Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podstawkowe do 30m2? brak miejsca na inne?

jerry.s

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ponownie,

Regularnie co kilka tygodni/miesięcy wraca u mnie temat zmiany sprzętu w pokoju dziennym.

Na dzisiaj mam tutaj Yamaha Pianocraft E810 i nadszedł czas na przeniesienie go do sypialni gdzie zastąpi Yamaha MCR-040.

Chciałbym w pierwszej kolejności odpowiedzieć sobie (z waszą pomocą) na pytanie:

Czy do 30m2 wystarczą mi kolumny podstawkowe?

Słucham wszystkiego: jazz, rock, pop, elektronika, alternatywa, gotyk, czasami ciężej. W jazzie lubię górę i detale, słucham każdego z instrumentów oddzielnie, wokal. W rocku lubię jak łupnie czasami i pociągnie dołem.

Na nowe kolumny chciałbym wydać max 5-6 kPLN, potem do nich dobiorę albo wzmacniacz, tuner, cd, albo jakieś combo w stylu Yamahy N-602?

Na wzmacniacz / combo będę miał powiedzmy 4-5 kPLN.

Spodziewam się, że najprościej byłoby pójść w podłogówki, ale kompletnie nie widzę ich w swoim pokoju. Na załączonym zdjęciu widać jakie są możliwości ustawienia. Podłogówki musiałbym wysunąć przed szafkę, a na to nie mam zgody lepszej połówki :)

Może więc podstawkowe? I albo je ustawię na standach po obu stronach szafki (z prawej strony będę prawie wklejone w narożnik), albo postawię je na szafce tak jak teraz stoją kolumny.

Podpowiedzcie czego szukać w takim budżecie, przy takich oczekiwaniach i możliwościach ustawienia?

Ja na razie myślałem o Usher S520 albo V-601, KEF R300? Czy raczej zły kierunek?

pzdr,

jerry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie liczy się sam metraż pokoju, ale też odległość odsłuchu - wszak można w 30 m kw. nagłaśniać przestrzeń jedynie 2x2m przy odsłuchu bliskiego pola i wówczas małe monitorki wystarczą. Jeśli natomiast chcesz nagłaśniać cały taki duży pokój, odsłuchiwać z 3 metrów, to już celowałbym w coś większego (3 drogi, woofer tak powyżej 8", zakładając obudowę typu bassreflex).

Podpowiedzcie czego szukać w takim budżecie, przy takich oczekiwaniach i możliwościach ustawienia?

Ja na razie myślałem o Usher S520 albo V-601, KEF R300? Czy raczej zły kierunek?

U mnie R300 przegrały z kretesem z polskimi BMN S3. Za te pieniądze i na te matery możesz sobie wypożyczyć model S2. Woofer 22cm powinien jakoś dać radę na takim metrażu.

?👈

Polecam posłuchać Usherów, dla mnie bardzo dobre kolumny.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Dzień dobry.

Rzeczywiście nie masz jak postawić podłogówek. Z mojej strony zaproponowałbym Ci dwie konstrukcje, które powinny bez żadnego problemu dobrze nagłośnić Twój salon. Spójrz proszę na wspomniane przez Ciebie KEF R300 (http://q21.pl/kef-r300.html) oraz Focal Aria 906 (http://q21.pl/focal-aria-906.html). Kef oferuje trochę bardziej ciepłe, miękkie, dobrze wypełnione brzmienie z mocnym basem i dociążeniem. To bardzo zaawansowana, 3-drożna konstrukcja. Focal natomiast jest bardziej rockowy, szybki, dynamiczny.

Obydwie kolumny w przyszłości bez problemu dobrze zgrają się z wymienionymi przez Ciebie amplitunerami.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, wszystkie urządzenia i kolumny mamy fizycznie w salonie. W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym za namową Rafała spróbował tych BMN S2 .Chłop je słuchał podobnie jak miał KEFy R300 więc wie co piszę.Cena też przemawia na korzyść polskiej konstrukcji.Spróbował bym jeszcze z canto grand od studio 16 hertz.

Ja również podpisuję się pod propozycją BMN S2, ew. S1.

Stawiając monitory na takiej półce proponuję je jednocześnie podnieść jakimś niskim standem (myślę, że znajdzie się ktoś, kto takie wykona), do wysokości odsłuchowej. Fajnym patentem, który gdzieś widziałem był regalik zrobiony przez stolarza, z podwójnej płyty meblowej, który jednocześnie był standem i szafką na płyty cd.

