Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  105 członków

Audiovector Klub
IGNORED

Klub Audiovector

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, jacmos napisał:

Witam. Niestety nie ma bezpośrednich obserwacji z odsłuchu SR3 super. Z opinii kilku osób mogę przekazać iż są mniej szczegółowe, nieco cieplejsze w odbiorze. Łatwiej do nich dobrać tor do słuchania muzyki, nie koniecznie analizy. 

Moim zdaniem to już przestarzała konstrukcja i szkoda się pchać w SR

Ale zawsze najlepiej słuchać.

17 minut temu, Art77 napisał:

Moim zdaniem to już przestarzała konstrukcja i szkoda się pchać w SR

Ale zawsze najlepiej słuchać.

Przestarzała? Szkoda ze ta nowsza gra gorzej.  😉

21 minut temu, Pawel_68815 napisał:

Przestarzała? Szkoda ze ta nowsza gra gorzej.  😉

Dla każdego będzie grało to inaczej ja tylko mówię swoje osobiste zdanie bo miałem okazję słyszeć SR 3 i R3 i dlamnie R gra o wiele lepiej.

Jeśli dla ciebie SR3 gra lepiej to super .Na pewno będzie taniej👍

Seria SR nie jest absolutnie przestarzała! Sonicznie się bronią a ich designe kładzie na łopatki wiele nowszych konstrukcji ( o ile ktoś taki styl lubi). Są wg mnie ponadczasowe.

Porównywałem bezpośrednio PMC 25.24 z SR3 sig i jak dla mnie SR3 są przyjemniejsze w odsłuchu ale bas z PMC deklasuje SR3 na starcie. W PMC trochę piachu na górze natomiast SR3 miód dla uszu.

1 minutę temu, puszkin napisał:

Seria SR nie jest absolutnie przestarzała! Sonicznie się bronią a ich designe kładzie na łopatki wiele nowszych konstrukcji ( o ile ktoś taki styl lubi). Są wg mnie ponadczasowe.

Porównywałem bezpośrednio PMC 25.24 z SR3 sig i jak dla mnie SR3 są przyjemniejsze w odsłuchu ale bas z PMC deklasuje SR3 na starcie. W PMC trochę piachu na górze natomiast SR3 miód dla uszu.

A jaki napęd? 

u mnie Naim 282/250 dr

SR3 to już u mnie niestety przeszłość 😞 Tęsknię choć obecne Arcady 3.5 beryl mają wszystkiego więcej. Niestety jak dla mnie wygląd SR3 był mega. Teraz mega się słucha...

git.jpg

Coś w sobie miały. 

Teraz, puszkin napisał:

u mnie Naim 282/250 dr

Ja póki co mam av powiedzmy w  garazu. A teraz  wpadły mi w ręce klipsche cornwal iv. Dokupiłem do tego coplanda. No i magia. Ale to też wynik 70m2 powierzchni, myślę też o klipsch lascala.  Po wakacjach może też  wsadzę spoerotrm r6. Ale tak naprawdę mam ochotę na magico...

5 minut temu, Art77 napisał:

Witam 

Mój znajomy ma klipsch cornoval jak ty i kupił do tego lampę Haiku Sensei 211 gra to przepięknie .Moim zdaniem do tych kolumn to tylko lampa.

Tak. Ale lampa ma jednak wadę. Często na dole robi bule. I brak jej dynamiki. Dlatego poszedłem w hybrydę. Miałem też tranzystor michi mx3. I tu naprawdę było słabo.  Ludzie się rozpisują o skuteczności cv4. Ale tak naprawdę one lubią prąd szczególnie ma 70m2. 

34 minuty temu, Pawel_68815 napisał:

Tak. Ale lampa ma jednak wadę. Często na dole robi bule. I brak jej dynamiki. Dlatego poszedłem w hybrydę. Miałem też tranzystor michi mx3. I tu naprawdę było słabo.  Ludzie się rozpisują o skuteczności cv4. Ale tak naprawdę one lubią prąd szczególnie ma 70m2. 

Być może ale u znajomego to gra fantastycznie.Ale masz rację na tranzystorze można wiele gatunków muzycznych słuchać

Godzinę temu, puszkin napisał:

Witam. Potwierdzam spostrzeżenia kolegi - przy zakupie starszych Mi3 Signature porównywałem z PMC 5.23 . W AV było przyjemniej, więcej i ciekawiej, dźwięk dociążony i pełniejszy. SR3 Sig. grają jeszcze lepiej i zostają na długo min. też  przez swoje wymiary, kształt, choć decyduje jakość dźwięku.

