Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa do muzyki klasycznej

barok7

Rekomendowane odpowiedzi

Czekam na Wasze sugestie, który wzmacniacz lampowy do 12tys.zl warto odsłuchać? Chodzi o piękną barwę, naturalne, pełne barwne wokale, dynamika. Slucham muzyki klasycznej, w szczególności baroku, ale tez lubie Straussa, fortepian...

https://www.audiostereo.pl/topic/130059-lampa-do-muzyki-klasycznej/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może gm70 ? Sam mam i jestem tą lampą zachwycony.

Nie znam konstrukcji z aukcji więc wymagałoby to odsłuchu ( normalne ) , poproszenia o wyniki pomiarów i negocjacji ceny :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Slucham muzyki klasycznej,

Wg mnie klasyfikacja niezbyt trafiona. Paradoksalnie właśnie w muzyce klasycznej jest to ogromny obszar wymagań od wzmacniacza w przeciwieństwie do popu, rocka czy jazzu. Jeśli trafisz na wzmacniacz, który świetnie pociągnie małe formy muzyczne (np. sonaty smyczkowe Bacha) to może nie udźwignąć dzieł Wagnera czy Beethovena i vice versa.

Też słucham najchętniej baroku (chociaż w zasadzie wszystkiego). I, podobnie jak daris666, także na lampach GM70. To świetny wybór, o ile nie będzie Ci przeszkadzać, że się bardzo nagrzewają, no i nie masz w domu małych dzieci - 1200V/100mA anodowego to nie przelewki. A poza tym same zalety. ;-) Tylko ta konstrukcja z Allegro jakaś taka nietypowa, więc trudno stwierdzić jak to gra...

Może coś od Lebena?- Pacuła pieje peany na cześć, na AS fajny klub lebena, choć wydaje się, że Tannoye potrzebują szmocy- trzeba by spróbować.

Słuchałem kilka razy GM70 na różnych systemach i hmmmm byłem sceptyczny- widać Koledzy mają lepiej zestawiony tor.

Co do Ancient Audio- powyżej budżetu podanego na wstępie, ale gra dobrze na małych i dużych składach- oczywiście można lepiej, ale peregrynacje sprzętowe mam już- na szczęście- ze sobą: duuuża ulga.

Z barokowym ukłonem

absinth3

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Mały Leben 300xs potrafi pięknie zagrać Barok z Wagnerem i Beethovenem też da radę. Ale z tymi chyba sobie nie poradzi Tannoyami.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

daris66 troche to dla mnie dziwne że polecasz koledze GM za 15tysi, gdzie na innej aukcji można znaleźć już o 5tysi tańszy egzemplarz nie wspominając już jak solidnie jest zbudowany i od naszego kolegi z forum ;)

Myślę, że Arek władował w ten projekt znacznie więcej niż 10 000 zł. Wykonanie było fantastyczne z urokliwymi rozwiązaniami (np. głośność jest podawana na wskaźniku, tak samo jak wybór źródła - wygląda to fantastycznie). Na pewno warto rozważyć ten wzmacniacz. Oczywiście trzeba go posłuchać i sprawdzić czy w twoim systemie się spisze - tego nikt Ci nie zagwarantuje.

Słucham tylko muzyki.

A ja jestem zaskoczony brzmieniem nowego wzmacniacza Cayina A70 Mk2. Myślałem że będzie grał typowo dla lamp KT88, czyli w stronę tranzystora. A tu nic z tych rzeczy, gra z lampową barwą, ale też z bardzo dobrą dynamiką. Warto się z nim zapoznać. Fota z netu:

WP_20150428_007.jpg

Muszę go znowu posłuchać, tym razem dłużej i w swoim systemie.

daris66 troche to dla mnie dziwne że polecasz koledze GM za 15tysi, gdzie na innej aukcji można znaleźć już o 5tysi tańszy egzemplarz nie wspominając już jak solidnie jest zbudowany i od naszego kolegi z forum ;)

Intryga ? :) Dziwne jest dla mnie to, że oceniasz wzmacniacz nie słuchając go. Czy może słuchałeś obydwu ?

Może ten pierwszy również zbudował kolega z forum, kto to wie ......

Koobal dziękuję za wyjaśnienie. Wzmacniacz Arka to świetna konstrukcja i dziwi sprzedaż za taką kwotę ...

