Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

za jakies dwa tygodnie biore sie za prucie moich JBLi. Czekam jeszcze na kilka par miedzianych gniazd.

Ale ... z dnia na dzień tracę motywację ;).

Już drugi tydzień gram nie z aktywną zwrotką ale na pasywnej, oryginalnej, wbudowanej zasilając je z mojego pre Audio Research i ... dwóch maluchów Heathkit UA-12, dla przypomnienia z końca lat pięćdziesiątych, 2x12 W PP, lampy EL84 RCA 7189 szare anody, Matsushita 12AX7 na wejściu, kondensatory Sprague Black Beauty NOS.

Po kiego czorta ludzie kupują jakieś Chinole jak są takie lampy na rynku do wzięcia?

Jizzzzz ... jak to gra. Ja nie wiem jak te male lampeczki mogą tak trzymać bas za mordę? Oczywiście nie jest to kontrola JBL 6260 ale ... ta barwa, ta muzykalność, ta przyjemność ze słuchania muzyki.

Jest już u mnie Dynaco ST35, czekam na części do tuningu i zobaczymy jak ten zagra, a jest troszkę mocniejszy, 2 x17 W.

Na szczęście przy wywalenii zwrotek na zewnątrz w każdej chwili będę mógł się przepiąć na zwrotnicę pasywną i oryginalną konfigurację JBL4343.

To jest prawie magia Harbetha na przetwornikach JBLa :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

A widzisz, już widzę że szukamy innego brzmienia Panie pmcomp! :-)

Ty szukasz bardziej Harbethowego ciepełka, trochę takiego miśka ja skłaniam się bardziej ku stydyjnemu brzmieniu - może być chłodne ale za to szczere do bólu i żeby nie było efektu syczącej i szorstkiej góry bo tego nie trawię. Do tego bas - musi mieć idealny impakt, zero przeciągania się. Krótko i treściwie.

Kto zna NS1000M Yamahy wie o jakim brzmieniu mówię.

Mi zostało jeszcze zamówić kilka dystansów M3 i poczekać jeszcze ze 3-4 dni na brakujące cewki+kondy i można jechać z tym koksem. Sam trochę zapędziłem się w kozi róg bo będę montował 3155 w miejsce 3143 bez żadnego wiercenia nowych otworów czyli zwrotka może mieć tylko jakieś 22-23cm szerokości i musi być dwupoziomowa.

Wymyśliłem że między zwrotką a przetwornikami dam takie same druty jak w oryginale czyli cynowaną miedź.

Edytowane przez Marek.S

W którym miejscu zwrotnicy podłącza sie to napięcie ? Dla mnie to zupełna nowość.

Rozumiem , że chodzi o polaryzację kondensatorów?

Rike szczególnie powinny spodobać Ci się na górze.

Tak, chodzi o polaryzację kondensatorów. Napięcie podłączasz ''pomiędzy'' szeregowo połączone kondensatory. Przykładowo, w standardowej zwrotnicy masz kond. 5uF, to w jego miejsce dajesz szeregową parę z dwóch kondensatorów o pojemności 10uF (aby uzyskać 5uF), gdyż w szeregu spada pojemność ale wzrasta napięcie, i co najważniejsze można kondensatory spolaryzować stałym napięciem z baterii, lub za pomocą diod prostowniczych.

Diody dajesz pomiędzy kondensatory, a z drugiej strony przewodem podłączasz pod + do terminala głośnikowego, aby pobierały napięcie ze wzmacniacza.

W przypadku baterii pomiędzy kondensatory podłączasz rezystor 2.2Mohm/0.25w i do niego + z baterii a minus do minusa w zwrotnicy. W elektronice tak samo, a minus do masy urządzenia.

Każdy kondensator z polaryzacją zagra lepiej, ale im lepsze i lepiej dopasowane kondy (w kolumnach i elektronice) to jeszcze lepiej wymiatają z polaryzacją.

