Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 906 czy Chario Constellation Delphinus na Roksanie

Piotr_57832

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie mi doradzić co bardziej spasuje mi ze sprzętem Roksan Kandy K2? Byłem praktycznie gotowy kupić Chario Constellation Delphinus po przeczytaniu testów, opinii, podobno najlepszy bas z kolumn podstawkowych, ładnie wyglądają. Człowiek, który chce mi je sprzedać ma Naima UnitiLite i mówi, że za dużo basu, miękkiego i tłustego a góra wycofana. Sam nie chcę się wkopać w zły dźwięk...

Też chciałbym otwarty dźwięk z dobrym basem, nie przytłumiony z efektem koca. Chciałbym, żeby wokale i instrumenty były wyraźne, detaliczne. Mam coraz więcej wątpliwości czy z K2 nie będzie "mułowato".

Wcześniej myślałem nad Focal Aria 906, których używki (bo cały czas mówimy o kolumnach używanych) są de facto tańsze od Chario. Co do fokali boję się w drugą stronę, że będzie za mało basu...

Ogólnie o Roksan Kandy K2 mówi się, że ma sporo basu ale z doświadczenia to raczej nieprawda... czasami żałuję, że nie ma pokrętła od basu...

Pokój jest niewielki poniżej 14m2 (w przyszłości być może będzie niecałe 20m2). Gatunki lubię bardzo różne - jazz, pop, lata 80/90, rock, trance czasami dubstep, zdarzy się klasyka. Kable QED Ruby Anniversary, DAC SMSL Sanskript 6th, źródło głównie komputer w przyszłości planowałem rozszerzyć o Marantz NA7004.

No więc z waszego doświadczenia Chario czy Focal?

Ps. Nie mam możliwości odsłuchu...

W klubie chario posiadacze delphinusow pisali, ze ponizej 20m2 nawet nie ma co podchodzic do ch.d. a jak jeszcze masz wzmaka z misiem na basie to tez nie poprawi sytuacji. Moze lepiej podejsc gdzies do salonu, gdzie maja Twoj piecyk i posluchac monitorow, ktore zgrywaja sie z RK K2 a nie ograniczac sie do dwoch w/w. Napisz tez w klubie roksana, tez cos doradza. Kolega Numik swego czasu sluchal chario d. i tez mowil, ze basisko jest przepotezne z tych monitorow a jak to sie skonczy w 14m2 wiadomo...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

U mnie 906 grają z Nad356 na 17 metrach. Ilość basu jest wystarczająca. Nie znam natomiast charakterystyki Roksana. Nad jak wiadomo gra dosyć mocno dolną średnicą. Polecam odsłuch w domu, bo na 14 metrach to musisz sprawdzić organoleptycznie by potem nie waliło Ci basem na oślep.

W klubie chario posiadacze delphinusow pisali, ze ponizej 20m2 nawet nie ma co podchodzic do ch.d. a jak jeszcze masz wzmaka z misiem na basie to tez nie poprawi sytuacji. Moze lepiej podejsc gdzies do salonu, gdzie maja Twoj piecyk i posluchac monitorow, ktore zgrywaja sie z RK K2 a nie ograniczac sie do dwoch w/w. Napisz tez w klubie roksana, tez cos doradza. Kolega Numik swego czasu sluchal chario d. i tez mowil, ze basisko jest przepotezne z tych monitorow a jak to sie skonczy w 14m2 wiadomo...

Nic nie wiadomo, moze nawet basu zabraknac jak sie okaze ze pokoj ma problem z falami stojacymi. W 16m2 mozna bez dudnienia ustawic nawet 2x15 tylko trzeba wiedziec jak.

