Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz multimedialny

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, ro35 said:

nie jestem onanistą sprzętowym aby bawić się w testy jak w klipie powyżej 😉

Też tak uważam. Wiele z tych "różnic" jest ledwo dostrzegalna na statycznych planszach testowych, a co dopiero podczas odtwarzania normalnego materiału.. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 godzinę temu, Szkice napisał:

oppo robi telefony

Bo zarabia się na masówce... Zrobili najlepszy odtwarzacz BD na świecie i go porzucili, żeby masowo trzaskać przeciętne telefony 😞 

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

17 minut temu, qbakos napisał:

Bo zarabia się na masówce... Zrobili najlepszy odtwarzacz BD na świecie i go porzucili, żeby masowo trzaskać przeciętne telefony 😞 

Natknąłem się niedawno na niego i jest używany przez recenzentów, gdy testują jakiś inny sprzęt. 

Oppo robi świetne telefony mam ich smartfon już 3 lata, gdzie inne sansungi nie wytrzymywały nawet roku 

Witam

Podepnę się pod temat bo nie chce kolejnego zakładać.

Który odtwarzacz multimedialny wybrać z dostępnych dziś na rynku. 

Moje pierwsze pytanie, czy taki odtwarzacz z możliwością montażu dysku może zastąpić dysk w sieci domowej? Chodzi mi o to, czy można z komputera bezpośrednio wrzucić film po wifi do tego odtwarzacza (na przykład w formacie mkv)? Dysku Nas używam tylko i wyłącznie jako magazyn do filmów i muzyki.

Zależy mi też na tym, żeby była dobra jakość obrazu i audio z YuoTube oraz Netflix. O filmach (4k mkv) i muzyce (flac) już nie wspomnę.  

Będzie podpięty po HDMI do amplitunera, używam pięciu głośników w kinie więc nie musi mieć Atmos i tym podobnych, bardziej zależy mi na jakości obrazu i dźwięku (tego bardziej). 

Mam Samsunga Q80 i brakuje mu dobrej jakości (kilku formatów audio).

Podłączyłem ostatnio MiBoxa pod amplituner i się lekko zdziwiłem jak może brzmieć muzyka z YouTube oraz efekty z filmów na Netflix. Podejrzewam, że takie bardziej profesjonalne odtwarzacze mogą zabrzmieć jeszcze lepiej a obraz w filmach wyglądać też nieco lepiej. MiBox niestety potrafi się zacinać.

Znalazłem dobre opinie na temat HIMEDIA Q10, ale chyba jest przestarzały. 

Teraz popularne są odtwarzacze Zidoo, ale który model wybrać?

Edytowane przez raiwan

HIMEDIA, zidoo, dune i cała ta banda nie ma licencji dla netflix i całej innej rzeszy apek do streamingu dlatego z miejsca jesteś skazany w zasadzie na nvidia shield tv pro.

Dysk w sieci udostępnisz bez problemu.

Edytowane przez bl4ck

A jaka jest różnica między takim mi box tv a tym nvidia shield? 

Filmy po sieci można oglądać, muzyki słuchać też, netflix i youtube i wiele innych jest, podłączyć dysk można, Dolby i dtx też. W nvidii tak samo nie można zamontować dysku, tylko podłączyć zewnętrzny jak mi box. 

Nvidia będzie miała lepsze audio? 

Edytowane przez raiwan

To nawet pomińmy tego netflixa, głównie youtube i filmy z dysku, na który będzie można wrzucać pliki multimedialne z komputera przez WiFi, wtedy z naciskiem na jakość audio. 

Godzinę temu, raiwan napisał:

A jaka jest różnica między takim mi box tv a tym nvidia shield? 

Wydajność, szybkość, stabilność, support.

