Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki antywibracyjne - test

hudykot

Rekomendowane odpowiedzi

podstawki mam pod CD ( Franc Audio 3szt ) i pod wzmacniaczem ( Copulare 4szt )

to trzeba spróbować....moim zdaniem warto i to bardzo....

kiedyś kupiłem standy które nie bardzo spasowały się z kolumnami i nie bardzo wiedziałem co zrobić

i podstawiłem między stand a kolumny podstawki....sprawa się rozwiązała

Hudykot...podstawki które zrobiłeś bardzo pływają ?

...porównywałeś z jakimiś innymi ?

Hudykot...podstawki które zrobiłeś bardzo pływają ?

...porównywałeś z jakimiś innymi ?

Czy bardzo? Stoją stabilnie. Wychylając 15 kg urządzenie tak o 1,5 - 2 cm kołysze się parę sekund, ale nie ma prawa z nich spaść ;-)

Byłem z nimi u kumpla, który posiada Bazodruta. Trochę na szybko i mało znany mi system, więc się nie odniosę. Jedyny problem jaki się pojawił to jego wzmacniacz, który ma wysokie stopy - Baza się nie mieści.

Czy bardzo? Stoją stabilnie. Wychylając 15 kg urządzenie tak o 1,5 - 2 cm kołysze się parę sekund, ale nie ma prawa z nich spaść ;-)

Byłem z nimi u kumpla, który posiada Bazodruta. Trochę na szybko i mało znany mi system, więc się nie odniosę. Jedyny problem jaki się pojawił to jego wzmacniacz, który ma wysokie stopy - Baza się nie mieści.

przeczytałem że po urlopie chcesz sprowadzić kulki ceramiczne i wolframowe

może wtedy i mnie podrzucisz jeden komplet 4szt ...sprawdzę u siebie i zobaczę jak się sprawdzą

pod CD i wzmacniaczem ?

Nie widzę problemu. Na razie tylko muszę poszukać takich w rozmiarze 12 mm, wszystkie jakie szukałem na szybko miały max 10 mm. No i jak wróci testowy zestaw. Mam co prawda jeszcze dwa komplety po 3 sztuki, ale to nie bardzo udane wypociny - ciężko je ustawić, górny krążek się ześlizguje i trzeba kombinować. Zostały u mnie i nie wysyłam ich ;-)

Kiedyś na próbę podłożyłem pod Arcama CD73 przecięte na pół piłeczki do squasha. Zamuliło to dźwięk, że słuchać się nie dało. A pumeks natomiast sprawdza się świetnie pod kolumnami. I dociążenie Philipsa CD960 płytą granitową circa 12 kg, też robi dobrą robotę.

I ja nie pytam się, jak się piwo waży. Piję to które mi smakuje. (To w ramach głupich pytań o drgania)

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

• 3 tygodnie później...
Gość mircysko

(Konto usunięte)

Jak najbardziej.

Prześlij mi na PW dane o które prosiłem w pierwszym poście.

Wysłane.

w szufladzie leżą mi takie - http://www.rogoz-audio.com/Products/42/34/MASYWNE-PODKlADKI-ANTYWIBRACYJNE-ROGOZ-AUDIO-S40.html

kiedyś nawet je stosowałem ale......., ciekawe jak twoje ustrojstwa wypadną.

Dziękuję koledze hudykot za możliwość przetestowania jego podstawek. Kolejne ciekawe doświadczenie w moim hobby.

Dopiero dzisiaj mogłem przetestować te podstawki. Tak więc za lekkie opóźnienie przepraszam. Jutro z rana wysyłam kolejnemu z listy.

A teraz o tym co testowałem.

