Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmacniacza a głośność

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawi mnie zależność głośności i mocy - porównywałem już wiele wzmacniaczy i wynikają z tego dość ciekawe obserwacje, głownie ta, że moc (a przynajmniej nie tylko) nie wpływa decydująco na osiągi dynamiczne. A w każdym razie bardzo trudno przewidzieć, kierując się tym parametrem, czy dany wzmacniacz wysteruje nasze kolumny, choć wiemy o ich skuteczności.

Ostatnio testowałem trzy wzmaki z kolumnami o dość wysokiej skuteczności 91 dB (Harpia Amstaff Mini).

Yarland FV-34C - 12 W (lampa, push-pull)

Naim UnitiQute - 36 W ("zwykły" tranzystor)

Yamaha MusicCast WXA-50 - 66 W (klasa D)

Oczywiście każdy ma inną skalę głośności i tylko Naim ją jakoś pokazuje, ale przyjmijmy że mierzymy ją w skali 1-10.

Okazuje się że subiektywnie taką samą (w przybliżeniu, nie mierzyłem tego) głośność (w tym przypadku chodziło powiedzmy o "głośno, ale nie tak, by sąsiedzi wzywali policję"), tego samego utworu, z tego samego źródła uzyskują one przy:

Yarland FV-34C - 8

Naim UnitiQute - 5

Yamaha MusicCast WXA-50 - 9

To że delikatną lampę trzeba było podkręcić, jest zrozumiałe (ale tak podkręcona gra naprawdę pięknie jak na taniego Chińczyka - ten niepozorny choć bardzo elegancki wzmak to mały klejnocik!)

Pośredni w tym zestawieniu Naim ma nominalnie niedużą moc, ale w połowie skali gra już naprawdę głośno, powyżej 6-7 już można się obawiać o kolumny (i sąsiadów). I to nie dziwi, bo Naim z tego właśnie słynie :) Choć przy wysokich poziomach robi się trochę mało barwny.

Natomiast zdziwiła mnie ta Yamaha - klasa D powinna być raczej wydajna, tymczasem wzmak gra zdumiewająco dobrze, wręcz rewelacyjnie w detalach, barwie, scenie itp. (jak na cenę i nikczemne rozmiary) ale BARDZO cicho nawet przy tak skutecznych kolumnach! Trzeba go odkręcić niemal "na full" by zagrał dość głośno.

O czym więc mówi parametr "mocy"? Po co mi 66 W Yamahy skoro grają dokładnie tak samo (pod względem głośności) jak z założenia wątła lampa o śmiesznej mocy 12 W?...

To chyba nie jest kwestia właściwości samej "klasy D", bo miałem też takie końcówki o niższej mocy, ale dawały radę nawet mniej skutecznym kolumnom.

(Jako ciekawostka focia Yarlanda, warto się z nim zapoznać).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Okazuje się że subiektywnie taką samą (w przybliżeniu, nie mierzyłem tego) głośność (w tym przypadku chodziło powiedzmy o "głośno, ale nie tak, by sąsiedzi wzywali policję"), tego samego utworu, z tego samego źródła uzyskują one przy:

Yarland FV-34C - 8

Naim UnitiQute - 5

Yamaha MusicCast WXA-50 - 9

Nie wziales tylko pod uwage ze kazdy wzmacniacz odda inna wartosc mocy przy potencjometrze ustawionym w tym samym polozeniu, zalezy to od wartosci potencjometru, wartosci wzmocnienia wiec niestety Twoj wniosek nie ma sensu

A jak jest z moca i glosnsocia? bylo o tym wiele razy, jesli kolumna ma 85dB efektywnosci z 1W/1m oznacza to tyle ze po dostarczeniu 1W uzyskasz natezenie dzwieku rowne 85dB z odleglosci 1 metra, po dostarczeniu 2W uzyskasz 2 krotny wzrost glosnosci czyli decybeli bedzie juz 88, kolejne podwojenie mocy da kolejne 3dB, czyli 8W da 91dB/1m i to wszystko co musisz wiedziec.

Z wlasnego doswiadczenia moge Ci napisac ze np nie ma duzych roznic w glosnosci miedzy 200 a np 280W ale za to jest wyrazna roznica w dynamice

Nie wziales tylko pod uwage ze kazdy wzmacniacz odda inna wartosc mocy przy potencjometrze ustawionym w tym samym polozeniu, zalezy to od wartosci potencjometru, wartosci wzmocnienia wiec niestety Twoj wniosek nie ma sensu

A jak jest z moca i glosnsocia? bylo o tym wiele razy, jesli kolumna ma 85dB efektywnosci z 1W/1m oznacza to tyle ze po dostarczeniu 1W uzyskasz natezenie dzwieku rowne 85dB z odleglosci 1 metra, po dostarczeniu 2W uzyskasz 2 krotny wzrost glosnosci czyli decybeli bedzie juz 88, kolejne podwojenie mocy da kolejne 3dB, czyli 8W da 91dB/1m i to wszystko co musisz wiedziec.