Przy pełnej polaryzacji wszystko idealnie słychać. Każdy pojedynczy komponent w elektronice, czy najmniejszy odcinek przewodu w zwrotnicy.

Przewody głośnikowe do zakresu średniotonowego wykonałem sobie ze srebrnych taśm (8-mm x 40-mikronów) i miedzianych srebrzonych drutów Klangfilma (śr. 1-mm).

Wszystko było słychać idealnie :

3. Same srebrne taśmy Albedo : słabsza dynamika, całościowo bardziej skompresowane, mniej wypełnienia, detali i muzyki. Ogólnie za słabe, z samych taśm nie ma totalnej referencji.

2. Srebrna taśma + Klangfilm : genialny wzrosty dynamiki, barwy, wypełnienia/dociążenia, detale pełne nasycone, dużo bardziej przestronne brzmienie, do tego równie świetne wokale.

Optymalne zestawienie...

1. Srebrna taśma (8-mm x 40-mikronów) x1 + miedziany srebrzony Klangfilm (śr. 1-mm) x2 – pod plus.

Srebrna taśma (8-mm x 40-mikronów) x1 + miedziany srebrzony Klangfilm (śr. 1-mm) x1 – pod minus.

Jak czego, ale tego się nie spodziewałem i zmian w tym kierunku :-) ...tak znakomitej przezroczystości!, wydobywa ze średnicy, ogrom detali i niuansów, świetnie utrzymuje scenę, detale i wokale. Poza tym ton przekazu stał się dużo bardziej neutralny.

Podłączałem po 2 Klangfilmy pod obie żyły, ale to już nie było to samo. Jeszcze sprawdzę razem z taśmami zestawienie 3x Klangfilm (plus) / 1x Klangfilm (minus), jak i 3x Klangfilm (plus) / 2x Klangfilm (minus) – o ile wystarczy przewodu.

Tak jak Tomkly mówił : ''JBLe zasługują na absolutnie topowe druty.'' Sam słyszę jak wszystko idealnie słychać, tylko elektrownia/system muszą być ekstremalnie transparentne, selektywne, neutralne i prawdziwe, gdzie kipi od energii i życia.

Tylko w jednym momencie zestawienie nr 3 grało lepiej od zestawienia nr 2 – wtedy jeszcze nie było żadnej polaryzacji w elektronice, a w kolumnach tylko 9V. No i pozbyłem się IC Albedo Versus, które były za słabe, ogólnie za bardzo piz*owate/skompresowane.

Oehlbach zabił go realizmem, rozdzielczością, dynamiką, otwartością i ilością informacji w całym paśmie.

W przezroczystym systemie zestawienie (srebrna taśma x1 + Klangfilm x1) ma zdecydowanie więcej do zaoferowania, ale i tak najlepsze jest zestawienie nr 1.

Ile głośników, tyle przewodów głośnikowych :-) ...to jest podstawa.

Więc, aby przetestować dany przewód cało-pasmowo, to muszą być 4 komplety, nawet jakby to miał być Transparent OPUS MM2, lub Kimber KS 6068, albo Tara Labs Grand Master Evolution ...to i tak x4.

Podobnie jak przewody, na średnicy cewki hybrydowe, czyli taśma+drut...a jak to gra na średnicy :-) … łączę zalety taśm i drutów ...jest naturalność/równowaga, detal i uniwerka.

Ta sekcja średniotonowa to jest kozak total, mówię Tobie nie ma mocnych na to, tylko trzeba kapitalne zwrotnicę z 18VDC, okablowanie i cały system. Aby totalnie dokoksować/wydobyć górne granice potencjału z tej sekcji, trzeba w tym siedzieć kilkanaście lat...

