Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodzi o TE tylko o ... WSZYSTKIE  .
Tam mozna pozwiedzać, kupić płyty i rzeczywiście golnąć browca.
Ano browca to nigdy sobie nie odmówię w wolnym czasie :)
5 minut temu, piorasz napisał:

trzęsący się sufit i drżąca podłoga podczas gry Paula Chambersa na kontrabasie na płycie Milsa Davisa Kind of Blue

gdzie Ty ich słuchałeś? znam tę płytę jak każdy czyli prawie na pamięć i o takich efektach pierwsze słyszę, może te kolumny były uszkodzone? Z płyt które mam,( a mam ich sporo) jeśli  chodzi o bas to najgorzej wypada Erykah Badu „Baduizm” tylko, że ona jest tak zrealizowana, że nie wiem na czymkolwiek zagrałaby dobrze. 

Każda ocena sprzętu audio jest subiektywna i zależna od upodobań oceniającego . 

Mialem Ti1000, Ti5000, 250Ti, L16, L100 i choć Arraye przewyższają je  wszystkie ( oczywiście moim zdaniem ) to żadnej z tych kolumn nie nazwałbym porażka 

w swojej kategori cenowej ( używane ) maja wybitna prezentacje średnicy i góry a bas- kwestia gustu , ja tam lubię takie subsoniczne basiszcze ( pamietajmy ze Array to seria Synthesis HT gdzie bas jest strojony na glebie , a w serii "niebieskich" monitorów ( a tez trochę tego przesłuchałem )raczej na szybkość i precyzję. Trudno powiedzieć co jest lepsze , zależy kto czego szuka ( ja tam lubię jak masuje prostatę )

Ilu ludzi tyle opinii

9 minut temu, szatan napisał:

pmcomp  ale czadowe te rogersy, zastanawiałem się co to za "cylindry" u Ciebie na fotce ale głupio było dopytywać - teraz już wiem ?

W dobrym stanie do wyjęcie z UK za ok. 600-700 funciaków. Warto. To jest inny dźwięk niż JBL, stara brytyjska szkoła. I więcej na basie niż JR149 czy tradycyjne LS 3/5.

Muszę przewietrzyć mój system…

gdzie Ty ich słuchałeś? znam tę płytę jak każdy czyli prawie na pamięć i o takich efektach pierwsze słyszę, może te kolumny były uszkodzone? Z płyt które mam,( a mam ich sporo) jeśli  chodzi o bas to najgorzej wypada Erykah Badu „Baduizm” tylko, że ona jest tak zrealizowana, że nie wiem na czymkolwiek zagrałaby dobrze. 
W pokoju znanego audiofila :) około 20m - może trochę mniej. Kolumny pod ścianą - czyli to co pisałem - istnieje szansa, że były w złym miejscu. Ja w każdym razie się bardzo zraziłem.

No właśnie 

Oceniles kolumny przez pryzmat pomieszczenia . 

Tak , są za duże do 20m, ale czy to oznacza ze to słabe kolumny ?

Ilu ludzi tyle opinii

No właśnie 
Oceniles kolumny przez pryzmat pomieszczenia . 
Tak , są za duże do 20m, ale czy to oznacza ze to słabe kolumny ?
Ja nie napisałem, że to są słabe kolumny. Napisałem przez pryzmat własnego doświadczenia, że nie wstawiłbym ich do 20m. Kilkakrotnie tutaj napisałem, że być może dałoby się je okiełznąć. Co nie zmienia faktu, że bas i tak nie będzie dla mnie osobiście nigdy referencyjny z tych kolumn.
7 minut temu, piorasz napisał:

W pokoju znanego audiofila ? około 20m - może trochę mniej. Kolumny pod ścianą - czyli to co pisałem - istnieje szansa, że były w złym miejscu. Ja w każdym razie się bardzo zraziłem.

Może blisko siebie mieszkamy? Przyjedź, posłuchaj to może się „odzrazisz”?

Twoje prawo, każdy ma inny gust , mnie na przykład w L100 gdzie głośnik basowy jest przecież większy (12") brakowało niskiego basu . Dlatego opinie innych są do czytania a decyduje własne ucho i gusta

Ilu ludzi tyle opinii

14 minut temu, morawka napisał:

Każda ocena sprzętu audio jest subiektywna i zależna od upodobań oceniającego . 

