw. Bierz ze sobą dobrze nagrane CD, ale też i te gorzej zrealizowane, żeby w domu nie było bólu poniżej pleców.

Sklep ,który pozwoli samemu wybrać dla mnie niekoniecznie będzie dobry;-) chodzę na odsłuchy sama z zerowym pojęciem "od strony technicznej". Mogę się bronić jedynie uszami . Jeżeli Sprzedawca będzie jedynie świetnym handlowcem to może mi sprzedać to na czym mu zależy. Pomimo ,że robię notatki i staram się jak najwięcej zapamiętać po dwóch czy trzech dniach przerwy trafiam na inną konfigurację sprzętu, w innym miejscu, tez mi się podoba i teraz nie ma jak porównać... Pokoje do odsłuchów znacznie się różnią, wzmacniacze grają inaczej. Nie wiedziałam ,że nieumiejętne dobranie zasilacza z kolumnami może być aż tak koszmarne w odbiorze;-) Nie da się wszystkiego zabrać do domu i porównać;-) Zazdroszczę tym ,którzy potrafią wybrać;-)

Umów się na odsłuch w kilku większych sklepach. 10k to dużo i mało. Rynek wtórny - czasem możesz trafić coś w nienagannym stanie z 50% zniżką. Te 40 m kw. ... myślałeś jak chcesz rozstawić kolumny? Pokój ma 40 m kw, a czasem chodzi o nagłośnienie małego kąta. ;)

Czytałam, że trzeba utworzyć trójkąt równoboczny. Na ścianie gdzie będą stały (szerokość 4m) jest telewizor. od telewizora w około 2/3 długości pokoju jest sofa a za nią jeszcze kominek , akwarium . Przy pokoju od jednej ze stron dochodzi jadalnia i tworzy się L. Wydaje mi się, że to trudne pomieszczenie do nagłośnienia. Wszystko jest przestrzenią otwartą. Nie mam firanek ani zasłon.

Ze kolumny MUSZA byc 3 raz drozsze niz wzmacniacz.

Ze nie uslysze roznicy miedzy wzmacniaczem za 5 tys , a 15 tys na kolumnach za 6 tys.

Moze maja inne zdanie ale to jakosci i klasy brzmienia produktom typu obecnie produkowany narantz czy Dali ,nie doda.

Nie widze zwiazku pomiedzy pozwoleniem potencjalnemu klientowi na odsluch i samodzielny wybor, a brakiem znajomosci audio od strony technicznej. :)

Pieniadze nie graja. Na Audio Show jest masa systemow w cenie mieszkania. Jednak opinii , ze nie da sie ich sluchac jest cala masa. To nie jest tak, ze jakosc jest zawsze adekwatna do wydanych pieniedzy. Jest wręcz odwrotnie w większości przypadków.

Czytałam, że trzeba utworzyć trójkąt równoboczny. Na ścianie gdzie będą stały (szerokość 4m) jest telewizor. od telewizora w około 2/3 długości pokoju jest sofa a za nią jeszcze kominek , akwarium . Przy pokoju od jednej ze stron dochodzi jadalnia i tworzy się L. Wydaje mi się, że to trudne pomieszczenie do nagłośnienia. Wszystko jest przestrzenią otwartą. Nie mam firanek ani zasłon.

Jak to jest prostokąt to nie jest źle. Dziś ludziska mają aneksy, skosy, pomieszczenia w kształcie litery L, małe klitki itp. Musisz mieć kolumny grające z rozmachem, szeroką sceną. Wytłumienie przynajmniej częściowe może okazać się konieczne.

Aaa jeszcze coś... wyczuj jaki masz gust, to podstawa. Chodzi o niuanse; bas, wysokie (dosadne, perliste wybrzmienia lub bardziej stonowane), szczegóły (scena), plany (scena w głąb) itd. - pamiętaj że wzmacniacze z jedną gałą nie posiadają korekcji. Nie chcę Cię wpuszczać w audio maliny, uprzedzam jedynie to co może Ci się przytrafić po roku, kiedy stwierdzisz że brakuje Ci tego czy owego. Poza tym z dystansem podchodź do pierwszego wrażenia w sklepie (wow!), czasem bywa mylące. Krótko mówiąc odpuść zakupy do czasu aż się trochę nasłuchasz.

"Nie widze zwiazku pomiedzy pozwoleniem potencjalnemu klientowi na odsluch i samodzielny wybor, a brakiem znajomosci audio od strony technicznej. :)"

Dla mnie to bardzo proste. Oglądam sobie audio w necie. Mam typy na podstawie wyglądu i tabelek z porównywarki. Jadę do punktu A słucham kolumny 1,2 i 3 i wybieram 3. Nie ma wzmacniacza który ma zielone podświetlenie bo taki mi pasuje pod wyobrażenie i podświetlenie telewizora. Jadę do punktu B słucham odtwarzacz z zielonym podświetleniem gra, cena się mieści, podoba się biorę. W domu łącze i kolumny spalone... Albo wzmacniacz za mały i nie grają.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Witam wszystkich, jestem zielona. Proszę o pomoc w doborze zestawu do słuchania muzyki jak w temacie do 10tys. Salon około 40mkw, muzyka jaką słucham to głównie symfoniczna, rok trochę jazzu. Wolę jasne brzmienia i chętnie duża scena. Do tej pory muzyki słuchałam na odtwarzaczu astell&kern i do tego słuchawki akg k 701. Przyszedł czas na coś na półkę ale nie mam pojęcia od czego zacząć....

Aby dorównać tym 701...będzie sporo drożej...

A jeżeli ma być lepiej to jeszcze drożej...

Jeżeli jesteś gotowa na kompromis to daj znać...

Potrzebna wiedza w którym kierunku może on nastąpić...?

Zdrówko...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.