Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 5000 (house, D&B, electro, ...)

skraburski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam kolumny do pokoju 28.6m2 (4.4x 6.5). Kolumny będą stały na krótszym boku, a ja siedzę idealnie w środku pokoju.

Czytam forum i net ok kilku tygodni i nie mogę się zdecydować co najlepiej mi przypasuje.

Z żoną słuchamy głównie muzyki z mocnym basem D&B, house, dubstep, techno, elektroniczna, rock z lat 90-ych, punk rock, sam słucham też często muzyki filmowej (Hans Zimmer itp. oraz epic) i klasyki. Oboje lubimy energiczny szybki bas, jak kanapa wpada w wibracje, lubimy też pełne wypełnienie całego spektrum. Ze względu na bas chciałbym coś z 20cm membraną. Zastanawiam się czy lepiej 2 czy 3 drożne. Aktualnie mamy altusy 110 więc pewnie każda opcja i tak będzie dużą zmianą na plus.

Muzyki słychamy z HifiBerry Pro+ i wzmacniacz Yamaha A-S301 (potecjalnie do wymiany w przyszłości).

Po długiej lekturze forum wstępnie wybrałem te kolumny:

Klipsch RP-280F

Heco MS 1000 lub 900

JBL Studio 290

Elac FS790

zastanawiam się głównie co będzie najlepiej pasować do metrażu pomieszczenia, i czy A-S301 da radę je napędzić. Nie słuchamy muzy bardzo głośno, tak na poziomie głośności który umożliwia jeszcze rozmowę. Chcielibiśmy żeby kolumna była wizualnie jak najprostsza, najlepszy byłby zwykły prostopadłościan.

Gdzie najlepiej odsłuchać kolumny we WRO?

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/132617-kolumny-do-5000-house-db-electro/

Jak już to Heco900 niż 1000 nie ma aż tak znaczącej różnicy. Kolega z forum Lolo2 ma jedne i drugie to jego możesz się zapytać o nie. Monitor Audio Silver10 też mają 20cm przetworniki :) mam te kolumny i jestem bardzo zadowolony z nich w połączeniu z Denonem.

Jak masz wybrane kolumny to nic innego nie pozostaje jak na testy się udać samemu :)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Monitor Audio Silver10 też mają 20cm przetworniki :) mam te kolumny i jestem bardzo zadowolony z nich w połączeniu z Denonem.
tylko to już nie ta polka cenowa, szukam tak do 5k za parę a nie sztuke

Dzień dobry.

W Twojej konfiguracji zdecydowanie polecam kolumny Klipsch RP-280F (http://www.q21.pl/klipsch-rp-280f.html). To bardzo mocno, dynamicznie grające kolumny, potafiące zejść basem bardzo nisko. Dodatkową zaletą jest wysoka skuteczność, co gwarantuje dobre wysterowanie także przez słabszy wzmacniacz. Przy takiej konfiguracji nawet Yamaha A-S301 prawidłowo zasili kolumny, natomiast na pewno w przyszłości warto będzie pomyśleć o lepszym wzmacniaczu.

Drugą opcję jest zestaw Paradigm Monitor 11 v.7 (http://www.q21.pl/paradigm-monitor-11-v-7.html). To także kolumny, które w Twoich gatunkach idealnie się sprawdzą.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Z Wrocławia masz do nas cała drogę autostrada, spokojnie niecałe 2 godziny drogi. Oczywiście w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W pierwszym poście się pomyliłem, miały byc ELAC FS78, ale nikt do tej pory nie wyłapał :)

Chario Delphinus bardzo ładne, ale dół zaczyna się dopiero od 55hz, to mi nie wystarcza. Chce duże porządne kolumny podłogowe.

Obejrzałęm te Paradigmy, bardzo ładne z wyglądu, mam jednak dwa ale:

- mam kanapę o wysokości 50cm za którą kolumna częściowo się schowa, z tegu względu szukam czegoś co ma głośniki w górnej połowie a nie od dołu

- nie przekonują mnie 3x16.5cm, może musiałbym posłuchac

Klipsch od początku do mnie najbardziej trafia, tylko zastanawiam się czy trójdrożne nie będą miały lepszej średnicy?

Czy może przy tej samej półce cenowej jest to bez różnicy?

prawie 30m2 do tego taka muza ? ja tu widzę tylko monitory + sub w tym budżecie , sam słucham takiej muzy i wiem co mówię że tutaj podłogówki z 17 cm niskotonowcami najwyżej zrobią "pierdu pierdu"

szukam sam nie wiem czego :P

nie przekonują mnie 3x16.5cm, może musiałbym posłuchac

Od pewnego poziomu (ceny) zaczyna się technika i solidność, a nieco przestaje liczyć sam rozmiar membrany. Więc nawet kolumna z głośnikami 16-17 cm już od poziomu 2000 zł zdeklasuje jakością basu tanie konstrukcje z głośnikiem 20-25 cm. Byłem świadkiem jak grają inne jakieś takie jak altus przerośnięte Tagi 8coś, czy supreme 2002 z głośnikami 20-25, brak niskiego basu, tylko umc, umc, zero kontroli. Choć nieco droższy Jbl es90 też nie powala.

Nie ma strachu, bo od takiego altusa 110, lepiej zagra nie jeden monitor z 6,5" za kilka stówek, bo jaki w tym altusie bas ? Parodia niskich tonów, ani zejścia, ani kontroli, ani wypełnienia.

