Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Andrzej_64730 napisał:

Potwierdzam. Moje Zephyr II najlepiej grają z klasą D albo mocnym tranzystorem. 

W przeciągu 1.5 roku miałem u siebie pre WBA flamebird+ nord nc500mk2, Yamaha as3200, as2100, cayin A70mk2 i teraz LM. 

Ja w dźwięku szukam jak najwierniejszego oddania dźwięku zagranego na żywo dodatkowo precyzyjnej sceny.  W tych aspektach SET robi najlepszą z dotychczas słyszanych systemów stereo robotę. Oczywiście bas nie jest szybki ale uważam że na żywo i gitara basowa i bębny mają swoje wybrzmienia i tak właśnie lubię jak brzmi system. W przypadku tranzystorów brakuje właśnie tych wybrzmien. Kolejna sprawa to wokale. Set oddaję taka barwę że naprawdę można pomylić się przy zamkniętych oczach. Niby tranzystory robią to także świetnie, ale dopiero bezpośrednie porównanie obnażyło niedostatki tranzystorów. Kolejna sprawa to słuchanie ciche muzyki. Na lampie nawet po cichu mamy podstawę basową. 

Oczywiście wszystko powyżej to tylko i wyłącznie moje osobiste preferencje wiec nie chcę nikogo przekonywać na siłę, a proponuję kiedyś sprawdzić. 

9 godzin temu, marekw 76 napisał:

Myślę, że warto napisać z jakimi kolumnami...

Bo z moimi próbowałem trzy wzmacniacze lampowe i żaden sobie nie poradził.

Za to hybrydy śmigają jak ta lala.

To yb no name Ala sonus. Revelator 22, iluminator 13 i szpilka. 

image.jpeg

9 godzin temu, marekw 76 napisał:

Bo z moimi próbowałem trzy wzmacniacze lampowe i żaden sobie nie poradził.

Czy był wśród nich SET? 

SETa nie było ale były inne a wśród nich naprawdę mocna lampa (po 4 el34 na kanał) i też nie dała rady...

I żeby nie było.

Ja się nie czepiam tylko tak ogólnie napisałeś że do YB lampa pasuje. Z tym się zgadzam ale zależy jaka lampa i do jakich kolumn.

Bo jak ktoś przeczyta ogólnie to może być zawiedziony...

5 godzin temu, mirfak napisał:
11 godzin temu, Andrzej_64730 napisał:
Potwierdzam. Moje Zephyr II najlepiej grają z klasą D albo mocnym tranzystorem. 

Klasa D, to też tranzystor, czasem bardzo mocny emoji3.png

Mi się wydaje że kolega odniósł się do mojej wiadomości...

2 godziny temu, marekw 76 napisał:

Mi się wydaje że kolega odniósł się do mojej wiadomości...

Zgadza się - mam takie same doświadczenia. 

4 godziny temu, adams84 napisał:

Ja w dźwięku szukam jak najwierniejszego oddania dźwięku zagranego na żywo dodatkowo precyzyjnej sceny.  W tych aspektach SET robi najlepszą z dotychczas słyszanych systemów stereo robotę. Oczywiście bas nie jest szybki ale uważam że na żywo i gitara basowa i bębny mają swoje wybrzmienia i tak właśnie lubię jak brzmi system. W przypadku tranzystorów brakuje właśnie tych wybrzmien. Kolejna sprawa to wokale. Set oddaję taka barwę że naprawdę można pomylić się przy zamkniętych oczach. Niby tranzystory robią to także świetnie, ale dopiero bezpośrednie porównanie obnażyło niedostatki tranzystorów. Kolejna sprawa to słuchanie ciche muzyki. Na lampie nawet po cichu mamy podstawę basową. 

Cieszę się, że lampa przypadła koledze do gustu i gratuluję fajnego zestawu. Chciałbym jedynie zaznaczyć, że z technicznego punktu widzenia lampa nie jest wstanie wierniej od tranzystora oddać muzyki. 

Edytowane przez Andrzej_64730

Oficjalnie się witam jako właściciel produktu firmy YB 😁

Kolumienki stoją już w salonie od kilku dni, cieszą oko i rozgrzewają się.

Screenshot_20231119_145235.jpg

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

36 minut temu, Mikelas76 napisał:

Oficjalnie się witam jako właściciel produktu firmy YB 😁

Kolumienki stoją już w salonie od kilku dni, cieszą oko i rozgrzewają się.