IMG_2162.JPG

To jest rasowa średnica :-) ...ze starych JBL'i lub topowych WE 594A Field-Coil (fot. poniżej) ...na którego bazie powstał JBL 375 AlNiCo. Jakby ktoś miał najdroższe przetworniki jakie widział świat!, czyli WE 594A Field-Coil, to niech przywozi (razem z power supply) i zrobimy porównanie :-)

Tu akurat załadowane są WE 594A Field-Coil :

sonolisten1.jpg

…choć za kasę wydaną na WE 594A Field-Coil to wolałbym JBL 375 AlNiCo, a resztę przeznaczyć na Duelundy CAST-PIO Ag z 18VDC hehe :-) ...i topowe taśmowe i drutowe srebrne lub srebrno-złote cewki na średnicę.

26Arear.jpg

4181rear.jpg

TA7444.jpg

Zamiast WE 594A można kupić któreś z 375/2440, 376/2441 i skonwertować/przerobić do starej wersji Field-Coil i posłuchać które lepiej wymiatają.

Oo, i dla Marka.S jest WE 594A do 4343ASF … wkręcasz? ;-)

tw00507.jpga20.jpg594a_diaf1am.JPGa326.jpgq39.jpg

GIP-594A vs. JBL 375

31XKI37Q6T3490A8R1VW.jpg

GIP-594A vs. WE 594A

YSQ4XFH4D1ZWK7IAJ3PE.jpg594-6.jpg

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Stare gruchoty te WE, celuje w 2450J z Truextentami :)))

2446J byłby idealne ale maja zbyt dużą średnicę.

Nie rozumiem kompletnie sensu działania tej zwrotki CC bez baterii, Przecież trzebaby solidnie dawać do pieca żeby naładować te kondy i to musiałby być cały czas taki sam sygnał. W klasyce masz przecież różne przejścia i kond bez przerwy się ładuje-rozładowuje?

Naprawdę nie kumam tego rozwiązania.....

Pytanie do kolegi Amnesa, czym wygłuszyłeś obudowy? Jak najchętniej pozbyłbym się wełny mineralnej z moich.

Edytowane przez Marek.S

Poprzednio wpakowałem w dolną połowę skrzyni wełnę mineralną, a na resztę monacor mdm-3.

Tym razem najpierw będę instalował maty butylowe GMS 07 na kluczowe ścianki skrzyń, następnie na dolną część komory w okolicach woofera wełnę mineralną zaimpregnowaną roztworem wikolu, a na koniec przykryję to wszystko mdm-3.

Właśnie dziś przytargałem rolkę maty butylowej z rolką do układania. Myślę, że pomoże ona w dużym stopniu ograniczyć granie obudowy, które jakby nie patrzeć przy tych gabarytach istotnie rozmydla dźwięk, co szczególnie łatwo wyłapać po prostu pukając w skrzynię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem kompletnie sensu działania tej zwrotki CC bez baterii, Przecież trzebaby solidnie dawać do pieca żeby naładować te kondy i to musiałby być cały czas taki sam sygnał. W klasyce masz przecież różne przejścia i kond bez przerwy się ładuje-rozładowuje?

Naprawdę nie kumam tego rozwiązania.....

Tu nie chodzi o ładowanie kondów,te baterie mają za zadanie polaryzację dielektryka kondensatora.W rozmiarach makroskopowych,pomaga to ładunkom elektronów szybciej poruszać się na styku przewodnik-dielektryk,czyli np folia aluminiowa-polipropylen,taśma miedziana-papier w oleju.Po spolaryzowaniu napięciem dielektryka,jego domeny są lepiej uporządkowane,dielektryk staje się jakby mniej najeżony,jest gładszy , stawia mniejszy opór dla wędrujących po obrzeżu druta ładunkom elektrycznym.

Audioqest polaryzuje napięciem 72Volty (6 baterii po 12 V szereg.) kable głośnikowe czy interkonekty.Piszą że po podłączeniu DBSa jakość dźwięku ma skoczyć w górę o 5 - 8 % Pytanie czy ucho wyłapie taką różnicę na korzyść.Ja i moi znajomi nie czujemy takich różnic w różnych testach.Czytać o budowie kondensatorów i dielektryków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez boguwoj

ja skłaniam się bardziej ku stydyjnemu brzmieniu - może być chłodne ale za to szczere do bólu i żeby nie było efektu syczącej i szorstkiej góry bo tego nie trawię. Do tego bas - musi mieć idealny impakt, zero przeciągania się. Krótko i treściwie.

