Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 8000 zł (Tidal/BT wymagane)

adzinek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję zestawu składającego się najlepiej z urządzenia all in one oraz kolumn podłogowych.

Ma obsługiwać typowe funkcje sieciowe, w szczególności Tidal, BT aptx, radio internetowe oraz radio DAB i zapewnić intuicyjną obsługę za pomocą aplikacji w smartfonie.

Oddzielny wzmacniacz oraz odwtarzacz sieciowy również wchodzi w grę, jednak musi być to uzasadnione lepszym brzmieniem, ponieważ z natury preferuję minimalizm oraz kompleksową obsługę jednym urządzeniem (najlepiej smartfonem przy pomocy dobrej aplikacji).

Pomieszczenie odsluchowe - 16 m kw.

Brzmienie: wyrazisty dół, niezbyt intensywna góra, ciepły środek.

Muzyka: blues, rock, jazz, funk, electro

Póki co jako serce systemu wpadł mi w oko Denon DRA-100 oraz Pioneer NC-50DAB oraz kolumny Audio Academy Phoebe III.

Budżet: 8000 zł do lekkiego nagięcia, sprzęt nowy (rozumiem konsekwencje za tym idące).

Uprzejmie proszę o sugestie i wyrozumiałość (obecnie słucham muzyki na słuchawkach Hifiman 400i oraz Aune X1s, jednak chciałbym spróbować wejść w świat stereo, w którym jestem kompletnym laikiem).

Pozdrawiam serdecznie

Witaj.

Dlaczego chcesz podłączyć fajne rasowe kolumny stereo do systemi mini wieży? I Denon i Pioneer nie wysterują ich poprawnie.

Dodatkowo aplikacje dostarczane do tego typu urządzeń nie zbierają zbyt pochlebnych opinii.. są dość nowe i nie dopracowane.

Ja zdecydowane namawiał bym Cię na zupełnie inną drogę. Jeżeli chcesz mieć coś małego to Rega Brio za 3300 jest znacznie lepsza od w/w i gra w stylu jaki potrzebujesz. Do tego Chromecast Audio za 120 zł i masz funkcjonalność na poziomie w/ w a jakość audio nieporywnywalnie lepszą. Są też pewnie inne PRawdziwe wzmacniacze stereo z wąskim frontem.

Chromecast audio to świetne jakościowo rozwiazanie za śmieszne pieniądze. Na Androida Tidal, Spotify, i inne strumieniują audio do tego Chroma. Masz natywną aplikację dopracowaną i bez ograniczeń. Radio internetowe można załatwić tą samą drogą na Androida instalujesz Xiia Live + Bubble Upnp i też działa to super.

W zasadzie mając Bubble Upnp w pełnej płatnej wersji - śmieszne 16zł - możesz strumieniować i Tidala i Inne po DLNA.

O bluetooth zapomnij nie jest to najlepsze rozwiązanie i jak będziesz miał w/w Chromecasta zbyteczne.

Jeżeli zależy Ci na jeszcze większej funkcjonalności to warto iść w Raspbery PI - ale tutaj niestety potrzebna jest już konfiguracja.

PS. Proszę wyjaśnij po co Ci Tidal, strumieniowanie, odtwarzacz, radio internetowe, bluetooth? W zasadzie Tidal załatwia wszystko. Ja słucham 95% tidala - jak płyta zniknie to słucham na Androidzie lub z CD.

Witam.

Chromecast audio niestety nie kojarzy mi się z dobrą jakością dźwięku i urządzeniem, które będzie źródłem dla rasowego wzmacniacza i kolumn. Od odtwarzacza oczekuję dobrego DAC'a, jeżeli chodzi o radio DAB i internetowe oraz bluetooth, to poprostu chcę mieć taką funkcjonalność na wypadek różnych sytuacji i potrzeb innych użytkowników systemu. Nie sanym Tidalem i nie samą muzyką człowiek żyje.

Cenna natomiast wydaje się uwaga, że wymienione przeze mnie systemy all in one nie pasują do porządnych (relatywnie) kolumn. Dlatego zastanawiam się nad zestawem Pioneer N-30AE + Pioneer A50-DA i kolumnami Audio Academy Phoebe III. Lekko nagina budżet, ale wydaje się mieć wszystko, czego potrzebuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdziwił byś się co do jakości tego maleństwa. Raz - ma wyjście cyfrowe więc nic nie stoi na przrszkodzie jako DACa użyć tego we wzmacniaczu lub oddzielnego. Dwa - chromecast ma DACa na kości AK4490 bardzo chwalonej za jakość.

Pewnie znajdziesz lepiej brzmiący odtwarzacz ale jego cena to x20.

