Skocz do zawartości
IGNORED

Wybitne Monitory jakie ? - do ustawienia w zabudowie bibliotecznej.

Lubmik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku zacznę ogólną uwagą - niestety w danym pomieszczeniu mogę ustawić głośniki tylko w zabudowie bibliotecznej. Jest to salon o wymiarach 4,5 x 7m. Zabudowa biblioteczna usytuowana jest na całej szerokości ściany 4,5M. Z uwagi na to że kondygnację niżej mam dedykowany pokój stereo i salę kinową (tam mogę ustawić kolumny we właściwy sposób :) i posiadam już trochę sprzętu, chciałbym go wykorzystać do grania także kondygnację wyżej - czyli we wspomnianym salonie. Głośniki mogę ustawić Max około 80 cm od bocznych ścian. Na dole grają Focal Electra 1038 podłączone do Mcintosh Mc601, Pre Mcintosh C52 i Mcintosh MCD550. Mogę wiec prosto rozszerzyć system o głośniki piętro wyżej dodając kolejną końcówkę mocy. W salonie przewiduję raczej granie niezbyt głośnie, wokale, muzyka poważna, jazz, czyli inaczej niż piętro niżej ;)

Proszę o wskazówki jak w temacie. Ps. Monitory powinny być do grania z Mcintoshem bo nie przewidunę dublowania systemów.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam forumowiczów.

Mniejsze Focale

Dla mnie to logiczne

:>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Mniejsze Focale

Dla mnie to logiczne

:>

Tez myślałem o podstawowych Focalach ale wiem z doświadczenia ze Focal to trudne kolumny. Przynajmniej przy 1038 konieczne u mnie jest ustawienie min. 1,5 m od ściany tylnej. :( a podstawkowe pewnie to samo, czy sie mykę ?

Tego nie wiem

:P

Ale pewnie mało który głośnik zagra wybitnie miedzy książkami

To przynajmniej ja na przykład , bym już chciał tą samą barwe chociaz

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

ustawiasz je tak , jak chciałbyś ustawić wszystko inne co zamierzałeś tam wstawić. a zagrają o wiele bardziej bezproblemowo.

Co się tyczy samej muzyki (nie repaertuaru bo ten to już w ogóle idealnie się wstrzeliwuje) tylko odtwarzania jej praz Mojo.. darowałbym sobie takie rzeczy jakie chcesz przeciw nim postawić jako konkurencja. jeśli będziesz słuchał jazzu itp i nie będą to natężenia dźwięku blisko koncert Rockowy na żywo nie znajdziesz takiej nie wymuszonej swobody i otwartości i przede wszystkim naturalności i powietrza w tych Focalach i innych gratach.

Tego nie wiem

:P

Ale pewnie mało który głośnik zagra wybitnie miedzy książkami

To przynajmniej ja na przykład , bym już chciał tą samą barwe chociaz

Właśnie dlatego dodałem nowy temat.

Ustawienie głośników przy tylnej ścianie ogólnie mi nie pasuje, ale wyboru większego nie mam :)

A może kolega "Stereofan" ma racje

No bo możemy na to spojrzeć z innej strony

Gdziekolwiek byś nie postawił głośnik dookólny - zawsze będzie grał w Twoja strone !

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jeżeli dobrze zrozymiałem kolega chce te głośniki umieścić na półce ?

Po pierwsze z hi-endu nici , po drugie muszą to być głośniki budowane z zasady do bliskiego umieszczania przy ścianie .

Np. Audio Note ...choć je akurat ciężko nazwać monitorami .

Bardzo dobrze mogą sprawdzić się jakieś studyjne monitory bliskiego pola , Genelec , Dynaudio lub podobne .

Jeżeli muszą to być monitory audiofilskie to raczej te w obudowie zamniętej , lub bas refleksem z przodu .

A może kolega "Stereofan" ma racje

No bo możemy na to spojrzeć z innej strony

Gdziekolwiek byś nie postawił głośnik dookólny - zawsze będzie grał w Twoja strone !

