Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do ~3k zł + 0,5

Techniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Doszedłem ostatnio do wniosku, że dość mam dźwięku z laptopa/tv (stwierdziłem to dawno, teraz zaczęło mi to uwierać dużo bardziej). Chciałbym kupić amplituner/wzmacniacz + 2 kolumny. Źródłem będzie tv (jest wyjście optyczne), ps3, laptop (stream dlna do tv, ewentualnie po kablu laptop<=> amp/wzm, BT). Jeżeli jest możliwość to również bezpośrednio przez usb z dysku etc. Może za rok/dwa/trzy będzie odtwarzacz cd. Nie chciałbym dokupować DAC'a. Chyba, że jest to niezbędnie konieczne ? Oprócz muzyki, puszczane nań będą również jakieś filmy etc czasem konsola. Pokój ma około/ 17-19 m2. Za rok+ może się to zmienić nieznacznie :). Muzyka której słucham - generalnie wszystko, oprócz typowo ciężkich brzmień - metal, "ciężki" rock (choć czasami lubię posłuchać czegoś typu system of a down - byob, ale to poniżej 5%). Teraz jak bym chciał, żeby to brzmiało. Dół - żeby potrafił zejść dosyć nisko, ale nie zamulał i "kickiem" trafiał w tempo. Wyżej w hierarchii jest "nie zamulanie".Góra - wyraźna, ale nie kująca w uszy. Generalnie chciałbym móc rozróżniać jaki aktualnie instrument gra (żeby było to słychać, czy rozróżnię to zupełnie inna sprawa :) ), słyszeć wyraźny wokal (bez uczucia szpilek w uszach), oracz czuć "kicka" przy niskich/niższych dźwiękach, bez wrażenia jednocześnie jakby ktoś przesadził z wartością filtru hpf (tj. żeby nie było odcinane zbyt wiele) :)

Nie wiem, czy w tym budżecie jest to do zrealizowania, ale w tym kierunku chciałbym zmierzać. Czytając forum - wiem coraz mniej. Wyszedłem od onkyo 8150 + stx electrino 150. Teraz po lekturze forum - nie mam pomysłu. Parę wzmacniaczy/ampliutnerów, głośników sobie gdzieś zapisałem (poniżej lista)

wzmacniacze/amplitunery

Advance Acoustic X-i50BT - Advance Acoustic X-i60 > który lepszy ?

Nad C316 BEE

Nad C326 BEE

Nad C356 BEE - tu na pewno dużo tańsze głośniki

Onkyo A-9050

onkyo 8150

głośniki

stx electrino 150

Magnat Quantum 675

Tannoy Mercury 7.2

Indiana Line Nota 550

Jednego i drugiego było tyle, że nie sposób wymienić. Z resztą niewiele by to zmieniło. Tu moja prośba do Was (nie koniecznie sugerując się powyższą listą) - o podanie przykładów sprzętu do kwoty 3, ewentualnie 3,5 (tej kwoty nie chciałbym już przekraczać) k zł.

Dodatkowo parę pytań: Czy patrzeć w ogóle za głosnikami podłogowymi, czy pomieszczenie mam za małe, tudzież budżet. Czy przy tej cenie, będzie różnica jakościowa, jesli chodzi o dźwięk pomiędzy amplitunerem a wzmacniaczem ? Czy jeżeli wzmacniacz ma w specyfikacji: Przetwornik cyfrowo analogowy Wolfson® 192 kHz/24-Bit (WM8718) (onkyo) - to wciąż jest potrzeba dokupywania dac'a ? I ostatnie pytanie w przykładowym schemacie połączniowym "laptop > hdmi > tv > kabel optyczny > wzmacniacz" - telewizor przed wypuszczeniem sygnału dokonuje jego konwersji na analogowy i z powrotem na cyfrowy ? Czy przekazuje dalej (przefiltrowany, bez video) otrzymany sygnał ?

Po otrzymaniu jakichś przykładowych zestawów udam się na odsłuchy (ale najpierw trzeba wiedzieć czego w ogóle chciałoby się posłuchać :) ).

Co do kwestii używek, na pewno nie chciałbym amplitunera/wzmacniacza używanego - to loteria (mam złe doświadczenia). Głośniki wolałbym również nowe, chyba że trafiły by się z "pewnego" źródła używki.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130242-zestaw-stereo-do-~3k-z%C5%82-05/

Witam ponownie,

nie widzę możliwości edycji poprzedniego posta, więc dopiszę jeszcze tylko. Jeżeli uważacie, że jakiś sprzęt jest warty dołożenia jeszcze jakiejś niewielkiej kwoty, to też rozważę taką możliwość.