Jak widze ten pokoik, calkiem ladny, to od razu slysze te same problemy zwiazane z akustyka co u mnie, a pisze to po to, zebys koniecznie w/w kolumny sluchal w swoim pokoju a nie salonie, bo roznica moze byc ogromna... Ta sciana z tv narobi Ci wiele klopotow...mam podobnie i ....jest ciezko.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Tutaj masz trzydrożne, z wooferem 20 cm, podstawkowe ale stosunkowo wysokie więc na Twoim stoliku będzie OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie ponownie,

Regularnie co kilka tygodni/miesięcy wraca u mnie temat zmiany sprzętu w pokoju dziennym.

Na dzisiaj mam tutaj Yamaha Pianocraft E810 i nadszedł czas na przeniesienie go do sypialni gdzie zastąpi Yamaha MCR-040.

Chciałbym w pierwszej kolejności odpowiedzieć sobie (z waszą pomocą) na pytanie:

Słucham wszystkiego: jazz, rock, pop, elektronika, alternatywa, gotyk, czasami ciężej. W jazzie lubię górę i detale, słucham każdego z instrumentów oddzielnie, wokal. W rocku lubię jak łupnie czasami i pociągnie dołem.

Na nowe kolumny chciałbym wydać max 5-6 kPLN, potem do nich dobiorę albo wzmacniacz, tuner, cd, albo jakieś combo w stylu Yamahy N-602?

Na wzmacniacz / combo będę miał powiedzmy 4-5 kPLN.

Spodziewam się, że najprościej byłoby pójść w podłogówki, ale kompletnie nie widzę ich w swoim pokoju. Na załączonym zdjęciu widać jakie są możliwości ustawienia. Podłogówki musiałbym wysunąć przed szafkę, a na to nie mam zgody lepszej połówki :)

Może więc podstawkowe? I albo je ustawię na standach po obu stronach szafki (z prawej strony będę prawie wklejone w narożnik), albo postawię je na szafce tak jak teraz stoją kolumny.

pzdr,

jerry

Podstawkowe kolumny ustawione na standach zajmują tyle samo miejsca co podłogowe.

De gustibus non est disputandum

Dzięki za opinie. KEFy mam w salonie hifi blisko domu więc sprawdzę czy jest opcja odsłuchania w domu (chociaż inaczej nawet nie zakładam).

Korzystając z Audio Video Show ... połaziłem wczoraj po stadionie a dzisiaj po hotelu ...

Co mi wpadło w ucho/oko (nie wszystko może się niestaty mieścić w budżecie, jeszcze nie sprawdzałem wszystkich cen):

1. Bouchardt S300

2. Vao Zero

3. Auris Poison 3

4. Guru QM10

5. PMC twenty5 22

6. Taga Platinum B-40 SE v.2

7. Chartwell by Graham Audio LS3/4

8. Sound Project Nina

Do tego pozostaje posłuchanie:

9. KEF R300

10. Usher V-601

11. BMN S2

12. Chario Syntar 523R

13. Focal Aria 906 (duże Focale dzisiaj ładnie grały w hotelu, ale nie sądziłem że podstawkowe są w moim zasięgu budżetowym)

W zasadzie decyzja podstawkowe czy podłogowe zapadła.

Szukam podstawkowych. Na moje potrzeby (codzienne przyjemne granie z cd, spotify, radio) w zupełności wystarczy. Odsłuch na spokojnie będzie z kanapy 3m od głośników.

Czy coś z powyższej listy można od razu odrzucić Waszym zdaniem (bo słabe, bo nie zagrają na 30m2, bo cokolwiek innego) ewentualnie na czymś się skupić?

Przyznam że Bouchardy S200 (S300 nie były podpięte) brzmiały zaskakująco basowo, miały scenę i muzyka wypełniała hotelowy pokój a nie sączyła się z głośnika.

Ehhhh ... nikt nie obiecywał ... że będzie lekko ;)

Dzięki za opinie. KEFy mam w salonie hifi blisko domu więc sprawdzę czy jest opcja odsłuchania w domu (chociaż inaczej nawet nie zakładam).

Korzystając z Audio Video Show ... połaziłem wczoraj po stadionie a dzisiaj po hotelu ...

Co mi wpadło w ucho/oko (nie wszystko może się niestaty mieścić w budżecie, jeszcze nie sprawdzałem wszystkich cen):

1. Bouchardt S300

2. Vao Zero

3. Auris Poison 3

4. Guru QM10

5. PMC twenty5 22

6. Taga Platinum B-40 SE v.2

7. Chartwell by Graham Audio LS3/4

8. Sound Project Nina

Do tego pozostaje posłuchanie:

9. KEF R300

10. Usher V-601

11. BMN S2

12. Chario Syntar 523R

13. Focal Aria 906 (duże Focale dzisiaj ładnie grały w hotelu, ale nie sądziłem że podstawkowe są w moim zasięgu budżetowym)

W zasadzie decyzja podstawkowe czy podłogowe zapadła.

