Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników dobrych konfiguracji sprzętowych za rozsądne pieniądze.

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr mozesz wrzucic zdjecie calego pokoju? Musisz miec bardzo dobrze zaadoptowane akustycznie pomieszczenie, ze tak fantastycznie to u Ciebie zagralo, ta wieloplanowa scena itd.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Piotr mozesz wrzucic zdjecie calego pokoju? Musisz miec bardzo dobrze zaadoptowane akustycznie pomieszczenie, ze tak fantastycznie to u Ciebie zagralo, ta wieloplanowa scena itd.

Nie mam żadnej adaptacji. Nie ma się czym chwalić. Pokój mieszkalny jak każdy inny. Wytłumiony meblami, sporo kwiatów. Kolumny ponad 1 metr od tylnej ściany (na dłuższej ścianie). Mankamenty mojego pomieszczenia są mi bardzo dobrze znane i nie zamierzam się nimi dzielić na tym forum. Kto u mnie był wie co i jak.

Idealnie nie jest ale wielu chciało by mieć chociaż tyle. Ja z tym żyję chociaż wiem, że może być lepiej.

Na razie tyle musi Ci wystarczyć :)

Jeśli jednak Cię to nie zadowoli zapraszam serdecznie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Za parę dni zagoszczą u mnie Wzmacniacze: Haiku Audio Sol II oraz Sol III, a pod koniec tygodnia integra Krell KAV500i.

Pozdrawiam

Daj znać koniecznie jak wypadną testy.

Daj znać koniecznie jak wypadną testy.

Na pewno napiszę :)

Będę jeszcze miał Audio Gd Master 10. Szykuje się gorący tydzień :)

Na pewno napiszę :)

Będę jeszcze miał Audio Gd Master 10. Szykuje się gorący tydzień :)

Ale żeś się rozpędził z tym testowaniem :-)

U mnie bez zmian, akustyka pokoju hamuje moje zapędy w kierunku zmiany konfiguracji sprzętu. Co by nie podłączyć to i tak będzie grało na pół gwizdka :-(

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Pyjter, jakiś urlop se weś z roboty, nie wyrobisz. :)

Może cię małżonka nie wyciepnie z chałpy. :)

Ale żeś się rozpędził z tym testowaniem :-)

Zima się zbliża. Trzeba przygotować sobie norę :)

Pyjter, jakiś urlop se weś z roboty, nie wyrobisz. :)

Co do urlopu, to popieram, bo jeszcze sie zdeklarowal, ze w planach ma rowniez wizyte u mnie.

Gość aqs

(Konto usunięte)

a pod koniec tygodnia integra Krell KAV500i.

Podłącz go pod prąd na minimum 12h potem zacznij testy

<br />Uważam że dobry system w rozsądnych pięniądzach można już złożyć w kwotach 6-10 tys<br />
Tyle za każdy element, to i owszem. Natomiast jeżeli to koszt za całość, to można złożyć niewnerwiający zestaw sypialniany na przykład.

Nie przesadzajcie, za 10k z uzywek mozna zlozyc sensowny zestaw, 3k za wzmacniacz, 2k na cd i 5k na kolumny.

Nie przesadzajcie, za 10k z uzywek mozna zlozyc sensowny zestaw, 3k za wzmacniacz, 2k na cd i 5k na kolumny.

Podaj przykłady.

Wzmacniacz YBA Integre + CD Myryad + kolumny Focal 936 i masz budżetowy Hi-End.

Takie zestawienie proponował kiedyś dystrybutor tych marek z Gdańska. Cena nowych wtedy łącznie ok. 20 000 zł.

Edytowane przez Wuelem

Podaj przykłady.

Chociażby Harpia Marcus, Sony CDP-557ESD, Sony TA-F830ES.

Wzmacniacz YBA Integre + CD Myryad + kolumny Focal 936 i masz budżetowy Hi-End

Czytałem gdzieś, że ten YBA właśnie najlepiej zgrywa się z Focal-ami...

Powinienem napisać Jm Lab, bo jeszcze pod taką nazwą występowały te kolumny.

Jak słuchałem wbił mnie w ziemię jazz zagrany z płyty JVC.

Miejsce kolumn było oznaczone taśmami naklejonymi na wykładzinie. Nawet o milimetr ich pozycja nie mogła być zmieniona.