Pozdrawiam

ps. po 10 latach od założenia konta, dobrze napisać w końcu 1 posta ;)

ps. po 10 latach od założenia konta, dobrze napisać w końcu 1 posta ;)

:)

Czy jeżeli wzmacniacz ma w specyfikacji: Przetwornik cyfrowo analogowy Wolfson® 192 kHz/24-Bit (WM8718) (onkyo) - to wciąż jest potrzeba dokupywania dac'a

Nie, chociaż zobacz ile ma wejść cyfrowych, bo tobie są dwa potrzebne, w tym z laptopa pewnie będziesz chciał wejść po usb, więc jesli onkyo nie ma daca po usb, to musisz sobie kupić jakiś konwerter usb-spdif. Może być nawet np jakiś stary soundblaster z wyjściem optycznym czy spdif.

głośniki

wzmacniacze/amplitunery

Nic ci nie zastąpi odsłuchu. Ja z twojej listy słyszałem tylko elektrino i magnaty i mi się podobało. Osobiście brałbym 250 jeśli lubisz lepszej jakości bas (marketówki mają zwykle podbicia na dole a stxy grały normalną barwą). I tak są w bardzo dobrej cenie/jakość i mieszczą ci się w budżecie, jeśli poszukasz używanego wzmacniacza + dac.

STX na AS w zeszłym roku puszczał te electrino na denonie 700, możesz poszukać czegoś w podobnej klasie (przyzwoitej budżetówki), zejdziesz poniżej 1000, do tego jakiś dac, jeśli kupisz coś na ebayu, to w okolicach 100dolarów już są fajne urządzenia. Jak nie, to celuj np. w polskie nostromo. Albo dwa (np. najtańszy dac do tv i oddzielnie coś na usb do kompa), to będziesz mógł cyfrowe źródła pilotem przełączać :)

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, dodatkowo stawiając jakość dźwięku na pierwszym miejscu, na pewno zwróciłbym Twoją uwagę na dwa wzmacniacze: NAD C326 BEE (http://q21.pl/nad-c326-bee.html) oraz Advance Acoustic X-i50BT (http://q21.pl/advance-acoustic-x-i50bt.html). Są to moim zdaniem najlepsze brzmieniowo urządzenia, oferujące jednak trochę inny charakter. Nad jest dynamiczny, mocny, szybki z wyraźnymi skrajami pasma. Do wzmacniacza NAD można śmiało zastosować kolumny Pylon Audio Pearl 25 (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html) lub STX Electrino 150 (http://q21.pl/stx-electrino-150.html). W przypadku Advance Acoustic to wzmacniacz o gęstym, dobrze wypełnionym, spójnym dźwięku. W takim połączeniu idealnie sprawdzą się także kolumny STX Electrino 150, natomiast bardziej stawiałbym na dobry model podstawkowy np. Focal Chorus 706 (http://q21.pl/focal-chorus-706.html) czy tańsza opcja Dali Zensor 3 (http://q21.pl/dali-zensor-3.html), Indiana Line Tesi 260 (http://q21.pl/indiana-line-tesi-260.html) lub Monitor Audio Bronze 2 (http://q21.pl/monitor-audio-bronze-2.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli chodzi o amplituner stereo to tx 8150 ma naturalne brzmienie,wysokie tony dość łagodne, bardziej dynamiczny, wysokie tony ma dość podbite z niektórymi kolumnami może zakluc w uszy.

Nad też ciekawa propozycja jeśli lubisz dużo Basu, nigdy ich nie słuchałem, lecz przy kupnie takiego wzmacniacza musiałbyś dokupić sobie DAC za około 2k lub 356 już z Dac.

Trzeba już myśleć przyszlosciowo z wejściami cyfrowymi.

Na Twoim miejscu poszedłbym w kolumny podstawkowe, podlogowki mogą Ci za bardzo zabasować pomieszczenie.

Edit: kawałek tekstu mi skasowlo.

Jeśli chodzi o amplituner stereo to tx 8150 ma naturalne brzmienie,wysokie tony dość łagodne,9050 gra dużo lepiej, bardziej dynamiczny, wysokie tony ma dość podbite z niektórymi kolumnami może zakluc w uszy.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Witaj,

Biorąc pod uwagę twój budżet i pomieszczenie możesz iść albo w większe podstawkowe albo w podłogowe kolumny.

Co do funkcjonalności i brzmienia model 8150 wypada bardzo dobrze. Jego cena w ostatnim czasie także jest atrakcyjna. To w przypadku kiedy szukasz połączenia funkcjonalności z dźwiękiem.

Jeśli szukasz czystego wzmacniacza o lepszym brzmieniu to model nad 326 byłby w porządku.

Nie idź w 356 jeśli ma to być kosztem kolumn.

