Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny budżet 5000zl

Spychi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem trochę tego narzekania. Jasne są kolumny łatwiejsze i trudniejsze na każdej półce cenowej, ale co z tego. Czy jesteśmy zobowiązani dobierać sprzęt na zasadzie równowagi cen? Czy może jednak celem jest dopasowanie do siebie klocków?

Canto Grand to akurat b. fajne kolumny i łatwiejsze do napędzenia. Ale może jednak dopuścimy do siebie myśl, że droższy wzmacniacz, rozsądnie dobrany da im (pozostałym kolumnom pewnie też) szansę jeszcze się rozwinąć.

Gość

(Konto usunięte)

Nie rozumiem trochę tego narzekania. Jasne są kolumny łatwiejsze i trudniejsze na każdej półce cenowej, ale co z tego. Czy jesteśmy zobowiązani dobierać sprzęt na zasadzie równowagi cen? Czy może jednak celem jest dopasowanie do siebie klocków?

Canto Grand to akurat b. fajne kolumny i łatwiejsze do napędzenia. Ale może jednak dopuścimy do siebie myśl, że droższy wzmacniacz, rozsądnie dobrany da im (pozostałym kolumnom pewnie też) szansę jeszcze się rozwinąć.

Dokładnie tak...o tym cały czas mówię :-)

Z używanymi coraz Latwiej.

A jeśli kolumny wymagają droższego, mocniejszego dużo bardziej wyrafinowanego wzmacniacza niż one same to biorąc pod uwagę obecny rynek świadczy to o ograniczeniach.

Prawdę mówiąc wolał bym rozdzielić budżet po równo lub z deczko naciskiem na kolumny niż 3krotnie droższy wzmak od kolumn.

Pozdrawiam

Tu się nie pozwolę zgodzić z S4Home ponieważ nacisk na wzmacniacz dla mnie jest podstawą jak i dobrze przemyślane żródło kolumn w przedziale do 5000 dobrych jest mnóstwo nawet kolumny za 1500 mowa o używanych potrafią zagrać wybitnie z dobrym wzmacniaczem na odwrót już nie jest tak ciekawie

dobrych jest mnóstwo nawet kolumny za 1500 mowa o używanych potrafią zagrać wybitnie z dobrym wzmacniaczem na odwrót już nie jest tak ciekawie

Podaj konkretny przykład.

A potem przymierzymy do jakiejś propozycji: 1 500 zł wzmacniacz i 3 500 zł kolumny.

Podaj konkretny przykład.

A potem przymierzymy do jakiejś propozycji: 1 500 zł wzmacniacz i 3 500 zł kolumny.

Uzywane prosze Bardzo Audio Physic Avanti cena jakies 4000 podepinj pod to jakikolwiek wznak od 1000 do 3000 zobaczymy efekt.Podejmij np ASR używanego za 4000-5000 zł pod dowolne kolumny od 1000-10000 a sprawa będĘ jasna. Dwa mnie sprawa jest prosta dobry zmacniacz napedzi wsZystkie kolumny od słabych wycisnie z nich wszystkie możliwości. Słabszy zmacniacz i nie chodzi tu tylko o moc lecz możliwości brzmieniowe zagra z kilkoma parami głośników. Resztę będzie grało jak kupa. Ale oczywiście każdy ma na to swoje zdanie.

Napedz słabym wzmacniaczem Infinity Dynaudio czy T+A.Tu nie może być kompromisu.To tak z atutami ze słabym silnikiem pojedziesZ wolno spokojnie.Lecz nie poszalejesz.A odwrót tak mocny silnik da nam i komfort wolnej jazdy jak i ułańska fantazje.Owszem dochodzą w HiFi dalej takie elementy jak źródło itd.lecz chyba się nie spotkałem z tym aby słabym wzmacniacZem napędzac dobre kolumny.O przepraszam raz widziałem jak to robi Kenricsound z Jbl.lecz na odwrót jak najbardziej super elektronika i nie specjalnie drogie kolumny .

