Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka optymalna odległość dolnej krawędzi ekranu?

Stephen Moody

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Mam dylemat na jakiej wysokości od dołu powinna pojawić się dolna krawędź powierzchni aktywnej.

Producent Kaubera z napinaczami nie zaleca zamawiania czarnego topu z zapasem większym niż 5cm. Ponieważ mogą być problemy z napinaniem w jego górnej części jeśli schowamy więcej niż 5 cm topu.

Niektórzy zalecają 60 czy 70 cm od podłogi. Inni tymczasem zalecają ustawić tak aby środek ekranu był na wysokości wzroku.

Przy ekranie o wielkości 140” i wymiarach aktywnych 310x174 – jest to spory dylemat.

W tej chwili planuję zostawić sobie od sufitu (białego) odstęp ok 14cm do krawędzi aktywnej i mieć od dołu 63cm (do aktywnej) ?

Może lepiej zejść bardziej w dół a jednocześnie zrobić większy odstęp od sufitu – czy będzie to bardziej komfortowe. Odległość widza od ekranu ok 525cm.

Jakie macie doświadczenia w tym zakresie. Proszę o komentarze. Ile waszym zdaniem można zejść do podłogi z krawędzią aktywną?

Będę bardzo wdzięczny za komentarze.

Producent Kaubera z napinaczami nie zaleca zamawiania czarnego topu z zapasem większym niż 5cm. Ponieważ mogą być problemy z napinaniem w jego górnej części jeśli schowamy więcej niż 5 cm topu.

Ja będę miał ekran od Kaubera i top 30cm tyle że mniejszy i może dlatego.

Inni tymczasem zalecają ustawić tak aby środek ekranu był na wysokości wzroku.

I tak jest najlepiej dla komfortu oglądania.

Ja będę miał ekran od Kaubera i top 30cm tyle że mniejszy i może dlatego.

Jeśli będziesz miał ekran z napinaczami to nie praktycznie cały top do 25 cm musisz mieć rozwinięty, w przeciwnym razie będziesz miał problemy z napinaniem górnej części ekranu.

Co do środka ekranu na wysokość oczu. Przy większych odległościach od ekranu np. 5 m nie musi być to tak sztywne.

Ponadto, przy moim ekranie gdybym chciał zachować środek ekranu na wysokości - dolna krawędź aktywnego ekranu musiałaby już być 18cm od podłogi - to chyba jednak za nisko.

Ponadto, przy moim ekranie gdybym chciał zachować środek ekranu na wysokości - dolna krawędź aktywnego ekranu musiałaby już być 18cm od podłogi - to chyba jednak za nisko.

Otóż to. Ekran trzeba by mieć przy podłodze albo siedzieć bardzo wysoko. Więc po raz kolejny zalecenia zaleceniami, a w rzeczywistości mało kto tak robi.

Poza tym czym większa odległość od ekranu, tym mniejsze ma to znaczenie (zmniejszają się kąty), a 525 cm odległości to naprawdę sporo. To 60-70 cm od podłogi myślę, że jest optymalne.

Jaki kolor sufitu? Zrobiona jakaś adaptacja pomieszczenia?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Jeszcze zależy to od pozycji przy oglądaniu.

Ja siedzę na odchylanym fotelu, to wolę ekran trochę wyżej.

Jak bym siedział na sofie to chyba wolał bym niżej.

Jaki kolor sufitu? Zrobiona jakaś adaptacja pomieszczenia?

Sufit będzie biały pomalowany antyrefleksyjnym fluggerem 2s.

Cały czas zastanawiam się czy 14cm od góry i 63cm od dołu to optymalnie. Mam obawy tylko co do tych 14 cm od sufitu. Czy to nie za mało??

Ale chyba nie białym, bo jeśli tak to szkoda kasy na fluggera. Białe farby chyba wszystkie odbijają światło tak samo mocno. Odpisałem Ci w innym wątku co jeszcze możesz zrobić. Nie skupiaj się na detalach jak nie masz zrobionej choćby minimalnej adaptacji pomieszczenia.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Jeśli robi różnicę, to jaką? 1-2% ? Gra nie warta świeczki... pewnie, że lepsze to niż nic.

