Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

z limitowanej serii po 5-10 dolarów ;))))) toż to jeden przetwornik kolumn YB jest warty więcej od całej plejady 10 sztuk z tych Cantonów :)

Są produkowane w Republice Czeskiej przez piękne czeskie laseczki.

Zazdrość wami rządzi, merytoryczność już nie. A szkoda. Stawiacie pytania i jak ktoś odpowie nie po linii partii to jest świrem. Prawda?

Gość aqs

(Konto usunięte)

Zazdrość wami rządzi, merytoryczność już nie. A szkoda. Stawiacie pytania i jak ktoś odpowie nie po linii partii to jest świrem. Prawda?

Slawek nie, po pierwsze to my nie mamy kolumn YB, a po drugie to te Cantony ani nie są ładne, ani nie są na przetwornikach jakie stosuje YB

Zazdrość wami rządzi, merytoryczność już nie. A szkoda.

Masz rację, ta zazdrość eksplodowała u mnie szczególnie mocno po odsłuchu modelu Reference 5K w ponoć świetnie dobranym torze ;)

Reference 5K w ponoć świetnie dobranym torze ;)

Tak z ręką na sercu uważasz, że w firmie, która posiada ponad 40 letnie doświadczenie, produkująca własne przetworniki oraz będąca producentem ponad 200 różnych konstrukcji nie ma szans z polską manufakturą? Naprawdę to tylko śmietnikowa wartość?

Może dla większości osób takie cantony to spełnienie marzeń.

No świecą się jak wypucowane mokasyny ale jeśli chodzi o brzmienie to wolał bym yb audio przynajmniej wiem co kupuje i wiem, że są zrobione porządnie i na dobrej klasy elementach w zwrotnicy.

Życzę też powodzenia w ścieraniu kurzu z nich co 3 dni

Witam Kolegów w oczekiwaniu na moje kolumny.

Paweł(Yoshi) dziękuję za odwiedziny! Miło jest rozmawiać z pasjonatem który wie o czym mówi... niestety mało było czasu na słuchanie muzyki, ale mam nadzieję że nadrobimy to jak dotrą moje Phoenix?

Pozdrawiam!

na dobrej klasy elementach w zwrotnicy

a ja myślałem, że wspomnicie o materiale membrany z Wolframu zawieszonej na wspaniałym zawieszeniu górnym i zwronicach gdzie charakterystyki kierunkowe opadają bardzo łagodnie.

Kupując Cantony też dajesz zarobić polakom w dziale transportu, sprzedaży i Vat też zapłacisz i wspierasz przyjaciół z za Odry a nie Chiński reżim kupując Scany.

Tak z ręką na sercu uważasz, że w firmie, która posiada ponad 40 letnie doświadczenie, produkująca własne przetworniki oraz będąca producentem ponad 200 różnych konstrukcji nie ma szans z polską manufakturą? Naprawdę to tylko śmietnikowa wartość?

Niestety tak to wygląda...wieloletnie doświadczenie firmy bardzo ładnie wygląda w materiałach reklamowych i na nim opiera się się marketing, takich zdewaluowanych marek audio, które patrzą tylko na bilansy kwartalno-roczne jest niestety coraz więcej....

Cieszmy się za to, że mamy takie nasze manufaktury jak YB czy S16Hz itp, które w rozwoju kierują się "nieco" odmienną filozofią ;)

Muszę sprostować moją wypowiedź, z rzetelnego źródła dowiedziałem się, że przetworniki są produkcji Diora-Świdnica nie Czeskiej czy Chińskiej, tak więc coś tam zostaje w kieszeni Polaków ;) niestety fakt ten nie ma wpływu na ocenę brzmienia ;)

Edytowane przez tb82

Slawek nie napisałem nigdzie, że są robione w chinach tylko takie cantony nie kosztuja wcale mało i mamy za to już yb zephiry a brzmieniowo jest o niebo lepiej warto posłuchać.

takich zdewaluowanych marek audio, które patrzą tylko na bilansy kwartalno-roczne jest niestety coraz więcej....

gdyby tak było to nikt w Cantonie nie bawił by śię w produkcję wolframowych membran lub w optymalizowanie górnego zawieszenia.

Jakoś tak się zdarzyło, że mogłem rozmawiać z inżynierem prototypów i właśnie on wspomniał o produkcji wysokotonowych w Czechach. Może produkujemy też coś dla Cantonów.

za to już yb zephiry a brzmieniowo jest o niebo lepiej warto posłuchać.

Znam brzmienie SB i powiem, że przypomina mi Isophony z dawnych lat, ale żeby były aż tak lepsze?

Edytowane przez slawek213

wolframowych membran

Widzę, że jesteś dobrym targetem dla ich marketingu, wszystko działa i się zgadza ;) wytłumacz mi tylko po co wolframowa membrana jak... dalej to nie chce grać, może grafen i pallad będą następne - dobrze to będzie wyglądać w prospekcie ;))) jak dla mnie EOT, to nie ten klub, jeżeli zaś tak bardzo ujęła Cię technologia wolframowej membrany Cantona to nie pozostaje nic jak iść w coraz to wyższe modele ;)

Widzę, że jesteś dobrym targetem

Popieram to co dobre i ładne kobiety. Np membranę papirusową stosowaną obecnie w SB byłe również przed 40 laty używana w średniotonowych Isophonach PSM120 razem z pierścieniem Faradaja. Brzmienie jest mi znane. To, że się wielu tym brzmieniem zachwyca to super sprawa.