Co do zestawów kolumn to proponuję właśnie modele magbat quantum 675. To jedne z lepszych kolumn w swoim budżecie i na prawdę zaskakująco dobrze wykonane.

Zapraszam cię na kawę i odsluch kilku sprzętów.

Pozdrawiam

Hej,

dzięki za odpowiedzi oraz zaproszenia - niestety z Gdańska kawałek mam.

To teraz jeszcze jedno pytanie w takim razie. Gdybym troszkę zwiększył budżet to co byłoby lepszą propozycją:

NAD 356 + Focal Chorus 706

vs

NAD 356 + Magnat Quantum 675

Zakładam że ww. zamknęły by się w kwocie 5300. Czy wtedy może jeszcze coś innego warte byłoby polecenia ? Generalnie czy jest na tyle przeskok jakościowi pomiędzy nadem 356 a 326, który uzasadniałby cenę +50% ? Generalnie chcę kupić wzmacniacz i kolumny i zapomnieć na 3-6 lata o zmianach tych komponentów. Po drodze ewentualnie odtwarzacz cd i dac.

Pozdrawiam

Na zagranicznych forach jest taki opis nadow

NAD 356 is treble +5 bass -3

NAD 326 is treble -3 bass +5

Czy Ty zamierzasz kupić zestaw z komentarzy? Czy udac się na odsluchy?

Idź najlepiej do najbliższego salonu niech Ci kilka zestawów podłącza i będziesz wiedział dokładnie czego chcesz i wtedy Ci dobierzemy sprzęt na lata a tak to zaraz znowu będziesz chciał coś zmieniać.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

(...)Czy Ty zamierzasz kupić zestaw z komentarzy? Czy udac się na odsluchy?

Idź najlepiej do najbliższego salonu(...)

Tak jak napisałem w pierwszym poście, najpierw z komentarzy zamierzam wyłonić "faworytów", których chciałbym posłuchać na pewno. W 2 drugiej części spytam sprzedawcę w salonie, co ciekawe on by mógł jeszcze zaproponować. Wtedy z takim "bagażem" odsłuchów wrócę i się podzielę wrażeniami, a następnie coś wybiorę. Na chwilę obecną jestem uziemiony w domu z powodu choroby, toteż jedyna aktywność w szukaniu to przeglądanie internetu i ewentualnie pytania na forum.

Pozdrawiam

Posłuchaj jak możesz Nad 368 jestem ciekaw jak Twoim zdaniem zagra, bo też myślę o nim a daleko mam żeby posłuchać.

Ps. jutro jadę posłuchać 356, 326 i onkyo 8150.

Pozdrawiam

Jeśli będą mieli to koniecznie posłuchaj amerykańskich kolumn Polk Audio TSx330T. Obecnie można je kupić za ok. 2500 zł/ parę :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

To jak już jesteśmy przy Amerykancach, posłuchaj Klipsch rp 250f z Nad 368, akurat mam te jazgotniki i jestem ciekaw Twojej opini jak zagrają z tym wzmacniaczem. Dzięki i Pozdro

"Polki" TSx330T może jutro, albo pojutrze ale w zestawieniu z ADVANCE ACOUSTIC X-i75 lub X-i50BT, dodatkowo Indiana Line Nota 550 też pod tymi wzmakami.I dla kontrastu też na onkyo 8150.

Focale, magnaty i stxy być może w przyszłym tygodniu uda mi się przesłuchać ale też na AA lub Onkyo. Niestety nie mam nigdzie możliwości na żywo porównania NAD'a i AA po sobie, a szkoda :)

Co do 368 - tam gdzie jutro jestem umówiony mają, ale nie mają klipsh'ów.

Pozdrawiam.

NAD 356 + Focal Chorus 706

vs

NAD 356 + Magnat Quantum 675

Focale są za 2600 nowe a 675 za 1800?

Focale to podstawki, Quantum 675 podłogowe. Porównanie nie do końca ma sens.

Jeśli sprawdzisz Focal 706 vs Heco Celan GT 302 to mniej więcej podobny pułap.

Co do podłogowych polecam także te Polki 330T lub promocyjne obecnie ELACi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli nie miał byś możliwości odsłuchu u siebie proponuję wysyłkę i sprawdzasz kolumny czy wzmacniacz u siebie w Twoich warunkach akustycznych.

W Przypadku pytań lub wycen zapraszam

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Onkyo A-9050

onkyo 8150

8150 i 9050 odpuść dużo lepsze i bardzo korzystne w relacji cena/jakość bedą np.