...i to jest to co tygryski lubią najbardziej...dokładność... :-)

Przez lata grałem na NS1000M także wiem czego szukam :)

Ciekawią mnie te kondy 0.01uF Thety jako bypassy....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przez lata grałem na NS1000M także wiem czego szukam :)

Ciekawią mnie te kondy 0.01uF Thety jako bypassy....

Ukryta Zawartość

Nie wiem ile kosztują i jak są dobre , ale nie mają prawa pobić brązowych kostek Miflexa z lat 60 i 70 o pojemności 10nF.Rozbierałem kiedyś i wykonanie jest niesamowite .Na płytki miki napylane srebro i łączone międzysekcyjnie piękną złocistą miedzią i do miedzianych cynowanych wyprowadzeń.Zero indukcyjności w związku z budową-nie tak jak w kondach zwijanych.Z wyglądu są szkaradne ale w środku najwyższa klasa.Raz , dwa mają wysokie napiecia przebicia z reguły 500V co też jest ważne dla szybkości konda przy narastaniu i opadaniu sygnału audio.Lepsze kondens. zawsze mają wysokie napięcia pracy,np Mundorfy 800/1200V czy takie MKV nawet do 1500V i te grają najlepiej.Niestety są wielkie.Wracając do silver mika , czasem można je dostać po 2zł za szt. i nie ma lepszych do baypasów.Chodzi np o takie;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takimi też można baypasować,ale nie są już tak dobre jak brązowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez boguwoj

Dziękuje, jak skończe zwrotki to sprawdze je jako bypassy.

Z drugiej strony mam niezły problem bo na siateczkach przy wylocie drivera pokazała się rdza :-(

Ktoś mnie ostatnio zapytał jakie JBLe chcę kupić za 500 EUR. Własnie zakupiłem, voila:

$_57.JPG

$_57.JPG

Ktoś mi podbił cenę i przepłaciłem ... 520 EUR.

:).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Ktoś mnie ostatnio zapytał jakie JBLe chcę kupić za 500 EUR. Własnie zakupiłem, voila:

$_57.JPG

$_57.JPG

Ktoś mi podbił cenę i przepłaciłem ... 520 EUR.

:).

Pozdro

To są chyba norweskie pudła,w Skandynawi pełno tego po szrotach po 30 -40 euro za sztukę,często grają tam podłączone do jakiegoś amplitunera,cicho w tle.Nie wiedziałem że mają coś wspólnego z JBLami.Prędzej już bym posądził o to HPMki np 100 Pioneera.I za takie trzeba tu dać właśnie 500 euro.

pmcomp, poważnie dałeś za nie €520? O w morde....

Model Studio Monitor widywałem po 300-400 euro.

Ja z ciekawości kupiłem Tannoye TD8 które po zakupie okazały się TD10 :-)

To są chyba norweskie pudła,w Skandynawi pełno tego po szrotach po 30 -40 euro za sztukę,często grają tam podłączone do jakiegoś amplitunera,cicho w tle.Nie wiedziałem że mają coś wspólnego z JBLami.Prędzej już bym posądził o to HPMki np 100 Pioneera.I za takie trzeba tu dać właśnie 500 euro.

Sprzedałem właśnie swoje 4343 za jakieś 1000 EUR, gość szybko przyjechał i zapłacił gotówką. Dziwne, nawet się nie targował. I kupiłem to i jeszcze zostało mi prawie pińcet ;).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

pmcomp, poważnie dałeś za nie €520? O w morde....

Model Studio Monitor widywałem po 300-400 euro.

