Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny życia

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.10.2020 o 15:17, 747 napisał:

Nie mam Relentless, a to jedyny wzorzec dobrego dźwięku w kategorii wzmacniacze, biorąc pod uwagę dźwięk pełnopasmowego systemu / w handlu /.

On nie jest bez wad, ale mam nadzieję, że Dan D'Agostino jeszcze coś pokaże lub poprawi aktualny model.

Kolumny z kategorii " bez ograniczeń ", wszystkie są złe, albo zbuduje się samodzielnie albo nici z dźwięku, sam zamieściłeś materiał, gdzie przyjaciele z Japonii podzielają jak wnioskuję taki punkt widzenia. / kolumny z rynku mogły by przy nich grać jak zwykłe ..popierdółki..przepraszam za wyrażenie /

Źródeł nie ma / takich z prawdziwego zdarzenia, na jakie mogłoby stać ludzkość dziś, oznacza to że żadna płyta CD nie została jeszcze należycie odtworzona, czyli nikt nie wię co jest na niej zapisane../.

Obrotnice w gramofonach są źle konstruowane, co daje złudną nadzieję wielu na to że reprodukcja tzw cyfrowa jest wierniejsza..

Kable..wiadomo..temat rzeka, są beznadziejne z małymi wyjątkami / a są kluczowo ważne /.

No to lipa ? trzeba zaczac lapac i suszyc motyle. 

Wieza STEREO Technics :)

5 godzin temu, pmcomp napisał:

747, nie-audiofilu ale techniku ... zapytam wprost o porównanie jakości mikrofonu w smartfonie do jakości mikrofonów studyjnych (chodzi mi o aspekty techniczne) oraz o sposoby ich ustawiania podczas sesji nagraniowych.

Oświeć nas.

Powtarzam więc, patrz cytat powyżej.

A to napisałeś Ty:

9 godzin temu, 747 napisał:

Tak dla usystematyzowania, gdyż to ja jestem winny zamieszania wokół YT, informuję że informowałem Szanowne Grono w tej zakładce, że nie jestem audiofilem, to było dawno więc ponawiam, jako więc technik twierdzę że obecne media elektroniczne zapewniają potrzebną transparentność - oczywiście poglądową, nie inną, lecz doświadczone i obyte osoby z brzmieniem nie potrzebują już niczego innego, pojadą na wystawę / dotyczy to b drogich systemów /, i usłyszą w rzeczywistości, te same główne zjawiska, cechy, naturę brzmienia w sposób tożsamy.

Teraz kumasz?

To czekam na Twoje wyjasnienie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 minutę temu, pmcomp napisał:

patrz cytat

Po co to robisz, dlaczego rozbijasz dyskusję na poboczne nie związane niczym tematycznie wątki ?

3 minuty temu, 747 napisał:

Po co to robisz, dlaczego rozbijasz dyskusję na poboczne nie związane niczym tematycznie wątki ?

Chce posłuchać wyjasnień znafcy po wielu własnych autorskich badaniach nt. dźwięku, technika ... nt. poglądowych nagrań robionych smartfonem i publikowanych na YT.

Oświeć mnie maluczkiego.

PS. to twój własny off top, nie mój.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

naukowego znafcy

Nie posłuchasz znafcy, ja posłucham Ciebie jako znawcę, jak zbudować coś na kształt Relentless ?

Masz odpowiedź, czy będziesz ustawiał mikrofony, przed zestawami na prezentacjach publicznych, a w domu słuchał czego ???

3 minuty temu, pmcomp napisał:

nagrań robionych smartfonem

Nie ma znaczenia jak są realizowane te nagrania, jest ich spora obfitość w sieci, nie trzeba tu ich zamieszczać, droczyć się, każdy ma dostęp, słychać wszelkie zróżnicowania.

Potrzebne jest minimum zaufania, jeśli ktoś zamieszcza materiał z Relentless to ..chyba nie jest żółtodziobem i wie co robi, nawet jeśli posługuje się tylko takimi prostymi metodami, nagrania są nowe, to też ma znaczenie, technika pozwala na coraz więcej w sektorze mobilnym.