Widać, że ludzie często wybierają gorsze firmowe konstrukcje, bojąc się kupić hiednowego diyowca.

Pozdrawiam

przepraszam chłopaki, ujawnię się, jestem w posiadaniu całego zestawu Arka którego sprzedaje na aukcji bez kolumn, przepraszam nie bijcie :/

DcD_1290 diyowych gmek jest w pl w marę mało , nic się nie ukryje :) :) :)

Czemu sprzedajesz ? pamiętam te wspaniałe liczniki, sam bym takie chciał ....

Jeszcze jedno pytanie co to znaczy, że "Sprzęt po przebiegu 450h" bo chyba nie jego przebieg od skończenia budowy ?

Tak czy siak cena śmieszna !

Ciężko mi powiedzieć ale główną przyczyną sprzedaży jest akustyka pomieszczenia a właściwie jej brak i brak czasu by to ogarnąć. Uświadomiłem to sobie całkiem niedawno gdy znajomy meloman podjechał posłuchał i stwierdził że to nie gra a ja w szoku, że jak to, i powiedział że ze sprzętem jest coś nie tak, i wtedy mnie olśniło i pomyślałem że faktycznie ma racje tyle że nie ze sprzętem tylko z akustyką bo jak wcześniej miałem inne zestawy nawet te gorsze to i tak grało podobnie. Pewnie gdybym miał super akustyke to nigdy nie chciałbym pozbywać się GMki a takto podstawie w to miejsce jakieś 300b lub 2a3 w granicach 3kzł a i tak zagra podobnie i wystarczy. No i część pieniędzy odblokowana.

Może lepiej pobaw się akustyką, kolumny Arka i daca sobie zostawiasz więc coś innego chyba planujesz kupić ? Po co robić kroki w tył.

Słuchałes tej gmki na innych kolumnach ?

450 h to ja wyśmigałem moją gmką przez pół roku :) Odpalaj i słuchaj bo się popsuje od stania !

Pozdrawiam

<br />Widać, że ludzie często wybierają gorsze firmowe konstrukcje, bojąc się kupić hiednowego diyowca.<br /><br />

<br />wcześniej miałem inne zestawy nawet te gorsze to i tak grało podobnie. [...] nie chciałbym pozbywać się GMki a takto podstawie w to miejsce jakieś 300b lub 2a3 w granicach 3kzł a i tak zagra podobnie<br />

Jeszcze jedno pytanie co to znaczy, że "Sprzęt po przebiegu 450h" bo chyba nie jego przebieg od skończenia budowy ?

tak właśnie mówił Arek ale może to ja go źle zrozumiałem i Cd ma taki przebieg a GM więcej, musze zapytać

Słuchałes tej gmki na innych kolumnach ?

nie słuchałem, cały ten zestaw to można powiedzieć świeży nabytek od Arka więcej stoi niż gra niestety.

Porownywal ktos Leben cs300 z Cayina A70 Mk2? Tu Japonczyk a tu Chińczyk. Z jakimi kolumnami odsluchac Lebena?

Leben potrzebuje efektywnych i łatwych do wysterowania kolumn. Cayin A70 Mk2 jest dużo mocniejszy, co daje zdecydowanie większe możliwości doboru głośników pod twój gust i twoją muzykę.

Słucham tylko muzyki.

Leben potrzebuje efektywnych i łatwych do wysterowania kolumn.

Jajo polega na tym, że teoretycznie mocniejszy Leben wykładał się na kolumnach, które moje biedne ukraińskie 2A3 poganiało bez żadnego problemu.

Poza tym Leben bardzo mocno reagował na wszelkie wymiany okablowania.

Może ktoś poradzi?

Gdzie mieszkasz? Może poumawiaj się na odsłuchy z forumowiczami posiadającymi systemy oparte na lampie. Na początek mogę Cię zaprosić do mnie z własnymi płytami, choć i ja "trochę" baroku posiadam w kolekcji, m.in. ze dwadzieścia różnych wydań 4 pór roku Vivaldiego i niewiele mniej koncertów brandenburskich Bacha.

System lampowy, monobloki Phase Triode SE, preamp lampowy i DAC The Protagonist, kolumny Studio16Hertz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.