Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Saper91 napisał:

Jak się uda to Evo. 

weź pod uwagę uwagi Kisiela

"

Charakterystyka impedancji dowodzi jednoznacznie, że jest to konstrukcja o impedancji znamionowej 4 Ω, skoro przy ok. 100 Hz pojawia się ok. 3-omowe minimum; wartość 3,2 Ω podaje zresztą sam producent, deklarując jednocześnie impedancję nominalną... 8 Ω; z taką metodą, stosowaną nie tylko przez Focala, jesteśmy już "zaprzyjaźnieni".

Dla niezorientowanych krótkie wyjaśnienie "kto ma rację" - według starych norm impedancja nie powinna spadać bardziej niż o 20% od wartości podanej jako znamionowa. Jeżeli spada, to trzeba... określić inną, odpowiednią dla takiego minimum wartość impedancji znamionowej. A co mówią "nowe normy"? Nie ma nowych norm, są tylko nowe zwyczaje, nowe świeckie tradycje."

poza tym z pomiaru wynika jeszcze ciekawsza sytuacja 🙂

obraz.thumb.png.e95b0124ce910de1d513c11867f62bf9.png

1987273125_20210818_1726152.thumb.jpg.c67b2d32af69e5fdaf651648be517109.jpg

A więc umieszczę informację jeszcze raz:

Sprzedam Zephyr S Beryllium.

Dorzucam maskownice, oraz granity.

Głośnik niskotonowy Scan Speak 22W/4851T0

0

Głośnik średniotonowy SB Acoustics Satori 6,5\" MR16P-4

Głośnik wysokotonowy SB Acoustics Satori TW29BN-B-8

Same przetworniki to już koszt ponad 8500 zł

Cena z kolumny 9500 zł

Odsłuch, oraz Odbiór GDYNIA

• 1 miesiąc później...
W dniu 9.10.2022 o 19:30, Saper91 napisał:

Robie sobie narazie odpoczynek od audio, ale w przyszlości chce uderzyc w Utopie.

Niemniej same Zephyr to totalny best buy jezeli chodzi o brzmienie, oraz budowe. Same przetworniki to 8500 zł. Nie da się kupić taniej tak zbudowanej i brzmiącej kolumny. 

Tylko uważaj żebyś się nie Utopił. Bo pamiętaj Saper myli się tylko raz.😀 A poważnie to ciekawe czy oprócz ceny te Focale to takie cudo ile dają przyrostu jakościowego. Zawsze mnie intryguje jak wysoka cena wpływa na pożądanie produktu i ile audiofile są w stanie zapłacić za niewielki przyrost jakości. Ciekawe czy gdyby zwykła bułka kosztowała by 100zl ale byłaby z wyselekcjonowanych ziaren ile osób pokusiłby się na nią. 

@Saper91 fajne kolumny. Miałem je kiedyś. Dokładnie takie same przetworniki jak Ty.  Świetne kolumny. Teraz mam oczywiście DUŻO, DUŻO!!!! LEPSZE  O PANIE 😆oczywiście od Yb. To dużo dużo!!! to oczywiście żart bo tej klasy nie da się już zrobić dużego przeskoku choć dla niektórych 10% przyrostu to 2 klasy wyższej. Sorrki za takie wywody. Pozdrawiam 

45 minut temu, mirfak napisał:

Czyje są nowe M2 Graphene? Przyznać się 🙂

Wysłane z mojego Commodore 64

Kolegi chyba już nie nas na forum, ale jeżeli to Jego, to juz nie pierwsze YB, a ja od Niego kupiłem mój Gato dia250s

Dziś miałem przyjemność chwilę z Pawłem porozmawiać o nich. Paweł opisał tak że chęć mi się na zmiany zrobiła. Podobno mają  jednak dużą wadę. Od nieprzespanych nocy człowiek na zdrowiu podupada 😁

20 minut temu, adams84 napisał:

Dziś miałem przyjemność chwilę z Pawłem porozmawiać o nich. Paweł opisał tak że chęć mi się na zmiany zrobiła. Podobno mają  jednak dużą wadę. Od nieprzespanych nocy człowiek na zdrowiu podupada 😁

Małe ale na wypasie, wkład materiałowy jak i wizualnie

1 godzinę temu, LOBO_M napisał:

Kolegi chyba już nie nas na forum, ale jeżeli to Jego, to juz nie pierwsze YB, a ja od Niego kupiłem mój Gato dia250s

Kolega zrezygnował z forum. Przy pewnym stanie osłuchania nie chce się człowiekowi dyskutować z internetowymi audiofilami co wszystko już słyszeli. Głównie w internecie. 