Z wlasnego doswiadczenia moge Ci napisac ze np nie ma duzych roznic w glosnosci miedzy 200 a np 280W ale za to jest wyrazna roznica w dynamice

No ale przy potencjometrze na "10" czyli "full" powinna już iść cała moc, czyli gra jakby sama końcówka. I tu właśnie wspomniana lampa 12 W gra mniej więcej tak samo głośno jak 66 W klasy D. Dynamika też jest podobna. To właśnie mnie trochę dziwi.

Dobrze kolega wyzej mowi ;)

Klasa D to jest w ogole przereklamowana, bo to nie tylko waty graja ale tez ampy na wyjsciu itd, ale nie o tym temat...

Ogolnie to jak piec ma powiedzmy 200W to tych 200W praktycznie bedziesz uzywal sporadycznie, albo nie bedziesz uzywal w niektorych gatunkach muzycznych w ogole. A to dlatego, ze zazwyczaj do "zagrania" potrzeba minimalnej ilosci pradu. Zwlaszcza, jesli sluchasz jakiegos plumkania jazzu, blues itp I masz wysokoskuteczne kolumny. Schody sie zaczynaja jak zarzucisz jakies olbrzymie sklady orkiestrowe badz "szarpidructwo" gdzie wiecej watow sie przyda do wysterowania dzwiekow poszczegolnych instrumentow. Wtedy dynamika jest wazna, bo inaczej wszystko sie zleje.

Wieza STEREO Technics :)

No ale przy potencjometrze na "10" czyli "full" powinna już iść cała moc, czyli gra jakby sama końcówka. I tu właśnie wspomniana lampa 12 W gra mniej więcej tak samo głośno jak 66 W klasy D. Dynamika też jest podobna. To właśnie mnie trochę dziwi.

Położenie pokrętła ma bardzo mały związek z mocą. Każdy wzmacniacz oprócz mocy maksymalnej ma też taki parametr jak wzmocnienie, czułość czy nominalny poziom wejściowy przy określonej mocy. Każdy normalny wzmacniacz o dowolnej mocy przy tym samym wysterowaniu będzie grał tak samo głośno (o ile oczywiście nie zostanie przekroczona moc maksymalna).

nagrywamy.com

ale tez ampy na wyjsciu

A co to są ampy na wyjściu?

Wtedy dynamika jest wazna, bo inaczej wszystko sie zleje.

A co rozumiesz pod pojęciem dynamiki?

Położenie pokrętła ma bardzo mały związek z mocą. Każdy wzmacniacz oprócz mocy maksymalnej ma też taki parametr jak wzmocnienie, czułość czy nominalny poziom wejściowy przy określonej mocy. Każdy normalny wzmacniacz o dowolnej mocy przy tym samym wysterowaniu będzie grał tak samo głośno (o ile oczywiście nie zostanie przekroczona moc maksymalna).

Mniej więcej to wiem, ciekawi mnie raczej AZ TAK WIELKA rozbieżność bo jednak od wzmacniacza 66 W spodziewam się że rozrusza wysokoskuteczne kolumny bardziej niż lampa 12 W i że nie będzie trzeba go odkręcać do końca skali.

ciekawi mnie raczej AZ TAK WIELKA rozbieżność bo jednak od wzmacniacza 66 W spodziewam się że rozrusza wysokoskuteczne kolumny bardziej niż lampa 12 W i że nie będzie trzeba go odkręcać do końca skali.

Tak gdzieś kiedyś zasłyszałem:

Odpowiednio 66W i 12W to maksymalna moc, jaką wzmacniacze potrafią wytworzyć bez zniekształceń. Nie oznacza to, że wzmacniacze nie potrafią wytworzyć większej mocy. Potrafią! Tylko, że wzmacniacz D powyżej 66W wytworzy słyszalne pierdzenie, które zniszczy kolumny, a wzmacniacz lampowy zagra przyjemnie swoim lampowym charakterem kolumn nie niszcząc.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Każdy wzmacniacz oprócz mocy maksymalnej ma też taki parametr jak wzmocnienie, czułość czy nominalny poziom wejściowy przy określonej mocy.

