Skocz do zawartości
IGNORED

Małe dobrze brzmiące stereo ze średniej półki

nextim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

były odsłuchy zrewidowałem poglądy i na polu wyboru zostały 4 kolumny podstawkowe:

-Kef LS50/R300

-Usher V-601

-Audiovector QR1

Wzmacniacz na jakim odsłuchałem to Marantz pm8005 i chwilowo CA CXA80(moim zdaniem gorszy) i teraz przejdźmy do sedna. Najbardziej pasowało by mi urządzenie w stylu Onkyo R-N855/CA mini XI ale ponoć to nie ta jakość.

Rozważam:

Marantz pm7005 (z uk ok 2500zł) + komputer jako źródło

Marantz pm6006 + na6005 (z uk ok 3000)

Rega Brio-R + CA dacmagic 100 lub Marantz na6005

Onkyo R-N855/CA mini XI

inne propozycje podobne cenowo ?

Według StereoLife Rega + LS50 to dobre połączenie, tymczasem na forum zaleca się do nich wzmacniacza po 200w na kanał. jak to jest z LS50 faktycznie taki mocny wzmacniacz im potrzeba ?

pokój 12m docelowo 20-25 (słuchałem wszystkich 4 w 25m i nic więcej mocowo mi nie potrzeba)

muzyka: generalnie wszystko ale głównie rock, akustyczna

budżet: kolumny ok 4500 + wzmacniacz i źródło minimum, aby wyciągnąć z kolumn maxa lub prawie maxa możliwości.

Po sugestiach i radach, za które z góry dziękuję planuję wybrać się na finalne odsłuchy i wybrać system.

Które połączenie waszym zdaniem jest najrozsądniejsze ?

Pozdrawiam Konrad

Po pierwsze nie warto sugerować się samymi watami mocy, bo bardziej istotną sprawą jest wydajność prądowa, której nikt nie przedstawia, a wychodzi w "praniu".

Po drugie, żeby wycisnąć max z kolumn czy całego zestawu musiałbyś wycisnąć max w sprawach akustyki pomieszczenia. A to już nie tylko kilka tysięcy PLN...

Od siebie polecę bardzo znane marki i połączenie Usher V-601 z Marantzem PM-8005. Jeżeli masz na pc sporą bibliotekę audio, to polecę dokupić rozsądnego DAC'a i po prostu osłuchać się z całością. Nie będę sugerował jakiego konkretnie, ale będzie to najtańsze urządzenie; przynajmniej być powinno.

Najlepszym doradcą będzie Twój słuch. Ale warto szukać sklepu/sprzętu który można wypożyczyć i odsłuchać w domu przed zakupem. Akustyka...jak wspominałem.

@nextim

kupowanie Marantza PM6006 do KEF300 to ostry mezalians. Chcesz wyciągnąć z kolumn wszystko, kup odpowiadający im klasowo wzmacniacz. Podstawowe wzmacniacze za którymi się rozglądasz w żaden sposób nie będą mogły przeskoczyć pewnego poziomu, kolumny które oglądasz zagrają na jakieś 20-30% tego co potrafią przy takim wyborze wzmacniaczy.

Co jakiś czas na np. pinkfish media pojawiają się ciekawe opcje. Na hifisharku mozna znaleźć Marantza PM15S1 za ok 2500 co jakiś czas, Rega Brio R za 700GBP była wystawiona na pinkfishmedia.

IMO szkoda pieniędzy na takie kolumny, jak potem chcesz kupić wzmacniacz I źródlo za minimalne pieniądze.

Moja rada: kup wzmacniacz za ok 3k + Auralica Aries mini albo Bluesound Node2 w ratach 0%, I wtedy to będzie mieć sens.