1 minutę temu, Art77 napisał:

Być może ale u znajomego to gra fantastycznie.Ale masz rację na tranzystorze można wiele gatunków muzycznych słuchać

I pamiętaj o pomieszczeniu. Wiele jest dobrych opini na temat poloczenia wzmacniaczy 3w z cw4. Ale nigdy to nie ma sensu na powierzchni powyżej 25m2

Dziękuję za wszelkie wskazówki, finanse (do ok. 9000) oraz racjonalność przemawiają za SR3 Signature, widzę że jeden z Kolegów takie oferuje, więc je rozważam, tylko mam jakąś taką osobliwą niechęć do wykończenia black ash. To może całkowicie drugorzędne, ale te kolumny w ogóle nieprzesadnie mi się podobają (są jakieś nieproporcjonalne i wszystkiego mają "za dużo" - te panele, wielkie pierścienie, wystające mocowanie maskownic, grawerowane nazwy... - kocham głośniki wzorniczo minimalistyczne, które "znikają" z pomieszczenia nie tylko akustycznie ale i wizualnie - wiem, de gustibus... rozumiem więc, że są i fani designu Audiovectora :D ), więc jeszcze taki nielubiany fornir od razu by mnie zraził

Trochę też mnie niepokoi uwaga w recenzji z What Hi Fi "sound lifeless at low volumes", możecie potwierdzić? Często słucham sobie czegoś typu jazz z ECM wieczorami raczej cicho i szukam też głośników, które nie będą przy tym całkowicie dychawiczne. 

Może ktoś ma na zbyciu coś ciekawego z tej stajni w "fortepianie" lub fornirze typu jasny orzech itp.? Oni robili sporo różnych wykończeń. Rozważyłbym przygarnięcie. W rozliczeniu mogę też zaoferować b. przyjemnie kable Wireworld Eclipse 6 (2.4 m) lub/i chyba nie gorsze od dobrych AV kolumny Phonar Credo S100 na samych Revelatorach (zostałbym przy nich, bo brzmią pięknie, niestety nie pasują impedancyjnie do mojego wzmacniacza Arcam SA30 i potrafią mu "wywalić korki", nie chce mi się teraz jeszcze szukać wzmacniacza, bo ten ma mnóstwo zalet no i i Diraca, który działa naprawdę spektakularnie).

W razie odzewu, b. proszę na priv.

Edytowane przez MacP
  • 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

Przerobiłem już sporo sprzętów audio. Jestem pasjonatem od 2013 roku. Wychowałem się na sprzętach Technicsa, od lat 90-tych i miałem ich trochę, jak i się ich nasłuchałem od dzieciństwa - nic innego u nas wówczas nie było. Starałem się rozwijać teoretycznie, jak i w miarę możliwości praktycznie kupując wiele używanych klocków (Cambridge Audio, Atol, Marantz) i kolumn, szukając sprzętu docelowego który zostałby ze mną na długie lata. Wiele czytałem testów oraz recenzji w fachowych magazynach audio. Audiovectorem interesowałem się od początku 2020 roku. Prócz przeglądania testów i osobistych oględzin, posiłkowałem się opinią prawdziwych fachowców. QR3 od razu wpadły mi w oko charakteryzując się idealnymi gabarytami w połączeniu z moim pokojem odsłuchowym (16,2m). Tak naprawdę bez odsłuchu (miałem kiedyś STX, potem Dali Lektor 6 i Dali Opticon 6) byłem niemal przekonany, że chcę je mieć, a po konsultacji z Wojciechem Pacułą już nie miałem wątpliwości i nabyłem je w ciemno w marcu 2021 w Audiopunkcie w Warszawie (polecam salon z całego serca). Wygrzewałem je z Atolem IN 100SE, a potem dokupiłem drugi wzmacniacz docelowy - Moon 240i i stwierdzam po kilku dobrych miesiącach, że to najlepsze brzmienie, jakie kiedykolwiek słyszałem zarówno u siebie, jak i u innych znajomych 😉 przetwornik AMT to prawdziwy skarb. Mimo proponowania mi dalszego rozwoju pasji i przyszłościowej wymiany kolumn np. na ATC lub Amphion Argon stwierdzam, że jeśli kiedykolwiek będę zmieniał kolumny - to tylko na wyższy model Audiovectorów 🙂 profil dźwięku jest jak dla mnie niemalże idealny...

