Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W klasyce głównie liczy się spójność grania, właściwa barwa, naturalna wielkość, separacja instrumentów i selektywność, brak kompresji. Fortepian koncertowy nie może być wielkości pianina a wokalista wysokości Hobbita. System musi budować wieloplanową scenę i oddawać możliwie największy realizm.

OK.

To wszystko prawda. Jednak co może najlepszy system w najlepszej akustyce, kiedy realizacja nagrania jest słaba?

Chyba zgadzamy się co do tego, że walorów wyżej opisanych nie "wyciągnie" jak królika z (pustego) kapelusza.

Widzę, że zgrabnie "naokoło" obszedłeś słuchanie w opcji "w nieznane". :)

To wszystko prawda. Jednak co może najlepszy system w najlepszej akustyce, kiedy realizacja nagrania jest słaba?

Z pustego i Salomon nie naleje. Dlatego zawsze zabieram możliwie najlepsze realizacje na oryginalnych nośnikach.
Gość

(Konto usunięte)

Szymek...jak rzeź to do końca...dorzuć do repertuaru proszę :-)

https://www.discogs.com/Copland-Orchestral-Ballet-Works-1936-1948/release/3221754

Morderstwo doskonałe ;-)))

"Billy..." rozłoży na łopatki wiele systemów... ;-(((

"Gun Battle" i membrany na pysku...

Edytowane przez Gość
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak ktoś uważa, że ma lepsze granie do 20m2 to chętnie podjadę. Na razie samo pitolnie o mitycznych hajendach tylko nie da się ich posłuchać :)

Biorę słownie 1 płytę RR z klasyką. Jak zagra na poziomie to stawiam dowolną flachę. Są chętni?

Nie wiem, jak gra system o którym piszesz. Spodziewam się, że wybitnie. Nie mam zamiaru podawać mojego typu na system lepszy.

Niemniej jednak gdybyś miał ochotę posłuchać fajnego grania, na systemie od źródła po paki D.I.Y. w pokoju zaadaptowanym akustycznie to warto w okolicach Bielska Białej odwiedzić Audiosynergię.

Bardzo miły chłopak, chętnie dzielący się fachową wiedzą a to co u niego parę razy usłyszałem, to najlepszy system jaki dane mi było kiedykolwiek usłyszeć.

Mało tego, po zaproszeniu na takie forumowe odsłuchy zawsze mówi. Nie chcę od Was słyszeć tego co się Wam podobało, to mnie nie interesuje, tylko proszę Was o uwagi krytyczne.

I ciężko coś z siebie wydusić.

Nie wiem, jak gra system o którym piszesz. Spodziewam się, że wybitnie. Nie mam zamiaru podawać mojego typu na system lepszy.

Niemniej jednak gdybyś miał ochotę posłuchać fajnego grania, na systemie od źródła po paki D.I.Y. w pokoju zaadaptowanym akustycznie to warto w okolicach Bielska Białej odwiedzić Audiosynergię.

Bardzo miły chłopak, chętnie dzielący się fachową wiedzą a to co u niego parę razy usłyszałem, to najlepszy system jaki dane mi było kiedykolwiek usłyszeć.

Mało tego, po zaproszeniu na takie forumowe odsłuchy zawsze mówi. Nie chcę od Was słyszeć tego co się Wam podobało, to mnie nie interesuje, tylko proszę Was o uwagi krytyczne.

I ciężko coś z siebie wydusić.

Bardzo chętnie podjadę i posłucham.

Tylko nie zapomnij, zeby ustawic sie w kolejce, bo ja rowniez chcialbym uslyszec uwagi krytyczne. A poza tym przy okazji.bede prosil o porade w pewnej sprawie dotyczacej akustyki w moim pokoju.

Tylko nie zapomnij, zeby ustawic sie w kolejce, bo ja rowniez chcialbym uslyszec uwagi krytyczne. A poza tym przy okazji.bede prosil o porade w pewnej sprawie dotyczacej akustyki w moim pokoju.

Spokojnie Luteczku, mam długą listę odsłuchową ale i do Ciebie dotrę. To tylko kwestia czasu.

Zamówiłeś coś u Piotrka i liczysz na coś, zakładając mu fanklub i stając się naganiaczem w innych watkach??? :-) Oby nie skończyło się to z twojej strony tak jak z panDarkiem :-))))

A Klub prowadź.

Piotrek na to zasługuje tym co robi. A to, że charakter ma ciężki i jęzor niewyparzony, to ja wiem i rozumiem :-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zamówiłeś coś u Piotrka i liczysz na coś, zakładając mu fanklub i stając się naganiaczem w innych watkach??? :-)

Co daje Ci podstawy, żeby mnie nazywać naganiaczem?!

Klub jaki założyłeś userowi usuniętemu z forum decyzja moderacji i administracji AS za niedopuszczalne chamstwo, i twoje infantylne naganianie w tym wątku do jego firmy.

Co, za mało???

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie wolno napisać ciepłych słów o tym co robi Audiosynergia bo został tutaj zbanowany?

