Skocz do zawartości
IGNORED

Opozycja w Polsce.Jaka powinna być?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie za sto złotych.Czy w razie spadających sondaży PiS zdecyduje się na przedterminowe wybory?

Po co?

Jeżeli urządzaliby przedterminowe wybory to przy rekordowo wysokim poparciu.

Jestem Europejczykiem.

Ale przy spadającym poparciu mogliby mieć lepszy wynik niż za dwa lata.

chyba nowego prezesa...

Bez obecnego prezesa PiS nie istnieje.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Prezes jest ikoną. Jak obraz jasnogórski. PIS będzie istniał. Potencjał otumaniania mają przeogromny. Mają odpowiednio wydęte, skrzywione usteczka. Grzywki i przedziałki. Niektóre nawet noszą entelegenckie okulary. W spodniumy po amerykańsku się ubierają, noszą jakieś żakiety, brody sobie zapuszczają dla niepoznaki, są otwarte na własne ideje, szanują własne poglądy, jeszcze nie eksterminują przeciwników. Sam miód. Wybierać, przebierać.

Ale przy spadającym poparciu mogliby mieć lepszy wynik niż za dwa lata.

Bez obecnego prezesa PiS nie istnieje.

Już raz taki numer wycięli

jesli koszty długów i rządzenie przerastać będzie te dojną to i powtórkę zrobią

już portkami trzęsą prezes zbiórki na Nowogrodzkiej poranne organizuje

no i w podróż życia sie wybrał do miasta Londyn

Wielu zachwyca się wynikami sondaży poparcia, gdzie Platforma dogania PiS, a szczerze... mnie one niepokoją. Oczywiście cieszę, że PiS dostaje po 4 literach i pierwszy sondaż sam wstawiłem, ale...

1. Moim zdaniem nie jest to do końca poparcie dla PO tylko dla Tuska. Było pięć minut w czasie których Tusk pokazał, że nadal jest silniejszy od Kaczyńskiego. Dla wielu Polaków pojawiła się osoba, która może nadal wygrać z PiS-em, która jest doceniana w Europie. W Europie, do której dąży duża część narodu. Niestety Tusk tam zostaje i za parę miesięcy znowu elektorat o nim zapomni i znowu nie będzie lidera, który byłby w stanie pociągnąć i uporządkować opozycję

2. Dobre wyniki PO, odbiły się na .Nowoczesnej. Nie jest to dobry symptom. Pokazuje wyraźne przetasowania na opozycji. Nie wnikam z czego to wynika, ale wywiązała się walka między Schetyną a Petru. Moim zdaniem nie jest to dobra droga do budowania silnej opozycji. Wolałbym wspólne rozmowy i stworzenie czegoś nowego, opartego o nowe twarze.

3. Ani Schetyna, ani Petru nie mają ani charyzmy ani zdolności jednoczenia. Petru to początkujący polityk, na razie widać, że się uczy i popełnia błędy. Schetyna ma jakieś dziwne tendencje do zakulisowych rozgrywek. Ma wyraźne problemy z przekazaniem swoich poglądów w wywiadach. Nie ma tej lekkości wypowiedzi jaką miał Tusk, czy nawet Kaczyński (bełkoczący ciągle to samo, ale jednak trafiający w potrzeby ludzi - elektorat lubi słuchać, czyny są mniej ważne, niestety) i nie będzie w stanie na dłuższą metę zjednoczyć wokół siebie wielu ludzi z różnymi aspiracjami jak i wyborców.

4. PiS przejmując media publiczne i część prywatnych zrobi (już robi) taką propagandę, że duża część wyborców uwierzy w niemieckiego kandydata, pucze itp. Ten przyrost poparcia nie ma trwałych korzeni. Jego jeszcze PiS może pokonać. I już zaczyna to robić obrzydzając nam UE. Ostatnio nie ma dnia bez negatywnych informacji na temat UE. Jak wiadomo, zarówno PO jak i .Nowoczesna chcą silniejszej integracji z UE. Najłatwiej uderzyć w cel opozycji. Jeżeli cel opozycji nie będzie wolą większości, po co nam taka opozycja? Pozostanie tylko jak mantra przekonywanie o żłobie i korycie.