Dodatkowo po co dublujesz funkcje N30AE ma DACa i A50DA też i to całkiem udanego. Ale to już i tak znacznie lepiej niż wcześniej.

PS.Pioneer nie gra ciepło z mocnym basem i spokojną górą.

Idz proszę na odsłuchy jakieś sam zobaczysz. Ja na twoim miejscu kupił bym wzmacniacz z DAC + kolumny + chromecast.

Z czasem jak będzie za mało dokupił player.

• Moderatorzy

Do Phoebe to Atoll in 100 bardzo fajne zestawienie i do tego

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Obok tego Atoll-a dobrze jest sprawdzic jakiegos wzmaka od Vincenta, bedzie mniej klopotow z nachalnym i narowistym brzmieniem (atoll in 100se) a wiecej szlachetnosci i plastyki w brzmieniu (vincent).

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Budżet: 8000 zł do lekkiego nagięcia, sprzęt nowy (rozumiem konsekwencje za tym idące).

Uprzejmie proszę o sugestie i wyrozumiałość (obecnie słucham muzyki na słuchawkach Hifiman 400i oraz Aune X1s, jednak chciałbym spróbować wejść w świat stereo, w którym jestem kompletnym laikiem).

Zastanów się proszę, czy dobrze robisz. Porównując HFIMAN 400i z nowym systemem pewnie szybko dojdziesz do wniosku, że system gra gorzej i powinieneś coś zmienić. Potem dojdziesz do kolejnego wniosku, że znowu coś jest nie tak, etc. etc., będziesz wymieniał kolejne elementy, okupując to rozmaitymi wyrzeczeniami. Nie jestem wielkim fanem słuchawek, w tym firmy HIFIMAN, ale słucham 400i na co dzień (podłączonych do wzmacniacza Schiit), kabelki Audioquest. Żródłem jest iBasso DX90 - jak sygnał idzie bezpośrednio do wzmiacniacza bez dodatkowej obróbki przez grajka to można go spokojnie zestawić z CD kosztującym 3 x tyle co cały ten zestaw.

Nie traktuj tego proszę jako złośliwości, ale zestaw dorównujący dobrym słuchawkom kosztuje dużo, dużo więcej Gdy zajmiesz się jego udoskonalaniem to, podobnie jak inne hobby stanie się to już finansową studnią bez dna z możliwymi patologicznymi reakcjami

typu: O jaki fajny i tani wzmacniacz ! tylko 15 tysięcy, a jak gra...Oj, muszę sobie kupić nowy garnitur. Ten jest wprawdzie ładniejszy, ale droższy o 800 zł. Wezmę tańszy...

Przy słuchawkach jest jak na razie trochę inaczej Rozsądna górna cena słuchawek nie przekracza 20 tysięcy, to tego wzmacniacz za 5 -15 tysięcy + kabelek za 3 tysiące

Pozdrawiam

Quidquid agis, prudenter agas et respice finem !!!

Zastanów się proszę, czy dobrze robisz. Porównując HFIMAN 400i z nowym systemem pewnie szybko dojdziesz do wniosku, że system gra gorzej i powinieneś coś zmienić. Potem dojdziesz do kolejnego wniosku, że znowu coś jest nie tak, etc. etc., będziesz wymieniał kolejne elementy, okupując to rozmaitymi wyrzeczeniami. Nie jestem wielkim fanem słuchawek, w tym firmy HIFIMAN, ale słucham 400i na co dzień (podłączonych do wzmacniacza Schiit), kabelki Audioquest. Żródłem jest iBasso DX90 - jak sygnał idzie bezpośrednio do wzmiacniacza bez dodatkowej obróbki przez grajka to można go spokojnie zestawić z CD kosztującym 3 x tyle co cały ten zestaw.

Nie traktuj tego proszę jako złośliwości, ale zestaw dorównujący dobrym słuchawkom kosztuje dużo, dużo więcej Gdy zajmiesz się jego udoskonalaniem to, podobnie jak inne hobby stanie się to już finansową studnią bez dna z możliwymi patologicznymi reakcjami

typu: O jaki fajny i tani wzmacniacz ! tylko 15 tysięcy, a jak gra...Oj, muszę sobie kupić nowy garnitur. Ten jest wprawdzie ładniejszy, ale droższy o 800 zł. Wezmę tańszy...

Przy słuchawkach jest jak na razie trochę inaczej Rozsądna górna cena słuchawek nie przekracza 20 tysięcy, to tego wzmacniacz za 5 -15 tysięcy + kabelek za 3 tysiące

Pozdrawiam

Quidquid agis, prudenter agas et respice finem !!!

To może dla dobrego odsłuchu zostać przy słuchawkach jakie mam i dorzucić po prostu all in one typu Naim Mu-so?

Dzień dobry.