Integra YBA jest znakomita - z każdymi kolumnami na jego poziomie zagra niesamowicie.

Wyczynowa przejrzystość i szybkość. Czegoś takiego się po prostu nie spotyka.

Kolumny o takich cechach wykorzystuje się do masteringu - ostatni etap oceny nagrania w całości.

Jak gdzieś spotkasz polecam - czysty hi-end a cokolwiek w życiu słyszałem.

I tutaj zaskakująca ciekawostka... akustyka wystarczy przyzwoita. Czyli do pominięcia, bo wyjątkowość zawsze będzie słychać.

Dla mnie odpowiednikiem wzmacniacza YBA w temacie cd jest Micromega.

Wystarczy Stage 6, żeby wszystkie efekty przestrzenne np. z płyty Watersa (Q-Sound) były podane jak na dłoni.

Zatem YBA i Micromega doskonale wyswobodzą dźwięk z kolumn, a to w cenie za komplet tej elektroniki dziś za ok. 5 000 zł.

Micromega grała fajnie ale sprzęt był marudny niczym francuski samochód

Sprzedam VITUS RI100

Myślę, że YBA intrgre uda mi się wkrótce posłuchać. Niestety będę miał moźliwość

chyba tylko z Minasami posłuchać. Ale zobaczymy jeszcze :)

Edytowane przez Piotr_57210

Sony CDP-557ESD

Miałem ustrojstwo w domu. W oryginale gra tak sobie. A jak padnie laser, to na złom.

A jak padnie laser, to na złom.

mialem kilka sztuk, kazdy z laserem w stanie idealnym, objawy padajacego lasera sa w 95% przyczyna czegos innego.

Edytowane przez Bumpalump

mialem kilka sztuk, kazdy z laserem w stanie idealnym, objawy padajacego lasera sa w 95% przyczyna czegos innego.

ba, w swojej karierze tylko 2 przypadki mialem gdzie laser byl faktycznie padniety, oba byly podkrecone przez kogos

Nie wierzę w lasery w stanie idealnym w cedekach którym wkrótce stuknie trzeci krzyżyk.

Nie wierzę w lasery w stanie idealnym w cedekach którym wkrótce stuknie trzeci krzyżyk.

To nie kwestia wiary, siedzisz w elektronice, wiesz pewnie jak dziala dioda laserowa, czym sie rozni od zwyklego leda, jak jest sterowana, keidy zaczyna emitowac swiatlo itp

Ameryki tutaj nie odkrylem, nie mowie ze dioda sie nie wypala, bo sie wypala ale nie ze starosci tylko w efekcie warunkow pracy w dymie nikotynowym np gdzie uklad kontroli pradu podnosi prad dla podtrzymania emisji

Wiedząc to wszystko, nadal nie wierzę w lasery w idealnym stanie w trzydziestoletnich, używanych cedekach.

Panowie podajcie sobie nr telefonów lub pogadajcie na Facebooku.

30 lat to jeszcze nic, najstarszego miałem Sony CDP-101 82 rok :)

taki odtwarzacz po tylu latach oczywiscie nie gra, ale nie z powodu uszkodzenia glowicy tylko rozregulowania ustawien

W poszukiwaniu dobrych konfiguracji zupełnie przypadkowo trafiły do mnie kolumny vintage JBL TI 5000.

Wraz ze wzmacniaczem Audio GD Master 10 (ten już nie przypadkowo do mnie trafił - było zaplanowane) po kilku godzinnych odsłuchach muszę powiedzieć, że jest ciekawie. Największe wrażenie (do tej pory) zrobił na mnie wrażenie Roger Waters z płytą "A Mused to Death" (Q Sound).

Zawsze to grało u mnie bardzo przestrzennie. Ale to jak to zagrało w tym zestawianiu przerosło moje wszelkie wyobrażenia.

Tymczasem wracam do słuchania. Być może na temat tego zestawienia napiszę coś więcej.

Zakładam nowy wątek klubowy, gdyż chciałbym aby w nim znalazły się wszystkie dobre konfiguracje systemów a nie tylko wybrane marki.