Spójrz na najnowszy wzmacniacz Rega Brio 2017 (http://q21.pl/rega-brio-2017.html), który bez problemu prawidłowo wysteruje kolumny Kef - model LS50 oraz R300. Bardzo dobre połączenie, które wykorzysta potencjał jakościowy kolumn.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tu starszy model ale w bardzo fajnym zestawie (cenowo także atrakcyjnie):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Popieram przedmówców - monitory wybrałeś dość wyrafinowane i wcale nie tanie, a elektronikę typu "kultura masowa", zwłaszcza kombinacja CD/AMP razem za 3 kpln. brzmi trochę jak żart. To zestawienie Rega + DAC może być OK. Alternatywą może być Quad Vena(wbudowany DAC) - teraz można go kupić dość tanio(poniżej 3 kpln) w Polsce, widziałem też niezłe oferty z UK na e-bay. Z mocnych ale dobrych tańszych wzmacniaczy polecam Vincenta SV-129 (ok. 3 kpln) ale do niego jeszcze trzeba dokupić DAC albo inne źródło.

Witam,

były odsłuchy zrewidowałem poglądy i na polu wyboru zostały 4 kolumny podstawkowe:

-Kef LS50/R300

-Usher V-601

-Audiovector QR1

Wzmacniacz na jakim odsłuchałem to Marantz pm8005 i chwilowo CA CXA80(moim zdaniem gorszy) i teraz przejdźmy do sedna. Najbardziej pasowało by mi urządzenie w stylu Onkyo R-N855/CA mini XI ale ponoć to nie ta jakość.

pokój 12m docelowo 20-25 (słuchałem wszystkich 4 w 25m i nic więcej mocowo mi nie potrzeba)

muzyka: generalnie wszystko ale głównie rock, akustyczna

Które połączenie waszym zdaniem jest najrozsądniejsze ?

Pozdrawiam Konrad

A z czym słuchałeś - bo jeśli z dużo droższą elektronika to nie jest to miarodajne. Jeśli cena elektroniki była w Twoim zasięgu - to może skup się na tym, które kolumny wypadły najlepiej i wybierz je z napędem, który sprawdził się w odsłuchach.

@kapelli

"IMO szkoda pieniędzy na takie kolumny, jak potem chcesz kupić wzmacniacz I źródlo za minimalne pieniądze." Minimalne pieniądze do wykorzystanie potencjału kolumn "wzmacniacz i źródło minimum, aby wyciągnąć z kolumn maxa lub prawie maxa możliwości." czyli nie jest to tak że muszę kupić za 2 tys po prostu brak mi rozeznania w temacie.

@dzarro

Słuchałem z Marantzem pm8005 i w uk ma on atrakcyjną cenę ok 3 tys i jak najbardziej jest on w moim zasięgu. W podobnej cenie jest Rega w pl (brak problemu z gwarancja) więc skłaniałbym się w tą stronę. Na6005 byłby dobrym źródłem ?

Quad Vena ciekawa opcja postaram się posłuchać

@kvist

interesuje mnie tylko i wyłącznie sprzęt nowy

@numik

jest problem z posłuchaniem tego

@q21

propozycja konieczna do odsłuchania

Gość

(Konto usunięte)

Na6005 odpuść u mnie po 7 miesiacach padl zasilacz a oprogramowanie do niego, to rozpacz. Node2 albo Aries Mini, ale tylko jak używasz ipada iphona itp. Do L50 potrzeba raczej cos wyjatkowo mocnego. Popatrz na Triangle Elara, dla mnie bardzo mile zaskoczenie ;-)

Cos od Vicka lub Atoll-a za wzmocnienie i do tego wedle upodoban AA Phoebe 3 lub S16hz Canto Grand. Bardzo dobry stosunek jakosci do ceny. Zadne male regi czy marantze no chyba,ze za pol roku chcesz szukac czegos nowego. Nie spiesz sie z zakupem, posluchaj jak najwiecej i rzuc uchem na to co Ci napisalem.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Słuchałem z Marantzem pm8005 i w uk ma on atrakcyjną cenę ok 3 tys i jak najbardziej jest on w moim zasięgu. W podobnej cenie jest Rega w pl (brak problemu z gwarancja) więc skłaniałbym się w tą stronę. Na6005 byłby dobrym źródłem ?

Lepszym źródłem byłby SA8005, to dobry USB Dac i solidnie zbudowane urządzenie, masz przy tym gwarantowane przez producenta dopasowanie urządzeń.

