Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

A..., to nie wiedzialem, ze z miejscem na kolumny u Ciebie slabo. A co do LGM, to wlasnie przede wszystkim ze wzgledu na bas proponowalem posluchanie u mnie w innych obudowach. Zreszta nie tylko nizsze zejscie, glebia, ale i w ogole wypelnienie jako calosc lepsze i w ogole duzo wieksza przyjemnosc ze sluchania. Wpadnij choc posluchac dla porownania z LGM-ami.

A..., to nie wiedzialem, ze z miejscem na kolumny u Ciebie slabo. A co do LGM, to wlasnie przede wszystkim ze wzgledu na bas proponowalem posluchanie u mnie w innych obudowach. Zreszta nie tylko nizsze zejscie, glebia, ale i w ogole wypelnienie jako calosc lepsze i w ogole duzo wieksza przyjemnosc ze sluchania. Wpadnij choc posluchac dla porownania z LGM-ami.

Ja chętnie, ale niestety z czasem u mnie ostatnio wyjątkowo słabo... zresztą osoba, od której niejako kupilem ma SRM15X, także wiem o co chodzi... Niestety gabaryt jest jaki jest, ale z drugiej strony one za małe do mojego pomiszczenia nie są, bo wypełniają je dobrze - kwestia teraz odpowiedniego dociążenia dołu w reszcie toru - co jest jak najbardziej wykonalne, bo jestem przekonany że wiele nie trzeba...

Natomiast Sharq wydaje się być optymalny... ale pożyjemy - zobaczymy. A od Tannoyi zachorowałem na jakąs słabą lampkę i mnie teraz wierci w brzuchu ;)

Gratki za tego Sharqa - moze nie wyglada tak spektakularnie, jak poprzednicy z serii Excelsior, ale jestem prawie pewien, że jeśli utrzyma ona poziom grania to będzie najlepiej sprzedająca się kolumna waszej konstrukcji ever. Dobry gabaryt, bass reflex do przodu, dobre przetworniki + możliwość grania z lampki - niesamowicie uniwersalnie zaprojektowane skrzynki.

Dzięki :-). Sharqi były projektowane z myślą co najmniej powtórzenia sukcesu Zephyra, ale tak naprawdę liczymy na dużo więcej bo kolumny są świetne. Szczególnie wersja z berylem to jest bajka.

Tylko nie zróbcie błedu i nie sprzedajcie jej pierwszemu chętnemu - a potem nie będzie jej jak odsluchać :) Musicie mieć koniecznie model pokazowy.

Kolumny są i czekają na odsłuchy. Można przyjeżdżać. Kolumny są zaplanowane jako występujące na stałe w ofercie więc nie będzie jakiś wielkich problemów z dostępnością do odsłuchów. To nie projekt 1 razowy gdzie pokazujemy coś dla samego pokazania bo kolumny są dawno u klienta.

A jak się sprzeda to co mamy, na co przecież liczymy, to jest kwestia krótkiego czasu aby były nowe.

Edytowane przez Yoshi_80

Dzięki :-). Sharqi były projektowane z myślą co najmniej powtórzenia sukcesu Zephyra, ale tak naprawdę liczymy na dużo więcej bo kolumny są świetne. Szczególnie wersja z berylem to jest bajka.

Kolumny są i czekają na odsłuchy. Można przyjeżdżać. Kolumny są zaplanowane jako występujące na stałe w ofercie więc nie będzie jakiś wielkich problemów z dostępnością do odsłuchów. To nie projekt 1 razowy gdzie pokazujemy coś dla samego pokazania bo kolumny są dawno u klienta.

A jak się sprzeda to co mamy, na co przecież liczymy, to jest kwestia krótkiego czasu aby były nowe.

Zefir jest przede wszystkim wielkim klocem z dużym niskotonowcem - to kolumna wg mnie do pomieszczeń 22mkw w górę - oczywiście i w mniejszym metrażu zagrała, ale scenowo rozwijała się dopiero w większych pomieszczaniach, poza tym u mnie w 20mkw wręcz za dużo miejsca zajmowała. To skrzynki wg mnie przede wszystkim do domków- z większymi salonami.

