Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica ...czy warto?

zwyczajnyjerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Rozebralem dziś moje kolumny :) ...inspekcja znaczy. i tak sobie pomyślałem czy nie zmodernizować zwrotnicy, zastosować bardziej szlachetne podzespoły, zamiast tych kolorowych klocków (kondensatorów). Kolumny już mają swoje lata, mimo to grają świetnie, lecz oczywiście nasunęło się pytanie, czy wymiana kondensatorów, bardziej współczesnych i rasowych doda im więcej szlachetności..?

Zestaw na pierwszy rzut oka wygląda jak w załączniku.

Warto grzebać? Kolumny to Chario Academy Milenium 1. Od czego zacząć, ewentualnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

_ . . _

https://www.audiostereo.pl/topic/132531-zwrotnica-czy-warto/

Kondensatorów foliowych nie ma po co ruszać. ważniejsza mogłaby być wymiana elektrolitycznych, chyba, że są w boczniku i praktycznie nie biorą udziału w tworzeniu dźwięku. Można pomyśleć poważniej o zmianie ustawienia jednej z cewek na dole zdjęcia, bo w takiej bliskości i ułożeniu zbyt mocno mogą na siebie oddziaływać.

Kondensatorów foliowych nie ma po co ruszać. ważniejsza mogłaby być wymiana elektrolitycznych, chyba, że są w boczniku i praktycznie nie biorą udziału w tworzeniu dźwięku. Można pomyśleć poważniej o zmianie ustawienia jednej z cewek na dole zdjęcia, bo w takiej bliskości i ułożeniu zbyt mocno mogą na siebie oddziaływać.

Projektant to uwzglednil, zmieniaajc jej polzoenie roztsroi sie zwrotnica

nie zgadzam sie z tym ze kondow nie nalezy ruszac!!!

najwieksza zmiane mozemy wlasnie uzyskac przez wymiane tych kondow:

1. glosnik wysokotonowy np na mundorf supreme silver gold oil - jeszcze nie zawiodly i nizszych nie ma co w ogole uzywac (idealny do wysokotonowki, przestrzen i mikrodetale obledne) moj znajomy po wymiane wlasnie w szario tych kondow zbieral szczenke z ziemi.

2. filtr gornoprzepustowy na srednicy - tutaj audyn trireference był by idealny (nasycenie i detale) lub mundorf silver oil (rekomendacja moze byc np najwyzsze modele magico - taki uklad kondow wlasnie.

nie wiem jakie wartosci tych kondow jak bys przeczytal to pomoge

jak dla mnie szario to dosc slodkie granie i wymiana kondo mozna dodac sporo przestrzeni i prezycji

jak by budrzet nie puszczal to ruskie k75-10 na wysokich tonnach i na srednicy moga tez wiele namieszac w stosunku do stanu obecnego.

Nie wartość, tylko wkład. Przy odsprzedaży wartość na pewno by nie wzrosła, bo sprzęt "grzebany", nie istotne, w jaki sposób.

A tak ogólnie, to przerost formy nad treścią.

(Tak drogie elementy)

Nie napisałeś, czego szukasz lepszego wobec tych cech, które Ci się

w tych kolumnach nie podobają, albo chciałbyś poprawić.

To pozwoli dobierać elementy nie "na ślepo" tylko w kierunku "dobrej zmiany" ;-)

Słowem - bardziej analogowo, mniej precyzyjnie czy analitycznie

kontra

dźwięk bardziej otwarty, naturalnie agresywny i z pełną barwą i lepszą kontrolą basu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

w tej niezle dopracowanej zwrotnicy, ruszanie elementów jest bez sensu,

nawet gdyby tylko wymienic w torze kopułki na kondy typu mkp ,

zmiany beda b. nieznaczne

lepiej kase wydaj na zone, dzieci, itd

...dziękuje za opinie Panowie, to był pomysł który narodził sie całkiem przypadkiem. Jak jest dobrze, to czy może byc jeszcze lepiej ? ..wiecie o co chodzi. Kiedys trafiłem na ebay aukcje nadal wisi z takimi jak moje kolumnami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i Pan twierdzi, że zrobił tunning wysokotonowca ScanSpeak! ..i zmiany wobec standardowej wersji są spektakularne. Zaciekawił mnie tym, a że ciekawość prowadzi do różnych rzeczy stąd moje zapytanie :) odnośnie zwrotnic itd

Opis aukcji i filmiki YT zamieszczone przez gościa budzą zainteresowanie.