Screenshot_20231119_145235.jpg

Super kolumienki. Ciągle chodzi mi po głowie brzmienie SEAS, Satori  vs SS(iluminator, rewelator). Elipticor słyszałem i był lepszy od niższej serii przetworników SS ale jednak różnica w dopłacie jest nieadekwatna do różnicy w jakości dźwięku. Z drugiej strony Kto bogatemu zabroni 🙂

48 minut temu, rejbis napisał:

Napisz coś więcej co to za konstrukcja

2,5 drogi z 18-tkami seasa. Muszą pograć trochę. Paweł zrobił wpis na FB. Tam jest jego opis. Jak zagra docelowo zobaczymy za jakiś czas. Miałem dwie drogi na tych glosnikach i bardzo mi się podobalo. Żadnego spowolnienia, delikatności itp. Paweł stroi oczywiście inaczej niż konstruktor poprzednich paczek, ale nie sądzę żeby charakter dźwięku uległ zmianie. Nawet teraz jest fajnie a to dopiero kilkanascie godzin grania. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

53 minuty temu, Mikelas76 napisał:

2,5 drogi z 18-tkami seasa. Muszą pograć trochę. Paweł zrobił wpis na FB. Tam jest jego opis. Jak zagra docelowo zobaczymy za jakiś czas. Miałem dwie drogi na tych glosnikach i bardzo mi się podobalo. Żadnego spowolnienia, delikatności itp. Paweł stroi oczywiście inaczej niż konstruktor poprzednich paczek, ale nie sądzę żeby charakter dźwięku uległ zmianie. Nawet teraz jest fajnie a to dopiero kilkanascie godzin grania. 

I jakie sprzęty towarzyszą tym kolumnom? 

Na górze co mamy w nich? 

.

24 minuty temu, J4Z napisał:

jakie sprzęty towarzyszą tym kolumnom? 

Na górze co mamy w nich?

Na gorze jest seas crescendo, a gra to wszystko na:

streamer SA M1T

dac Denafrips Pontus2

preamp lampowy WBA Blazebird

koncowka rotel rb 1070

Rotel do wymiany na inną koncowka lub będzie integra. 

Temat rozwojowy, bardzo niedługo 😁

• 4 tygodnie później...

Ostatecznie system się trochę zmienił i wleciała integra Shanling a3.2 mk2. Preamp jest na sprzedaż, choc srednice dawał trochę lepsza.

Cholerka jak to fajnie zgrało się. Podpowiem, ze nie tylko na moich YB. Jest ktoś jeszcze 😉, kto ma monitory YB i u niego też jest OGIEŃ z Shanlingiem. 

Dopiero teraz wrzucam fotke, bo reorganizacja systemu i ustawienie na stoliku zajęło trochę czasu. Shanling to jednak małe bydlątko. 

Screenshot_20231217_223755.jpg

6 godzin temu, EMiL napisał:

Male bydlatko nie grzeje sie nadmiernie w tej szafeczce?

Moze calosc działa jako radiator, może to co innego, ale po prawie całym dniu (na zmianę TV i muzyka) chińczyk jest delikatnie "letni". Nawet nie jest ciepły.

Jak widać na fotce ma jednak sporo miejsca od góry, gdzie bardziej oddaje ciepło. 

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Moze calosc działa jako radiator, może to co innego, ale po prawie całym dniu (na zmianę TV i muzyka) chińczyk jest delikatnie "letni". Nawet nie jest ciepły.

Niski BIAS, nie grzeje sie.

Fajne kolumny, to chyba jedna z pierwszych par na nowych papierowych nextelach, doskonale glosniki:

https://hificompass.com/en/reviews/seas-excel-6-w18nx003-e0096-08-midwoofer-review

38 minutes ago, Andrzej_64730 said:

Na olx masz Zephyr S mkII

Tak widziałem, dziękuję. Szukam wyższego modelu (na wyższej serii głośników).

37 minutes ago, rejbis said:

Co myślicie o tych Zephyr S mk2?