Że też ludzie mają awersję do ciemnych kolorów. Wbrew pozorom całkiem fajny efekt :)

Sufit pomalowany fluggerem 2s i nie widzę zmian w kontraście czy to na planszach testowych czy w trakcie projekcji. Dodam, że mój stołowy nie jest dostosowany specjalnie pod projekcje (ciemny sufit, ściany, koty itp.), więc zmuszony jestem do włączenia trybu high lampy. Być może brak odbić i nierównomiernego kontrastu jest niwelowany w jakimś stopniu przez tkaninę grey ekranu. Nie mam doświadczenia z ekranami typu white.

Z mojego doświadczenia sądzę, że 140" ekranu i odległość ponad 5m do ekranu może być dużym wyzwaniem dla projektora w nieprzystosowanym pokoju. Może warto pożyczyć od jakiegoś forumowicza projektor i sprawdzić osobiście. Jak jesteś z Wrocławia służę pomocą.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

O rany...co za pytanie.

Włączasz projektor na pustą ścianę, siadasz tam gdzie masz siedzieć i sprawdzasz co Ci najbardziej pasuje.

Oczywiście uwzględnić trzeba sprzęt który posiadasz - kolumnę centralną i elektronikę - jeżeli ta będzie pod ekranem.

Gość

(Konto usunięte)
zalecają ustawić tak aby środek ekranu był na wysokości wzroku.

Linia wzroku widza powinna wypadać pomiędzy ¼ a ⅓ wysokości obrazu. Jeżeli oglądasz film panoramiczny na ekranie 16:9, po uwzgędnieniu dolnej kaszety, która stanowi 13% wysokości obrazu, twoja linia wzroku powinna wypadać pomiędzy 25+13=38% a 33+13=46% wysokości ekranu. Biorąc pod uwagę margines na filmy 16:9, ustawiłbym kompromisowo ekran tak, aby linia wzroku wypadała w 35% wysokości. Finalne ustawienie zweryfikuj pod kątem wygody czytania napisów w filmach.

Założyciel tematu powinien bardziej skupić się na jak najniższym umiejscowieniu powierzchni projekcyjnej ze względu na biały sufit... :)

...tym bardziej że ekran ma 140" , czyli kawał powierzchni, która w połączeniu z białym sufitem zrobi z pomieszczenia Świątynie Boga "RA".... ;) :) .... i wzorowe mydło zamiast obrazu.... chyba ,że będzie to ekran w technologii ALR....

Dokładnie tak jak koledzy wyżej napisali, nie ważne czy ty obniżyć się o 10 czy 30cm od sufitu bo przy kilku metrowej wielkości ekranu w białym salonie zrobi Ci się opera mydlana. Musisz zaadoptować najbliższą okolice ekranu na jak najciemnieszy kolor. W tedy przy jasnych scenach na całym ekranie np. W filmie Avatar który jest w formacie 1:1,78 tj na całym ekranie nie zrobi Ci się żarówka z pokoju a obraz będzie jeszcze w miarę do zaakceptowania.

Pamiętaj że masz 140" to jest kawał materiału z którego światło będzie padać na ściany. A Ty jeśli nie zaciemnisz choćby 1,5-2,0m przy ekranie będziesz miał wyprany obraz z kolorów i czerni.

Czy ekran już jest wybrany?

Może zamiast białego 140" lepiej troche mniejszy szary.

Albo dołożyć do jakiegoś zwijanego alr.

Rozumiem że czasami nie ma możliwości zaadaptowania salonu pod kino.

Mam to samo.

Wtedy najważniejszy jest odpowiedni ekran.

~60 cm od podłogi to chyba taki standard.

Czyli zaraz nad szafką rtv z głośnikem.

... i szacunek.

Wieszaj wedlug wlasnego uzania. Jedni wieszaja pod sufitem drudzy prawie na ziemi. Wazniejsza jest adaptacja. Jezeli projek i ekran bedzie w otoczeniu innym jak jaskinia to chcocby niewiem jaki projek Ci swiecil to i tak bedzie mydlato szczegolnie na bialym ekranie. Projekcje w salonie ratuje jedynie ekran alr.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.