Także PiS jeszcze trochę musi popsuć, żeby ludzie zrozumieli, że pod innym sztandarem wracają rozwiązania stosowane w komunie. Może wtedy ludzie się obudzą i PiS straci swój własny elektorat. Tylko czy wtedy będą jeszcze jakieś wybory?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Dlatego cały czas piszę, że opozycja musi nastawić się na "długi marsz".

Co do przepływu elektoratu z Nowoczesnej do PO zgoda z uwagą, że część rozczarowanych która przeniosła się do .N po wyborach po prostu do PO wróciła. Nowoczesna musi zbudować swój wizerunek i zapracować na swój własny elektorat bez oglądania się na PO.

Jestem Europejczykiem.

Moim zdaniem nie jest to do końca poparcie dla PO tylko dla Tuska. Było pięć minut w czasie których Tusk pokazał, że nadal jest silniejszy od Kaczyńskiego.

Jak zawsze. Ja się nieźle bawiłem widząc piruety prezesa który raz szczerze nienawidzi Tuska - i to nawet nie za brata, tylko za to iż zawsze z nim przegrywał. A z drugiej strony prezes ma świadomość iż powrót Tuska to byłby szybki koniec PIS.

A wisienką było pokazanie sympatykom pisu iż prezes się kulom nie kłania....

Oczywiście spieprzono to koncertowo... Czyli tylko jak PIS to potrafi. A można to było rozegrać tak żeby osłabić maksymalnie Tuska i nie mieć go w kraju i mieć paru kumpli w UE... Ale polityka to zabawa dla dużych chłopców ;P

Dobre wyniki PO, odbiły się na .Nowoczesnej.

No proszę, bądź poważny, nowoczesna to taki Palikot bis, tylko wersja ekonomiczna (czytać między wierszami proszę) ;P

Przecież ich traktować na poważnie się nie da. A dać ich do władzy to wszyscy tutaj zatęsknilibyśmy za pisem już góra po roku... - Tzn. Ci co by nie zdążyli uciec.... lol

Ani Schetyna

Schetyna to nie jest postać pierwszego kadru. To świetny intrygant, kombinator, zarządca kryjący się w cieniu.... Z kimś błyskotliwym, lubiącym kamery stanowili by zabójczy duet, ale on sam jako wódz - żenada i to na maksa....

Także PiS jeszcze trochę musi popsuć, żeby ludzie zrozumieli, że pod innym sztandarem wracają rozwiązania stosowane w komunie. Może wtedy ludzie się obudzą i PiS straci swój własny elektorat. Tylko czy wtedy będą jeszcze jakieś wybory?

Oj gdyby PO nie narobiła tego co narobiła przez 8 lat to pisu by nie było. Trzeba o tym pamiętać. Bo mamy łatwą skłonność do zapominania komu obecny syf zawdzięczamy, a zawdzięczamy PO.

Póki co festiwal głupi i głupszy trwa i ma się świetnie. Póki co nadal Polska B to zgliszcza, a zgliszcza zagłosują na każdego kto im da cień nadziei, nawet złudny...

Ja wiem Polska, z Warszawy, z city wygląda pięknie. Ale Polska widziana z Radomia już niekoniecznie...

A i póki są partie wodzowskie to ja nie widzę cienia szansy. I Tusk i Kaczyński skutecznie wybili wszystkich w swoich partiach którzy mieli znamiona inteligencji - stąd mamy to co mamy, co widać w każdej tv, nie ważne rządowej, czy TVN.

