Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Precision 6.2 i 6.4, a Tannoy Revolution XT 8F

Rekomendowane odpowiedzi

Ta Yamaha bardzo nadaje się do jazzu. Nie wiele ustępuje s-2100 . Weź i posłuchaj a nie czytaj. Natomiast Atoll ,a zwłaszcza 200-tka to potęga mocy, świetna stereofonia i przestrzeń. Rewelacyjny do rocka, a ja słucham na nim jazzu

Kiedyś czytałem recenzje XT8F na wzmaku Yamahy właśnie i tam podkreślali że wyszedł z tego lekki nadmiar basu...więc ostrożnie, zależy jaki metraż i akustyka..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Wiem że wygląd nie gra, ale nie mieszkam sam

To chyba zbyt ważny zakup/decyzja żeby oddawać ostateczną decyzje komuś (nawet małżonce) opierającemu się na wyglądzie wyłącznie. Bez przesady ;)

Wypożycz i podepnij wzmacniacz, różnica będzie zdecydowana.

Rucia1 ma rację. Podjedź do jakiegoś sensownego sklepu i wypożycz na odsłuch jakiś lepszy wzmacniacz w cenie 5-6k. To może być np. Moon, droższy MF itp. Jak już to Ci w domu zagra, przez rok będziesz zbierał pieniądze na taką zabawkę.

Seria tych amplitunerów CA akurat zła nie jest. Od biedy można na tym słuchać muzyki, ale to jest sprzęt dedykowany do KD.

Edytowane przez Mrok

Pożyczę w poniedziałek dwa wzmacniacze, wyższy model CA, coś średniego Yamahy, (tak mam ugadane z salonem w Oświęcimiu)

Jeśli różnica będzie duża w stosunku do mojego amplitunera, rozważę zakup Yamahy A-S1100, pod warunkiem że rozwarcie zwory pomiędzy wejściem "pre amp" i "main in" nie spowoduje wyłączenia przedwzmacniacza w A-S1100.

Jeśli ktoś z Państwa słuchał takiego zestawu jak Tannoy Revolution XT 8F z Yamaha A-S1100 to proszę o opinie.

• Moderatorzy

Weź NAD zamiast CA

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Niestety Yamahy nie będzie - szafka jest głęboka na 40cm, wzmacniacz A-S1100 ma prawie 47 cm.

Szkoda tak mi się podoba.Szukam zatem dalej, wzmacniacza do głośników Tannoy Revolution XT 8F w cenie około 6k, głębokiego na max 39cm, z wejściem "main in" z praca przedwzmacniacza i końcówki mocy bez zwory i z przedwzmacniaczem gramofonowym MM/MC

Niestety Yamahy nie będzie - szafka jest głęboka na 40cm, wzmacniacz A-S1100 ma prawie 47 cm.

Szkoda tak mi się podoba.Szukam zatem dalej, wzmacniacza do głośników Tannoy Revolution XT 8F w cenie około 6k, głębokiego na max 39cm, z wejściem "main in" z praca przedwzmacniacza i końcówki mocy bez zwory i z przedwzmacniaczem gramofonowym MM/MC

Patrząc na zdjęcie , w miejsce kolumny centralnej możesz położyć Yamahe , a centralny powyżej umieścić na ścianie. Nawet jak będzie Yamaha wystawała trochę do tyłu to można pod nią wstawić płytę granitową o wymiarach wzmacniacza i to będzie fajnie wyglądać. Yamaha z Tannoy'ami gra bardzo muzukalnie. Na pewno by ci się spodobało. Spróbuj.

Wysłane z tapciocha

Niestety Jarojaw, szafka wisi na ścianie :(. Dodam jeszcze że jest nowa - salon 2 miesiące po remoncie

Yamahe trzeba skreślić

No to du a blada. Chyba, że spróbujesz to samo tylko do przodu. Wtedy 2 połówka musi się zgodzić czy taki wygląd nie zaburzy jej wizualizacji nowego salonu.

• Moderatorzy

Jeśli chodzi o Twoje wymagania to warte odsłuchania :

Musical Fidelity M3

Marantz PM8005

Naim NAIT 5si

Rega Elex-R

Rotel A12

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Zaglądnąłem trochę przypadkowo na to forum, a tu temat idealnie wpisujący się w moją sytuację.

Chcę w najbliższym czasie (może jeszcze w marcu) zakupić kolumny XT8F. Słuchałem kilku modeli kolumn do 5-6k i Tannoye zdecydowanie wygrały.

Pierwszy kontakt z Tannoyami miałem w TopAudio w Bielsku-Białej. Mały sklep, ale super obsługa.

Sprzedawca podłączył mi te Tannoye do Cambridge CXA80. Dla mnie amatora audio, to był pełny odlot, ale czytam to tu, to tam, że może być jeszcze lepiej. Wtedy głównym celem odsłuchów było znalezienie kolumn "dla mnie", więc zmienialiśmy kolumny, ale wzmacniacza nie.

Na kolumny jestem zdecydowany. Odpowiada mi ich brzmienie, niezwykła dla mnie detaliczność (szczególnie w starciu z kolumnami w podobnym przedziale cenowym typy Dali Opticon, czy Monitor Audio Silver), więc tu poszukiwania zakończone.