Często w wątkach klubowych danej marki nie dopuszcza się pisania o tym z czym łączymy nasze ulubione klocki. W tym wątku piszemy z czym łączymy nasze klocki, jakiej używany biżuterii, w jakich warunkach akustycznych żeby osiągnąć maksymalne zadowolenie ze sposobu prezentacji swojej ulubionej muzyki.

Nie wiem, czy znajdzie sie ktos, komu bedzie sie chcialo czytac tyle tekstu, ale co tam..., chcialem dosyc dokladnie, wiec jakos krocej nie udalo sie.

Pozwole sobie przypomniec w jakim celu Piotr_57210 zalozyl ten watek, ale jakos troche slabo z wklejaniem zdjec i opisami swoich dobrych (udanych) konfiguracji.

To moze ponownie troche rozruszam... :-) Ja wprawdzie juz raz zamiescilem, ale tak troche chaotycznie, bo naprzod zdjecia, a potem dopisywalem co sie przypomnialo, a poza tym tamto zdjecie pokoju nie oddaje w pelni elementow, ktore ewentualnie moga miec wplyw na akustyke, gdyz zrobilem je z miejsca, z ktorego widac tylko tyl oparcia sofy, natomiast pokoj w rzeczywistosci jest sporo dluzszy i sadze, ze ta cecha i nie tylko ta zdecydowanie ma wplyw na brzmienie. Rzecz jest taka, ze niedawno zmienilem lokum i obecny pokoj jest sporo wiekszy. Poza tym - jak to jest przy przeprowadzkach - zawsze wystepuja problemy z ustawianiem i dopasowaniem mebli w nowych warunkach i to czesto na tyle powazne, ze niektorych z nich trzeba sie nawet pozbyc. W poprzednim mieszkaniu mialem oddzielna jadalnie i jakies mebelki z nia zwiazane, ktorych przykro by mi bylo sie pozbyc. Poniewaz w nowym mieszkaniu nie bylo odpowiedniego - dodatkowego pomieszczenia - na urzadzenie jakiejs jadalni, wiec wymyslilem sobie, ze najwiekszy z pokoi bedzie jednoczesnie dziennym, do sluchania muzyki i znajdzie sie tez kat na jadalnie :-( I tak w czesci dziennej (odsluchowej) polozylem na calosci wykladzine dywanowa (dodatkowo pod nia pianka) do konca sofy, natomiast za sofa znajduje sie juz podloga twarda i tu na niewielkiej powierzchni stoja mebelki z poprzedniej jadalni i kat ten spelnia wlasnie role jadalni. Tu juz nie moglem polozyc wykladziny z wiadomych wzgledow - czeste przesuwanie krzesel po podlodze.

To teraz krotko tak:

Pokoj o powierzchni 30 m kw., dlugosci 7,3m i wysokosci 2,5m. Poprzedni: ok. 21 m kw., dlugosci 5,2 i wysokosci 2,75m, a wiec nowy sporo dluzszy, a zarazem nizszy. Z lewej strony stara debowa mebloscianka dosyc gleboko frezowana (nieduzo gladkich powierzchni), na jej polkach troche ksiazek, przed nia ok. 2m golej sciany. Cofajac sie, dalej wneka drzwiowa - wejscie z korytarza do pokoju bez drzwi, a przed nia jeszcze ok. 1,2 m golej sciany do tylnego lewego naroznika pokoju. Z prawej strony trzy okna z firanami i grubymi zaslonami. Tu stoi tez druga, dluzsza sofa. Za kolumnami na przedniej scianie tradycyjnie szafka, w niej wzmacniacz i odtwarzacz, a na niej telewizor. W prawym przednim rogu kwiat jak i drugi z boku sofy z prawej strony. Tylna sciana za sluchaczem pusta, jedynie w prawym tylnym rogu stoi taki kredensik narozny z przednia scianka w krztalcie luku. Sciany w tapecie.

W tym pokoju za wiecej niz rozsadne pieniadze stoi nastepujacy skromny systemik:

1. Glosniki 12-to calowe (30cm) wspolosiowe (koaksjalne) Tannoy-a na zawieszeniach sztywnych tkaninowych w obudowach 105 l. Na tyle male wychylenia membran (maly Xmax), iz nie widac ich ruchu z miejsca odsluchowego, a nawet stojac przy kolumnach, co jest oczywiscie korzystne ze wzgledu na znieksztalcenia. Minimalna impedancja nie spada ponizej 6 omow, skutecznosc 92 dB, a wiec sa latwe do napedzenia.