Z urządzeń z wbudowanym DAC ciekawie wygląda Peachtree 65SE ale to już wychodzi ponad 3500. Choć z tego co pamiętam były filmik na Youtube gdzie ludzie łączą to z LS50.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Te LS chodziły jednak pod 120SE i to w konfiguracji biurkowej :-) 65 wat też powinno styknąć.

@Witek.K

Niestety tylko Android wchodzi w grę

@Adam 38

ciężko w trójmieście o taki odsłuch i mam wątpliwości co do jakości wykonania skrzynek u PL producentów

ktoś może słuchał np. baltlab epoca 3 i ma porównanie z nim co do np. atoll in100se, marantz pm8005 ?

<p>Skrzynki w krajowych kolumnach sa bardzo ok. Posluchaj osobiscie jak najwiekszej ilosci sprzetu. Mozesz bez problemu wypozyczyc czy to canto grad czy phoebe 3. To samo ze wzmakami. No i bedziesz tego sluchal w swoim pokoju przez kilka dni a nie na szybko w salonie. Nic na szybko i Tobie ma sie podobac a nie nam na forum, bo kazdy lubi co innego w audiozabawie. Sorry za literowke - mialo byc c. grand, no ale to oczywista oczywistosc.

Przy zalozonym budzecie warto byloby wziac pod rozwage KEF LS50 Wireless.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Przy zalozonym budzecie warto byloby wziac pod rozwage KEF LS50 Wireless.

Też o tym pomyślałem. Choć ponoć nie ma gapless. W dodatku jak chcieć podłączyć coś jeszcze, np. TV to się już robi kablokracja. Ale po za tym wygląda to git.

Dayens Menuetto - ale to pewnie zależy od tego, które kolumny wybierzesz, nie wiem czy udźwignie wszystkie, gra jednak bardzo dobrze

Tu muszą być bardzo przejrzyste kolumny z cieplakami będzie bułowato

zestaw oparty na wzmacniaczu i dac będzie na początek ok.

rega brio + rega dac (używany komplet, może nawet na gwarancji ok 3000-3500 zł)

to co jest zaletą rego to świetne analogowe brzmienie, wbudowany wzmacniacz gramofonowy i bryła (20 cm frontu).

Ze święcą szukać tak przemyślanej bryły.

do tego LS50 lub audio monitor rx2 (myślę że taki komplet w sumie ok 5-6k.)

na koniec apel - nie rezygnuj z monitorów:)

Z tym "świetnym" analogowym brzmieniem małej regi to bym polemizował, chociaż rozumiem, że może się komuś bardzo podobać i ok., trzeba samemu sprawdzić i porównać z konkurencją i z czym to ma oczywista grać. Ja regę brio r odebrałem jako wzmacniacz po pierwsze "słabowity mocowo" mówiąc ogólnie, do tego z bardzo niską rozdzielczością, dużymi brakami na niskich tonach i brakiem jego kontroli, zgaszoną najwyższą górą, ogólnie brzmienie bardzo mocno "zrobione" i zamulone na dolnej średnicy bardziej od tańszego i moim zdaniem bardziej uniwersalnego nadziaka c 356. A już bardzo ciekawie wypada porównanie małej regi z regą elex -r, dokładnie wychodzą na wierzch wszystkie bolączki małej regi. Jak uda się dostać rabat za nówkę małej regi w okolicy 2.400 zł. moooożna ewentualnie brać ją pod uwagę, za cenę katalogową moim zdaniem absolutnie nie warto.

zestaw oparty na wzmacniaczu i dac będzie na początek ok.

rega brio + rega dac (używany komplet, może nawet na gwarancji ok 3000-3500 zł)

to co jest zaletą rego to świetne analogowe brzmienie, wbudowany wzmacniacz gramofonowy i bryła (20 cm frontu).