Ze wstydu zakopałbym się pod Ziemię, jeśli nie potrafiłbym ocenić wierności przekazu, wierności w rozumieniu technicznym, czyli czasów, oraz wypełnienia, owszem, nie słychać dokładności na poszczególnych planach, ani pełnej palety barw, ale słychać  p o t w o r n e   z n i e k s z t a ł c e n i a  które są "przywiązane" do urządzenia, gdyż są jego własciwościami charakterystycznymi, będą się one za nim ciągnąć we wszelkich konfiguracjach oraz sposobach odsłuchu.

Jak można nie przyjąć, nie rozumieć tak prostych i oczywistych rzeczy ?

Jak można nie wiedzieć jak te urządzenia grają w rzeczywistości - to już jest dla mnie absolutnie niepojęte.

Do tego technicy wiedzą jak trudno osiągnąć pożądane własciwości, z materiałów dokładnie słychać w jakim miejscu na drodze do jakiejś rzeczowej doskonałości danego sektora znajduje się dana konstrukcja.

Zacznij budować audio, po sekundzie rozpoznasz gdzie jest dany konstruktor, gdyż z barierami jakości będziesz obcował bezpośrednio, dzień w dzień, miesiąc w miesiąc rok w rok, dekadę w dekadę itd.

Tylko osobę z poważnymi niedomaganiami wówczas jeszcze coś może zdziwić czy zaskoczyć.

Wyluzuj pmcomp, to nie ma sensu, droczenie się o nic, na oczywistym gruncie.

53 minuty temu, pmcomp napisał:

Teraz kumasz?

To czekam na Twoje wyjasnienie.

Nie potrafię wyjaśnić wyjaśnienia, przykro mi.

9 godzin temu, 747 napisał:

Ze wstydu zakopałbym się pod Ziemię, jeśli nie potrafiłbym ocenić wierności przekazu, wierności w rozumieniu technicznym, czyli czasów, oraz wypełnienia, owszem, nie słychać dokładności na poszczególnych planach, ani pełnej palety barw, ale słychać  p o t w o r n e   z n i e k s z t a ł c e n i a  które są "przywiązane" do urządzenia, gdyż są jego własciwościami charakterystycznymi, będą się one za nim ciągnąć we wszelkich konfiguracjach oraz sposobach odsłuchu.

Jak można nie przyjąć, nie rozumieć tak prostych i oczywistych rzeczy ?

747 ... twoja audio indolencja nie zna granic.

I Ty się szczycisz badaniami naukowymi? Chyba w przedmiocie gotowania jajek. Masz jakies publikacje naukowe? A moze jakis tytuł naukowy?

Szkoda czasu na gadanie z Tobą. Bez odbioru.

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

twoja audio indolencja nie zna granic

Otworzyłeś temat w zakładce hi end, jakbyś tak przez grzeczność w stosunku do czytelników, zechciał udzielić opisowych wyjaśnień treści / jako rozwinięcie własnego tematu /  jakie s a m   zamieściłeś, zakładam że Koledzy byli by niezwykle wdzięczni.

To nigdy nie nastąpi, gdyż nie masz zielonego pojęcia na temat tego co przedstawiasz zarówno w owym temacie, jak i nie rozumiesz samego siebie kiedy piszesz cokolwiek innego.

Szymon otworzył temat dotyczący Esoteric, przypatrz mu się, zechcij dostrzec wartość treści opisowych, bieżących wyjaśnień na zapytania Kolegów, pisał na temat, co do którego dysponował stosownym rozeznaniem.

Masz podobne ?

Nie.

Przychodzisz do zakładki hi end  z   n i c z y m.

Jeśli więc ktokolwiek dysponuje czymś więcej - natychmiast staje się dla Ciebie zagrożeniem, reagujesz jak to uczyniłeś.