AS301 nieco mało wydajna na takie energetyczne granie z kontrola w basie.

Ja osobiście bym polecił:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pewno są one warte odsłuchu i porównania z modelami które były wyżej zaproponowane. Jak ich nie słuchałeś, a masz taką możliwość to posłuchaj obowiązkowo.

Ukryta Zawartość

Z kolegą wyżej mogę się zgodzić, droższe kolumny ale nie wszystkie powiedzmy prawie wszystkie z 17cm przetwornikiem ładnie grają. Sam się przekonałem o tym gdy porównywane było między Monitor Audio Silver10 vs Focal Aria926. Jak na moje ucho bardzo podobnie grały, ładny bass pełno detali i oko też cieszą, niestety cena już tak nie cieszyła :(

Ja bym nie skreślał Heco MS900 i Klipsch R280F jeszcze do porównania dołożył bym Tannoy Revolution XT8F jak i Jamo Concert C109 :) jak i PolkAudio RTI A7, ciekawe mogą też być Triangle kolumny model Gaia i Antal.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Tannoye XT8F, Jamo C109 i Polki RTI A7 na szczęście nie podobają mi się wizualnie, no i dobrze bo to też nie ta półka cenowa :)

Ojjj Jamo Concert C109 powiem szczerze że ładne, widziałem je.

Tak czy siak masz już jakieś opcje, teraz testy i Twoja decyzja co i jak :)

Sprawdź jeszcze Pylon Onyks 30 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Proste skrzynki, ale warto posłuchać. Niech nie zwiedzie cię podobieństwo do Altusów, bo to już zupełnie inna jakość dźwięku, mimo niepozornej formy.

Moc nominalna RMS tych kolumn to 300W (szczytowa 600W), a 30-to cm woofer gra naprawdę dobrze i trudno go przesterować basem (jeśli ktoś lubi pokręcić gałką niskich tonów). Średnica wg mnie spokojna, wysokie minimalnie uwypuklone, ale gra tam tubka Monacora o bardzo dobrej liniowości. Polecam odsłuch, bo można się mocno zdziwić na plus.

Te kolumny w rzeczywistości wyglądają trochę inaczej niż na zdjęciach marketingowych - woofer i średniotonowiec mają inny wygląd (wg mnie ciekawszy). Z tego co wiem, są to przetworniki STX.

Ukryta Zawartość

Ja osobiście bym polecił:

Ukryta Zawartość

Na pewno są one warte odsłuchu i porównania z modelami które były wyżej zaproponowane. Jak ich nie słuchałeś, a masz taką możliwość to posłuchaj obowiązkowo.

zgodzę się z przedmówcą , tym bardziej że w chwili obecnej mają przecenę ;)

lepiej kupić lepsze kolumny i gorszy wzmacniacz niż na odwrót , potem zmienisz na lepszy

tutaj poprawiony link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szukam sam nie wiem czego :P

Witaj,

Biorąc pod uwagę twoje preferencje i budżet polecam bym RP 280 lub heco music style 1000. Jest różnica na tych kolumnach ale przy lepszym wzmacniaczu.

Na chwilę obecną ani jedne ani drugie nie zagrają na miarę swoich możliwości.

Pomysł o wymianie wzmacniacza wcześniej bo bez względu jakie kolumny kupisz mogą grać nie ciekawie.

Odsluch w salce da obraz tego co mogą zaprezentować dane kolumny. To jak będą grać zależy od akustyki pomieszczenia.

Dlatego proponuję wypożyczenie ci kolumn i testowanie ich na spokojnie w domu.

Pozostaje do dyspozycji

• 2 tygodnie później...

tak, kupione juz RP-280F, na razie grają z A-S301 ale i tak jest rewelacja :) Bas piękny i głęboki, kawałki brzmią inaczej niż w przeszłości, słyszę detale o których nie wiedziałem, że są. Szkoda tylko, że takie duże bo trochę zaburzyły pomysł na pokój.

No 280F do małych nie należą ale za to oddają dźwięk.

Gdyby jeszcze Klipsch robił inne kolory to już by było super :)

A czy od razu 280F w ciemno brałeś czy z innymi je porównywałeś, jak i różne wzmacniacze?

Jeśli Tobie dobrze gra wzmacniacz to na siłę nie ma co kupować, teraz tylko testy co lepiej zagra :)

No kolory niestety są jakie są :( Ja bym najbardziej chciał orzech, ale nie ma :(

Byłem kolumny odsłuchać, ale dla mnie takie słuchanie w salonie to i tak nie to samo co w domu.

Zresztą zrobiły takie wrażenie, że sie szybko zdecydowałem. Druga sprawa to we Wrocławiu nie ma salonu żeby mieli wszystko co mnie interesowalo a na jeżdzenie po Polsce nie mam czasu a i kasy na paliwo też szkoda.

Uwierz że z Yamaha as301 to one nie grają tylko wydobywa się z nich dźwięk.

Owszem są wysoko skuteczne i mocy nie potrzebują, ale jakości już tak.

Podpinajac lepszy wzmacniacz zobaczysz co potrafią te kolumny.

Polecam coś z nasycona średnica.

Wypożyczenie wzmacniaczy także aktualne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.