Marku sluchales przedmiotowych monitorow? Jak one graja? A po drugie jak wygladaja pokoje 99,9% uzytkownikow forum pod wzgledem akustycznym, ze tak to ujme. Zapytaj sie osob, ktore maja niemale doswiadczenie co sie dzialo w ich np 15 m2 po wstawieniu delphinusow i uwierz, znaja podstawy ustawienia kolumn w pokoju. I jaki typowy pokoj nie ma problemow z falami stojacymi, czy ogolnie niskimi tonami, jak juz tak teoretyzujesz?... Samym ustawieniem w 14m 2 typowego niezaadoptowanego profesjonalnie pod te kolumny i klamoty pokoju nic sie nie zdziala przy tak poteznie basem grajacych monitorach, oczywiscie moim zdaniem.Do tego wzmacniacz z "punktowym i szybkim basem i jasno grajacy"...

Nic nie wiadomo, moze nawet basu zabraknac jak sie okaze ze pokoj ma problem z falami stojacymi

Otóż to,ja mam 16m2 i przy takich Canto Grand basu powinno być aż nadto a ja próbowałem już bardzo różnych ustawień i ciągle mam wrażenie że basu trochę brakuje .

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

Adamie, tak znam te kolumny jak rowniez Lynx z tweeterami Leaf oraz Millenium II. Maja mocny bas ale nie oszukujmy sie to sa 17cm wooferki takze jakiejs wielkiej masy z tego nie bedzie, moze troche napompowane 50-60Hz i to wszystko.

Sluchalem ich w pomieszeniu 18-20m2 i nie zauwazylem anomalii z typu dudniacy bas. Roksan to mocne, zwiewne granie takze do Chario bedzie jak znalazl i bedzie dobrze kontrolowal bas.

W wielkim skrócie Focale mają górę i dół. Mocny bas i wyrazistą górę.

Z kolei Chario to bardzo dobre zejście na basie i delikatna górą przy bardzo dobrze rozwiniętej średnicy.

Chario bardziej relaksacyjne, Focale do dynamiczniejszego grania.

Niestety dla ciebie :) Obie konstrukcje pasują do Roksana

Dzień dobry.

Obydwie kolumny są bardzo dobrym uzupełnieniem wzmacniacza Roksan, jednak ze względu na wielkość pomieszczenia z Twoich propozycji pozostaje tylko Focal. Natomiast proponuję jeszcze posłuchać jako alternatywa najnowszy polski monitor Pylon Audio Diamond Monitor (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-monitor.html), który może okazać się niezwykle ciekawą alternatywą.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Człowiek, który chce mi je sprzedać ma Naima UnitiLite i mówi, że za dużo basu, miękkiego i tłustego a góra wycofana.

Wywołany do tablicy melduję się ;)

Rozwinę może trochę wypowiedź Piotra. Chario Delphinus kupiłem bez odsłuchu, pomimo ostrzeżeń że w połączeniu z UnitiLite dadzą specyficzne i mało uniwersalne brzmienie. U mnie grają w 30m2, ale pomieszczenie akustycznie to jedna wielka porażka (na jednej ścianie bocznej duże akwarium, na drugiej ścianie bocznej 3 okna od podłogi do sufitu, tylna ściana to m.in. duże okno wyjściowe na taras, do tego brak dywanów, firanek, zasłon).

Jak grają? Wybaczcie, że nie potrafię opisywać dźwięku tak jak duża część forumowiczów, ale mam wrażenie że im ciszej, tym lepiej. Najprzyjemniej kiedy wieczorem usiądę sobie sam na kanapie i puszczę coś delikatnego (Monika Borzym, Recondite - eektronika, Tori Amos, Możdżer), wtedy aż nie chce się wstawać z kanapy, dźwięk odrywa się od głośników i odkrywam nowe instrumenty na nagraniach które wcześniej wydawało mi się że znałem.

Gorzej, kiedy gra Metallica, KAT, AC/DC itp. Wtedy trudno słuchać tego spokojnie i cicho. A im głośniej, tym gorzej, zaczyna dudnić, zlewać się, wypłaszczać.