Potrzebujesz pomocy, powinieneś zmienić pracę, wziąć kredyt i kupić porządny sprzęt..

Z wzmacniaczy polecam Relentless.

Ty się szczycisz badaniami naukowymi

Zaproponuj na początek definicję badań naukowych - masz choć na tak ogólny temat pojęcie ?

tytuł naukowy

Tytuły naukowe na tym terenie przyznają osoby, które zawitały do naszego kraju wraz z czołgami Stalina.

Oni mają zapewne według Ciebie stosowne rozeznanie, komu ów tytuł sie należy, a komu nie.

Zagłosuj portfelem, masz zestawy Zeta Zero, przygotowane przez naukowców z stosownymi predyspozycjami, pomierzone właściwą aparaturą.

Nawet stosowny filmik nie jest nikomu potrzebny, by oddać wartość twórczości wszystkich "naukowców" , współtwórców dzieła.

Edytowane przez 747

Ponownie belkoczesz nie na temat. A zadalem proste pytanie nt. porownania mikrofonow studyjnych i tych w smartfonie.

Chłopcy weźcie te swoje zabawki i idźcie do innej piaskownicy

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

To jest bardzo wazna kwestia poruszana juz chyba w trzech roznych watkach ... ocenianie jakosci dzwieku na podstawie nagran z YouTube wykonywanych w pewnie ponad 90%ach na smartfonach i odtwarzanych zapewne w ponad 50%ach na jakiś tam glosniczkacj komputerowych badz takze ze smartfona przez AirPlay na naszych sprzetach.

747 sadzi, ze te nagrania sa miarodajne, ja wrecz przeciwnie.

dlatego pragne sie od tego speca dowiedzic na jakiej podstaqie sadzi ze ten super mikrofon w smartfonie jest co najmniej tak samo dobry jak ten studyjny.

niestety doktor 747, specjalista i technik na tak postawione pytanie NIE UMIE odpowiedziec . Szkoda. 

moze powinien przeprowadzic w tej kwestii kolejne badania naukowe.

Edytowane przez pmcomp

Nie jestem częstym gościem na audiostereo , więc nie wiem dokładnie co tu dzieje. Dlatego jeszcze do niedawna myślałem, że jak ktoś w zakładce Hi-End  pisze od odsłuchach na youtube to robi sobie JAJA. A tu widzę , że faktycznie są osoby które na poważne traktują odsłuchy Hi-Endowego sprzętu poprzez youtube ...... 

Jestem w tym wieku, że już ludzka niekompetencja mnie nie dziwi , ale w tym przypadku to już nie wiem czy faktycznie nie trafiłem do jakiegoś domu wariatów :-(

Arkadix

3 godziny temu, pmcomp napisał:

doktor 747

Ustawiałem mikrofony jeszcze w szkole podstawowej, dysponowałem też pozostałym nagłośnieniem /5 - 8 klasa od 1979 /.

Pudłujesz za każdym razem.

Nie słyszysz niczego z prezentacji dokonywanych dzisiejszymi nowoczesnymi metodami - trudno.

Ludzie muszą żyć z wiele bardziej dokuczliwymi przypadłościami.

Koledzy byli już bardzo blisko trudnego konsensusu, rozbiłeś rodzące się porozumienie, przekierowując dyskusję na grunt.. czego tym razem, - mikrofonów ..???

Są nowe narzędzia, przedtem niedostepne, dziś dające szerokie możliwości, stajesz na drodze by się nimi posługiwać ?

Kpisz sobie.

Kiedyś mieliśmy słowo, teraz mamy obraz i dźwięk, mam tu Sony 52 lcd jako monitor komputera, wszystko słychać.

Może Sony nie gra ?

Godzinę temu, Arkadix napisał:

Dlatego jeszcze do niedawna myślałem, że jak ktoś w zakładce Hi-End  pisze od odsłuchach na youtube to robi sobie JAJA. A tu widzę , że faktycznie są osoby które na poważne traktują odsłuchy Hi-Endowego sprzętu poprzez youtube ...... 

