Skocz do zawartości
IGNORED

Co byscie zrobili z takim sprzetem??

Denver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do dyspozycji taki sprzecik:

(omowie tez jak mam go teraz ustawionego)

Prawy przod siedzac na kanapie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lewy przod siedzac na kanapie:

Ukryta Zawartość

Tak wyglada prawa strona (z prawej strony fotki widac ową kanape):

Ukryta Zawartość

Lewa strona:

Ukryta Zawartość

Fotki sprzetu:

Glosniki (2) Altus i wieza:

Ukryta Zawartość

2 glosniki Unitry:

Ukryta Zawartość

2 glosniki Philipsa od tej wiezy z wooxem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie pytanko:

1. Jak je najlepiej poustawiac?? Czy tak jak sa jest ok? (czyli z przodu Altusy, po bokach bardziej z przodu Unitry i minimalnie za kanapa Philipsy)

2. Jaki do tego najlepiej wzmachol kupic (chodzi mi o jak najtanszy ktory to wytrzyma)? Bo ta wieza jak to podlacze to juz na polowie glosnosci zaczyna przerywac dzwiek... :/ Wzmachol taki zeby mozna bylo podlaczyc normalnie kabelkami a nie jakimis koncowkami. I jak najtanszy.

Z gory dzieki!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13076-co-byscie-zrobili-z-takim-sprzetem/

No człowieku,teraz to się możesz poczuć jak na strzelnicy! Ja bym uciekał;)

Wzmacniacz(e) wystarczą po 50W na kanał z poborem z sieci >300W. Firma bez znaczenia.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

ups a co to??

1. Wyrzuć wszystko (albo zostaw na pamiątkę:) )

2. Zostaw Altusy

3. Kup jakiegoś wzmaka (tak jak doradza Dreamer_1 )

....

i będziesz miął jako takie „stereo” bo Altusy ... szkoda gadac :)

Jak bym miał cos takiego i nie miał kasy na cos innego tak bym zrobił...

Pozdro Virus

->Denver

Jeśli chciałeś się pochwalić tym "sprzętem" , to niestety ale na tym forum nie zrobi on na nikim szczególnego wrażenie, a jeśli chesz się czegoś dowiedzieć o sprzęcie hi-fi , to poczytaj sobie najpierw kilka wątków (w zasadzie dowolnych)-może zrozumiesz o co chodzi , a wtedy zadaj nowe pytanie forumowiczom;-)))).

heh...

po 1 nie chcialem sie pochwalic bo wiem ze nie mam czym w porownaniu z waszymi sprzetami. Ja jednak uwazam ze nie jest to najgorszy sprzet jak na moje potrzeby a na lepszy nie mam siana. Jak widzicie nawet na wzmacniacz nie mam...

Jak moge wyrzucic cos co jest dla mnie cenne?! Odpowiedz "wyrzuc wszystko" jest dla mnie co najmniej dziwna...

Mozecie sprecyzowac czemu wg was ten sprzet jest tragiczny?? Ja uwazam ze bardzo dobrze gra, moc tez ma dobra, jakosc dzwieku jest tez ok. Zasilal on nie jedna impreze i sprawowal sie ok (tzn z czasem trzeba bylo odlaczac po jednym glosniku bo wieza nie wytrzymywala ;) )

Na razie z niewysmiewajacych odpowiedzi dowiedzialem sie, ze musze odsunac glosniki od scian i mniej wiecej jaki wzmachol mam kupic (btw moglby ktos zapodac linka do aukcji na allegro gdzie jest taki wzmachol jaki potrzebuje?).

Nie wiem jeszcze czy moje glosniki sa dobrze rozmieszczone.

Dzieki za wszystkie konkretne odpowiedzi.

heh :) Nie dokumentuje imprez na fotach - dzieje sie za duzo nielegalnych rzeczy ;) np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Na wzmachol jeszcze nie mam bo z reguly nie dokladam pieniedzy tylko je kombinuje jak sa potrzebne ;)

Aha Jazz o co chodzi z opieprzeniem mieszkania bo nie czaje za bardzo??

Ukryta Zawartość

na TAKICH imprezach to chyba zupelnie obojetne co i jak gra - wiec po co cokolwiek zmieniac? Rozklad znasz juz na pamiec - jak cos zmienisz to sie w czasie "imprezy" potkniesz sie, zabijesz i bedzie znowu w gazetach, ze to przez ... a tymczasem winny bedzie przestawiony altus :)

Z tym zdjeciem to ryzykowne posuniecie, pomimo niewidocznych twarzy.

Jazz chcial powiedziec, ze mielibyscie na wiecej grassu jakbyscie obrobili jakas chalupe z z dajmy na to Thiel'ami czy McIntosh'em :-)

No na imprezach to byle jak najdalej od ludzi zeby nie uszkodzili ;)

No i masz racje jak juz wiara nie kontaktuje to wazne tylko zeby bylo glosno, zeby bas dawal po nerach i lecial goracy bauns ;)

Ale one normalnie sa u mnie wpokoju i chodzi mi o optymalne ustawienie ich w moim pokoju.