Nie jestem specem od elektroniki, dlatego rzuciłem temat, ...wybaczcie.

Ukryta Zawartość

_ . . _

Możesz po prostu wyjąć tę zwrotnicę i zrobić drugą taką samą na lepszych elementach - zamiast cewek rdzeniowych dać powietrzne, zamiast elektrolitów - polipropyleny, no i zastąpić te kondensatory polipropylenowe (kostki) łączone równolegle z kilku sztuk (z czego Chario jest znane) pojedynczymi o wypadkowej pojemności. Niewykluczone, że zagra to (trochę) lepiej, ale na pewno zajmie więcej miejsca w środku, więc pojemność skrzynki też minimalnie się zmieni. Kiedy będziesz chciał kolumny sprzedać, założysz po prostu starą zwrotnicę. Będąc na Twoim miejscu, mnie by się chyba nie chciało kombinować, bo koszt elementów będzie niemały, a efekt może nie być spektakularny...

Potwierdzam , jeśli dobrze grają , to nie ma co kombinować ..chyba że ze zwrotnica 1go rzędu ; prostą ,a by pokazała możliwości sprzętu i głośników ; prawdziwość , dynamika , emocje ...może być więcej niż teraz .... ale to inny temat .

Drogie kondensatory na pewno zmienią doznania , będzie lepiej ...ale to lepiej " może być dopiero po wygrzaniu " , czyli ok 350 ~ 500 h grania . Lepiej " ; każdy lubi co innego ; jeden szkliste" Mundorfy , inny barwniejsze" Jantzeny , Plus dziesiątki innych propozycji . Czasem wymiana okablowania , na bardziej audiofilskie może też przynieść już dobry efekt . A jeśli gra dobrze , to lepiej zostawić , aby nic nie popsuć .

Z formowaniem elektrolitów można się zgodzić, ale o wygrzewaniu foliowców, to bajki można pisać.

Chyba, że piszemy w "hi-end", tam wszystko jest "możliwe".

Jedyne, do czego można się tu czepić, to pozycja cewek niezgodna z zasadami, reszta jest ok.

...a czy wymiana tych elektrolitów cos by zmieniła, biorąc pod uwage sam fakt ich wieku, gdybym się zdecydował?

Tyle że to są bipolar 220uF 63, w obu kolumnach to 6 szt ,na szybko nie widziałem w rozsądnej cenie takich kondensatorów z Jantzen lub Mundorf ! :( Ponad 100pln za szt to już jest pewien koszt.

Na co ewentualnie powinienem je zmienić, jakieś propozycje ?

_ . . _

163zl sztukla za Jantzena Cross-Capa, wymiar 54x110 to dosc spory kondensator, serio ja bym nie kombinowal

Te elektrolity maja spora tolerancje w przeciwienstwie do kondensatorow stalych, niech sie okaze ze maja po 230uF, po wstawieniu stalych 30uF roznicy mzoe Ci niezle pokrecic faza. Dlatego ja zawsze polecam albo zostawic elektrolity w spokoju albo najpierw zmierzyc ich pojemnosc.

...

Warto grzebać? Kolumny to Chario Academy Milenium 1. Od czego zacząć, ewentualnie.

Na początek to zalej te cewki.

Bo zapewne Ci grają te luźne druty i myślisz, że to kable…

Super glue :-)

Producent uwzględnił- zmniejszył wymiary zwrotnicy ze wzgl na koszty.

Elektrolity są najprawdopodobniej w bocznej gałęzi, mając znikomy wpływ na brzmienie.

W kolumnie nie są przegrzewane, więc mają o wiele dłuższą żywotność, jak np we wzmacniaczu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.