Ja z ciekawości kupiłem Tannoye TD8 które po zakupie okazały się TD10 :-)

A kto bogatemu zabroni? Zostały mi standy po Harbethach, trza było na nich coś postawić.

Trzeba było brać, to podobno rewelacyjne kolumny. A kiedy to było?

Bo ja 4343 widywalem po 10 tysiów. Dzisiaj proszę pakować od razu ze trzy pary. Nawet ciagle mam je gdzie postawić :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

10 tys zł? Wolałbym już 4435 za te pieniądze :-)

Teraz w Beneluksie stoi para 4435 ale coś z nimi jest nie tak, woofery mają fioletowy odcień i druty idące do cewki są strasznie daleko od siebie. To albo nowe OEMy albo chińczyki, zresztą sami zobaczcie:

Ukryta Zawartość

p.s

Muszę koniecznie zrobić coś z akustyką bo np. TD10 kompletnie u mnie nie grają. Byłem dzisiaj u kumpla który ma Ushery MD2 DMD i dużo większe, mniej wytłumione pomieszczenia i tam Tannoye pokazały na co jest stać. Te Ushery to jednak dno i metr mułu bez życia nawet napędzana Audiolabami 250W/8Ohm.

Słyszałem 4 lata temu CP6311 i te nowe z diamentowymi tweeterami to ta sama szkoła dźwięku.

Zresztą Tannoyki to też takie zabawki na chwilę, ktoś zostawił je w rozliczeniu w sklepie audio i kupiłem je 'za grosze' (950 euro)...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

JBL / TAD, ew. Yamaha NSX10000 / NS2000 / NS1000X.

Klipsch mi się nie podoba (znam Klipschorny i Heresy), Avantgarde oraz GIP słyszałem na show i też rozczarowanie.

Wiekszosć konwencjonalnych kolumn jest dla mnie po prostu nudna albo na siłę podbarwiona i udaje że coś tam gra.

Szukam złotego środka między ekstremalną dynamiką a jednocześnie w miarę gładkim brzmieniem bez sssyczenia i efektu zatykających się uszu (m.in Klipsch Heresy powoduje u mnie taki efekt).

Edytowane przez Marek.S

Wiekszosć konwencjonalnych kolumn jest dla mnie po prostu nudna albo na siłę podbarwiona i udaje że coś tam gra.

Ale jak ładnie podbarwione ... np. Harbeth :).

Przyjechała do mnie już ta lampowa zwrotka Audio Research. Baaardzo ładnie wykonana, znakomite elementy w środku. Będą jeszcze lepsze.

Zakupiłem do niej lampki: 6 x ECC83 Marconi silver plates czyli z fabryk Mazdy. Oczywiście stan NOS, a 4 szt NIB.

Za prucie boxów biorę się po Audio Show. Bedzie się działo.

Pozdro

Mam co do tego 'wybaczania' inne zdanie, jest różnica między kolumną która nie wybacza a kolumną której trzeba wybaczać i podać odpowiedni sygnał żeby nie darła dzioba.

Kiepskie, brzęczące horny i drivery na phenolowych membranach, taniutkie blaszane woofery Eminence'a i ma być hi-end?

Edytowane przez Marek.S

To fakt, Klipschowi udało się wyciągnąć maksimum z tych przetworników.

Tak na marginesie, co myślicie o Levinsonie z serii 331/332/333 na średnicę i górę do JBL 4343/4355?

''Everest DD67000 bass distortion was extremely low at 0.02% for 90dB SPL at 1m at 100Hz – amazing! KH''

Bardzo-dobra kolumna, to taka, która jest bardzo dobra pod każdym wzgl., a nie taka, która pod jednym wzgl. jest wybitna, a pod innym na przykład przeciętna, lub kiepska. Edytowane przez Kyle

Test :-)

......................................................................................................

Edytowane przez cir
zgłoszenie o naruszeniu praw autorskich
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • Pokaż nowe odpowiedzi