Głośniki dookólne w półce to absurd ..

One są konstruowane pod kątem promieniowania jak w nazwie ;)

Muszą stać odsunięte mocno od ścian i stać dodatkowo w idealnych warunkach akustycznych ..inaczej będzie piękna katastrofa .

Podobno wybitne są Trennel&Fiedl ART .

Tak, a raczej w zabudowie z pułkami.

Mogą być ustawione na właściwej wysokości i tak jak już pisałem oddalone od ścian bocznych pomieczenia. Tak wiec można powiedzieć że będą stały bezpośrednio przy ścianie tylnej.

Po pierwsze z hi-endu nici , po drugie muszą to być głośniki budowane z zasady do bliskiego umieszczania przy ścianie .

Bardzo dobrze mogą sprawdzić się jakieś studyjne monitory bliskiego pola , Genelec , Dynaudio lub podobne .

Jeżeli muszą to być monitory audiofilskie to raczej te w obudowie zamniętej , lub bas refleksem z przodu .

Muszą stać odsunięte mocno od ścian i stać dodatkowo w idealnych warunkach akustycznych ..inaczej będzie piękna katastrofa .

Tak też myślę.

A czy może jakieś doświadczenie u forumowiczów z jakimś modelem Harbertha?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A czy może jakieś doświadczenie u forumowiczów z jakimś modelem Harbertha?

Zapytaj w klubie Harbetha .

Myślę , że małe Harbethy P3 , to mogłoby być bardzo dobre rozwiązanie .

W końcu wywodzą się konstrukcji studyjnych , właśnie jako monitory bliskiego pola .

Myślę, że pasowałyby tu ATC SCM7 lub SCM11.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Zapytaj w klubie Harbetha .

Myślę , że małe Harbethy P3 , to mogłoby być bardzo dobre rozwiązanie .

W końcu wywodzą się konstrukcji studyjnych , właśnie jako monitory bliskiego pola .

Racja :)

Absurd to wypowiedzi bez znajomości danego sprzętu. Te kolumny grają również przystawione niemal do samej ściany i zawstydzają to co Wy proponujecie. Davone tak stroi swoje konstrukcje że ważne jest towarzystwo - minimum przyzwoitości (choć to pułapka bo szybko okazuję się że olbrzymia większość pomimo nagród i obcmokiwania w gazetkach g#$% za przeproszeniem sobą prezentuje) i graja w każdym pokoju->pomieszczeniu. są na prawdę bardzo mało czułe na akustykę.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Absurd to wypowiedzi bez znajomości

Raczej podstaw akustyki ...

Mówisz o tych ?

Davone , nie znam , ale mam wyrobioną opinię o głośnikach grających " sufit ".

Głośniki omnipolarne z zasady mają promieniować we wszystkich kierunkach ...umieszczając je w półce pod ścianą robisz krzywdę konstruktorom , ponieważ zamiast głośników omnipolarnych wyjdą " półnipolarne";)

zawstydzają to co Wy proponujecie

ATC , Harbeth wstydźcie się ..nie umiecie zrobić porządnych monitorów ;)

To żart prawda ;)

Jedyne co taki głośnik omnipolarny potrafi zrobić lepiej od klasycznych głośników to wykreować odmienną przestrzeń po swojemu , ale do tego potrzebuje miejsce wookół i dobrą akustykę .

Tobie Davone spasowałało to fajnie .

Daj koledze samemu ocenić , dostał kilka propozycji sam oceni ;)

post-59766-0-00855300-1493876255_thumb.jpg

Lubmik, ja nie mam ich w domu. Ja mam z nimi ciągly kontakt i wiem ze ludzie co rusz jak je uslysza to sa w szoku. Graja ustawiome ponad 1,5m od sciany tylnej i tyle samo od bocznych jak i przystawione do samej sciany ..wpomieszczeniu 35m z wyzszym niz standart sufitem nie mówiąc o tym co potrafią w typowych pokojach. Sa naprwde swietnie zestrojone. To nie sa jakies tam niszowe omnidziwolągi - je sie ustawia jak normalne kolummy i nie mysli sie na ten temat.