Mialem Ti1000, Ti5000, 250Ti, L16, L100 i choć Arraye przewyższają je  wszystkie ( oczywiście moim zdaniem ) to żadnej z tych kolumn nie nazwałbym porażka 

w swojej kategori cenowej ( używane ) maja wybitna prezentacje średnicy i góry a bas- kwestia gustu , ja tam lubię takie subsoniczne basiszcze ( pamietajmy ze Array to seria Synthesis HT gdzie bas jest strojony na glebie , a w serii "niebieskich" monitorów ( a tez trochę tego przesłuchałem )raczej na szybkość i precyzję. Trudno powiedzieć co jest lepsze , zależy kto czego szuka ( ja tam lubię jak masuje prostatę )

Generalnie należy przecież pamiętać, że cała seria Array to zestaw do kina domowego w dużych pomiesczeniach stąd to strojenie bardziej pod efekty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

26 minut temu, szatan napisał:

Lubię ls 3/5

No to jak lubisz JBL i BBC to mamy praktycznie  bardzo podobne gusta dźwiękowe.

? 

Muszę przewietrzyć mój system…

Może blisko siebie mieszkamy? Przyjedź, posłuchaj to może się „odzrazisz”
A gdzie Ty mieszkasz?

Twoje prawo, każdy ma inny gust , mnie na przykład w L100 gdzie głośnik basowy jest przecież większy (12") brakowało niskiego basu . Dlatego opinie innych są do czytania a decyduje własne ucho i gusta

No tak tylko, że w moich l100 century bas już nie jest taki jak w oryginałach. To zupełnie inne granie. Basu ci pod dostatkiem a i różnorodnie.. Ale to raczej nie na ten wątek.

Próbowałem chwilę się oszukiwać ale jednak są za wielkie...

24 minuty temu, pmcomp napisał:

No to jak lubisz JBL i BBC to mamy praktycznie  bardzo podobne gusta dźwiękowe.

? 

Chyba nawet szkoła bbc mi się bardziej podoba, brakuje jednak basu - oczywistość.

Ukryta Zawartość

20200305_184411_copy_1512x2016.jpg

Ogólnie sprzedaje trochę gratów bo chcę zrobic duży pokój na poddaszu 40-50m2 potrzebne są więc środki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękne  "kolumienki" i jak Kenrick je odnowił to na pewno fachowa robota . Może lepiej je przytrzymać na to poddasze ?

Pytanie do wszystkich z innej beczki: ma ktoś na tym forum/ w tym kraju Array 800?

Ilu ludzi tyle opinii

39 minut temu, morawka napisał:

Może lepiej je przytrzymać na to poddasze ?

Niewykluczone, że tak będzie a jak się sprzedadzą to jest jeszcze kilka jbl do sprawdzenia może K2 ...

45 minut temu, szatan napisał:

Ogólnie sprzedaje trochę gratów bo chcę zrobic duży pokój na poddaszu 40-50m2 potrzebne są więc środki.

A moze jednak jak morawka radzi, te 4343 zostawic do tego przyszlego pomieszczenia o takiej powierzchni ?  Sprzedac zawsze zdazyc, a moze byc tak, ze jak juz je tam wstawisz i posluchasz, to powiesz: " jaki ja bylem glupi, ze wczesniej bylem zdecydowany na ich sprzedanie" 

Moze jak posprzedajesz troche innego sprzety, to pomalu dasz rade z tym pokojem ?

5 minut temu, szatan napisał:

a jak się sprzedadzą to jest jeszcze kilka jbl do sprawdzenia może K2 ...

No chyba, ze K2 albo jakies inne Everesty,,, :-)

szatan

polecam posłuchać jeżeli będzie okazja w przypadku większego pomieszczenia Jm Lab Antea/Alcor albo Zoller Solution-tu wyłacznie tylko wersji na polikevlarze

Widziałem te JBLe na Kijiji, wyglądają super. Dziwny ten średniotonowy, membrana jak 2121 a zawieszenia sztywne z 2123 ale Kenrick raczej wie co robi ?

LS3/5A to jednak inna szkoła grania, JR149 miałem 2 pary i to jednak dość różnie brzmiące kolumny. Najlepsze LS3/5A to te 15 Ohmowe ale trzeba uważać bo gdzieś po numerze seryjnym 25000 według naklejki było 15 ohm a kolumna miała wnętrzności 11 ohm!

Mniej wyczynyowe granie od JBL ale z wiekiem też mi to przeszło i częściej słucham zestawu Quada 33/303 i ESL57...

Edytowane przez Marek.S

Ostatnio u mnie dużo grają electro voice gamma są trochę w stylu jbl jeśli chodzi o walory dynamiczne i bas ale jakby więcej serca w muzykę wkładają.

Ciekawe kolumny: 

70313523_1571953822929885_82690937833002

Średniotonowy to EV VMR, znam go z estradowych EV S15. Kosmicznie ciężka konstrukcja, zamknięta w metalowej 'misce' z własnym jakby bassreflexem na dole.

Edytowane przez Marek.S

Naprawdę super granie, mam je wystawione do sprzedaży ale w tej chwili tak dostały skrzydeł z halcro, że nie oddałbym muszę je wycofać ?

Edytowane przez szatan
  • Pokaż nowe odpowiedzi