Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepłe kolumny do 2000

lazzy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Szukam kolumn o ciepłym charakterze. Słucham głównie klasyki i jazzu, dlatego instrumenty (skrzypce, fortepian, saksofon) i wokale są dla mnie najistotniejsze. Bas najlepiej gdyby był zwarty i solidny, dobrze zaznaczony. Góra - wolę ciemniejszą niż cięcie po uszach. Zależy mi na dużej muzykalności.

Grać to będzie w pokoju ok. 20 m2, przy czym kolumny będę musiał ustawić na dłuższej ścianie (krótsza ma ok. 4 m). Maksymalnie kolumny mogę oddalić od siebie o ok. 2-2,5 m.

Wzmacniacz i resztę toru będę wybierał później. Jednak kolumny są według mnie najistotniejszym elementem zestawu.

Jak najbardziej jestem zainteresowany kolumnami używanymi.

Na razie w oko wpadły mi jedynie Usher V-601.

https://www.audiostereo.pl/topic/132197-ciep%C5%82e-kolumny-do-2000/

Usher V-601 kosztują 2000 ale za sztukę. Szukasz pary kolumn za 2 czy 4 tys zł?

Używane kosztują ok. dwóch tysięcy za parę.

Ja bym szukał coś ze stajni Cabasse, Xavian.

Ps. cięcie po uszach często ujawnia się przy braku odpowiedniej akustyki...

Jakie konkretnie modele?

Jeżeli nie muszą być monitory do Jazzu nadaje się np. Pylon Audio Topaz 15 lub 20. (20 może być za duża do 20m2). Topaz 20 jest to kolumna z dużym basem, w tym przypadku wzmacniacz trzeba raczej droższy od kolumn.

Teraz wypuścili też serię Opal w tym monitor.

STX ma też ciekawy monitor MX-140 ale czy on nadaje się do wymienionej muzyki to nie wiem.

Tonsil Pulse też chyba jest niezły w swojej cenie.

Ten zwarty i solidny bas to bedzie problem przy zachowaniu reszty oczekiwan i ceny. Sporo jest monitorow grajacych tak jak chcesz, no prawie bo nie maja solidnego i zwartego basu... Sam poczytam jakie propo. padna.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

A STX Electrino 250? Co o nich sądzicie?

E: Może jeszcze dodam, że do tej pory miałem Klipsch Synergy F3.

250 mogą być za duże do 20m2. Słyszałem 150 na AS naprawdę niezłe na swoją cenę. Prędzej być może do 20m2 nadało by się też Neutrino FX.

Grać to będzie w pokoju ok. 20 m2, przy czym kolumny będę musiał ustawić na dłuższej ścianie (krótsza ma ok. 4 m). Maksymalnie kolumny mogę oddalić od siebie o ok. 2-2,5 m.

Przy takim ustawieniu, w takim pomieszczeniu, to "gra pomieszczenie" ... znaczy się wpływ akustyki jest ogromny, bo kolumny i słuchacz jest niedaleko ścian, a dystans między uchem a kolumną jest wielki.

250 mogą być za duże do 20m2.

Nie będą przy takiej odległości odsłuchu. Jeśli natomiast jest w pomieszczeniu problem z basem, to nie wynika on z wielkości kolumn (są monitorki schodzące tak nisko jak te STX), tylko z rezonansów pomieszczenia (monitorki bardzo nisko schodzące, też by trzeba było określić jako "za duże", bo będą wywoływać te same rezonanse ... także by nie dochodziło do takich sytuacji, może lepiej nazywajmy rzeczy po imieniu).

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, gatunki muzyczne na pewno nie będzie dobrym rozwiazaniem wybór kolumn Klipsch czy STX. To kolumny, które najlepiej sprawdzą się w mocniejszych, szybszych gatunkach muzycznych. W przypadku STX wchidzą w rachubę ewentualnie mniejsze STX Electrino 150 (http://www.q21.pl/stx-electrino-150.html), które bardziej są dopasowane do 20m2, dodatkowo są inaczej zestrojone niż 250.

Z mojej strony natomiast na pewno sugerowałbym polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (http://www.q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html). To droższa propozycja, jednak moim zdaniem naprawdę warta zainteresowania i odsłuchania. Dobrą opcję jest także Tannoy Mercury 7.4 (http://www.q21.pl/tannoy-mercury-7-4.html). Zwróć także uwagę na Pylon Audio Topaz 20 (http://www.q21.pl/pylon-audio-topaz-20.html).

Jeśli natomiast wchodzą w rachubę monitory, spójrz na bardzo ciekawą kolumnę Cambridge Audii Aero 2 (http://www.q21.pl/cambridge-audio-aero-2.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

STX 250 w sam raz w ten 20 metraż i jest po ciepłej stronie. STX mx140 to inne granie i inny metraż.