To prosiłbym listę sprzętów o których nie wolno tutaj nic dobrego napisać, mimo że mamy je u siebie w domach, bo zostaniemy nazwani tutaj przez moderację naganiaczami.

Nie wolno napisać ciepłych słów o tym co robi Audiosynergia bo został tutaj zbanowany?

Wolno. Dlatego napisałem w pierwszym wpisie do ciebie "prowadź Klub" bo za dokonania w dziedzinie audio mu się należy.

Wybacz ale reszta twoich erystycznych wygibasów nic mnie nie interesuje.

EOT.

Przepraszam Gospodarza za moderacyjny off

Powiedz kiedy to podjedziemy razem zaraz po kawie u mnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Piotr_57210

Kawy nie pijam ale na czystą się skuszę :)

Ot i prawdziwy asceta. Woda mu wystarczy. Chwalebna skromność :-)

Wczoraj spotkaliśmy się w 4 osoby w Rafałowym klubie i mieliśmy naprawdę masę radochy. Były poszukiwania wokalu podłogowego, ale nawet z głową przy płytkach wokalista ciągle był na swoim miejscu :) Oczywiście zapodaliśmy wszelkiego rodzaju materiał z przewodnią myślą basową. Od wielkiej symfoniki, przez jazz do pojedynczych nagrań kontrabasu, wiolonczeli, fortepianu czy perkusji. Szybkość, siła, atak, kontur, potęga, dociążenie,barwa, wybrzmienia wprost niesamowite. Zero jakiegokolwiek zabarwienia od pomieszczenia czy BR. Po prostu petarda bez jakiejkolwiek kompresji.

Puszczaliśmy także totalnie skopane nagrania z przewalonym, sztucznym i podbitym basem. System w 100% transparentny grał dokładnie to co zostało zarejestrowane. Ja nie mam uwag, kapitalne granie. Zrobiliśmy sobie porządne odsłuchy a porównanie miałem dobre bo w tygodniu odwiedziłem kilka kosztownych systemów. Koledzy może dodadzą coś od siebie.

Zamontowaliśmy a właściwie Rafał zamontował ostateczną wersję platformy z podwójnym tłumieniem, wybraliśmy wariant "na sztywno" czyli kolce + duże podkładki z frezowanym oringiem. Granie basu w najniższej oktawie jeszcze szybsze i z większym konturem + 5%. Jak dla mnie to już ten basik chodzi w tym zakresie iście Krellowo. Zdjęcia podstaw antywibracyjnych, które mają być opcją w Ethosach poniżej. Całość składa się z 3 części. Aluminium frrezowane z jednego kawałka 15mm grubości. Piękna robota.

post-58347-0-94547800-1502137113_thumb.jpg

post-58347-0-36987300-1502137118_thumb.jpg

post-58347-0-69148200-1502137122_thumb.jpg

post-58347-0-01873300-1502137127_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon1
Gość aqs

(Konto usunięte)

Zdjęcia podstaw antywibracyjnych, które mają być opcją w Ethosach poniżej. Całość składa się z 3 części. Aluminium frrezowane z jednego kawałka 15mm grubości. Piękna robota.

Wyglądają czadowo, dobra robota

Granie basu w najniższej oktawie jeszcze szybsze i z większym konturem + 5%. Jak dla mnie to już ten basik chodzi w tym zakresie iście Krellowo.

No no, to osiągneliście apogeum

Wczoraj spotkaliśmy się w 4 osoby w Rafałowym klubie i mieliśmy naprawdę masę radochy. Były poszukiwania wokalu podłogowego, ale nawet z głową przy płytkach wokalista ciągle był na swoim miejscu :) Oczywiście zapodaliśmy wszelkiego rodzaju materiał z przewodnią myślą basową. Od wielkiej symfoniki, przez jazz do pojedynczych nagrań kontrabasu, wiolonczeli, fortepianu czy perkusji. Szybkość, siła, atak, kontur, potęga, dociążenie,barwa, wybrzmienia wprost niesamowite. Zero jakiegokolwiek zabarwienia od pomieszczenia czy BR. Po prostu petarda bez jakiejkolwiek kompresji.

Puszczaliśmy także totalnie skopane nagrania z przewalonym, sztucznym i podbitym basem. System w 100% transparentny grał dokładnie to co zostało zarejestrowane. Ja nie mam uwag, kapitalne granie. Zrobiliśmy sobie porządne odsłuchy a porównanie miałem dobre bo w tygodniu odwiedziłem kilka kosztownych systemów. Koledzy może dodadzą coś od siebie.

Zamontowaliśmy a właściwie Rafał zamontował ostateczną wersję platformy z podwójnym tłumieniem, wybraliśmy wariant "na sztywno" czyli kolce + duże podkładki z frezowanym oringiem. Granie basu w najniższej oktawie jeszcze szybsze i z większym konturem + 5%. Jak dla mnie to już ten basik chodzi w tym zakresie iście Krellowo. Zdjęcia podstaw antywibracyjnych, które mają być opcją w Ethosach poniżej. Całość składa się z 3 części. Aluminium frrezowane z jednego kawałka 15mm grubości. Piękna robota.

