Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja DAC Soekris

awietek

Rekomendowane odpowiedzi

Wszelkie rozważania ilościowe zawsze są podparte formalizmem matematycznym, czy ktos tego chce czy nie. I precyzja definicji jest warunkiem koniecznym, by rozumowanie i jego opis były sensowne, wewnętrznie spójnie i niesprzeczne.

Wobec tego...

Narysuj sobie czwórnik. Nazwijmy go czwórnikiem A. Potem dorysuj obciążenie. Otrzymujesz w ten sposób nowy czwórnik, nazwijmy go czwórnikiem B.

oraz

Widać więc, że transmitancja czwórnika A jest zawsze taka sama i nie zależy od tego co się do niego dołącza po obu stronach.

właśnie sam sobie zaprzeczyłeś. A więc lekarzu, ulecz się sam.

Jest to twierdzenie błedne.

... bez komentarza.

Ciekawe, że w tym wypadku przeszkadza Ci inżynierskie przybliżenie, a wypadku tych nieszczęsnych czwórników skłonny jesteś do uproszczeń. To się nazywa brakiem konsekwencji.

Mnie nie przeszkadza, po prostu zastosowałem twoje podejście do przedmiotu.

I znowu mnie nie zrozumiałeś. Ale już nie mam siły dalej tego tłumaczyć, bo trudno jest tłumaczyć coś co powinno być oczywiste. Jak się okazuje nie dla każdego.

Na egzaminie z teorii obwodów, za to co napisałeś w powyższym poście dostałbyś u mnie i myślę, ze nie tylko u mnie pałę z wykrzyknikiem :)

Może jakąś wskazówką będzie poprawne sformułowanie zdania z poniższego cytatu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Wynika stąd, że impedancja weśjciowa czwórnika w stanie obciążenia zależy od impedancji obciążenia Z0 i parametrów

łacuchowych A, B, C, D."

Poprawne zdanie powinno brzmieć tak:

"Wynika stąd, że impedancja widziana od strony wejścia czwórnika w stanie obciążenia zależy od impedancji obciążenia Z0 i parametrów

łacuchowych A, B, C, D."

Wydaje się, że to jest tylko zbędny formalizm, ale ignorowanie go prowadzi do grubych błędów.

Ukryta Zawartość

dostałbyś u mnie(...) pałę z wykrzyknikiem

Jesteś belfrem?

Zresztą nieważne, nie zmienia to faktu że niżej zacytowane zdania z twoich wypowiedzi wzajemnie sobie zaprzeczają.

Narysuj sobie czwórnik. Nazwijmy go czwórnikiem A. Potem dorysuj obciążenie. Otrzymujesz w ten sposób nowy czwórnik, nazwijmy go czwórnikiem B.

transmitancja czwórnika A jest zawsze taka sama i nie zależy od tego co się do niego dołącza po obu stronach.

Poprawne zdanie powinno brzmieć tak:

"Wynika stąd, że impedancja widziana od strony wejścia czwórnika w stanie obciążenia zależy od impedancji obciążenia Z0 i parametrów

łacuchowych A, B, C, D."

Wydaje się, że to jest tylko zbędny formalizm, ale ignorowanie go prowadzi do grubych błędów.

Bo to nie wypadek tylko kolizja :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesteś belfrem?

Zresztą nieważne, nie zmienia to faktu że niżej zacytowane zdania z twoich wypowiedzi wzajemnie sobie zaprzeczają.

Bo tak. To znaczy, że jeśli masz czwórnika będący dzielnikiem rezystorowym i dołączysz np. do pierwszego rezystora równolegle kondensator to będziesz miał takie same czwórnika ?

Bo to nie wypadek tylko kolizja :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzór jest prawdziwy, natomiast stwierdzenie impedancja wejściowa czwórnika już nie.

Pała z wykrzyknikiem.

P.S.

Nie jestem belfrem, ale to nie ma znaczenia ;)

Błąd jest błędem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojedynek jest bardzo emocjonujący. Na razie , po 7 rundach prowadzi nieznacznie boom , który wydaje się być w znakomitej formie. Tymczasem McGyver jest intensywnie wachlowany ręcznikiem w swoim narożniku. Ciekawe czy wytrzyma kondycyjnie . Walka przewidziana na 12 rund , ale w każdej chwili może zdarzyć się nokaut. Czekamy na kolejne starcie.

No to kontynuujmy.

To znaczy, że jeśli masz czwórnika będący dzielnikiem rezystorowym i dołączysz np. do pierwszego rezystora równolegle kondensator to będziesz miał takie same czwórnika ?

transmitancja czwórnika A jest zawsze taka sama i nie zależy od tego co się do niego dołącza po obu stronach.

Znów mamy parę zdań wzajemnie sobie przeczącą.

No to kontynuujmy.

Znów mamy parę zdań wzajemnie sobie przeczącą.