Rozważyłbym jeszcze Pylon Opal 23 są sporo lepsze od wszechobecnych P. Pearl 25.

Jak lepsze wyroby no to używki, albo ekspozycyjne.

Wzmacniacz i resztę toru będę wybierał później. Jednak kolumny są według mnie najistotniejszym elementem zestawu.

Tak, ale wzmacniacz wybierz mądrze, bo wzmacniacz też jednak gra, jak wybierzesz do tych kolumn jakieś ciepłe kluski to może nie być fajnie.

Przy takim ustawieniu, w takim pomieszczeniu, to "gra pomieszczenie" ... znaczy się wpływ akustyki jest ogromny, bo kolumny i słuchacz jest niedaleko ścian, a dystans między uchem a kolumną jest wielki.

Nie będą przy takiej odległości odsłuchu. Jeśli natomiast jest w pomieszczeniu problem z basem, to nie wynika on z wielkości kolumn (są monitorki schodzące tak nisko jak te STX), tylko z rezonansów pomieszczenia (monitorki bardzo nisko schodzące, też by trzeba było określić jako "za duże", bo będą wywoływać te same rezonanse ... także by nie dochodziło do takich sytuacji, może lepiej nazywajmy rzeczy po imieniu).

To że monitory potrafią nisko schodzić (na papierze) do takiej samej częstotliwości jak kolumny podłogowe nic jeszcze nie mówi o wypełnieniu basu które jest mniejsze niż w kolumnie podłogowej. Energii w zakresie niskich częstotliwości jest po prostu więcej z większej skrzynki i to powoduje że problemy są bardziej widoczne. Moim zdaniem lepiej wstawić do pomieszczenia mniejszą kolumnę niż stawiać pułapki basowe.

Co ma odległość odsłuchu do modów pomieszczenia? Miałem kiedyś dudniące kolumny i dudniły na basie pięknie gdziekolwiek nie stały.

Mam wrażenie, że po przesiadce z Klipsch Synergy F3 wszystkie kolumny odbiorę jako ciepłe.

Gdybym miał uszeregować wymienione przeze mnie cechy pod względem istotności to byłoby tak: najważniejsza ciepła, barwna średnica, dalej scena, dynamika, potem niskie tony, na końcu wysokie tony. Nie zależy mi specjalnie na dużej szczegółowości - bardziej na relaksującym, przyjemnym dźwięku, którego można słuchać godzinami.

E: Pokój ma dokładnie wymiary 4,2 x 4,8 x 2,5 m + mała wnęka. Od tylnej i bocznej ściany mogę kolumny odsunąć maks. 85 cm. Właśnie mam wrażenie, że Klipsche były za duże do tego pomieszczenia - bas gdzieś uciekał.

Mam wrażenie, że po przesiadce z Klipsch Synergy F3 wszystkie kolumny odbiorę jako ciepłe.

Gdybym miał uszeregować wymienione przeze mnie cechy pod względem istotności to byłoby tak: najważniejsza ciepła, barwna średnica, dalej scena, dynamika, potem niskie tony, na końcu wysokie tony. Nie zależy mi specjalnie na dużej szczegółowości - bardziej na relaksującym, przyjemnym dźwięku, którego można słuchać godzinami.

E: Pokój ma dokładnie wymiary 4,2 x 4,8 x 2,5 m + mała wnęka. Od tylnej i bocznej ściany mogę kolumny odsunąć maks. 85 cm. Właśnie mam wrażenie, że Klipsche były za duże do tego pomieszczenia - bas gdzieś uciekał.

Topaz 20 może się wpisywać w to co napisałeś na temat preferencji niestety trzeba samemu posłuchać czy dane granie pasuje. Moim zdaniem kolumna ta ma lekko podbity bas, bez wypożyczenia kolumn na odsłuch trudno powiedzieć jak się zachowają w tym pomieszczeniu. U mnie w 19m2 było to momentami drażniące przy niektórych nagraniach.

Myślę, że proponowanie zestawu na marnym visatonie czy STX, skoro w tej cenie można mieć używane ushery mija się z celem. Klasa w170 była fajna ale 15 lat temu. Może nawet uda siew tej cenie kupić jakieś rls na scanie.

To że monitory potrafią nisko schodzić (na papierze) do takiej samej częstotliwości jak kolumny podłogowe nic jeszcze nie mówi o wypełnieniu basu

Co to jest "wypełnienie basu"? (w jakich jednostkach określa się to "wypełnienie"?)

I co masz na myśli pisząc "na papierze"? Pomiary niezależne, czy bajki w specyfikacji pisane przez producentów?

Energii w zakresie niskich częstotliwości jest po prostu więcej z większej skrzynki

W jakich jednostkach jest zmierzona ta energia?