Potwierdzam, motoryka basu z podstawami w wariancie "na twardo" jest jeszcze na plus, bonusowo Ethosy zyskały na stabilności no i efekt wizualny bardzo ładny. Całościowo jest to najlepszy bas jakiego słuchałem biorąc pod uwagę dynamikę, zejście, barwę, dociążenie i proporcje poszczególnych podzakresów i to wszystko w 18m2... No i ten nieszczęsny wokal...mimo usilnych starań nie chciał się dać sprowadzić do parteru ;)))))

Edytowane przez tb82

Potwierdzam, motoryka basu z podstawami w wariancie "na twardo" jest jeszcze na plus, bonusowo Ethosy zyskały na stabilności no i efekt wizualny bardzo ładny. Całościowo jest to najlepszy bas jakiego słuchałem biorąc pod uwagę dynamikę, zejście, barwę, dociążenie i proporcje poszczególnych podzakresów i to wszystko w 18m2... No i ten nieszczęsny wokal...mimo usilnych starań nie chciał się dać sprowadzić do parteru ;)))))

ciekawe jak pod nogami zachowałyby się Franca podkładki antywibracyjne - jak wpłynęłyby na przekaz

Sprzedam VITUS RI100

ciekawe jak pod nogami zachowałyby się Franca podkładki antywibracyjne - jak wpłynęłyby na przekaz

Pod koniec roku może sprawdzisz to na własnych Arcadach beryllium, kto wie? :)

Z tym wokalem to przecież było przegięcie. Jak z ponad metrowych kolumn może być słyszalny wokal na wysokości kilkudziesięciu cm. Żeby teki efekt uzyskać to trzeba by było niewielkie monitorki postawić bezpośrednio na podłodze i jeszcze je obrócić gwizdkiem do podłogi ;-)

Z tym wokalem to przecież było przegięcie. Jak z ponad metrowych kolumn może być słyszalny wokal na wysokości kilkudziesięciu cm. Żeby teki efekt uzyskać to trzeba by było niewielkie monitorki postawić bezpośrednio na podłodze i jeszcze je obrócić gwizdkiem do podłogi ;-)

Jeśli akustyka jest zrobiona nie prawidłowo to wrażenie wokalu na zbyt niskiej wysokości jest jak najbardziej możliwe ...

podobnie jak dźwięki dochodzące z tyłu itp.

nie mówię, że u Rafała tak jest bo nie byłem ale studiowałem wibroakustykę i inżynierię dźwięku i nie takie "kwiatki" widziałem/ słyszałem ....

Jeśli akustyka jest zrobiona nie prawidłowo to wrażenie wokalu na zbyt niskiej wysokości jest jak najbardziej możliwe ...

podobnie jak dźwięki dochodzące z tyłu itp.

nie mówię, że u Rafała tak jest bo nie byłem ale studiowałem wibroakustykę i inżynierię dźwięku i nie takie "kwiatki" widziałem/ słyszałem ....

Nic Ci nie poradzę, że nie potrafisz tego ogarnąć u siebie. Wklej adaptację twojego pokoju , może uda Ci się pomóc. Widać studia to nie wszystko.

Nic Ci nie poradzę, że nie potrafisz tego ogarnąć u siebie. Wklej adaptację twojego pokoju , może uda Ci się pomóc. Widać studia to nie wszystko.

Napisał, że studiował a nie że ukończył :)

Czekamy na zdjęcia.

Edytowane przez Szymon1

ja jestem zadowolony z uzyskanego u mnie efektu i pomoc amatorów nie jest mi potrzebna,

zapraszasz do siebie kogo popadnie i oczekujesz jedynie pochwał co pozwala przypuszczać, że sam masz jakieś wątpliwości co do uzyskanego efektu,

są co najmniej trzy osoby które śmiały skrytykować twój pokój i automatycznie zostały wrogami ...

a może lepiej by było jak już masz jakieś wątpliwości zaprosić profesjonalistów i poprosić ich o opinie?

jest kilka firm w Polsce które zajmują się takimi rzeczami, za taką ocenę wraz z podstawowymi pomiarami zapłacisz sporo mniej niż za kolejny ustrój od Szymona

ps,

nie mam w zwyczaju pokazywać wnętrz swojego lokum w sieci

Ech ten "Knock Out" Antoliniego....

Dziś słuchałem tego na rzekomo fajnym sprzęcie. I co było ? ������ tylko palec w drugą stronę :(

Daliście b. wysoką poprzeczkę. :)

Granie live trudna sztuka, radio do plumkania mamy w kuchni :)

ps,

nie mam w zwyczaju pokazywać wnętrz swojego lokum w sieci

Miłośniku pokoju Rafała nie spodziewaliśmy się innej odpowiedzi :)))) Edytowane przez Szymon1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.