Czy jest coś co zagra równiej z każdą muzyką i głośnością? Czy pozostaje praca nad akustyką w innym pomieszczeniu (w tym ie mam takiej możliwości) i złożenie tam nowego zestawu stereo? A w pokoju dziennym pozostanie niegłośne, przyjemne granie ... i tutaj UnitiLite z Delphinusami jest bardzo OK :)

Wiecie co jest najgorsze (a może najfajniejsze)? Zaczynam gonić króliczka (jak to określił jeden z forumowiczów w innym wątku) i co bym nie zrobił, na co bym nie zamienił ... to zawsze będzie OK na kilka tygodni/miesięcy ...

pzdr,

jerry

Dzięki za rady. W ostatniej chwili kapnąłem się, że z chario może być problem z basem. Arie 906 już zamówione - jako, że rok były używane więc problem wygrzania będę miał chyba z głowy. Nie lubię zwlekać z zakupem, bo wtedy robi się w głowie jeszcze większy mętlik - a może to będzie lepsze a może tamto... Czytałem, że w Ariach nie są jakieś wysokiej jakości komponenty, ale skoro dobrze brzmią to mnie to praktycznie nie interesuje.

Dzięki za rady. W ostatniej chwili kapnąłem się, że z chario może być problem z basem. Arie 906 już zamówione - jako, że rok były używane więc problem wygrzania będę miał chyba z głowy. Nie lubię zwlekać z zakupem, bo wtedy robi się w głowie jeszcze większy mętlik - a może to będzie lepsze a może tamto... Czytałem, że w Ariach nie są jakieś wysokiej jakości komponenty, ale skoro dobrze brzmią to mnie to praktycznie nie interesuje.

Kolego mogę wiedzieć ile dałeś za używane Arie?? Mam w high gloss na sprzedaż i nie wiem jaka cena jest realna.

Kolego mogę wiedzieć ile dałeś za używane Arie?? Mam w high gloss na sprzedaż i nie wiem jaka cena jest realna.

Ja swoje sprzedawałem rok temu. Też piano black, 5 miesięczne, jak nowe, za 2700 poszły.

Teraz nie znajdziesz nic poniżej 3 tyś - dałem 3300zł ale tylko dlatego, bo zależało mi na wygrzanych i jestem przy kasie. Gdybym ich nie kupił, podejrzewałbym, że stałyby nadal. Zresztą ja do wyszukiwania sprzętu używam wyszukiwarki (jest tam oprócz ofert aktualnych zakładka z historią ofert - fajna rzecz, ustaw wyszukiwanie na Polskę i polską walutę):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3300 po rabacie wtedy dałem za nowe. To wszystko zależy jak potencjalny kupujący śpieszy się z zakupem, a sprzedający ze sprzedażą:). Ja się śpieszyłem. Zacząłem od 3000, skończyłem na 2700.

Gość

(Konto usunięte)

Mialem kiedys chrapke na 906 do momentu gdy wpadlem na jeden i następny wątek. W wielkim skrucie,monitory produkowane w polsce na chińskich bebeszkach,wiec chrapka minęła

A niech sobie beda produkowane w Nosibadach, jak sa dobrze wykonane. Wazne zeby podeszly brzmieniowo dla ich uzytkownika. Ps. Tak, czytalem te wypociny najwiekszego znawcy i widzialem zdjecia, gdyby isc tym "tropem" to wszyscy powinni miec u siebie wiadomo jakie klamoty dwoch producentow, bo cala reszta nie gra...

Gość

(Konto usunięte)

Absolutnie nie twierdze ze zle grają lub jakosc wykonania jest słaba(z zewnątrz są cudne)piano lakier itp tyle ze nigdy w zyciu nie zaplacilbym 4000 za wykonanie w połysku bo reszta jest tania i tandetna,biorąc pod uwage przetworniki,zwrotnice itp. Wszystko byloby ok gdyby kosztowaly max 2500 za pare!!!