Witaj

Jeśli interesuje Cię stereo, to przeczytaj na stronie:

Ukryta Zawartość

Natomiast jeśli chcesz kina domowego, to zajrzyj:

Ukryta Zawartość

rafki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha jeszcze jedna sprawa:

To przerywanie mniej wiecej w polowie glosnosci (zalezy od ustawien basu i rodzaju muzy) czym jest spowodowane:

1. Brakiem wzmachola

2. Tym ze kable sa laczone i koncowki upchane do standardowych dwoch czterech gniazd w wiezy.

??

Denver, heh, słuchaj żeby podłączyć to wszystko pod jeden wzmacniacz będziesz musiał poszukać jakiegoś dupnego pieca który po podłączeniu wszystkich kolumn pociągnie tak niską impedancję. Rokując będzie to spory wydatek, szukaj czegoś estradowego dobrze radzę, albo zostaw tylko jedną parę tych głośników które najbardziej Ci się podobają i tylko na tych słuchaj, szukając do nich „normalnego” wzmacniacza.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A skoro juz sa tu sami specjalisci to jedno pytanko nie z tematu:

Mam w pokoju TV Sony kolorowy, swietnie odbiera ale jest dosc stary i nie ma wyjscia audio a bardzo by mi sie przydalo...

Jest jakas szansa zeby go podlaczyc do wiezy? Na przyklad rozkrecic go i w odpowiednie miejsce przypiac jakis kabel alboco??

Wybacz tym którzy zadrwili z ciebie na tym forum. Muszę przyznać, że przy przeglądaniu tych zdjęć zarysował się mały uśmiech na mojej twarzy to jednak uważam ten sprzęt za wartościowy chociażby ze względu na jego wiek. W dodatku ma czadowy klimat, chociaż ta wieża do spóły... poszukaj jakiegoś zmaka w komisie i go wypróbuj przed zakupem, a ustawienie na imprezy nie ma znaczenia, im głośniej tym lepiej.

Pozdrawiam

Mam prawie takie same altusy 120 - tylko wersja bez"A"

co możesz zrobić:

- wycisz gwizdki o jakieś 8 dB albo wymień na cokolwiek z ferrofluidem o efetkywności ~92dB- przestanie cykać i stereo będzie lepsze

- wycisz średni o 3dB

- w otwory b-r wpakuj po 6 cm rurki pcv o średnicy zewn. 50mm - pasuje idealnie i likwiduje "kartonowy" bas przenosząc go w niższe częstotliwości

- wymień kable do niskotonowców na coś grubszego, mogą mocniej zatrząść wątrobą

- na tylną ściankę przykręć jakąś dechę co by ją usztywniła, bas będzie mniej ospały i mocniejszy

- wywal gąbkę, najlepiej napakować waty jakiejś zamiast

całość powinna zaowocować uprzyjemnieniem dźwięków z tego ustrojstwa

resztę oddaj za tyle piwa, ile się da

pozdrawiam

Koledzy boja Ci sie napisać, że no wiesz, mmmmh, rrrrrr... No wiesz, to dośc trudno napisać. Może na przykładzie. Słuchasz takiego Wysockego (bylem dzisiaj w zachęcie i puszczali go jako ilustrację muzyczną do do przedstawienia pokoju dawnego polskiego inteligenta, gramofon był foniki ale nie dzialał, bo trudno, by ktoś co kwadrans zmieniał plytę, obsługa by oszalała). A może wolisz Rodowicz? Po sąsiedzku akurta ja puszczali, bo tej słuchać miał inteligent rosyjski. No i puszczasz tego Wysockiego i słyszysz jak jego zachrypły głos z twoich głośników dochodzi, pierwszego z przodu, drugiego z boku, a trzeciego z tyłu. Jak Ci odpowiada słuchanie trzech Wysockich (lub trzech Maryl) to wszystko w porządku ale tu nikt Ci nic mądrego nie doradzi, bo tu amatorów czegoś takiego nie ma.

Trzy Maryle, wrrrrr @ :-|

BeerfaN

1 i 2 punkt wogole nie mam pojecia jak zrobic ;)

3 punkt - dziekuje basy mi odpowiadaja

4 punkt tez myslalem zeby kupic kable zeby niepotrzebnych laczen po drodze nie bylo, a co do trzesienia watroba to tak na prawde najlepiej to robia wooxy z tych Philipsow ;)

5 punkt - nad tym pomysle

6 - nady tym tez

thx

Rafał - one sa mniej wiecej tak ustawione ze z wszystkich dzwiek dochodzi rownoczesnie bo ja zazwyczaj jak slucham to znajduje sie na srodku pokoju i albo sobie tancze albo udoskanalam break`a ;)

Ja bym sprzedał wszystko oprócz tych altusów i wieży a za tą kase bym kupił jakiś zmach na allegro. Ewentualnie by się dołożyło kasy ale byłoby ok! Wedłóg mnie najlepszy solution.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.