Oprócz tego trzeba przy wzmacniaczu lampowym, który ma z reguły dużą impedancję wyjściową sprawdzić czy nie występują zaburzenia charakterystyki mierzonej na zaciskach kolumny. Koloryzacje spowodowane współpracą kolumny o nierównej charakterystyce impedancji (najczęściej spotykany przypadek) z wysoką impedancją wyjściową wzmacniacza lampowego mogą powodować że głośność, nawet przy tej samej czułości wejściowej będzie wyższa własnie z powodu tych górek na charakterystyce całego zestawu. Wzmacniacz tranzystorowy, klasyczny jest z reguły wolny od tej przypadłości bo ma bardzo niską impedancję wyjściową. Opisałeś to z pomiarami w wątku o audio mitach.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1. Różne czułości wejściowe wzmacniaczy.

2. Różne charakterystyki regulatorów głośności.

3. Jeśli występują różne kolumny- inna skuteczność kolumn.

4. Na koniec, moc wzmacniacza.

To są czynniki odpowiadające za głośność w pomieszczeniu. Wiadomo- wzmacniacz o małej mocy "skończy się" wcześniej, ale jak zepniemy go ze skutecznymi kolumnami, też można uzyskać dużą głośność.

Przesterowania wzmacniacza nie biorę pod uwagę, bo to sytuacja wykraczająca poza normę.

Przesterowania wzmacniacza nie biorę pod uwagę, bo to sytuacja wykraczająca poza normę.

Tylko, że lampa w zasadzie cały czas gra przesterowana.

Odpowiednio 66W i 12W to maksymalna moc, jaką wzmacniacze potrafią wytworzyć bez zniekształceń

Co to za .................. Przy każdej mocy wzmacniacz ma zniekształcenia. Mogą one rosnąć przy większej mocy oraz zmieniającej się impedancji głośników.

Tylko, że lampa w zasadzie cały czas gra przesterowana.

Kolejne............................... :).

Oprócz tego trzeba przy wzmacniaczu lampowym, który ma z reguły dużą impedancję wyjściową sprawdzić czy nie występują zaburzenia charakterystyki mierzonej na zaciskach kolumny. Koloryzacje spowodowane współpracą kolumny o nierównej charakterystyce impedancji (najczęściej spotykany przypadek) z wysoką impedancją wyjściową wzmacniacza lampowego mogą powodować że głośność, nawet przy tej samej czułości wejściowej będzie wyższa własnie z powodu tych górek na charakterystyce całego zestawu. Wzmacniacz tranzystorowy, klasyczny jest z reguły wolny od tej przypadłości bo ma bardzo niską impedancję wyjściową. Opisałeś to z pomiarami w wątku o audio mitach.

Wiadomo, jeżeli występują zafalowania, to wzmacniacz ma większą moc i jest glosniejszy :)

nagrywamy.com

Co to za .................. Przy każdej mocy wzmacniacz ma zniekształcenia. Mogą one rosnąć przy większej mocy oraz zmieniającej się impedancji głośników.

Kolejne............................... :).

Jak większość.

?👈

Podaj z jakich źródeł czerpiesz swoja wiedzę. Trzeba je omijać szerokim łukiem.

Z tego forum - jak chcesz poprosze Moda zeby Cie zbanowal :-)

To jest sedno Twojego problemu Szymon. Uznajesz za pewnik to co ludzie tutaj wypisują ... najgorsze, że idziesz w zaparte powielając te bzdury.

Mniej forum więcej książek.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Forum jak forum, jest wiele mądrości. Ważne aby nie powielać tych wadliwych.

ps. co do bana , widzę że masz duże znajomości :)

Forum jak forum, jest wiele mądrości. Ważne aby nie powielać tych wadliwych.

No coz... gdybym nie powielil bie mielibyscie szansy wyprowadzic mnie z bledu. A wiec czekam.

ps. co do bana , widzę że masz duże znajomości :)

Nie mam. Ale jak za Twoja prosba o zbanowanie opowie sie ktos trzeci to Mod z pewnoscia popatrzy przychylnym okiem :-)

Gość dakar

(Konto usunięte)

No coz... gdybym nie powielil bie mielibyscie szansy wyprowadzic mnie z bledu. A wiec czekam.

Załóż odpowiedni temat , zapewne ktoś Ci opowie o liniowości pracy lamp. To bardzo fajny temat i w niektórych aspektach tranzystory im nie dorównują .

To bardzo fajny temat i w niektórych aspektach tranzystory im nie dorównują .