Dalej nie rozumiesz. Trudno. Ja sie poddaję. Przypomina mi się dialog Fronczewski - Pszoniak pt. Student Awas. Odgrywasz tu rolę analogiczną do tej, którą odgrywal Wojciech Pszoniak. Gratuluję lotności umysłu ;)

Nie wiem czy udajesz, czy nie, bo to co piszesz przekracza już wszelkie granice. Jeśli nie udajesz to radzę zabrać się za siebie. Życie nie kończy się na WK-WA i "grających kablach". Jest cały szereg innych zajęć. Elektronika to trudna dziedzina. Dla nie których za trudna.

Z mojej strony EOT.

Obu Panom nalezy sie "odpoczynek"

Ja mam respekt dla wiedzy kolegow ale jeszcze wiekszy respekt mam dla kultury osob tu piszacych - to nie jest zadna licytacja kto wie wiecej i co potrafi i dla mnie to jest oczywiste.

W szkołach nauczono nas traktować czwórnik jak czarną skrzynkę, stąd częsty brak zrozumienia jak to działa.

I traktując w ten sposób czwórnik jak czarną skrzynkę stwierdzanie, że jego transmitancja się nie zmieni podłączając obciążenie jest jak najbardziej poprawne bo przecież nic w czarnej skrzynce nie zmieniliśmy :) Nie była otwierana , nic z niej nie zginęło ani nic nie dołożyliśmy :)

Obciążenie to coś na zewnątrz czarnej skrzynki , po za nią .

Oczywiście podłączenie obciążania może (ale nie musi) zmienić transmitancję całości (systemu ).

Wtedy mówimy jednak o transmitancji czwórnika obciążonego którą możemy wyznaczyć mając daną transmitancję czwórnika nie obciążonego i impedancję obciążenia .

Tak na marginesie pojęciem transmitancji możemy się posługiwać jedynie rozpatrując czwórnik klasy SLS.

Czyli zakładając, że czwórnik jest liniowy , jego parametry nie zależą od czasu (stacjonarny ) , i jest zbudowany z elementów o stałych skupionych .

Mówić o transmitancji domyślnie zakładamy też zerowe warunki początkowe a wiec dochodzi jeszcze bezźródłowość .

Czegoś tu nie rozumiem. To jest podobno DAC oparty na drabince rezystorowej R-2R, a ma wyjście RAW napięciowe? Czy on ma zaimplementowany rezystor pasywnej konwersji?

Drabinka R2R może mieć wyjście napięciowe jak i prądowe .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ma wyjscie napieciowe .

tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to fajnie opisane .

Jako ze mamy mocny sygnal na wyjsciu , uklad nie musi miec duzego wzmocnienia , ja jestem w trakcie zbierania gratow do zbudowania mu follower.

Ukryta Zawartość

Audio Gd widać też widzi potencjał w R2R

Nowość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może być ciekawe dla DIY. Są dostępne same moduły R2R od Audio-Gd po 44$ + s&h. Wymagają zasilania tylko 3,3V , 30mA . Wejście sygnału - I2S.

Tylko , że rezystory to 0,1% , a nie 0,012% jak u Soekrisa. Ale można kupić płytkę bez rezystorów za 30$ i wstawić lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakby co, to mam coś takiego zrobione :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Mam wazna informacje: prawdopodobnie moj DAC przepadl w wysylce do Polski :( - zostal wyslany do zmodowania i wszystko wskazuje na to ze juz nie doleci.

Poniewaz w dalszym ciagu jest to DAC ktory jest moim ulubionym chcialbym kolegow zapytac czy ktos mialby takowego DACa na sprzedaz?

Bede wdzieczny za informacje na priva...

Mam wazna informacje: prawdopodobnie moj DAC przepadl w wysylce do Polski :( - zostal wyslany do zmodowania i wszystko wskazuje na to ze juz nie doleci.

Poniewaz w dalszym ciagu jest to DAC ktory jest moim ulubionym chcialbym kolegow zapytac czy ktos mialby takowego DACa na sprzedaz?

Bede wdzieczny za informacje na priva...

Ale lipa. Tyle czasu poświęciłeś tylko pomysłu i wszystko przypadło szok

Ale lipa. Tyle czasu poświęciłeś tylko pomysłu i wszystko przypadło szok

Co zrobic - tak bywa - przesylka byla ubezpieczona ale nie do 100% wartosci... Serce systemu Malinka wciaz jest ok tylko pluca wyparowaly - mam nadzieje ze dostane jakiegos daca 2nd hand tak zeby ubezpieczenie pokrylo mi koszty.

• 8 miesięcy później...

Witam

Czy ktoś z forumowiczów posiada dokończonego soekrisa, jest ze śląska i byłby chętny zaprezentować walory brzmieniowe tego dac'a. Nie ukrywam, że najlepiej by mi odpowiadało w moim systemie.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.