Mój system:

CD - Philips CD960 (modyfikowany) nóżki Soundcare SuperSpikes FEET, dociążony płytą granitową 12kg

Wzmacniacz - Feliks Audio na lampach 6C33C i 6F8G (RCA, National Union)

Kolumny - Pioneer CS-63DX (wymienione okablowanie na Belden 9497 i dołożone terminale głośnikowe Jantzen Audio)

Interkonekt Belden 8402

Kable głośnikowe - Duelund DCA16GA

Kable zasilające: DIY do kondycjonera, Enerr Delight Animus do wzmacniacza, Enerr Euphoria Animus do CD

Kondycjoner Helion FS 1800 (wymienione gniazda schuko Furutech FI-E30G, IEC Furutech Inlet R)

Gniazdko ścienne Audionovy (ze złoconymi stykami).

Testowane podstawki wypadły gorzej od Soundcare SuperSpikes FEET pod Philipsem CD960. Po ich podłożeniu, dźwięk stał się bardziej suchy, techniczny, taki "tranzystorowy". Scena zrobiła się mniejsza szczególnie w głąb. Basu przybyło, ale zrobił się jednolity, dudniący jak z subwoofera. Nie próbowałem jak zagra CD bez dociążenia płytą granitową.

Pod wzmacniaczem też nie było lepiej. Oryginalne kolce dają lepszy efekt. Po zastosowaniu tych podkładek, dźwięk się wyostrzył, przybyło drażniących sybilantów. I znów zrobiła się buła na basie.

Stosowałem wszystkie cztery podstawki, bo po tym co usłyszałem, nie miałem dalszej motywacji do zabawy w trzy podstawki.

Jeszcze raz dziękuję. I życzę innym ciekawych doświadczeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-44057-0-33338000-1503860190_thumb.jpg

post-44057-0-28672500-1503860198_thumb.jpg

post-44057-0-35784000-1503860208_thumb.jpg

post-44057-0-10899100-1503860217_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za fotki i info. Jakie ono by nie było, jest to dla mnie cenna informacja ;-)

Panowie dalej można dopisywać się do listy. Nie jest wymagane opisywanie wrażeń na forum.

Dopóki nie wrócą do mnie, niech krążą po forumowiczach ;-)

pozdrawiam

Wychylając 15 kg urządzenie tak o 1,5 - 2 cm kołysze się parę sekund, ale nie ma prawa z nich spaść ;-)

Czyli de facto podstawki antywibracyjne nie niweluja wibracji a wprost przeciwnie, pozwalaja wzmacniaczowi delikatnie sie bujac sila drgan trafo? Hmmm... czyli brzeczenie obudowy faktycznie moze ustac bo drgajace trafo nie walczy ze sztywna reszta. Ciekawe.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Po ich podłożeniu, dźwięk stał się bardziej suchy, techniczny, taki "tranzystorowy". Scena zrobiła się mniejsza szczególnie w głąb.

Miałem podobne wrażenia przy stosowaniu podkładek firmy Rogoz (27zł sztuka).

Ciekawe jak wypadną podkładki kolegi Hudykot.

Jest.

Gdyby nie było, to nie pisałbym. Mnie nie interesują zmiany na granicy percepcji, czyli takie, że może coś słyszę a może tylko się wydaje.

Jest.

Gdyby nie było, to nie pisałbym. Mnie nie interesują zmiany na granicy percepcji, czyli takie, że może coś słyszę a może tylko się wydaje.

Trzeba by zrobić testy bez udziału ludzkiego słuchu. Zmierzyć sygnał na wyjściu wzmacniacza i go zapisać z podstawkami i bez. Tak samo CD. Wokół audio narosło przez lata dużo mitów i legend które trzeba obalać :) Wątpię żeby te zabawki miały realny wpływ na brzmienie. Szczególnie jak gramy z plików na wzmaku tranzystorowym.

Wątpię żeby te zabawki miały realny wpływ na brzmienie

watpisz ?

przecież teoria że to wpływa na dzwięk , to są opary absurdu

jak mozna użyć słowa "watpie" ?

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

watpisz ?

przecież teoria że to wpływa na dzwięk , to są opary absurdu

jak mozna użyć słowa "watpie" ?