Do kolumn Audio Academy proponuję posłuchać wzmacniacz Atoll IN100SE (https://www.q21.pl/atoll-in100se.html) lub wyższy i lepszy model IN200SE (https://www.q21.pl/atoll-in200se.html) lub hybrydę lampową Vincent SV-227 (https://www.q21.pl/vincent-sv-227.html). Są to moim zdaniem zdecydowanie najlepsze konfiguracje do AA.

Jako odtwarzacz sieciowy zastosowałbym jako opcję tańszą Yamaha WXAD-10 (https://www.q21.pl/yamaha-wxad-10.html) lub opcja droższa i lepsza brzmieniowo Pioneer N-30AE (https://www.q21.pl/pioneer-n-30ae.html), ewentualnie bliźniaczy Onkyo NS-6130 (https://www.q21.pl/onkyo-ns-6130.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kup sobie Devialeta Phantom Silver i po problemie.Mnostwo technologii, bluetooth, tidal, dlna etc plus innowacyjny design i 3000 watów w szczycie.Kobetom sie podoba a to juz 50% sukcesu:-)

Jeśli priorytetem jest dla Ciebie zamknięcie wszystkiego w jednej obudowie to pozostają amplitunery stereo np. Yamaha R-N602 http://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/yamaha-r-n602.html czy nadchodząca R-N803D http://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/amplitunery-stereo/yamaha-r-n803d.html.

Wymieniony przez Ciebie wcześniej PIONEER może się okazać za słabym wzmacniaczem.

Jeśli jednak priorytetem jest dźwięk to warto rozbić urządzenia i kupić dobry wzmacniacz stereo podparty odtwarzaczem sieciowym.

Najwygodniejszą i stabilną aplikację ma BLUESOUND NODE 2 http://www.tophifi.pl/systemy-bezprzewodowe/systemy-bezprzewodowe-bluesound/bluesound-node2.html.

Można też dokupić moduł BLUESOUND do wzmacniaczy NAD C368/C388. http://www.tophifi.pl/akcesoria/akcesoria-hi-fi/mdc-bluos.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

To może dla dobrego odsłuchu zostać przy słuchawkach jakie mam i dorzucić po prostu all in one typu Naim Mu-so?

Wydaje mi się, że jeżeli Ci odpowiada słuchanie w słuchawkach (trochę niewygodne dla mnie) to niegłupi pomysł. Nie wiem tylko czy Naim czy co innego - nie słuchałem tych grajków.

To co napisałem o patologicznych reakcjach jest prawdą; sam to mam, kumple mający takie samo lub inne hobby reagują podobnie. I podobnie (w sensie ochrzanu za niepotrzebny - wg lepszej połowy- grajek czy coś innego), niestety, reagują nasze żony...

W przypadku słuchawek jak napisałem jest rozsądna górna granica. Słuchawki za 15 - 20 tysięcy będą z dobrym wzmacniaczem brzmieć lepiej niż większość kolumn do 300 tysięcy i wzmacniaczem z poziomu 50 tysięcy

Nad 356bee + muda mode

onkyo ns-6170

uzywam onkyo w moim zestawie podstawowym i nada w 2gim systemie z innym zrodlem, razem graja swietnie i nawet nowe zmieszcza prawie w budzecie.

Z Mudą trzeba pogadac i zapytac tez jakie on poleca zestawienie

Ukryta Zawartość

+ kolumny vintage audio - jest tego na allegro do woli - sprzet z lat kiedy nie oszczedzali na podzespolach za 1/10 ceny (nie jestem za bardzo stara alektronika chyba ze lampy ale uwazam ze tranzystor to jednak z bierzacej produkcji co w polaczeniu z kolumnami vintage daje swietne brzmienie.

mozna oczywiscie zrobic upgrade zwrotnicy ale to wymaga bardzo duzo wiedzy wiec nie polecam na start samodzielnie tylko zwrocenie sie do specjalistow takich jak np nasz forumowy kolega Father_Pio z audiosynergia

z reszta mozesz sie odezwac do piotrka i zapytac co ci poleca

Ukryta Zawartość

http://allegro.pl/jbl-121-vx-unikaty-vintage-studio-vintage-audio-i6847612765.html

http://allegro.pl/infinity-sm150-fornir-102-db-studio-vintage-audio-i6835685304.html

http://allegro.pl/kef-cantata-angielskie-hi-end-vintage-i6905168031.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8000 zł i Denon dra100?

No coś Ty!!

W tej cenie idź w dobry wzmak typu atoll in 100, nad 368, marantz pm 8005 i dokładne w postaci Yamahy wxad10. Masz wszytko co potrzebujesz i urządzenie z prawdziwego zdarzenia.

Co do kolumn to oprócz AA posłuchaj monitor audio silver, heco 900 czy też elaca uni fi i tannoy xt6f.