Co ma odległość odsłuchu do modów pomieszczenia?

Stosunek energii odbitej do emitowanej z kolumn jest drastycznie różny, kiedy kolumna jest 3 metry od słuchacza, a 1 metr od słuchacza, w tym samym pomieszczeniu.

Klipsche były za duże do tego pomieszczenia - bas gdzieś uciekał.

Jak bas może "uciekać" z powodu wielkości kolumn - wytłumacz logicznie.

Co to jest "wypełnienie basu"? (w jakich jednostkach określa się to "wypełnienie"?)

[sls] Raczej w żadnych jednostkach nie określa się wypełnienia basu ale każdy zaznajomiony trochę z tematem jest w stanie dojść do konkluzji że

chodzi o wyrównanie charakterystyki częstotliwościowej kolumny.

I co masz na myśli pisząc "na papierze"? Pomiary niezależne, czy bajki w specyfikacji pisane przez producentów?

[sls] Producenci wcale nie muszą kłamać wystarczy odpowiednio podbić charakterystykę i już mamy -6dB względem średniego poziomu tak jak w kolumnie podłogowej natomiast samo to nic nie mówi jeszcze jaka ta charakterystyka jest (np jak szybko opada poniżej progu -6dB). To czy są to bajki producentów czy nie jest to zupełnie wtórne.

W jakich jednostkach jest zmierzona ta energia?

[sls] Jednostką energii jest Jul w układzie SI, wujek Google Ci powie jak energia przekłada się na natężenie dźwięku itd.

Stosunek energii odbitej do emitowanej z kolumn jest drastycznie różny, kiedy kolumna jest 3 metry od słuchacza, a 1 metr od słuchacza, w tym samym pomieszczeniu.

[sls] Czyli jak słuchacz oddali się od kolumn to poprawi mu się akustyka? Zawsze myślałem że o modach pomieszczenia decydują jego wymiary geometryczne.

Padło bardzo dużo propozycji, dziękuję.

Czy ktoś wie, gdzie w Lublinie mógłbym udać się na odsłuch?

W zasadzie są tylko dwa sensowne miejsca: Meloman oraz Top hifi.

Raczej w żadnych jednostkach nie określa się wypełnienia basu ale każdy zaznajomiony trochę z tematem jest w stanie dojść do konkluzji że chodzi o wyrównanie charakterystyki częstotliwościowej kolumny.

... czyli chodzi Ci o decybele, a dokładniej o ciśnienie akustyczne.

Producenci wcale nie muszą kłamać wystarczy odpowiednio podbić charakterystykę i już mamy -6dB względem średniego poziomu tak jak w kolumnie podłogowej natomiast samo to nic nie mówi jeszcze jaka ta charakterystyka jest (np jak szybko opada poniżej progu -6dB). To czy są to bajki producentów czy nie jest to zupełnie wtórne

... ale kłamią - wystarczy sobie pooglądać kilkadziesiąt pomiarów (pomiary kilkudziesięciu kolumn) i porównać z deklaracjami producentów. Kiedy pisałem o porównaniu monitora do podłogówki, to miałem na myśli kolumny co najmniej z identyczną (bardzo zbliżoną) charakterystyką SPL od częstotliwości (praktycznie tym samym ciśnieniu akustycznym, przy tych samych częstotliwościach, lub większym w dole pasma).

Jednostką energii jest Jul w układzie SI, wujek Google Ci powie jak energia przekłada się na natężenie dźwięku itd.
Ty serio to do mnie piszesz? :) Czytasz moje wypowiedzi i mi sugerujesz naukę? :) (i to jeszcze od pupy strony, bo czytanie o "dżulach" by dojść do po prostu ciśnienia akustycznego, to droga nie najkrótsza)

Czyli jak słuchacz oddali się od kolumn to poprawi mu się akustyka?
Akustyka się nie zmieni, tylko w tym co będzie docierać do ucha słuchacza, większą zawartość będą miały zabarwienia wywołane akustyką - serio nie zastanawiałeś się z jakiego powodu używa się monitorów bliskiego pola?

Weź jeszcze pod uwagę Pylon Audio OPAL. Doskonale wpisują się w twoje wymagania określone w pierwszym poście. Można słuchać cały dzień jazzu klasyki. Miód na uszy :). Mam Opal 20 w 16m2 i bas jest dość konkretny.

Można słuchać cały dzień jazzu klasyki. Miód na uszy :).

Wiecie co? W sumie to się Wam dziwię, że do tych gatunków szukacie niezwykle złagodzonych kolumn. Bo akurat klasyka i jazz są zwykle tak łagodne, że trzeba chyba serio pokręconych kolumn, by np. góra męczyła. I to mówię Ja - ktoś kto nie lubi nachalnej góry itd. ;)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.