Nikt tutaj podobnych czynności nie wykonuje, osoby, dyskutanci zakładki hi end, dysponuja stosownym zapleczem sprzętowym u siebie w realnych warunkach domowych, możesz być tego pewien, sam posiadam mnóstwo sprzętu.

Polacy wyjechali 10 lat temu za chlebem do pracy za granicę, po tylu latach dostatecznie się ustawili finansowo, by każdego kto tylko chce było stać na zakup pożądnego systemu audio, zapewniam, mam takie przypadki w bliskiej rodzinie, samochodami się zdążyli znudzić, kupują Yamahy, ale ..motocykle..

Można zamieścić pomocniczy materiał video, dla udokumentowania, poparcia słownych twierdzeń, bez niego, - pozostałyby tylko owe słowa, - wraz z nim / z video / przekaz zyskuje na tresci, a wiec dyskusja staje się osadzona na solidniejszym gruncie, co w tym widzisz niestosownego ?

19 minut temu, 747 napisał:

sam posiadam mnóstwo sprzętu.

Jakiego ??? Dowiemy się wreszcie? Masz okazję.

? ? ? 

19 minut temu, 747 napisał:

Można zamieścić pomocniczy materiał video, dla udokumentowania, poparcia słownych twierdzeń, bez niego, - pozostałyby tylko owe słowa, - wraz z nim / z video / przekaz zyskuje na tresci, a wiec dyskusja staje się osadzona na solidniejszym gruncie

A gdzie jest jakiś materiał na YT na potwierdzenie twoich słów z twojego pomieszczenia odsłuchowego?

He, he, he ...

39 minut temu, 747 napisał:

Ustawiałem mikrofony jeszcze w szkole podstawowej, dysponowałem też pozostałym nagłośnieniem /5 - 8 klasa od 1979 /.

Pudłujesz za każdym razem.

Nie słyszysz niczego z prezentacji dokonywanych dzisiejszymi nowoczesnymi metodami - trudno.

Ludzie muszą żyć z wiele bardziej dokuczliwymi przypadłościami.

Koledzy byli już bardzo blisko trudnego konsensusu, rozbiłeś rodzące się porozumienie, przekierowując dyskusję na grunt.. czego tym razem, - mikrofonów ..???

Są nowe narzędzia, przedtem niedostepne, dziś dające szerokie możliwości, stajesz na drodze by się nimi posługiwać ?

Kpisz sobie.

Kiedyś mieliśmy słowo, teraz mamy obraz i dźwięk, mam tu Sony 52 lcd jako monitor komputera, wszystko słychać.

Może Sony nie gra ?

747 ... MISZCZU odwracania kota ogonem.

Prezentacja dźwieku nowoczesną metodą na YT ... oto nowoczesna metoda ? ? ? . Z jakością kompresji wykorzystywanego kodeka np. mp3 128 kbps..

Jedno jest pewne ... Ty i Twoje ego w standardowej sześcioosobowej windzie się nie zmieścicie.

EOT

Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, pmcomp napisał:

747 ... MISZCZU odwracania kota ogonem.

Plątałeś się tu nieboraku gdzieś między nogami, w czsach świetności forum i zakładki,  Śp Stary Audiofil i inni ustawiali Cię do pionu, że żal było patrzeć.

Idź na koncert, odpocznij, rysunki sal już masz, widziałem, zamiesciłeć, są super, żadne video z YT tego nie odda..

25 minut temu, pmcomp napisał:

128 kbps

Taśma metalowa w magnetofonie szpulowym taki materiał zapisze i odtworzy wierniej niż żelazowa FLAC, tak samo system plikowy na kondensatorach Black Gate przeniesie lepiej 128kbps niż kiedy ich niestety nie ma, a plik jest w FLAC.

Dopiero VAV może konkurować.