W dniu 30.07.2022 o 23:31, Marcouss napisał:

DSC00470.JPG

Gratuluję - piękny system powstał. AV znam od 4 lat i gram na AV SR3 Sig - jestem bardzo zadowolony i teraz tylko sprzęt zmieniam - ostatnio wzmacniacz ECI5 mk II zmieniony na ASR emitter - jest zjawiskowo .

Dziękuję bardzo 🙂 super sprawa. Właśnie te kolumny mi się marzą, ale już nie do nabycia w salonach ! Panowie pasjonaci - jakby ktokolwiek z Was posiadał i chciał za kilka miesięcy sprzedać SR3 Signature w kolorze walnut lub ewentualnie rosso -  bardzo proszę o kontakt 😉 będę się przypominał co kilka miesięcy dla wygody.

Niee, bezpośrednio nie miałem niestety możliwości porównać 😞 ..ale czytałem trochę recenzji, a co najważniejsze polecano mi je w znajomych salonach audio za każdym razem, gdy pytałem, co mam zrobić by wejść z dźwiękiem jeszcze o półkę wyżej, nie zmieniając znacząco profilu dźwięku 😉 może kiedyś będę miał okazję nabyć, choć obecny sprzęt kupiłem w całości nowy. Ale SR3 już się nie da...

• 4 tygodnie później...

Panowie, jak byście zestawili QR3 z SR3 Super ? Granie odmienne, więc ciekaw jestem wniosków 😉 Jeśli wysokie tony w QR3 wg mnie są świetne, ale "brakuje" nieco w średnicy - to czy ewentualna zamiana QR3 na SR3 Super to dobry ruch?

11 godzin temu, Marcouss napisał:

Panowie, jak byście zestawili QR3 z SR3 Super ? Granie odmienne, więc ciekaw jestem wniosków 😉 Jeśli wysokie tony w QR3 wg mnie są świetne, ale "brakuje" nieco w średnicy - to czy ewentualna zamiana QR3 na SR3 Super to dobry ruch?

Witam

Moim zdaniem duży progres zrobisz zmiany na R 3 Signature.SR 3 Super słuchałem i mnie osobiście nie zachwyciła.Już lepiej zostać przy QR 3.Ale to jest moja opinia.

W dniu 1.08.2022 o 23:55, Marcouss napisał:

Niee, bezpośrednio nie miałem niestety możliwości porównać 😞 ..ale czytałem trochę recenzji, a co najważniejsze polecano mi je w znajomych salonach audio za każdym razem, gdy pytałem, co mam zrobić by wejść z dźwiękiem jeszcze o półkę wyżej, nie zmieniając znacząco profilu dźwięku 😉 może kiedyś będę miał okazję nabyć, choć obecny sprzęt kupiłem w całości nowy. Ale SR3 już się nie da...

Witam

jeśli brakuje nieco średnicy to może warto by zweryfikować  źródło sygnału do wzmaka? DAC z lampowym buforem lub wyjściem mógłby poprawić sytuację myślę.

• 2 tygodnie później...

W najbliższy wtorek będę miał okazje podsłuchać R6 avangarde w porównaniu z PMC fact 12, planuje w przyszłości dobrać coś dobrego dla NAP300DR .

W dniu 10.09.2022 o 20:59, Kacper525 napisał:

W najbliższy wtorek będę miał okazje podsłuchać R6 avangarde w porównaniu z PMC fact 12, planuje w przyszłości dobrać coś dobrego dla NAP300DR .

I jak tam Kacper525 odsłuch ? Udało się ? 

14 godzin temu, puszkin napisał:

I jak tam Kacper525 odsłuch ? Udało się ? 

Nie do końca, mimo tego iż  R6 miałem okazje posłuchać, niestety PMC się nie udało … R6 zagrały z Krell’em ( nie pamietam modelu), który cenowo zbliżony jest od NP300 i muszę przyznać, ze całkiem przyjemnie się ich słuchało. 👍

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.