Szukam podstawkowych. Na moje potrzeby (codzienne przyjemne granie z cd, spotify, radio) w zupełności wystarczy. Odsłuch na spokojnie będzie z kanapy 3m od głośników.

Czy coś z powyższej listy można od razu odrzucić Waszym zdaniem (bo słabe, bo nie zagrają na 30m2, bo cokolwiek innego) ewentualnie na czymś się skupić?

Przyznam że Bouchardy S200 (S300 nie były podpięte) brzmiały zaskakująco basowo, miały scenę i muzyka wypełniała hotelowy pokój a nie sączyła się z głośnika.

Ehhhh ... nikt nie obiecywał ... że będzie lekko ;)

Bouchardt S300 bardzo ciekawe warto posłuchać.Jedynie czy cena jest akceptowalna?

Bouchardt S300 bardzo ciekawe warto posłuchać.Jedynie czy cena jest akceptowalna?

Odsłuch jedynie po zakupie bezpośrednio u Duńczyków online. 30 dni na testowanie z możliwością zwrotu bezproblemowego na ich koszt. Obecnie za S300 wołają 5.200 PLN/zestaw.

Do codziennego, jak piszesz "przyjemnego grania" raczej proponuję coś podobnego do

Usher 601, czy BMN S2 . Duży woofer i miękka kopułka.

Zresztą przy tej odległości odsłuchu i istniejącej podstawie standów nie trzeba.

Sam się kiedyś naciąłem, kupując kolumny na podstawie pierwszego,

radosnego odsłuchu i to był błąd.

Widocznie często tak bywa, więc już nie są dla mnie zaskoczeniem

wątki, w których ludzie dobierają do kolumn, uważanych przez nich za wzorcowe, kolejnych

a to wzmacniaczy, kabli czy CD, które maję te kolumny uczynić jakoś "użytecznymi".

Co ciekawe, bardzo często nie chcą się przyznać do aż tak nietrafionego zakupu.

Zalecam dłuższy odsłuch przed zakupem, a nie pierwsze wrażenie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Odsłuch jedynie po zakupie bezpośrednio u Duńczyków online. 30 dni na testowanie z możliwością zwrotu bezproblemowego na ich koszt. Obecnie za S300 wołają 5.200 PLN/zestaw.

Myślę,że znajdziesz coś tańszego..np.takie BMN.

Najważniejsze to posłuchać u siebie, a nie gdzieś tam w salonie.

W salonach prawie wszystko zagra magicznie.Podstawa to własny kwadrat.

Jak jest mozliwosc zwrotu tych burchardt-ow i to po 30 dniach to czemu nie sprawdzic. Moze faktycznie to perelki w bardzo przystepnej cenie, mniejsze S 200 wychodza za 3 kzl.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Jak jest mozliwosc zwrotu tych burchardt-ow i to po 30 dniach to czemu nie sprawdzic. Moze faktycznie to perelki w bardzo przystepnej cenie, mniejsze S 200 wychodza za 3 kzl.

Zgoda,sprawdzić możesz zawsze...jesteś dogadany z dystrybutorem.To tylko brać i słuchać.Zapewne za kilka dni rozwinie się wątek o tych kolumnach.Jestem niezmiernie zaciekawiony opinii innych uczestników Audio 2016.

Zainteresuj sie Dynavoice definition dx5 . Jestem na etapie wymiany swoich podlogowek i mam zamiar zainwestowac wlasnie w tego producenta ze Szwecji .Kolumny smiesznie tanie ale jakoscia zarowno wykonania jak i dzwieku bija konkurencje .

Bylem na tegorocznym AVS i przynajmniej w momencie, kiedy ja sluchalem byly podlaczone Buchardty s300. Nie wiem skad te ceny 5200zl wzieliscie, gdyz ja po uslyszeniu brzmienia tych 300setek zapytalem przedstawiciela z pokoju o ich cene i przedstawil mi na rozpisce cene 3700zl za nie. Rzeczywiscie wg mnie monitory zabrzmialy rewelacyjnie i daly rade w sporym pokoju hotelowym. Nawet naszla mnie mysl czy nie zmienic ich z obecnych Sundiali Impetusow plus... Mysle, ze naprawde warto byloby sie powaznie tymi Buchardtami zainteresowac. Pytanie tylko jaka tam (i za ile) byla podpieta do nich elektronika, bo na to nie zwrocilem uwagi akurat, tylko na caloksztalt brzmienia. Monitory sa 4ohm 88db. Mysle ze byly to jedne z ciekawszych propozycji wystawy. A jakie inne wpadly mi w ucho....Harbeth P3ESR....tylko ze tu juz cenowo zrobilo sie bardzo powaznie...