Panowie więcej konkretów.Narzekanie na społeczeństwo czy naród( przypadkowy?) jest bez sensu.Sorry takie mamy społeczeństwo i z tym musimy żyć.Biadolenie dlaczego tak jest do niczego nie prowadzi.

Tomek

Co napisałeś?Z Twojego wpisu wynika,że jesteś z obecnej rzeczywistości zadowolony.To po co ją zmieniać?

A Tobie PO zleciła napisanie programu wyborczego?oczekujesz,że forumowi ludkowie zaproponują oświeceniowy trend rozwiązujący problemy współczesnych Polaków? Przeceniasz chłopie to forum i to bardzo. Nie ma sensu żebyś się męczył,poproś asterixa o jakieś memy i będzie po sprawie,w tych memach jest cała mądrość,dzięku którym pabieda budjet z nami!

To,że ciemnej masie wbito do głowy,że opozycja .... ,wpuści hordy imigrantów, ...

Na razie skutecznie wbija to naszym ciemnym masom do głów euro-komisarz. Który zresztą bez żenady stara się działać na rzecz swojego kraju, w odróżnieniu od naszych Europejczyków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może byś jeszcze łaskawie wspomniał, że Jaśnie Wielmożny Pan Minister Błaszczak miał okazję porozmawiać na ten temat, ale uniemożliwiła to wizyta u Prezesa.

"Szef MSWiA Mariusz Błaszczak nie spotkał się we wtorek z komisarzem UE ds. migracji i spraw wewnętrznych Dimitrisem Avramopoulosem, w związku z naradą kierownictwa PiS - podał resort spraw wewnętrznych."

Widocznie dla Jaśnie Wielmożnego Pana Ministra problemy Partii były ważniejsze od interesów Państwa.

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Proponuje przeczytać niezłe opracowanie na temat uchodźców

Tutaj macie info z rozpracowaniem tematu....

Ukryta Zawartość

W skrócie ....Jednym z głównych sposobów na dostanie się imigrantów do Europy to droga przez Libię poprzez basen Morza Śródziemnego. Jeśli uważamy, że uchodźcy w łodziach są uratowani u wybrzeży Włoch, jesteśmy w poważnym błędzie. Łodzie z imigrantami zostają złowione w samej Libii - ok. 30-50 km od wybrzeża. A dopiero potem dostarczane do włoskiej Sycylii - 500 kilometrów od kraju Afryki Północnej. Włoski video-bloger Łukasz Donadel zauważył, że statki ratownicze międzynarodowych organizacji humanitarnych (NGO), codziennie "operują" na wodach międzynarodowych u wybrzeży Libii i stamtąd przetransportowują ich do EUROPY wobec tego o co chodzi ??????

WTF ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Myślisz że MinSW przekonał byłby jaśnie Komisarza do zaniechania takich buńczucznych odezw?

Myślisz, że olanie przez ministra wpłynęło pozytywnie na naszą pozycję negocjacyjną i uspokoiło Komisarza?

Jestem Europejczykiem.

Komisarze nie negocjują takich rzeczy z ministrami lokalnych rządów. Co najwyżej sondują na ile mogą sobie pozwolić. Dlatego przekaz naszego ministra był trafiony w 10-tkę.

Komisarze nie negocjują takich rzeczy z ministrami lokalnych rządów. Co najwyżej sondują na ile mogą sobie pozwolić. Dlatego przekaz naszego ministra był trafiony w 10-tkę.

Aha. Czyli według ciebie jeżeli do europejskiej instytucji mającej siedzibę w Polsce przyjeżdża komisarz UE, to minister powinien zrezygnować z umówionego wcześniej spotkania i to jest OK i poprawia naszą pozycję?

Jestem Europejczykiem.

Wszystko zależy od rozwoju sytuacji. Jeżeli komisarz przyjeżdża z propozycjami nas upokarzającymi i skrajnie dla nas niekorzystnymi, wtedy taka zagrywka jest jak najbardziej na miejscu.