Pytanie do czego je podłączyć, żeby być zadowolonym? Najbardziej chciałbym, aby jednak było to amplituner, aby wszystko było w jednym. Jako, że zadowolony byłem z odsłuchu Cambridga, to wstępnie dość mocno nakręciłem się na Cambridge CXR200. Ale jeszcze nie miałem okazji słuchać, chociaż komponenty zastosowane podobne jak CXA80 powinny gwarantować sukces w odsłuchu.

Ale tak jak autor wątku, nie zamykam się na stereo... Co wybrać? Poszukiwania trwają..

• Moderatorzy

Szkoda kasy na takie kolumny jeśli ma to grać z amplitunerem. Co ci jest potrzebne, że koniecznie musi być amplituner ? Ile procentowo oglądasz filmów , a ile stanowi muzyka ?

No to amplituner plus wzmacniacz z main in ;)

Na gieldzie hifi jest creek a100 za 5k z hakiem. Czarny i 28cm głębokości. Nie wiem czy ma funkcje których szukasz, ale przypuszczam ze brzmieniowo to moze byc to.

Szkoda kasy na takie kolumny jeśli ma to grać z amplitunerem.

A na jakie kolumny nie będzie szkoda kasy do pracy z amplitunerem?

Po drugie wspomniany model amplitunera do ułomków nie należy. Klasa AB.

Kolejna sprawa, to wygoda użytkowania i możliwość podpięcia wszystkiego co mam do jednej skrzynki, możliwość obsługi dwóch stref w tym HDMI, wbudowany streamer. Mi chodzi głównie o wygodę korzystania ze sprzętu i łatwość podłączania kolejnych sprzętów.

Pójście w typowe stereo, to ładowanie się w ogromne koszta i utrudnianie sobie życia, żeby podłączyć głupiego Xboxa. Tak jak napisałem nie wykluczam takiego rozwiązania, tylko zastanawiam się, czy jest sens. Po to m.in zaglądnąłem na forum, żeby znaleźć rozwiązanie idealne dla siebie.

Amplituner do kd to koszt od 2-6 tys. Taki standardowy. W nim masz 5-7 końcówek mocy, do tego streamer, skaler do UHD i inne. A wzmacniacz budżetowy a dobrze grający to wydatek 3-7 tys. I ma tylko stereo. Sam już sobie odpowiedz. I nie bierz mojej odpowiedzi jako złośliwość, absolutnie.

Wysłane z tapciocha

• Moderatorzy

Jeśli koniecznie chcesz mieć wszystko w jednym to już lepiej amplituner stereo np Onkyo tx 8150. Ja już przerabiałam kino domowe z amplitunerem CA 551r, super opisywanym w testach, że świetny zarówno w stereo jak i Kinie domowym. Niestety rozłożył go na łopatki tani wzmacniacz. Teraz mam stereo, do wzmacniacza podpięty DAC i do niego podłączony tuner satelitarny, raspberry i xbox. Teraz jakość dźwięku cieszy. Cóż czasami trzeba się uczyć na błędach, ja już to przerabiałam :) Dać 8 tyś za amplituner, Twój wybór i nie odbieraj tego jako złośliwość. Zadałeś pytanie czy może być lepiej i to jest moja odpowieź.

Edytowane przez Rucia1

A na jakie kolumny nie będzie szkoda kasy do pracy z amplitunerem?

Po drugie wspomniany model amplitunera do ułomków nie należy. Klasa AB.

Kolejna sprawa, to wygoda użytkowania i możliwość podpięcia wszystkiego co mam do jednej skrzynki, możliwość obsługi dwóch stref w tym HDMI, wbudowany streamer. Mi chodzi głównie o wygodę korzystania ze sprzętu i łatwość podłączania kolejnych sprzętów.

Pójście w typowe stereo, to ładowanie się w ogromne koszta i utrudnianie sobie życia, żeby podłączyć głupiego Xboxa. Tak jak napisałem nie wykluczam takiego rozwiązania, tylko zastanawiam się, czy jest sens. Po to m.in zaglądnąłem na forum, żeby znaleźć rozwiązanie idealne dla siebie.

Funkcjonalność amplitunera to jedno a jakość dźwięku to drugie. Sam mam od lat amplitunery więc wiem o czym piszę.

Są amplitunery grające na poziomie przyzwoitych wzmacniaczy ale jest ich nie wiele i powiedzmy sobie szczerze muszą swoje kosztować.

Witam. Też dołączę się do dyskusji, bo również jestem zainteresowany XT 8F. Posiadam wzmacniacz CA Azur 651a. Mam w planach zabrać go pod pachę, i wybrać się na odsłuch, tyle że do najbliższego salonu mam 150 km. Nie wiem kiedy to nastąpi, więc chciałem zapytać, jeśli ktoś się orientuje, czy nie będzie zbyt mocnej góry w połączeniu z tym wzmacniaczem. Słucham dużo Bluesa, Rocka + reszta świata w zależności od nastroju, a tam często kłuje w uszy np. jakaś harmonijka ustna (oczywiście w Bluesie), czy np. gitarowe solówki w innych gatunkach.