2. Wzmacniacz lampowy w PP Cayin A88T.

3. Odtwarzacz: Rotel RCD 971. Po dokladnych porownaniach z Audioresearch-em CD-8 odeszla chec na poszukiwanie innego - lepszego cd-ka. Byly robione dokladne porownania i testy - byl rowniez wezewany do pomocy bardzo dobrze slyszacy kolega, ktory nie wiedzac ktory gra przypisal nawet wiecej cech pozytywnych Rotelowi :-) . Jak sie o tym dowiedzial, nie mogl uwierzyc i tylko stwierdzil, ze jest w szoku :-)

4. 5 Kabelkow DIY: sieciowka do lampy by. "Mcgyver", glosnikowe jak i IC by. "compi". Obie pary takie same, tzn., jedna zyla, to drut czyste srebro, a druga, to srebrzanka (drut miedziany posrebrzony) o srednicy 0,5 mm, czyli 0,2 mm kw.

Wykonujacy te kabelki, to ktos twierdzacy, ze slyszy nawet inne zaciski terminali :-), oraz uwazajacy, ze nie ma lepszych kabelkow i to bez wzgledu na cene :-)

No i jeszcze raz zdjecia samych kolumn z bliskiej odleglosci oraz pokoju, ale juz z innej perspektywy, aby mozna bylo sie zorientowac, co do jego ksztaltu, dlugosci i spodziewanej akustyki. Zdjecie pokoju zrobione w poblizu lewego tylnego naroznika.

Co ciekawe..., kolumny w nowym pomieszczeniu wyraznie graja dzwiekiem bardziej wypelnionym, z glebszym basem, co pokazuje jak wielkie znaczenie ma pomieszczenie odsluchowe.

No to moze jeszcze jakos slowami opisze dzwiek jaki mam u siebie. A wiec: bezposredni, otwarty, dzwieczny, energetyczny, szybki, bardziej zblizony do dzwieku na zywo niz dzwiek tzw. "audiofilski", dajacy poczucie wiekszej obecnosci dzwiekow - muzykow - w pomieszczeniu odsluchowym. Poza tym, dobra rozdzielczosc - seperacja - szczegolowosc, co wplywa na lepsza lokalizacje zrodel pozornych i stereofonie. Bas o szybkim narastaniu i wygaszaniu impulsow, a wiec o dobrej kontroli, nie dudniacy, czy rezonujacy itp.

No to teraz zapraszam kolegow do dalszego opisywania wraz ze zdjeciami swoich pomieszczen i systemow. Sadze, ze taka dokladnosc jak ja to przedstawilem chyba powinna wystarczyc :-)

post-1101-0-66798900-1499450451_thumb.jpg

post-1101-0-19822600-1499450486_thumb.jpg

post-1101-0-13294900-1499450509_thumb.jpg

Edytowane przez Lutek

Dzięki Lutek za zdjęcia no i kapitalny opis całego wnętrza wraz z systemem.

Twój post natchnął mnie abym wreszcie wkleił kiedyś fotki swojego pomieszczenia ( jeszcze to przemyślę) :).

Najważniejsze to brak kompleksów i zadowolenie z tego co mamy.

Osobiście uważam, że nie zawsze jest ważne kto co ma w domu za klocki. Ważne jest zaangażowanie naszą pasją oraz kontakty z osobami o tych samych zainteresowaniach.

Mało jest takich ludzi jak Ty na forum.

Jeszcze raz dzięki Lutek.

Edytowane przez Piotr_57210

Najważniejsze to brak kompleksów i zadowolenie z tego co mamy.

Osobiście uważam, że nie zawsze jest ważne kto co ma w domu za klocki. Ważne jest zaangażowanie naszą pasją oraz kontakty z osobami o tych samych zainteresowaniach.

Tu pelna zgoda... A co do klockow..., to od tego jakie posiadamy modele, z jakim logo, nieporownywalnie wazniejsze - najwazniejsze - jest jak one graja i czy brzmieniowo daja nam w pelni zadowolenie ze sluchanej muzyki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.