Ukryta Zawartość

lub ciut wyżej

Ukryta Zawartość

fajnie gra również taki Marantz

Ukryta Zawartość

chociaż w tej cenie mógłbyś spróbować wyhaczyć Audiolaba 8000, któr IMO jest znacznie lepszy niż inne propozycje z tej listy.

Zestaw stereo do ~3k zł + 0,5

0,5 polecam

5900685005251-wyborowa-500ml-wodk.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Hej,

na wstępie NAD 368 niestety nie udało się posłuchać.

To czego udało się posłuchać to NAD 326 i 356, i Onkyo 8150 pod Monitor Audio Silver 2 oraz pylonami sapphire 25. Chwilę później Advance Acoustic X-i50BT pod pylonami sapphire 25.

Jeśli chodzi o wzmacniacze/amplitunery. Na pierwszym miejscu (dla mnie oczywiście) Advance Acoustic x-i50BT. Niestety 75'tki nie udało się przesłuchać. Drugie miejsce 356, potem 326 i Onkyo.

Z głośników (wielu nie słuchałem fakt) dużo bardziej leżą mi sapphiry. Monitor audio - super jeśli chodzi o wokale, ale brakowało mocy i hmm ilości muzyki w muzyce ? Także jeśli chodzi o całokształt grania to sapphiry zdecydowanie.

Jeśli się uda, to w tygodniu przesłucham jeszcze Heco Music Style 900 oraz być może Dali Zensor 7 pod Advance Acousticiem x-i60. I będę mądrzejszy o te odsłuchy :) Później będę decydować, może uda się jeszcze czegoś posłuchać - zobaczymy :)

Pozdrawiam

Witaj,

Czy budżet uległ zmianie? Na razie słuchałeś kolumn w cenie którą założyłeś na całość.

Jeśli myślisz o Heco i Dali to owszem odsłuchaj je mogą Ci się spodobać.

Jeśli przekraczamy już budżet to polecam sprawdzić także Elac FS 77 lub Debut F6 oraz Tannoy 7.4

W razie pytań lub wycen zapraszam

Hej,

tak jak pisałem w którymś poście (niestety edytować tematu nie mogę). Zastanawiałem się nad zmianą budżetu na około ~5 tyś. Po przesłuchaniu Nadów, AA oraz Onkyo 8150 - upewniłem się w tym, że nie chcę Onkyo i że chyba warto dołożyć :)

Tak jak pisałem wczoraj, dzisiaj może uda się przesłuchać Heco, Dali i Tannoy'i (w zależności czy będą na stanie) pod AA x-i60 (czy jest duża różnica w porównaniu do 75'tki ?). Może jutro Elaców FS77 ale to pod NAD 326. Debutów niestety nie mają nigdzie na miejscu w 3mieście.

Pytanie również - czy wzmacniacz AA x-i75 uciągnie ww. kolumny ? :)

Pozdrawiam

Hej,

Z trójki Heco, Dali, Tannoy - najlepsze wrażenie robią Dali. Przy Heco miałem wrażenie że lekko dudni bass (może wina pomieszczenia, ustawienia etc). Tannoy przyjemnie, ale mniej od Dali.

Przy porównaniu Pylon sapphire 25 do Dali Zensor 7 chyba minimalnie dali, choć muszę się z tym jeszcze przespać.

Jutro, pojutrze może uda się posłuchać elacow fs77 i będę podejmować jakieś decyzje :)

Pozdrawiam

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

To na pewno kwestia pomieszczenia. U nas nie dudnia :) chodź bas jest w nich większy od pozostałych to fakt.

Możesz przybliżyć w czym dali zrobimy wrażenie?

Myślę że jak odsluchasz elaca to będziesz już wiedział.

Zapraszam po lepsze ceny.

Pozdrawiam

Jutro odsłuch elacow, okazało się że będzie również możliwość debutow posłuchać także fajnie.

Dali może jakoś wybitnie czymś nie urzekly, na tle 2 pozostałych grały lepiej - choć kto wie co by było z Heco gdyby nie to dudnienie ;)

Pozdrawiam

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Posłuchaj ich jeszcze raz albo w innym miejscu albo z inną elektroniką.

Szkoda je wyrzucać z celownika bo to dobra konstrukcja.

Jeśli za drugim razem tez będą dudnic czy w inny sposób ci nie odpowiadać to rozumiem. Tylko zaznaczam że na pewno było coś nie tak. Normalnie nie mają takiego efektu.

Pozdrawiam

Hej,

no i generalnie wybór padnie chyba na Elaci fs77 + NAD356/AA x-i75 - tu nie jestem jeszcze pewien :)

Jeżeli ktoś ma taki zestaw u siebie (nie wszystko wszyscy mają na stronach u siebie) do zaproponowania, to bardzo poproszę o priv z ceną za niego :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.