Sharq ma prawo rozwinąć się właściwie w 90% typowych pomieszczeń - pewnie od biedy poradzi sobie i w sypialni 15mkw, ale tak 18-30 będzie grał najlepiej. No i półka cenowa - te okolice 10k to mimo wszystko taki próg gdzie jeszcze zajrzą pewnie ludzie z głębszym portfelem, ale i Ci z płytszym dociułają jeżeli będzie to gra warta świeczki...

No nic... będzie trzeba się wybrać do teściowej do Częstochowy .. ;]

Opatów?

Złochowice pod Częstochową

Słuchałem ostanio u kumpla trój drożnego projektu od YB Audio na SS Illuminator i na prawdę świetnie to grało. Gratulacje dla firmy. Wykonanie pierwsza klasa.

?👈

mam pytanie .kolce z płaskownikami zamawiacie u kogoś? jak tak to gdzie mogę dostać komplet,czy to własny wyrób i mogę go sobie u Was kupić??

To jest nasz własny wyrób i robimy go tylko na własne potrzeby. Tak więc przykro mi bardzo, ale nie sprzedajemy taki podstaw.

Słuchałem ostanio u kumpla trój drożnego projektu od YB Audio na SS Illuminator i na prawdę świetnie to grało. Gratulacje dla firmy. Wykonanie pierwsza klasa.

Dzięki ! :-)

Edytowane przez Yoshi_80

Minął miesiąc z berylem..... jak na razie jest nieźle :-) Pierwsze wrażenie spowolnienia dźwięku już nie jest takie oczywiste. Zadziwiające. Co się zmieniło jeszcze po miesiącu? Dźwięk jeszcze bardziej oderwał się od kolumn. Kolumny grają bardziej lekko, swobodnie.

Wymiana tweetera sprawiła, że cała kolumna gra lepiej. Wszystko uległo poprawie na "+" oprócz basu. Piszę to poglądowo, nie podając konkretnych przykładów na utworach, ponieważ wiele zależy od reszty toru i akustyki.

Edytowane przez Akim03

Minął miesiąc z berylem..... jak na razie jest nieźle :-) Pierwsze wrażenie spowolnienia dźwięku już nie jest takie oczywiste. Zadziwiające. Co się zmieniło jeszcze po miesiącu? Dźwięk jeszcze bardziej oderwał się od kolumn. Kolumny grają bardziej lekko, swobodnie.

Wymiana tweetera sprawiła, że cała kolumna gra lepiej. Wszystko uległo poprawie na "+" oprócz basu. Piszę to poglądowo, nie podając konkretnych przykładów na utworach, ponieważ wiele zależy od reszty toru i akustyki.

Ciekawe czy zanotujesz jeszcze jakieś zmiany w dłuższym okresie. Ale już wątpię, po miesiącu zapewnie tweeter już się dobrze wygrzał.

To co piszesz doskonale potwierdza to o czym mówię ludziom od lat. Zmiana tweetera nie zmienia tylko wysokich tonów ale ciągnie za sobą zmianę brzmienia całości. Co prawda zmiana brzmienia basu byłaby fenomenem na miarę cudu ale zmiana charakteru średnich tonów jest rzeczą oczywistą. To też pokazuje, że istotne jest całe pasmo a nie tylko najwyższe zakresy. Czasem ludziom się wydaje, że zmiana wysokotonówki to tylko poprawi te niuanse na samej górze, a to tak nie jest. Środek pasma w moim odczuciu nawet bardziej się zmienia niż właśnie te najwyższe zakresy.

