Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie wzmacniacza potrzebna pomoc

Tymoteusz Minta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Chciałem odkurzyć trochę swój wzmacniacz i skusiłem się żeby otworzyć pokrywę od PCM. Moim oczom ukazał się widok jak na zdjęciach. Chodzi mi o te ciekawe zworki do czego służą i dlaczego nie wszystkie są w tej samej pozycji? Na żółto zaznaczyłem puste pola na elementy czy tam coś powinno być? NA kolejnym zdjęciu mniej więcej na środku brakuje jakiegoś elementu? Przetwornika? No i ten żółty nalot po topniku przy elementach czy nie popsuję niczego zmywając to preparatem typu Kontakt S/ Kontakt U?

post-65915-0-60966900-1504545450_thumb.jpg

post-65915-0-58810700-1504545457_thumb.jpg

Wnętrze wygląda czysto. Co chcesz osiągnąć czyszcząc chemicznie? Ja bym tego nie ruszał, co najwyżej psiknął potencjometry Kontaktem PR (jeśli trzeba).

Jest z nim jakiś problem?

Jeśli nie posiadasz wiedzy a wszystko działa to nie ruszaj. Brakujace elementy prawdopodobnie sa montowane w innej wersji tego wzmacniacza, plytka jest uniwersalna. Pokręteł tez nie ruszaj, bez schematu mozna jedynie zgadywac do czego są. Prawo Muprhiego mówi: Nie naprawiaj czegoś co działa. Jeśli się nie przegrzewa a kurzu nie ma aż tak wiele to nie ruszać. Można więcej nabroić niż poprawić.

Problem jest z balansem. Podłączam się światłowodem do przejściówki i dalej usb do kompa

wyczyściłem to wcześniej zdjęcia są niestety albo stety bez kurzu :)

Zgrywasz coś na komputer że wzmacniacza, czy piszesz, jadąc na wstecznym???

Na problem z balansem może pomoc właśnie Kontakt PR- jeśli ów problem leży w potencjometrze balansu.

Sory za ten wsteczny. Potencjometry wyczyściłem wszystkie. Nawet ten od balansu :) ale balans dalej jest nierówny o około 40% regulacji. Na kablu analogowym wszystko ok kanały równiutko grają tylko wtedy omijam DACa więc kawałek klocka się marnuje i to nie byle jakiego.

Powiem wam że nic tu nie ruszałem ale skąd mam pewność że przede mną ktoś nie wtykał palucha i kręcił. Wzmacniacz mam używany. Chyba bez serwisu profesjonalisty się nie obędzie.

Tu są schematy:

http://manualmachine.com/denon/pma-1520/200141-service-manual/page:3/

I mamy Ci go naprawić ???

Lol, a jak taki naprawiacz zrobi Ci kuku, nawet nie dla jaj ( te podobno są teraz skażone) ale przez swój brak wiedzy - co wtedy ?

(a połowa tutejszych "naprawiaczy" ma wiedzę z YouTube) ;P

Nie prościej rozbić świnkę i zanieść do dobrego serwisu ?

kolejne czyszczenie zapowiada się ciekawiej

będzie niebywałe

przez fon jedynie machinadynamica.com/ uzdrawia sprzęt

mają usługę ´teleportation tweak´

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Sory za ten wsteczny. Potencjometry wyczyściłem wszystkie. Nawet ten od balansu :) ale balans dalej jest nierówny o około 40% regulacji. Na kablu analogowym wszystko ok kanały równiutko grają tylko wtedy omijam DACa więc kawałek klocka się marnuje i to nie byle jakiego.

"czyszczeniem" czyli psikaniem przez dziurki potencjometru nie naprawisz, jesli trzeszczy to psikanie pomoze na chwile, ale skoro masz przesuniety kanal z powodu potencjometru balansu to jest on uszkodzony i wymaga naprawy

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Hej. W końcu wzmacniacz po serwisie poczyszczony itd. Z DACiem ok wszystko pomierzone poczyszczone jakiś tam przekaźnik był do wymiany od zasilania. Jednak głównie jest problem z potencjometrem głośności. Oryginalny musiał paść i ktoś wstawił jakiegoś alpsa a że nie pasował to dosztukował jakieś rezystory. Niestety elektronik nie mógł nigdzie znaleźć takiego jak powinien być. Chciał bym poszukać na własną rekę czy ktoś z kolegów orientuje się co tam pierwotnie siedziało? Ponoć niektórzy montują jakiegoś alpsa z silniczkiem i wtedy można zrobić sterowanie z pilota ew. Jednak wolał bym serie. Wcześniej dałem link do schematów niestety nie mogę zlokalizować tego potencjometru oryginalnego. Czy ktoś mógł by mi wskazać numer kodowy?

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.