Głośniki mają stać 'w zabudowie' czyli przy samej ścianie ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czołem,

Ja bym spróbował coś ze stajni Amphiona - np. Argon S3 (nowy model). Być może pokusiłbym się o zamówienie monitorów z linii profesjonalnej tego producenta.

Są to klocki przeznaczone generalnie do grania w niewielkich pomieszczeniach studyjnych, gdzie głośniki nie mają zbyt komfortowych warunków pracy (często stoją w ciasnej zabudowie). W moim pomieszczeniu (22m2) Argon 7L (bardzo duże podłogówki) stojąc 30cm od ściany zagrały (z Devialetem Le200) fenomenalnie.

Argon 3S to nowa konstrukcja, gdzie zamiast otworu BR (zastosowanym w poprzedniej wersji 3-k) została prowadzona membrana bierna. W efekcie tej zmiany, wykres charakterystyki częstotliwości w obszarze niskotonowym opada istotnie szybciej, więc kolumny powinny łatwiej zaadoptować się w "trudnych" lokalizacjach (zwłaszcza bliżej tylnej ściany, która może wspierać ekspresję niższych składowych).

Niestety nie miałem okazji posłuchać modeli 3S. Jednak z modelem 3 (te same przetworniki co w 3S) oraz modelami Argon 0 i 7L jestem dobrze osłuchany. 3ki to wybitnie przestrzenne, przejrzyste, szybkie, analityczne (nieco chłodnawe) ale i bardzo muzykalne głośniki, które świetnie wypadają z odrobinę cieplejszą (ale nie zamuloną) elektroniką. Mac powinien się tu sprawdzić BEZBŁĘDNIE.

9.990,- za parę to, w moim odczuciu, cena okazyjna. Wolę Argony 3, niż B&W 805D3 za 27.000.

Wada - tani wygląd.

Polecam.

P

Lubię sobie pogrywać ... 

Głośniki mają stać 'w zabudowie' czyli przy samej ścianie ?

Tak przy tylnej ścianie zabudowy bibliotecznej. Swobodnie mogę manewrować wysokością oraz odstępem od ścian bocznych pomieszczenia.

Ja jak STEROFAN polecam ART-a Trenner&Fredl.

Miałem je osobiście przez 2 tygodnie. Stereofonia, scena i również basss jest OK. Tylko cena około 15 tys. Ale dla mnie bomba. Uwaga, potrzebują wydajnego wzmacniacza i wbrew pozorom nie są małe, potrzebują głębokiej połki.

ATC to świetne monitory ale nie sprawdzają się w cichym odsłuchu.

Może coś niedużego, ładnego, co świetnie się czuje w takich klimatach jak jazz, czyli VA HAYDN GRAND

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/haydn-grand-se.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tak przy tylnej ścianie zabudowy bibliotecznej. Swobodnie mogę manewrować wysokością oraz odstępem od ścian bocznych pomieszczenia.

W takim razie rónież polecam ci Wilsony Duette mk 1 - kolumny te zaprojektowano aby grały dostawione do sciany, na półce itd.

Używane egzemplarze można kupić już za ok 4000 EUR.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam,

Na początku zacznę ogólną uwagą - niestety w danym pomieszczeniu mogę ustawić głośniki tylko w zabudowie bibliotecznej. Jest to salon o wymiarach 4,5 x 7m. Zabudowa biblioteczna usytuowana jest na całej szerokości ściany 4,5M.

W okleinie zabudowy bibliotecznej.

Sorki, nie mogłem sie powstrzymać ;).

Obojetnie co wybierzesz, przed dokonaniem zakupu koniecznie sprawdź jak to u Ciebie zagra.

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.