Ale żeby to rzetelnie napisać, zapisz się na listę, sprawdź na własnym systemie - o ile posiadasz takowy - i dopiero napisz o efektach. Tak jak to zrobił melepeta i uczynią następni z listy. Inaczej w każdym wątku stajesz się wyłącznie hejterem!

To że uważasz możliwość wpływu gadżetów na zmiany dźwięku za nierealny, już wszyscy wiemy. Pisałeś o tym tysiące razy i już wystarczy. Teraz oczekuje, że będziesz zamieszczał wyniki własnych testów dokumentujące Twoje twierdzenia, albo przestaniesz torpedować wszystkie watki swoim - nie bo nie!

Teraz oczekuje, że będziesz zamieszczał wyniki własnych testów dokumentujące Twoje twierdzenia

oto one

- istotą pracy napędu są drgania - bez nich nie byłoby możliwości odczytania płyty - ok 400 - 660 drgań na minute

- innym "zewnetrznym" - w stosunku do napędu - żródłem drgrań jest transformator - umieszczony we wspólnej obudowie

te dwa fakty wystarczają oby wiedzieć że to na czym stoi CD nie ma zadnego znaczenia

nie bo nie!

po drugiej stronie mamy "tak bo tak" i ani grama jakiegokolwiek wytłumaczenia

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Procesy w podświadomości :)

Panowie zamiast pierniczyć ciągle, że nie może być wpływu tego czy owego proszę zapisać się na listę i spróbować samemu u siebie w systemie. Będziecie mieli wtedy niezbite argumenty przeciw lub za.

Zrób za darmo testy w laboratorium, zaproś wszystkich z forum i wtedy dyskutuj.

Pozwolisz, że zanim dojdzie do jakichkolwiek testów zadam Ci pytanie:

Jakie jest źródło drgań przed którymi chcesz chronić np. swojego DACa przy pomocy tych podstawek?

Dobra miłego dyskutowania. Szkoda mi mojego cennego czasu. Życzę wszystkim udanych testów albo stawianie hi fi na pralce pozostanie :)

Widzisz, jeśli zadamy konkretne pytanie, dyskusja się kończy. Czemu?

ale po co do tego podstawki

zmierz sobie sygnał przy CD stojącym na nóżkach , potem na lewym boku , na prawym boku , do góry nogami , w powietrzu , upuszczając jeden bok z wysokości 1 cm

Widzę, że nie zrozumiałeś mojego apelu który do Ciebie skierowałem.

To może obszerniej i jaśniej. Za to po raz ostatni.

Czy raczyłeś zapoznać się z tytułem tego wątku? Jeśli tak, to zupełnie go nie zrozumiałeś. Pomogę.

To jest watek założony przez kolegę, który wzorując się na podstawkach oferowanych przez [producentów podjął się próby wytworzenia takowych samodzielnie i udostępnia je do weryfikacji wszystkim zainteresowanym forumowiczom. Czyni to całkowicie bezpłatnie oczekując na opinię kolegów.

Czy już rozumiesz charakter tego wątku?

To nie jest watek zapraszający do dyskusji czy ktoś słyszy, czy nie słyszy. Ani czy słyszenie jest, czy nie jest możliwe. Jesteś już jednym z filarów wątku w którym takie dyskusje są jego podmiotem "Audio mity" i to wystarczy aby zainteresowani dokładnie zapoznali się z Twoim postrzeganiem tego zagadnienia.

Tutaj twoje i buma oraz wspomagaczy hejtu występy, to zwykły trolling i tak je będę od tj pory oceniał.

Uniemożliwianie prowadzenia swobodnej dyskusji tym którzy uważają że słyszą wpływ gadżetów na brzmienie, jest zwykłym brakiem wychowania. Nie słyszysz, to dyskutuj z tymi którzy również nie słyszą i nie napadaj na mających odmienne przekonanie!

Ta uwaga odnosi się do wszystkich wątków nie tylko do tego!

Prosze abyś potwierdził, że zrozumiałeś mój wpis.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.