Dorównują a nawet mocno przewyższają. Lampy mają tylko jedna zaletę, przetrwają silny impuls elektromagnetyczny. Po ataku bronią jądrową audiofil posiadający wzmacniacz lampowy będzie mógł sobie jeszcze pograć zanim przykryje się prześcieradłem i oddali na najbliższy cmentarz ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Dorównują a nawet mocno przewyższają. Lampy mają tylko jedna zaletę, przetrwają silny impuls elektromagnetyczny. Po ataku bronią jądrową audiofil posiadający wzmacniacz lampowy będzie mógł sobie jeszcze pograć zanim przykryje się prześcieradłem i oddali na najbliższy cmentarz ;-).

Lechu a co powiesz przesterowaniu lampy i tranzystora ? :)

Lechu a co powiesz przesterowaniu lampy i tranzystora ? :)

Te wymienione wyżej końcówki nie będą przesterowane dopóki nie przekroczą wymienionych wyżej mocy znamionowych plus rezerwa na tolerancje sieci którą ma każda firmowa końcówka/wzmacniacz. W niektórych konstrukcjach ta rezerwa jest bardzo duża. Spotkałem się w firmie Sansui ze wzmacniaczem 2x20W znamionowa, który w pomiarze miał ponad 40 W mocy, a taki 2x30W miał 55W w czasie pomiaru jednego kanału. Wzmacniacz lampowy łagodniej wchodzi w przesterowanie stąd wrażenie dużej rezerwy w stosunku do tranzystora o identycznej mocy. Na tranzystorze w dzisiejszych czasach bez problemu uzyskuje się 2 kW mocy a na lampach jest to problem. Jak chcesz można porównać wady i zalety wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych choć już wielokrotnie było to robione. Nie ma w tym nic niezwykłego. Lampy obudowane są swoistą legendą wynikająca głównie z ich wad. Te wady jednak wielu się podobają.

Nie mam. Ale jak za Twoja prosba o zbanowanie opowie sie ktos trzeci to Mod z pewnoscia popatrzy przychylnym okiem :-)

Chyba się koledze coś pomieszało, jak na razie ręce kierowanej sprawiedliwości nie dotarły Tu. Proponuję skupić się na zgłębianiu "Podstaw elektrotechniki", potem powoli małe projekciki. Z pokorą czytaj i jeżeli już masz coś napisać, miej przygotowane kompletne cytaty, ponieważ tak się kończy bezrefleksyjne klepanie w klawiaturę.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Wzmacniacz lampowy łagodniej wchodzi w przesterowanie stąd wrażenie dużej rezerwy w stosunku do tranzystora o identycznej mocy.

Ano własnie :) I to nie wszystkie fajne właściwości lamp ale już wielokrotnie o nich rozmawialiśmy.

Na szczęści są i lampy i tranzystory, więc mamy wybór. To jest piękne.

Pozdrawiam

Proponuję skupić się na zgłębianiu "Podstaw elektrotechniki", potem powoli małe projekciki.

Bez przesady! Mnie interesuje tylko "Niezbędnik świadomego konsumenta", nic więcej.

Wzmacniacz lampowy łagodniej wchodzi w przesterowanie...

Czyli jest coś w tym prawdy, że lampa grubo powyżej swojej mocy maksymalnej 25W zagra jeszcze prawidłowo, podczas gdy tranzystor tuż po przekroczeniu swoich 60W zacznie pierdzieć i spali głośniki?

Ano własnie :) I to nie wszystkie fajne właściwości lamp ale już wielokrotnie o nich rozmawialiśmy.

To łagodne wejście w przesterowanie jest też obarczone wadami. Fajnych właściwości lamp w zasadzie nie ma. No może poza wyglądem zewnętrznym który mnie się tez bardzo podoba.

Bez przesady! Mnie interesuje tylko "Niezbędnik świadomego konsumenta", nic więcej.

W takim razie odwiedź ten adres

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie zaśmiecaj swoimi wydumkami tego forum.

lampa grubo powyżej swojej mocy maksymalnej 25W zagra jeszcze prawidłowo

Ponownie odsyłam do Podstaw elektrotechniki, potem

Ukryta Zawartość

Lampa powyżej mocy maksymalnej nic już nie zagra, tranzystor tym bardziej.

Aby logicznie myśleć, nie wystarczy "rozumowanie per analogiam", niezbędne są solidne podstawy ww!!!

To łagodne wejście w przesterowanie jest też obarczone wadami.

Lampowe wibratooo ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.