Witam. Też dołączę się do dyskusji, bo również jestem zainteresowany XT 8F. Posiadam wzmacniacz CA Azur 651a. Mam w planach zabrać go pod pachę, i wybrać się na odsłuch, tyle że do najbliższego salonu mam 150 km. Nie wiem kiedy to nastąpi, więc chciałem zapytać, jeśli ktoś się orientuje, czy nie będzie zbyt mocnej góry w połączeniu z tym wzmacniaczem. Słucham dużo Bluesa, Rocka + reszta świata w zależności od nastroju, a tam często kłuje w uszy np. jakaś harmonijka ustna (oczywiście w Bluesie), czy np. gitarowe solówki w innych gatunkach.

Musisz posłuchać, poprzednia wersja Revolution DC6T SE super zgrywała się z tym wzmacniaczem, ale XT już grają trochę inaczej, ja mam Precision 6.2 i do nich zdecydowanie bym odradzał 651A.

Edytowane przez RobG1974

Dać 8 tyś za amplituner, Twój wybór i nie odbieraj tego jako złośliwość. Zadałeś pytanie czy może być lepiej i to jest moja odpowieź.

Zadałem pytanie, bo nie jestem niczego pewny. Zakup takiego amplitunera rozwiązuje mi mnóstwo problemów, a do tego wygląda świetnie.

Przez ostatnie trzy miesiące każdą wolną chwilę przy komputerze spędzam na szukaniu najlepszego rozwiązania dla siebie. Ogólnie coraz bardziej dryfuje w stronę stereo. Stąd moja obecność tutaj i pytanie do osób posiadających Tannoy XT8F, z czym im grają te kolumny i czy są zadowoleni.

Co do kolumn, to inspiracje też znalazłem w internecie, udało się odsłuchać i dziś są moim no.1 pomimo tego, że kiedy 3 miesiące temu byłem na pierwszym odsłuchu, to nie wiedziałem, że taka firma jak Tannoy w ogóle istnieje.

Teraz czas na wzmacniacz. Tak naprawdę potrzebuję wzmacniacz, do którego chcę podpiąć dysk NAS, Mediaboxa z nc+ (ma tylko wyjście optyczne), Xbox 360 (ma tylko wyjście HDMI) i czasem laptop. A i żeby było radio internetowe, żebym sobie mógł słuchać Radio Bielsko (takie zboczenie). Na co ukierunkować swoją uwagę?

@jarojaw polecasz Atoll'a, to cenna sugestia dla mnie, ale tu sam wzmacniacz kosztuje 6k. Streamery Atolla kosztują majątek. Pomijam już, że ten sprzęt jest przeraźliwie brzydki. I tak źle i tak nie dobrze.

Edytowane przez Rigidigi

Do wzmacniaczy nie podpina się dysków NAS...

Będziesz musiał kupić jakiś streamer. Popatrz na ofertę Auralic'a.

• Moderatorzy

Ja mam podłączone tak : do wmacniacza irdac arcam, a do niego tuner satelitarny po optyku, blu ray też po optyku, raspberry po coaxialu. Raspbery ma radio internetowe i podłączony dysk HDD z plikami flac (moze też łączyć się z NAS UPnP / DLNA). Możesz też kupić wzmacniacz z wbudowanym dac z wejściami cyfrowymi np. Onkyo A-9050 lub Rotel A12. Z konsoli xbox też masz chyba wyjście cyfrowe optyczne lub spidif , nie tylko hdmi ?

Edytowane przez Rucia1

Jaką kwotę chcesz wydać Rigidigi?

Możesz kupić CA CXA 60 lub Nad C356BEE do tego proponuję CA Strem Magica 6 lub CXN i masz wszystko rozwiązane. Taniej można dokupić jeszcze Denona DNP 720 (ze zwykłym radiem lub DNP 730 i tylko radio internetowe jak w CA CXN lub SM6).

Możesz też zrobić sobie tani odtwarzacz strumieniowy używając tak jak Rucia1 RPI3 z dac lub digi+ (koszt ok. 500 zł), całość może być zupełnie niewidoczna rozmiar 7cmx10cmx4cm i sterowanie telefonem lub mały pc z postawionym Daphilem, funkcjonalnie wg mnie lepsze rozwiązanie i sterowane z aplikacji na telefon lub przez www. Mały pc to koszt od 200 zł do kilkuset zależy od wyboru + zewnętrzny dac (w cenie 700-1500zł można coś sensownego już znaleźć).

Ja bardzo lubię firmę Tannoy, mam już kolejne jej kolumny.

Mówisz serio? bo właśnie przytachałem pudła z garażu i będę je pakował?

Jeśli tak to mam pytanie do szanownych forumowiczów, który wzmacniacz wypożyczyć?

Warunek przedwzmacniacz gramofonowy na pokładzie.

No tak. Przecież o to chodzi

Weź sobie cayina a55tp i przestaniesz myśleć o innych:) to nie jest takie typowe lampowe granie jak niektórzy myślą.

• Pokaż nowe odpowiedzi