W dniu 17.11.2022 o 11:03, adams84 napisał:

Zawsze mnie intryguje jak wysoka cena wpływa na pożądanie produktu i ile audiofile są w stanie zapłacić za niewielki przyrost jakości. Ciekawe czy gdyby zwykła bułka kosztowała by 100zl ale byłaby z wyselekcjonowanych ziaren ile osób pokusiłby się na nią. 

Nie myl audiofila z jakimś przypadkowym człowiekiem co ma pieniądze do wydania. Samo kupienie drogiego urządzenia nie robi z właściciela audiofila tak jak kupienie Porsche nie robi z właściciela znawcy motoryzacji.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 minut temu, rafa napisał:

Nie myl audiofila z jakimś przypadkowym człowiekiem co ma pieniądze do wydania. Samo kupienie drogiego urządzenia nie robi z właściciela audiofila tak jak kupienie Porsche nie robi z właściciela znawcy motoryzacji.

Nie chcialo mi sie na to odpisywac.... Nie nie jestem przypadkowym czlowiekiem i nie życzę sobie takich epitetów. Nie muszę się nikomu tutaj tłumaczyć, co kupuje, co nie kupię i dlaczego. A tak pozatym to zadnego evo bym nie kupil nawet. Napisalem tak na odczepke. Kolumny oczywiście się sprzedały i są juz w Łodzi. Ja teraz myślę o pewnym projekcie z YB. Pozdrawiam.

Edytowane przez Saper91
9 minut temu, Saper91 napisał:

Nie chcialo mi sie na to odpisywac.... Nie nie jestem przypadkowym czlowiekiem i nie życzę sobie takich epitetów.

Mnie też nie...bo czy ja coś pisałem do ciebie?!

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 18.11.2022 o 16:32, Saper91 napisał:

Nie chcialo mi sie na to odpisywac.... Nie nie jestem przypadkowym czlowiekiem i nie życzę sobie takich epitetów.

Saper91 ale kolega rafa nie pisał tego absolutnie o Tobie. Taka luźna wypowiedź natomiast twoja reakcja ...

Saper91  czym napędzałeś Zephir? 

Edytowane przez adams84
50 minut temu, adams84 napisał:

Saper91 ale kolega rafa nie pisał tego absolutnie o Tobie. Taka luźna wypowiedź natomiast twoja reakcja ...

Saper91  czym napędzałeś Zephir? 

No wygladało to inaczej. Jeśli ja sie myle to przepraszam.

Napędzałem początkowo lampą Cayin a55tp. Nie napędziło

Póżniej na przeczekanie mialem Rotela 980bx. 100 watt. Nie napędziło.

Porzyczyłem integre, wlasciwie to kawał pieca. Audio gd master 10. Kolumny wysterowane w 100 procentach.... Swoboda dzwięku ogromna, werwa...

Teraz mam monobloki 2H. Zephyry, a właściewie revelator 22cm, naprawdę potrzebuje prądu. Dopiero wtedy możemy zacząć odsłuch.

Edytowane przez Saper91

Ja wychodzę z założenia że dobry zapas mocy jest zawsze wskazany, nikt nie każe jej wykorzystywać w całości, tak samo jest z samochodem, lepiej mieć coś pod nogą jak trzeba kogoś wyprzedzić;-)