W dniu 5.10.2020 o 07:35, szpotek73 napisał:

jeśli ze sprzętu słyszysz lepiej niż na żywo to już psychoza

Hej, Kolego, przytocz fragment z łaski swojej gdzie taką herezję napisałem, bo coś się wydaje że sam wymyśliłeś tak nieszczęśliwe sformułowanie..

W dniu 4.10.2020 o 21:43, 747 napisał:

A ja potrzebuję, Relentless, choćby posłuchać, jest to dla mnie bezwzględnie konieczne, nie wyobrażam sobie dalszego życia, bez kontaktu z takim dźwiękiem, słuchając - odpoczywam, psychicznie, gra niezykle kojąco, jest żywym przykładem możliwości tworzenia fantastycznych urządzeń, ktoś powinien dołączyć i zaprezentować odpowiednie kolumny oraz źródło / kable /.

to  chcesz posłuchać, czy znasz ten rodzaj prezentacji muzyki.....

1 minutę temu, wit-told napisał:

czy znasz ten rodzaj prezentacji muzyki.

Znam, i jest to jedyny jaki potrafię zakceptować.

Zdaję sobie też sprawę, jaki jest poziom trudności w uzyskaniu takiego efektu.

W dniu 8.10.2020 o 09:48, piano napisał:

Od dawna można się posiłkować YT i tylko posiłkować.

Nie słyszysz stylistyki, pewnych manier, DNA niektórych urządzeń czy całości stylistyki danego systemu z YT???!

To co robisz w tej zakładce???

Ile masz lat, ze trzeba Ci tłumaczyć takie oczywistości, że YT jest tylko podpowiedzią, a nie wykładnią, wyrocznią.

Nie .

YouTube jest powszedniością i codziennością.

Dalekie jest od wyjątkowości, topu i klasy "premium".

PS. O jakości nic taki filmik nie powie.

Edytowane przez xetras
Dopisek P.S.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość messier57

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, xetras napisał:

YouTube jest powszedniością i codziennością.

hmm ja unikam. Za dużo reklam. Na TV już ciężko to oglądać.

Na laptopie z adblckerem jeszcze ujdzie ale moje nastawienie jest negatywne i mogą mnie ?

4 godziny temu, xetras napisał:

PS. O jakości nic taki filmik nie powie.

szczęśliwie, nie ma ustawowego przymusu forumowej zgodności. ? Uważasz, ze nic nie powie, ok.

Ja jestem innego zdania. Nie muszę oceniać innych, wystarczy, że krytycznie ocenię swój system.

Był czas, ze strojąc system na linii zg/ pokój nagrywałem poszczególne etapy prac. I tu przykład;

Jeśli słuchałem systemu i wyraźnie słyszałem podbicie przykładowo na 80 Hz/ parę dB, to na nagranym filmie słychać to b. wyraźnie. Podobnie było z np. ujadaniem w wyższym paśmie np. 1,5 czy 2 kilo czy ogólną temperaturą barw. 

A to wszystko tylko przy użyciu wbudowanego micr. w telefonie. Gdybym zrobił to po fachowemu z wykorzystaniem zewnętrznego, wyższej jakości/ czułości mikrofonu, wówczas, skala słyszalnych różnic byłaby jeszcze większa. 

Przecież każdy ma co najmniej przyzwoity tel. nie sam sobie sprawdzi instalując mikrofon tel. w miejscu odsłuchu na swoim systemie. Niech nagra ulubiony kawałek i posłucha. Next, niech coś "zepsuje" w systemie, wyniesie pułapkę, przestawi kolumnę itp, nagra i posłucha. Jeśli nie słyszy różnic, to cóż.., rozkładam ręce. 

Podpowiem, ze na byle obecnym telefonie słychać, to b. wyraźnie. 

I ze mną chcą prowadzić rozmowę oryginały słuchające systemu audio przez You Tube na smartfonie ???

Przecież to co tu się wyprawia to jest już groteska i kompromitacja na całego.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Pokaż nowe odpowiedzi