Ze święcą szukać tak przemyślanej bryły.

do tego LS50 lub audio monitor rx2 (myślę że taki komplet w sumie ok 5-6k.)

na koniec apel - nie rezygnuj z monitorów:)

To co proponujesz to absolutne SF. Zestaw Regi AMP/DAC - nowy to ponad 6 kpln. Twierdzenie, że łatwo będzie znaleźć komplet za 50% ceny to wiara w to, że podatki zmaleją a wydatki socjalne wzrosną. Ne EBAY jest jedna oferta na BRIO za 2,5 klpn i jedna na DAC w podobnej cenie(ale chyba jakiś starszy model). Okazyjne używki LS50 to raczej wątek w stylu: "emerytura w wieku 55 lat w wysokości 80% ostatniej pensji". Nie wiem ile trzeba by polować na taki zestaw w cenie 5(sic!) tysięcy złotych za całość. Rok, dwa, trzy...? Czyli - chyba do czasu kiedy te modele(zwłaszcza LS50) będą już passe na audiofilskim targowisku próżności.

@dzarro

KEF LS50 bardzo często chodzi w UK świeże kilkumiesięczne sztuki są regularnie sprzedawane na forach w cenie 550-700 GBP. Dużo marketing a kolumna jak widać taka sobie skoro ich tyle ląduje po krókiej chwili na targu. Jakby ludzie nie wierzyli w cuda z 12cm to pewnie by lepiej cenę trzymały.

W cenie Regi brioR można kupić używaną Elex-R za ok 3k.

Co do dac radzę uważać na starsze I nowsze wersje w rega dac, podobno starsze są lepsze.

@dzarro

KEF LS50 bardzo często chodzi w UK świeże kilkumiesięczne sztuki są regularnie sprzedawane na forach w cenie 550-700 GBP.

Ukryta Zawartość

Jak ktoś regularnie śledzi fora/mieszka w UK - to może tak. W razie czego wątek pn. "UWAGA! oszust na forum wwww.xxxx.uk.com" spowoduje zapewne szerokie poruszenie na forum audiostereo - a potencjalny pechowiec zapewne odzyska kasę w tydzień.

Przy okazji: jogurty w markecie 40 km. od mojego domu są 20% tańsze. Może powinienem zainwestować w bilet miesięczny przewozów regionalnych? Wyliczyłem, że po 10 latach wyjdę na plus - więc chyba warto.

Ukryta Zawartość

z Kefami jest problem niedoszacowania

ludzie kupują je za 3,5k i łączą z piecami za 1500zł i im nie gra

nie dziwne one potrzebują mocnego i drożśzego od nich wzmacniacza

sprzętu używanego nie biorę w ogóle pod uwagę z racji tego, że nie mam pewnego źródła. Rega jest za 2800 więc myślę że utargowanie do 2400 jak najbardziej jest realne biorąc cały zestaw, a ten sam sprzedawca ma ls50 4000 za parę.

@biniek

dokładnie tak pierwszy raz słyszałem je z CA mini xi i pomyślałem co za gówno ... Drugi raz natomiast z pm8005 zrobiły na mnie ogromne wrażenie

Gość

(Konto usunięte)

z Kefami jest problem niedoszacowania

ludzie kupują je za 3,5k i łączą z piecami za 1500zł i im nie gra

nie dziwne one potrzebują mocnego i drożśzego od nich wzmacniacza

Jakże "powszechny" problem audio...dotyczy niestety wielu zestawów, nawet tych tanich...

te Kefy powinny kosztować 8 koła to by ich ludzie nie łączyli z byle czym :D

i nadal by dobrze grały w swojej klasie cenowej

Może dlatego zrobili Wirelless. Na zasadzie - weź człowieku kup, podłącz do gniazdka i przestań p...ć, że to nie gra. ;-)

@ dzarro

kompletnie nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi. Nie chodzi o kraj, a o fakt częstej podaży prawie nowego sprzętu.

To coś jak z Heglami - w praise ochy i achy, cudo jakiego świat nie widział, a potem rzeczywistość jest weryfikowana... i używanych do wzięcia jest na potęgę, z bardzo dużą utratą wartości mimo młodego wieku.

Widocznie coś z nimi jest, że nie pasują ludziom i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.