Napedz słabym wzmacniaczem Infinity Dynaudio czy T+A.Tu nie może być kompromisu.To tak z atutami ze słabym silnikiem pojedziesZ wolno spokojnie.Lecz nie poszalejesz.A odwrót tak mocny silnik da nam i komfort wolnej jazdy jak i ułańska fantazje.Owszem dochodzą w HiFi dalej takie elementy jak źródło itd.lecz chyba się nie spotkałem z tym aby słabym wzmacniacZem napędzac dobre kolumny.O przepraszam raz widziałem jak to robi Kenricsound z Jbl.lecz na odwrót jak najbardziej super elektronika i nie specjalnie drogie kolumny .

Lukag no rozumiem twój tok myślenia bo generalizujesz. Czyli wychodzisz z założenia że wzmak mocniejszy lepszy i zatem droższy podejdzie do większej ilości kolumn. Ale ja się z tym zgadzam :)

Bardziej chodzi mi o to aby przy wyborze dobierać system z głową. Jeśli ktoś ma budżet 5000 zł to faktycznie polecał byś mu kolumny za 1500 a wzmak za 3500? Bo akurat może kiedyś wymienić kolumny. Może wymieni może nie.

Wybierając w przedziale 50/50 wyciśnięty i z kolumn i wzmacniacza.

Ale może na przedzialy nie wchodzimy bo dojdzie źródło kable podstawki i kolejna nie potrzebna wojna :)

Lukag no rozumiem twój tok myślenia bo generalizujesz. Czyli wychodzisz z założenia że wzmak mocniejszy lepszy i zatem droższy podejdzie do większej ilości kolumn. Ale ja się z tym zgadzam :)

Bardziej chodzi mi o to aby przy wyborze dobierać system z głową. Jeśli ktoś ma budżet 5000 zł to faktycznie polecał byś mu kolumny za 1500 a wzmak za 3500? Bo akurat może kiedyś wymienić kolumny. Może wymieni może nie.

Wybierając w przedziale 50/50 wyciśnięty i z kolumn i wzmacniacza.

Ale może na przedzialy nie wchodzimy bo dojdzie źródło kable podstawki i kolejna nie potrzebna wojna :)

Oczywiście zgadZam się z tym. znam dość tanie wzmacniacZe które brzmią audifilsko. I przy przemyślany wyborze kolumn dają spektakularne odczucia dźwięku. Tu nie chodzi o cenę ale wieloletnie podejmowanie prób. Co procentuje nabytym doświadczeniem.A to jest najbardZiej wartościowe.

Napedz słabym wzmacniaczem

Nie ma czegoś takiego jak słaby wzmacniacz.

Infinity Dynaudio czy T+A

Jak rozumiem chodzi o duże kolumny, które... mają grać głośno, więc potrzebują wzmacniacza dużej mocy, a dodatkowa moc zwykle podnosi cenę.

Kolumny za 1500 zł z drugiej ręki kiedyś kosztowały ok. 3 000 - 4 000 zł. Kolumny za 3 500 zł - odpowiednio ok. 6 000 - 8 000 zł.

Jeśli wybierze się z rynku najlepsze kolumny za 3 tysiące oraz 7 tysięcy i porówna, to te droższe nawet ze wzmacniaczem DIORA zagrają lepiej. Mniej nerwowo, płynnie, dynamicznie, dźwięczniej, z naturalniejszymi głosami, będą bardziej uniwersalne.

Za 1500 zł takich raczej nie można kupić. Za 3 500 zł można szukać i jest jakaś szansa. Dostać dobry wzmacniacz do 1 500 zł to nie problem. Coś obszerniejszego od Musical Fidelity lub ze szkoły skandynawskiej do wybranych kolumn się dopasuje.

Panowie, każdy ma po trochu racji, ale autor prosił o propozycje kolumn do odsłuchu, które zagrają z jego sprzętem. Wiec może wystarczy podać przykłady? ;)

Pytanie czy autora wątku to jeszcze interesuje, bo od 2tyg nie widać jego aktywności w tym wątku.