Jeszcze rodzą sie pytania :

1. Czy 2x MW19 lub 2xSB23 beda mialy podobne minimum?

2. Jaki przewidywany SPL moze miec zephyr w opcji max (2x23SB)

3. Jakie moglby by byc orientacyjne ceny ww kolumn (2,5 na 2xMW19 vs Zephyr Max ) z szmaciana kopulka?

ad1. Trudno mi powiedzieć na 100% bez przeprowadzenia odpowiednich symulacji, ale układ 2,5 drożny na SB19 raczej będzie mieć minimum impedancji na trochę wyższym poziomie z racji samego układu jak i głośników o wyższej rezystancji cewki.

ad.2 Myślę, że może się zakręcić koło 93dB / 2.8V lub jak kto woli 90dB /1W (4 ohmowa impedancja)

ad3. Odpowiem na PW.

Papierowego seasa prestigde również nie polecam. Głośniki nie są jakieś złe ale to nie jest tak fajne granie jak z SB.

Są produkowane w Republice Czeskiej przez piękne czeskie laseczki.

To Cię chłopie poniosło. Chyba za dużo filmów z Czeszkami w roli głównej (if you know what i mean) ;-)

Nie neguję jakości Satori, czy Scana, ale w tym zachwycie nad tymi głośnikami zapominajcie że w nich też jest i marketing, zarobek producenta etc itd.

Ich realna wartość też nie jest taka za jaką je kupujecie. W hurcie kosztują mniej, a i tak firma zarabia. Scan to marka i za to też solidnie trzeba zapłacić.

Nie słyszałem YB, ale je nawet trudno kupić, a co dopiero odsłuchać. A taki Canton jest w co drugim sklepie.

Garstka zapaleńców kupi YB, setki kupi Cantona, bo może dotknąć, kupić w fajnym salonie, pochwalić się znajomym.

Nie mierzcie wszystkich swoją miarą.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

że wspomnicie o materiale membrany z Wolframu

Wolfram ma mniejsza prędkość dźwięku od aluminium wiec raczej to kiepski materiał na membranę .

Edytowane przez raven1985

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

raczej to kiepski materiał na membranę

Wiesz z całą pewnością prześlę Twój post do Cantona.

Spytam też czy potrzebują w dziale prototypów kogoś o Twoim potencjale.

Do usług :)

Jenak chyba moje usługi są niepotrzebne bo jednak membrany mają z aluminium a nie z wolframu :)

Edytowane przez raven1985

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Tak jak pisałem dla większości to kolumny marzeń są w czarnym połysku białe membrany to się ludziom podoba i je kupują.

Nie każdy chcę wykończenie drewniane bo im nie pasuje do salonu.

Jest tylko garstka ludzi, którzy stawiają brzmienie na pierwszym miejscu a wygląd na drugim.

Na chwilę obecną dla mnie nr1 to kolumny na accutonach grają neutralnie i bez podbarwień.

Jedyną wadą tych głośników poza ich wrażliwością na uszkodzenia mechaniczne to ich cena.

Edytowane przez zibii

Wolfram ma mniejsza prędkość dźwięku od aluminium wiec raczej to kiepski materiał na membranę .

Dla śisłości Beryl 13000 m/s twardość 5,5

Alu 5100 m/s 2,75

Wolfram 5174 m/s 7,5

Węgiel 18300 m/s 10 dla Diamentu

Tytan 4140 m/s 6

Czyli w wolframie jest o 74m/s szybciej niż w aluminium

A w tej membranie to może chodzi o twardość?

Za 31 998,00 PLN, raczej nie :)

Obstawiam, że raczej tak. Wyprodukowanych par raczej nie palą później w kominku. W sklepie pewnie do wybrania za niewiele ponad 25k i każdy się cieszy, klient, że utargował, i za 25 ma kolumny co to 35 kosztują i sklep, bo sprzedał i zarobił swoje.

Zibii, chyba cena...i dobór pozostałej części toru. Bo one też nie zadowolą się byle jakiej jakosci materiałem muzycznym, odtwarzaczem i wzmacniaczem. Nie usredniają dźwieku.

Chciełem sputac czy w projekcie żephyr nie lepiej jest zastąpić SB23 dwoma 16 lub 19stkami. Ze smuklejszą obudowa wygladały by nie tylko atrakcyjniej...Może basowy żamątowąć też na boku??...

Chciełem sputac czy w projekcie żephyr nie lepiej jest zastąpić SB23 dwoma 16 lub 19stkami. Ze smuklejszą obudowa wygladały by nie tylko atrakcyjniej...Może basowy żamątowąć też na boku??...

Niestety nie jest lepiej ani nie jest gorzej. Po prostu będzie inaczej. Zrobisz na boku to się znajdzie ktoś kto spyta czemu nie z przodu. Dasz dwie 16 lub 19 to inny się spyta czy nie lepiej by grało z 23 i tak w koło. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety, jednemu się spodoba drugiemu nie. Jeden stwierdzi, że jest skłonny dopłacić do Zephyra żeby mieć tam inne przetworniki i się zapyta dlaczego są takie jakie są a nie droższe, a dla drugiego cena tych kolumn będzie górnym limitem. Co człowiek to będzie inny pomysł na to. Dla nas trudno mieć w ofercie wszystkie możliwe rozwiązania, to zupełnie nierealne. Trzeba wybrać te które jest najlepsze dla najszerszej grupy odbiorców.

Jeżeli jesteś zainteresowany taką konstrukcją to w tym celu oferujemy opcję projektów indywidualnych.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.