Bardzo dobre kolumny z minimalną luką na łączeniu basu i średnicy. Ale w swojej klasie rewelacyjne, mięsiste, ale prawdziwe brzmienie, przejrzyste. Nie ma kolorowania. One nie są jasne, bo to tak może wybrzmieć co napisałem. Nie, raczej naturalne, nie ukrywają wysokich dźwięków jeśli powinny być w danym utworze, bardzo konkretny bas.

Tylko cena jak na s/h moim zdaniem ciut za wysoka.

Dzięki hoobi. Też rozglądam się za jakąś używką yb audio. Mnie pewnie takie zephyry by wystarczyły, ale też mam wrażenie, że nieco przydrogie. Jakieś dwa miesiące temu były huracan s za 9500, ale szybko się sprzedały.

32 minuty temu, hoobi napisał:

Tak widziałem, dziękuję. Szukam wyższego modelu (na wyższej serii głośników).

Zephyr S to odpowiednik Huracan pod względem serii przetworników. Jak chcesz wyżej, to chyba ellipticor zostaje. 

16 minutes ago, Andrzej_64730 said:

Zephyr S to odpowiednik Huracan pod względem serii przetworników. Jak chcesz wyżej, to chyba ellipticor zostaje. 

Hmm, zephyr s nie jest na revelatorze w przeciwieństwie do huracana. Ale może jestem w błędzie?. Mnie interesuje poziom revelator/illuminator na całości.

26 minutes ago, rejbis said:

Dzięki hoobi. Też rozglądam się za jakąś używką yb audio. Mnie pewnie takie zephyry by wystarczyły, ale też mam wrażenie, że nieco przydrogie. Jakieś dwa miesiące temu były huracan s za 9500, ale szybko się sprzedały.

To huracany były moim zdaniem w okazyjnej cenie.

12 minut temu, rejbis napisał:

W zephyr s mk2 na środku jest satori...

Mam obecnie na środku iluminator 12 Wcześniej miałem satori 16. Nie można powiedzieć że jeden lepszy od drugiego. Te kolumny z ogłoszenia to już bardzo wysokiej klasy przetworniki. Jak wyżej to tylko elipticor tylko cenę zrób razy 3. 

Godzinę temu, rejbis napisał:

A ile te kolumny kosztują nowe? Myślę że obecnie mamy z 60% ceny nowych. To chyba atrakcyjnie? Masz praktycznie dopiero co wygrzane.

Nie mówię, że nie masz racji. Chciałbym je mieć. Ale: po pierwsze ich nie słuchałem, po drugie nie do końca przekonują mnie wizualnie (szczególnie asymetryczny tweeter, który rzuca się w oczy zwłaszcza na tle jasnego forniru) no i sam wolałbym raczej wersję z maskownicami (dzieci...). Gdyby cena była jak to się mówi okazyjna, to przymknąłbym pewnie oko, ale te 10 tys. to jednak trochę dużo jak za ww. kompromisy:) Takie tam stetryczałe narzekania:)

W dniu 17.12.2023 o 22:45, Mikelas76 napisał:

Ostatecznie system się trochę zmienił i wleciała integra Shanling a3.2 mk2. Preamp jest na sprzedaż, choc srednice dawał trochę lepsza.

Cholerka jak to fajnie zgrało się. Podpowiem, ze nie tylko na moich YB. Jest ktoś jeszcze 😉, kto ma monitory YB i u niego też jest OGIEŃ z Shanlingiem. 

Dopiero teraz wrzucam fotke, bo reorganizacja systemu i ustawienie na stoliku zajęło trochę czasu. Shanling to jednak małe bydlątko. 

Screenshot_20231217_223755.jpg

Jak Ty mi tym Shanling zrobiłeś dziurę w głowie. Nie daje mi on spać i szukam używek. 

No tak, przecież chińskie to musi być dobre. Brać póki okazja. I nie dziwić się później inflacją i niewolnictwem🤣

Tak tak, to offtop, odwrócić głowę i udawać że się nie widzi jak kogoś leją to łatwo. Tylko narzekać to łatwo 🤣

To wątek o polskiej manufakturze świetnych kolumn. Proponuję z tematem chińczyków iść na jakieś lokalne forum.

1 minute ago, NRK said:

@hoobi  Bierz te z olx😀

Nie chcę, szukam czegoś bardziej wyszukanego 😉 A te takie bez wyrazu... Teraz mam czarne sonusy, żona nie zaakceptuje pójścia w dół z wyglądem kolumn.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.