Widzę, że zaślepienie ideologiczne powoduje, że wypisujesz coraz większe brednie.

Napisz wprost, że jesteś za wyjściem Polski z Unii zamiast wstawiać te kity.

Jestem Europejczykiem.

Dopóki UE nie dysponuje armią, którą mogłaby dyscyplinować niepokorne kraje jak ZSRS Czechosłowację w 1968r., albo pojawiłaby się groźba że wkrótce będzie dysponować, wcale nie jestem za natychmiastowym wyjściem.

Minister jest jak pies, ma się spotykać z każdym, kto przyjedzie, a nie latać lizać dupę Prezesowi. Ja mu płacę i ja wymagam.

O tym, że wcześniej się umówił, a w ostatniej chwili stwierdził, że jednak nie przyjdzie jak rozumiem nie wspominamy.

Jestem Europejczykiem.

Minister Spraw Wewnętrznych ma się zajmować przede wszystkim sprawami wewnętrznymi Polski, a nie negocjacjami z organizacjami międzynarodowymi. To jest jego działalność uboczna.

Poza tym spotkanie mogło być umówione z jakimś wyprzedzeniem, a w międzyczasie Komisarz mógł zaprezentować takie stanowisko, że nawet najlepszy wariant w ramach pola do negocjacji jest nieakceptowalny dla nas. W takim przypadku negocjacje tracą sens. A na afront (w postaci jakichś skandalicznych propozycji) odpowiada się afrontem podobnego kalibru.

Minister Spraw Wewnętrznych ma się zajmować przede wszystkim sprawami wewnętrznymi Polski, a nie negocjacjami z organizacjami międzynarodowymi. To jest jego działalność uboczna.

Poza tym spotkanie mogło być umówione z jakimś wyprzedzeniem, a w międzyczasie Komisarz mógł zaprezentować takie stanowisko, że nawet najlepszy wariant w ramach pola do negocjacji jest nieakceptowalny dla nas. W takim przypadku negocjacje tracą sens. A na afront (w postaci jakichś skandalicznych propozycji) odpowiada się afrontem podobnego kalibru.

Wiesz co misiomor? Ideologia naprawdę rzuca się na mózgi. Nie lubisz Unii - OK!

Ale żeby wymyślać pierdoły obrażające ludzką inteligencję, to już wpływ założeń które mają się nijak do rzeczywistości. Twoje "uzasadnienie" o kant dupy potłuc, bo gdyby były prawdziwe, to Błaszczak oświadczył by to triumfalnie swojemu ciemnemu elektoratowi, a niczego takiego nie było.

Przypominam, że spotkanie miało być tydzień temu, a informacja o uchodźcach pojawiła się dzisiaj!

Jestem Europejczykiem.

Przypominam, że spotkanie miało być tydzień temu, a informacja o uchodźcach pojawiła się dzisiaj!

Ta informacja doskonale wpisuje się w politykę UE ostatnich dwóch lat. Na szczęście realizowaną wielce nieudolnie.

Ta informacja doskonale wpisuje się w politykę UE ostatnich dwóch lat. Na szczęście realizowaną wielce nieudolnie.

Co się wpisuje??????

Jestem Europejczykiem.

Odwracasz kota ogonem, ale ok, jak rozumiem w sprawie spotkania Błaszczaka w końcu zrozumiałeś, że wypisujesz głupstwa (łagodnie mówiąc). Chciałbym tylko zauważyć, że swoimi ideolo motywowanymi wpisami zaśmiecasz wątek poświęcony innym zagadnieniom, czego jako moderator powinieneś chyba unikać.

Jestem Europejczykiem.

W sprawie min. Błaszczaka nie mam pełnych danych (nikt z nas tu dyskutujących nie ma), jednak nie odrzucam a'priori hipotezy, że jego działanie było sensowne i racjonalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.