Głośniki lepiej wysterowane, wzmacniacz nie wyzylowany, kablarzem nie jestem ale odpowiedni przekrój jest wskazany dla sporych przetworników żeby nie był wąskim gardłem

kopsnąć się

Kopsnąć to możesz mi stówkę
Ja tam byłem kawę piłem i posłuchalem swoimi uszami świetnych i pięknych z wyglądu kolumn YB Audio. 
Ale jest jeszcze jedno w ten sposób poznałem osobiście jednego z twórców tych kolumn . Bardzo sympatycznego z dużą wiedzą o audio człowieka. 
I to dla mnie było warte trudu i czasu.  Posłuchać  danych produktów to ma duże znaczenie.  Wiem o czym mówię czy piszę jak się ktoś zapyta choć by na forum to moje  wypowiedzi  potwierdzone są własnym doświadczeniem. 
Lecz jeszcze raz podkreślę osobista znajomość z  naszymi rodzimymi producentami dla mnie bezcenna.
Potwierdzam. Ja też byłem i miło wspominam.
14 minut temu, slawek.xm napisał:

co powstrzymało Cie przed zakupem?

Czy zdobywanie doświadczenia ( wiedzy) lub prościej wejście do sklepu, salonu wizyta u producenta zawsze ma się zakończyć zakupem???

Pozdrwaiem 

Ps . Moje wrażenia wyżej. 

Gość

(Konto usunięte)
39 minut temu, bogus18 napisał:

Czy zdobywanie doświadczenia ( wiedzy) lub prościej wejście do sklepu, salonu wizyta u producenta zawsze ma się zakończyć zakupem???

Pozdrwaiem 

Ps . Moje wrażenia wyżej. 

nie zawsze , ale brak decyzji zakupu też jest wyborem , chciałbym poznać opinię

20 minut temu, slawek.xm napisał:

nie zawsze , ale brak decyzji zakupu też jest wyborem , chciałbym poznać opinię

Opinie możesz poznać czytając  opis mojej wizyty  ?.

To  jeszcze raz   powtórzę świetne grania kolumn YB Audio  plus doskonała  stolarka ! te kolumny muszą się podobać  ! 

I co dla mnie bezcenne możliwość poznania człowieka który jest współtwórcą projektu YB Audio i osobistego zapoznania sie z Firmą.

I jeszcze coś moja wizyta nie miała na celu , przy najmniej na ten czas zakupu A tylko albo Aż dla mnie zapoznanie się z YB Audio . 

Edytowane przez bogus18
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, bogus18 napisał:

Opinie możesz poznać czytając  opis mojej wizyty  ?.

To  jeszcze raz   powtórzę świetne grania kolumn YB Audio  plus doskonała  stolarka ! te kolumny muszą się podobać  ! 

I co dla mnie bezcenne możliwość poznania człowieka który jest współtwórcą projektu YB Audio i osobistego zapoznania sie z Fidmą . 

Twoją opinię już znam  , NRK też ... głównie z PW

ale opinii nigdy za wiele

co powstrzymało Cie przed zakupem?
Przyjechałem posłuchać innej amplifikacji scan speak rewelator ze szpilką. To cenne doświadczenie. No i najważniejsze ellilpticor. Takiej okazji się nie przepuszcza
28 minut temu, slawek.xm napisał:

Twoją opinię już znam  , NRK też ... głównie z PW

ale opinii nigdy za wiele

Gubi się kolega w zeznaniach 😉 ok. Bez złośliwości. 

4 minuty temu, piorasz napisał:

Przyjechałem posłuchać innej amplifikacji scan speak rewelator ze szpilką. To cenne doświadczenie. No i najważniejsze ellilpticor. Takiej okazji się nie przepuszcza emoji3.png

I "taka droga to moja droga "

Chce posłuchać i poznać nowe projekty.

Jak można zaaplifikować wybitne głośniki. 

To fakt nauka kosztuje ale warto . Dziś piszę doradzam dzielę się osobistym doświadczeniem A nie jak i tu ...

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, bogus18 napisał:

Gubi się kolega w zeznaniach 😉 ok. Bez złośliwości. 

niech i tak będzie

ale chętnie polecałbym czasem jakieś konstrukcje tym , którzy mnie o to pytają

tylko muszę mieć wiarygodne dla mnie opinie

a nie wszystkie takie są

sam natomiast nie mogę usłyszeć wszystkich systemów świata

więc polegam na tych którym ufam znam ich osłuchanie i systemy których na co dzień używają

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.