To co piszesz doskonale potwierdza to o czym mówię ludziom od lat. Zmiana tweetera nie zmienia tylko wysokich tonów ale ciągnie za sobą zmianę brzmienia całości. Co prawda zmiana brzmienia basu byłaby fenomenem na miarę cudu ale zmiana charakteru średnich tonów jest rzeczą oczywistą. To też pokazuje, że istotne jest całe pasmo a nie tylko najwyższe zakresy. Czasem ludziom się wydaje, że zmiana wysokotonówki to tylko poprawi te niuanse na samej górze, a to tak nie jest. Środek pasma w moim odczuciu nawet bardziej się zmienia niż właśnie te najwyższe zakresy.

Ja mogę tylko potwierdzić co napisałeś. Zapis na tema basu dodałem zapobiegawczo, czasami ludzie wpisy na forum czytają zbyt dosłownie i wpis, że wszystko uległo poprawie na "+" byłby ryzykowny :-)

Co do poprawy średnicy to dało się zauważyć od samego początku, że ten zakres zyskał najwięcej,ale o tym pisałem kilka postów wyżej.

Edytowane przez Akim03
  • 2 tygodnie później...

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim radosnych, spokojnych, rodzinnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych i przyjaciół. Niech ten czas pozwoli Wam zatrzymać się, posłuchać ulubionej muzyki i pomyśleć o tym co naprawdę w życiu ważne.

Wesołych Świąt!

post-11793-0-40638400-1514104323_thumb.jpg

Edytowane przez Akim03

No i wystrugali Panowie śliczne Bise :)

https://www.facebook.com/YB-Audio-929642480515694/

W tym przypadku sesja fotograficzna się chwile przeciągnęła ;-). To małe i świetnie grające bestyjki. Opis, parametry oraz ceny są również na stronie : http://yb-audio.pl/realizacje/bise/ .

Mimo tego że pewnie swietnie grają to dlaczego nie mają tego finezyjnego design-u z czego Robert (Bingant) słynie ?

Paczki eleganckie choć bardzo klasyczne i to tyle.

Myślałem że będziecie ścigać Włochów w design czy np. takie duńskie Davone no ale jak widać lepiej wejść w " ciosane skrzynie" na polskim rynku.

Edytowane przez Luk77

W tym przypadku sesja fotograficzna się chwile przeciągnęła ;-). To małe i świetnie grające bestyjki. Opis, parametry oraz ceny są również na stronie : http://yb-audio.pl/realizacje/bise/ .

Ładny monitorek, modny fornir. Dobre głośniki.

Oczekiwałem czegoś na jeszcze lepszym poziomie od Was

To nie jest poziom polskiej manufaktury:)

Edytowane przez EMiL

Ładny monitorek, modny fornir. Dobre głośniki.

To nie jest poziom polskiej manufaktury:)

Strojenia się nie boję ale co z głównym artystą . Robert wróć i się nie gniewaj ...wszyscy Na Ciebie czekają.Jesteś Wybitnym Artystą choć bardzo wrażliwym.Znam to uczucie :(

Edytowane przez Luk77
Gość

(Konto usunięte)

Wydaję mi się, że przy seryjnej produkcji YB musiało pójść w coś bardziej klasycznego jeśli chodzi o budowę- priorytetem ma być przede wszystkim jakość dźwięku w świetnej cenie z prostym aczkolwiek eleganckim wykończeniem. Produkt dodatkowo ma być dostępny z krótkim terminem wykonania.

To, że Robert jest Artystą pokazał w przypadku projektów indywidualnych czy serii serii Excelsior:)

Oczekiwałem czegoś na jeszcze lepszym poziomie od Was

Załączone miniatury

IMG_0659.JPG

Osobiście tego typu konstrukcje uważam za niezbyt urodziwe i ciekawe. Takie pitu pitu :) Oczywiście komu innemu mogą się podobać.

Edytowane przez Kukawa

Strojenia się nie boję ale co z głównym artystą . Robert wróć i się nie gniewaj ...wszyscy Na Ciebie czekają.Jesteś Wybitnym Artystą choć bardzo wrażliwym.Znam to uczucie :(

Żeby była jasność - pisałem tylko o kształcie obudowy:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.