Przeczytaj uwaznie to co napisales i odpowiedz czy placisz za brzmienie czy za cene uzytych elementow? I w ktorych to monitorach w cenie powiedzmy w okolicach 4 kzl. siedza drozsze niz 100-200zl za sztuke glosniczki? Ps. Ciekawe czy podejda autorowi watku.

Własnie,gdyby 16hz bylo znane jak Focal,Grandy miałyby fikusne lsniace obudowy,kilka orgaztycznych testów w magazynach międzynarodowych i cene razy 2!!!

Coś w tym jest. Często kupujemy też oczami. Atrakcyjna obudowa zachęca do tego żeby dać kolumną szanse i je odsłuchać. Jednak z drugiej strony są zwolennicy prostych skrzynek. Wystarczy spojrzeć na podstawowe modele Dynaudio. Mimo, że niczym szczególnym się nie wyróżniają mają swoich zwolenników (przede wszystkim jeśli chodzi o brzmienie). Dla mnie ważne, żeby były solidne wykonane i przede wszystkim brzmienie. Choć design takich Franco Serblin Accordo mnie urzeka :)

Akurat Dynaudio i Canto G. są bardzo ładnymi skrzyneczkami i raczej nie odrzucają wyglądem jak np. plastikowe Definitive Technology studio monitor albo nasze Melodiki (nie mówię o brzmieniu tylko "urodzie" bo akurat defy studio monitor brzmieniowo niczym nie ustępują budżetowym seriom dynaudio czy canto grand!). Za to już argumentu, że canto powinny mieć cenę razy 2 nie rozumiem. Nie przesadzajmy - brzmienie dynaudio czy canto też ma prawo się nie podobać! i trzeba chcieć to zrozumieć a nie patrzeć przez pryzmat - ja to mam czyli jest najlepsze i powinno kosztować dwa razy więcej... Nie jest ani najlepsze ani nie jest lepiej wycenione. Myślę, że Paweł się ze mną zgadza, subfan już pewnie mniej...

Nie ma kolumny (tym bardziej w klasie hifi), które zadowolą wszystkich. Jak komuś podoba się brzmienie Paradigm to wątpię żeby spodobało się brzmienie Canto Grand czy Dynaudio. Jak ja szukałem kolumn dla siebie to w budżecie jaki miałem CG podobały mi się najbardziej i dlatego je kupiłem. Oczywiście nie słyszałem wszystkich kolumn bo jest to niemożliwe. Dla mnie są one dobrze wycenione. Jeśli ich brzmienie się komuś nie spodoba to będzie miał inne zdanie. Kwestia też samego porównania. W salonach audio ciężko jest wyłapać wszystkie niuanse, a często niuansami kolumny się różnią i za te niuanse się płaci. Nie ma jak posłuchać u siebie w domu, najlepiej z tydzień.

Odsłuch u siebie to "oczywista oczywistość". Wypisywanie, że coś powinno kosztować dwa razy więcej, gdyby np. miało kilka cyt. "orgaztycznych testów" w magazynach międzynarodowych jest żadnym argumentem. A wystarczy zerknąć do naszego "stereo i ...." i poczytać "orgaztyczne" recenzje na temat Canto G. Świat audio zabawek to nie tylko S16hz i Cayin, nawet jeżeli ktoś w to głęboko uwierzył...

Tak czy siak kolumny już doszły a ja jestem bardzo zadowolony z połączenia a to chyba najważniejsze. Dźwięk nie muli, jest otwarty, żywy, łagodny no i basu nie jest za dużo czyli nadają się również do małych, zagraconych pokoi:) Będę miał spokój na dłuższy czas :) Teraz jeszcze tylko jakiś streamer sieciowy by się przydał.

Myślę że za wiele negatywnych opinii zaszło tu jeśli chodzi o 906, przy dobrze zestrojonym systemie to dobre kolumny.

Życzę miłych odsluchow.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.