Bylem na tegorocznym AVS i przynajmniej w momencie, kiedy ja sluchalem byly podlaczone Buchardty s300. Nie wiem skad te ceny 5200zl wzieliscie, gdyz ja po uslyszeniu brzmienia tych 300setek zapytalem przedstawiciela z pokoju o ich cene i przedstawil mi na rozpisce cene 3700zl za nie. Rzeczywiscie wg mnie monitory zabrzmialy rewelacyjnie i daly rade w sporym pokoju hotelowym. Nawet naszla mnie mysl czy nie zmienic ich z obecnych Sundiali Impetusow plus... Mysle, ze naprawde warto byloby sie powaznie tymi Buchardtami zainteresowac. Pytanie tylko jaka tam (i za ile) byla podpieta do nich elektronika, bo na to nie zwrocilem uwagi akurat, tylko na caloksztalt brzmienia. Monitory sa 4ohm 88db. Mysle ze byly to jedne z ciekawszych propozycji wystawy. A jakie inne wpadly mi w ucho....Harbeth P3ESR....tylko ze tu juz cenowo zrobilo sie bardzo powaznie...

te Buchardty grały z malutkimi klockami za mniej niż 200$ każdy

dla mnie moglyby kosztować i 8 tyś i nadal by sie broniły

A ja polecałbym Guru QM10, mam ich młodszego brata Guru Junior na ok. 23 m i grają świetnie.

Jeśli cena jest dla Ciebie do zaakceptowania, a masz możliwość zwrotu, to bierz do testów.

Ich największą zaletą przy takim jak Twój układzie jest fakt, że mogą grać niemal przy samej ścianie.

Te QM10 są niesamowicie popularne w Japonii, u nas jakoś produkty GURU jeszcze się nie przyjęły.

Coraz poważniej myślę nad Buchardt S300, tym bardziej że 30 dni wystarczy żeby podpiąć i do Pianocrafta i do starej Yamahy A-1020 ... co już powinno dać jakiś obraz czy kolumny są do zostawienia czy do zwrotu :)

Okreś świąteczny może być dobrą okazją do słuchania i podejmowania decyzji :)

Może do tego czasu pojawią się jakieś testy S300 albo chociaż S200?

Potem trzeba będzie tylko do tego dobrać wzmacniacz, albo odesłać i zacząć odsłuchy pozostałych kolumn.

Pytanie: S300 mają bass reflex z tyłu. Czy wystarczy je odstawić 20-25cm od ściany? Dalej nie dam rady niestety.

Coraz poważniej myślę nad Buchardt S300, tym bardziej że 30 dni wystarczy żeby podpiąć i do Pianocrafta i do starej Yamahy A-1020 ... co już powinno dać jakiś obraz czy kolumny są do zostawienia czy do zwrotu :)

Okreś świąteczny może być dobrą okazją do słuchania i podejmowania decyzji :)

Może do tego czasu pojawią się jakieś testy S300 albo chociaż S200?

Potem trzeba będzie tylko do tego dobrać wzmacniacz, albo odesłać i zacząć odsłuchy pozostałych kolumn.

Pytanie: S300 mają bass reflex z tyłu. Czy wystarczy je odstawić 20-25cm od ściany? Dalej nie dam rady niestety.

Też ciut się podgrzałem ta te kolumienki ale zupełnie nie wiem z czym je zestawić. 30 dni to dość sporo czasu żeby się z nimi zapoznać.

U mnie R300 przegrały z kretesem z polskimi BMN S3. Za te pieniądze i na te matery możesz sobie wypożyczyć model S2. Woofer 22cm powinien jakoś dać radę na takim metrażu.

Jeszcze, o ile masz, ta yamahe zmien i sie przekonasz do konca ze metki nie graja.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Buchardt S200 cena od 698 do 805 Eur

Buchardt S300 MKII cena od 966 do 1074 Eur

Standy 268 Eur

Ktoś z forum już je zamówił

Mam Yamahę E810 z fabrycznymi głośniczkami jest słabiutko, kiedyś podłączyłem ją pod podłogówki Ushera V-602 87dB i o dziwo zagrało to, i to jak...

Myślę że z V601 będzie cacy, a używki V601 kupisz za około 2tyś

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.