55 minut temu, raiwan napisał:

To nawet pomińmy tego netflixa

No to ostatnie strony tego wątku i masz odpowiedz zidoo lub dune, kwestia preferencji.

mam może już nie całkiem nowy tv LG oled, bluray sony - każdy z nich jest smart, ma licencjonowane aplikacje typu netflix. każdy z nich odtwarza te aplikacje poprawnie, bez (większej) różnicy w jakości czy to audio czy wideo. ale ich możliwości multimedialne kuleją, a to jeden nie rozpoznaje dźwięku a to drugi obrazu, nie mówiąc o obsłudze .cue czy napisów.

dlatego zakupiłem dune, do obsługi plików. i leci na nim wszystko, co do audio - tu cyfrowy sygnał obsługuje mi znakomicie procesor - co do wideo, wybór ścieżki dźwiękowej, wbudowanych napisów, pobierania z serwisów zewnętrznych, wszystko jest ok. ale moją potrzebą było w dune poprawna obsługa plików. do innych aplikacji mam inne urządzenia. aczkolwiek w dune też to jest możliwe. no nie wszystko mi się podoba ale zaspokaja moje potrzeby. np. nie wykorzystuję możliwości sieciowych bo mam podłączony po usb szybki ssd. no i aplikacja na telefon, użyteczna.

taka ciekawostka, bo podstawowa aplikacja dune audio nie działa w trybie gapless. ale jest zainstalowana androidowa SPMC która to ogarnia 🙂

Dune HD Real Vision 4K na chwilę obecną, zaspokaja moje potrzeby, mimo że nie wykorzystuję wielu jego możliwości.

raiwan - dune wypluwa wszystko po cyfrze, u mnie bitstream  po optyku (może też pcm), za jakość odpowiada reszta toru. hdmi do tv, spdif audio do procesora kina domowego.

aha, też używam 5.1

Edytowane przez ro35
  • 2 tygodnie później...

U mnie skończyło się na MiBox S. Dźwięk idzie po optyku, potrzebna była tylko przejściówka toslink-mini jack. Myliłem się sądząc, że szukam czegoś z RCA - koledzy, którzy sugerowali tor optyczny mieli - teraz mogę powiedzieć "oczywiście" - rację. Inny świat, teraz można i oglądać i słuchać 😘. Koszt wręcz symboliczny: 256+6.5zł (box+adapter). Dodatkowo wzbogaciłem się o obsługę masy funkcjonalności video, w tym streamingu, no i już nie trzeba wstawać z fotela. Przesył treści z laptopa na projektor to straszliwy przeżytek, to jak puszczanie muzyki z CD przez wzmacniacz lampowy bez pilota (taki system też mam...dopóki nie kupiłem streamera było świetnie). Pewnie są urządzenia lepsze niż taniutki mi box, ale póki co - problem rozwiązany. 

Godzinę temu, raiwan napisał:

U mnie mi box tv po hdmi daje fajny dźwięk, tylko trochę za dużo wysokich w muzyce, za to przydatne w filmach. 

Jak masz możliwość optycznego to idź w to, jest miazga, właśnie zamiast pracować oglądam od rana koncerty. 

12 godzin temu, wasylak napisał:

Dźwięk idzie po optyku, potrzebna była tylko przejściówka toslink-mini jack.

Jak po optyku, to tracisz wszystkie formaty bezstratne, więc nie wiem jaki to sukces.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

nie wszystkie - wielokanałowe HD 😉

kolejna kwestia, urządzenie bez dac wypluwa dane cyfrą po hdmi lub spdif. z punktu widzenia przesyłu sygnału jest to to samo. i takie mam doświadczenia, może z niewielu urządzeń. ale bluray mam podłączony przez hdmi i spdif. przełączając wejścia nie słychać różnicy. oczywiście dotyczy to audio które spdif może przesłać (waw, flac, mp3, dts, dd...)

• 3 tygodnie później...

Poszukując dysku HDD zauważyłem takiego potworka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wydaje się, że jest to samo co Dune HD Real Vision 4K tylko z miejscem na dwa dyski. Posiada ktoś takie coś?