No właśnie

Jeśli koledzy proponuja Canto Grand to na hifi wiszą roczne za 3.300

Czyli nie majątek a z pewnego źródła

Co do dynaudio to niedawno nowe ecite x32 poszły na alle... Za 2.900 zł a grają zacnie

Trzeba cierpliwie czekać na używki jeśli ktoś godzi się na zakup używek (moim zdaniem warto)

A najpierw przesłuchać bo to ma grać pod nasz gust

• 2 tygodnie później...

Autor jak najbardziej dalej zainteresowany - nawał pracy ostatnio i temat jakos odjechał na bocznice... Tak szczerze to nawet nie miałem czasu posłuchać jakichkolwiek propozycji. Byłem umówiony na odsłuch Harbethow ale facet sprzedał wcześniej.

Tak sobie przeglądam co napisaliście i moze faktycznie wymienić wzmak pionka? Zródło zostaje bo jestem bardzo zadowolony - zakładając ze za wzmacniacz dostałbym ok 2tys zł budżet podskakuje w okolice 7tys na wzmacniacz i kolumny.

Pomysły?

Panowie, każdy ma po trochu racji, ale autor prosił o propozycje kolumn do odsłuchu, które zagrają z jego sprzętem. Wiec może wystarczy podać przykłady? ;)

Pytanie czy autora wątku to jeszcze interesuje, bo od 2tyg nie widać jego aktywności w tym wątku.

Brak pomysłów.

Musisz coś odsłuchać b przynajmniej ze 2-3 propozycje aby powiedzieć ten i ten mi się podobał ale..... a ten jednak nie.

Odsłuchaj co kolwiek. Teraz to liczenie ziarenek na pustyni.

Focal aria 906 straszna kupa? To chyba z Pioneerem :) z Creek evo 50A brzmią wyśmienicie :) na pewno lepiej niz np. dynaudio emit 20.

No akurat z Atollem IN100SE a nie Pioneerem...i niestety marne to glosniki, ale co kto lubi

• 3 miesiące później...

No akurat z Atollem IN100SE a nie Pioneerem...i niestety marne to glosniki, ale co kto lubi

Dosyc pozno, ale odkopuje temat. Avance Epsilon zostaly zastapione wlasnie przez Focal Aria 906 - kupione bardzo bardzo okazyjnie (2k) od kogos, komu nie podeszly. Maja 2 miesiace i nawet dobrze wygrzane nie byly. Na poczatku bylo tak sobie, ale po 3 tygodniach grania rozkrecily sie niesamowicie. Kawal porzadnego monitora! Bardzo zadowolony. Troche chyba dusi je moj wzmacniacz wiec bedzie trzeba pomyslec o kolejnej wymianie

Wygrzewanie kondensatorów, kabli ...

ale nade wszystko działa autosugestia i przytępianie uszu ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wygrzewanie kondensatorów, kabli ...

ale nade wszystko działa autosugestia i przytępianie uszu ;-))

Akurat w przypadku głośników parametry t-s zmieniają się mniej lub bardziej w początkowym okresie użytkowania.

Troche zaluje, ze gdy jeszcze chcialo mi sie mieszac w moim systemie nie sprawdzilem focali aria 906, tak skrajne opinie sa o nich... ze az chce sie ich posluchac. Jezeli faktycznie maja bardzo szybki i konturowy bas, mocno dociazone wokale z wyraznie wycofana gorna srednica i rozdzielcza gora bez ocieplenia to moglyby zagrac w typowym pokoju mieszkalnym i z moimi klamotami calkiem ok. No ale teraz to juz po ptokach.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W tej cenie szukałbym Dynaudio 52 lub 52SE, ciężko dostać ale to jeden z najbardziej udanych modeli. Co do wzmacniacza to prawda - Dyńki pokazują co potrafią dopiero przy dobrym, wydajnym prądowo wzmacniaczu.

Ale Dynie maja swoj bardzo wyrazny charakter i trzeba pamietac, ze wiele osob ich brzmienie odrzuca i zaden wzmak tego nie zmieni. Mnie ciekawia te arie 906, cos calkiem innego niz Dynaudio, mogloby byc ciekawie.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.