Pozdrawiam i zapraszam

Dla forumowiczów niższe ceny.

Sieciowo to jest to samo co tańsze modele. Jeśli nie potrzeba hdmi to nie ma sensu. Z kolei na 803 czekamy. Od razu robimy testy gdyż są spekulacje ze ma to być dźwiękowo odpowiednik as701

"Dwa - chromecast ma DACa na kości AK4490 bardzo chwalonej za jakość."

Chromek gra jako dac słabawo. Jeśli oczywiście zrobi się porównanie do pełnoprawnych dacow za co najmniej 15-krotność jego ceny. Jako źródło sygnału cyfrowego jest już dużo lepiej ale wystarczy zrobić upgrade sygnału przez wpięcie miedzy Chromka o Dacka IFI SPIF Ipurifier za około 600 zł. Ten to dopiero robi robotę jak streamer za kilka tysiaków :))

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Koniecznie odsłuchaj z amplitunerów:

Onkyo TX-8270, Yamaha R-N803D i NAD C368+moduł BluOS.

W zależności od miejsca i aranżacji pokoju w którym sprzęt bedzie stał sparuj to z kolumnami: Klipsch Rp-260, Dali Zensor 7, JBL studio 280 lub Pylon Audio Sapphire.

Kup wszystko w jednym miejscu i się ostro targuj o cenę.

Powodzenia.

" Chromek gra  jako dac  słabawo." - jak na cenę gra świetnie -znacznie lepiej od Pioneera BDP 170 - analogowo. Cyfrowo ten BluRay to masakra.

Co więcej kiedyś z kolegą porównywaliśmy Chromecasta z DacMagiciem i .... gra to inaczej, dacMagic ma więcej powietrza i.. znacznie więcej góry.. za dużo - przez co chromecast wygrał. !!!

Więc lepiej / gorzej jest dość relatywne, jak bym miał 2k na daca i kolumny to bez zastaniwienia brał bym chroma i 1.9 dał na kolumny

Ważne żeby kupić z głową.

" Chromek gra jako dac słabawo." - jak na cenę gra świetnie -znacznie lepiej od Pioneera BDP 170 - analogowo. Cyfrowo ten BluRay to masakra.

Co więcej kiedyś z kolegą porównywaliśmy Chromecasta z DacMagiciem i .... gra to inaczej, dacMagic ma więcej powietrza i.. znacznie więcej góry.. za dużo - przez co chromecast wygrał. !!!

Więc lepiej / gorzej jest dość relatywne, jak bym miał 2k na daca i kolumny to bez zastaniwienia brał bym chroma i 1.9 dał na kolumny

Ważne żeby kupić z głową.

Prawie się zgadza . Chromek w cenie trochę ponad 100 łączy cechy streamera i przetwornika c/a. Za te pieniądze rewelacja, faktycznie porównywalne go z pełnoprawnym audiofilskimi dackami i przegrał w oczywisty sposób. Jedna rzecz on nie może być rozpatrywany do porównania jako pełnej klasy Dac ponieważ nie mam możliwości sprawdzenia go Z budżetowym dackami - nie ma wejścia na źródło cyfrowe ( tylko streamuje z sieci). To co pisałeś to są właśnie jego braki brak rozdzielczości i powietrza na górze w porównaniu do Dac Magica, wypadł bardziej analogowo ale straty i braki poważne. Przechodzilem z nim przez wszystkie etapy od najprostszego czyli dawania sygnał analogowy do wzmacniacza kończąc na tym ze jest tylko źródłem sygnału cyfrowego z sieci który jest obrabiany przez IFI SPDIF Ipurifier i trafia do dobrego dacka. Możesz mi uwierzyć ze różnice są kolosalne...

Że swojej strony kończę offtop :))

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Koniecznie odsłuchaj z amplitunerów:

Onkyo TX-8270, Yamaha R-N803D i NAD C368+moduł BluOS.

W zależności od miejsca i aranżacji pokoju w którym sprzęt bedzie stał sparuj to z kolumnami: Klipsch Rp-260, Dali Zensor 7, JBL studio 280 lub Pylon Audio Sapphire.

Kup wszystko w jednym miejscu i się ostro targuj o cenę.

Powodzenia.

Sam moduł blue os kosztuje 2k. Czyli prawie tyle co te ampli. :)

Kokumny też skrajnie różne.

Wiele odsluchow cię czeka.

Kokumny też skrajnie różne.

Wiele odsluchow cię czeka.

Taki był właśnie zamysł posta. Niech chłopak przesłucha skrajnie różnych opcji, żeby zobaczyć co mu najlepiej pasuje. Potem będzie sobie korygował.

Faktycznie, wiele odsłuchów go czeka ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.