1. Czy jak zainstaluję dyski w tym urządzeniu mogę przesyłać pliki przez sieć?
  2. Jakie dyski byłby dobre? Urządzenie miałoby być włączane tylko na czas oglądania, więc przez większość czasu stałoby wyłączone. Taki HDD pecetowy - Toshiba P300 wystarczy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1.A dzwoniłeś może do nich?

Ukryta Zawartość

2.Ten dysk wydaje mi się fajny,mam wersję 4tb i nawet jest cichy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
  • 2 miesiące później...

Jaki obecnie jest przyzwoity odtwarzacz multimedialny? Za magazyn ma robić podłączony dysk zewnętrzy po USB. Zidoo z9x nadal będzie odpowiednie czy może DUNE HD homatics? Chcę aby wszelki format dźwięku obsługiwał prawidłowo (atoms) oraz 4k.

Widzę, że dune wydało nowe urządzenie Dune HD Homatics. Ktoś ma, testował? Z znalezionych informacji to ma problem z DTS ale ma poprawić się łatka wraz z nowym androidem aczkolwiek można doinstalować dodatkowe oprogramowanie Dune (znane z poprzednich ich urządzeń.

• 3 tygodnie później...

Witam

z racjo tego że mój stary popcorn umiera (chyba bo mam coraz większe problemy z dużymi plikami 20 kilka-30 kilka GB) muszę kupić coś innego. Proja mam 1080 więc 4K nie musi być (choć teraz innych playerów chyba już nie ma) no i wogóle nie potrzebuje smarta czyli netflixów, yotubów, internetów itd. natomiast ma być jak najlepsza jakość obrazu w 1080p bez klatkowania i tym podobnych problemów w 23-24hz czyli generalnie typowy odtwarzacz do filmów i muzyki. Oczywiście geste formaty audio pass through do ampli, nie musi być miejsca na dysk wewn. tylko po LANie i USB. Z racji potrzeb może być (a nawet chyba chciałbym) zamknięty system jak Aple TV no ale jeśli coś na androidzie będzie miało dobrą jakość obrazu to oczywiście może być i android. Wiem że optymalny był by dla mnie Zido x9 ale nowy kosztuje obecnie ponad 1100 co jest dla mnie za dużo na chwile obecną a używek nie ma z drugiej reki (chyba że moze tu ktoś ma?) Biorę pod uwagę jeszcze Shielda Pro, MiBox S (ale tu się boje że będzie za słaby jakościowo jeśli chodzi o obraz) Egreata A5 (A10), Himedie no i ostatnio zastanawiam się własnie nad Aple TV (tylko który wypust jeśli już?) Moglibyście pomóc który z tych playerów dałby najlepszy jakościowo obraz na 120" w 1080p? A moze zaproponujecie jeszcze coś innego?

16 minut temu, max720 napisał:

Dołóż do Zidoo i święty spokój:)

Ok na pewno masz racje  ale zastanawiam się z czym miałbym ten niepokój :) jeśli wziąłbym np Shielda 2019 albo Aple (te predzej upoluje z drugiej reki) skoro nie korzystam ze smarta, tv w 4k i całej otoczki - obraz będzie zauważalnie lepszy na realteku w zido czy jak podejrzewam różnica będzie niezauważalna w 1080 bez hdr dv i całej reszty? Ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia kto przerabiał kilka z tych playerów?

Edytowane przez jgx

Zidoo ma silnik  VS10 który w locie przetwarza pliki na DolbyVision, nawet na zwykłych TV i projach jest znaczna poprawa jakosci obrazu. Mam Z9x na sprzedaż, celuje teraz w wyższy model  jak chcesz odezwij sie 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Zastanawiam się między Z2000Pro a Z2600

jakoś mnie przyciągają wyglądem dość rasowym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

• Pokaż nowe odpowiedzi