Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 10 000

HipertrofiaAbsolutu

Rekomendowane odpowiedzi

Pokój Odsłuchowy 13m² lekka adaptacja aku

Rotel ra-1572 + pc

Muzyka szeroko pojęty rock, trochę jazz

Myślałem o audiovector sr1 signature, ale może macie inne propozycje,których warto posłuchać?

Słuchałem już elac bs 403 - podobały mi się, ale trochę słaba scena...

https://www.audiostereo.pl/topic/135650-monitory-do-10-000/

Pokój Odsłuchowy 13m² lekka adaptacja aku

Rotel ra-1572 + pc

Muzyka szeroko pojęty rock, trochę jazz

Myślałem o audiovector sr1 signature, ale może macie inne propozycje,których warto posłuchać?

Posłuchaj proac D2, JMR Silver Bliss, RLS Nereida - słuchałem osobiście i to naprawdę świetne monitory.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Do 10 tys. pln możesz już celować w używki z wysokiej półki. Dynaudio C1, Sonus Faber Cremona M . Problemem może wtedy jednak stać się wzmak, te głośniki pełnię możliwości ukazują przy wzmocnieniu z równie wysokiej półki.

Posłuchaj Tannoy LEGACY EATON.

Nie słuchałem, ale gdy sam szukałem monitorów poszedłem drogą dużego woofera. W dźwięku monitorów z małymi membranami wyczuwalne jest napięcie w dźwięku - męczące przy długich odsłuchach.

Eaton to:

- 10" woofer

- głośnik koncentryczny co przy bliskim odsłuchu zapewnia spójność dźwięku (pokój 13 m2)

- zachowany budżet

Czy nada się do rocka? Trzeba posłuchać, przy umiarkowanym natężeniu dźwięku powinno być dobrze.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Moj pokoj to 12 mkw i podobne gusta muzyczne, uzywam osobiscie Focal Electra 1008Be. Cena detaliczna jest nieco wyzsza ale po zmianie dystrybutora mozna zlapac "okazje". Polecam. ProAc DB1 tez sluchalem u siebie i bardzo mi odpowiadaly ale Focale bardziej przypadly mi do gustu.

Wydaje mi się, że bardzo dobrą opcją będzie Dynaudio Special Forty oraz wspomniane powyżej ATC SCM11. To dwie kolumny lubiące mocny, wydajny wzmacniacz, w Twoim systemie powinny sprawdzić się idealnie. Obydwa modele kolumn są dostępne w naszym salonie, zapraszam serdecznie na odsłuchy, jest także możliwość wypożyczenia kolumn do testu we własnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21, Dynaudio ponownie w Waszej ofercie czy to tylko w rozliczeniu te "czterdziestki"?

ps. 13 m2 to nie za duże wyzwanie na te Dynie?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Witaj,

Special Fourty na pewno. Dalej PMC Twenty 22 lub model Twenty 5. 22.

Jednym z moich faworytów były by także Dali Epicon 2.

Myślę że te modele obowiązkowo powinny się znaleźć na Twojej liście odsłuchu.

Prawda że fajne w tej cenie.

Wkrótce na rynek trafią Adante AS-61, jeszcze nie polecał bo nie słuchałem, ale mogą być bardzo dobre.

Piotrek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie moje, tylko pokazuję. Przy okazji można spylić wzmacniacz ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Mam minimalnie mniejsze pomieszczenie niż przedmiotowe 13m2 i zastanawiam się jak branża chce zmieścić w nim w/w duże monitory a jeszcze dobra scena ma z nich być w takim pomieszczeniu... Nie lepiej coś wielkości Harbeth p3esr? W klubie Dynaudio był ostatnio przypadek z próbą "zmieszczenia" Dynek czterdziestek w większym niż 13m2 metrażu i można poczytać jaki był tego efekt.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Ja slucham na pm1 juz od trzech lat. Dla mnie super ,ogólnie dźwięk ,wygląd ,jeśli je kupisz to zwróć uwagę ze wyszły do nich też podstawki.

Ogólnie nie ma ich juz chyba w sprzedaży ,nakład został wyprzedany.

Jak szukasz świetnej przestrzeni, to celuj w jakieś koncentryki pokroju KEF R300 , lub Reference (z powodu ceny z używanych, nie mniej jednak im nowszej generacji KEF, tym lepiej dopracowane mają te koncentryki).

Jak szukasz świetnej przestrzeni, to celuj w jakieś koncentryki pokroju KEF R300 , lub Reference (z powodu ceny z używanych, nie mniej jednak im nowszej generacji KEF, tym lepiej dopracowane mają te koncentryki).

Kolego R300 zabije go basem w pomieszczniu tak małym...przepraszam ale polecasz coś co kompletnie nie nadaje się dla tego Pana. Do tego R300 to efekciarskie dyskotekowe granie. Z tym budżetem można znacznie, znacznie lepiej :)

Sugeruję do mojej wcześniejszej listy dodać monitory Xavian Ambra. Bardzo fajne granie a do tego BF z przodu co przy tak małym pomieszczeniu jest cholernie istotne. Podobnie mają monitory Proac, JMR, Impuls Audio. Podzwonić, pojeździć, posłuchać, wypożyczyć.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Kolego R300 zabije go basem w pomieszczniu tak małym.

Skąd te pomysły, że coś co schodzi nizej, to "Zabija" basem w niewielkim pomieszczeniu? Mam monitory, które schodzą niżej od tych KEF R300, w pomieszczeniu niewiele większym (16,4 m2) i zupełnie bas nie "zabija". "Zabijanie basem" to może i jest, jak kolumny masz co prawda przy ścianie, ale siedzisz przy odsłuchu przy ścianie na przeciwko (i w dużym pomieszczeniu też będzie w tym przypadku "zabijanie basem"). Inny powód, to jeśli kolumny mają podbity bas wzgl. reszty pasma.

Do tego R300 to efekciarskie dyskotekowe granie.

Efekciarskie, dyskotekowe granie, to jest jak kolumny mają uśmiech dyskoteki (a nic mi nie wiadomo, by R300 były tak źle zestrojone)..

do tego BF z przodu co przy tak małym pomieszczeniu jest cholernie istotne.

Nie jest tak "cholernie istotne". Nie mniej jednak jestem zdania, że lepiej jak wylot z przodu, szczególnie w bliskim polu, ale bez przesady. Natomiast najbezpieczniejsze, w kwestii okiełznania basu, są monitory w obudowie zamkniętej.

Sugeruję do mojej wcześniejszej listy dodać monitory Xavian Ambra

Tak pooglądałem pomiary Xavian Orfeo i XAVIAN XN125 EVO JUNIOR - to są kolumny "zabijające basem" ... szczególnie te tańsze (mają po prostu podbity bas). Oby przy Xavian Ambra było inaczej.

Szukajac monitorow dla siebie (12 mkw) przetestowalem u siebie w domu KEF LS50, ProAc DB1, Harbeth P3ESR, Sonus Faber Chameleon B oraz Focal Electra 1008Be. Najwiekszy problem mialem z ustawieniem KEFow - przy normalnie otwartym BR (glosniki ok 70 cm od tylnej sciany i tyle samo z boku) zabijaly basem, dudnilo i bylo malo przyjemnie, dopiero po zatkaniu pojedyncza zatyczka dalo rade sluchac z przyjemnoscia. Harbethy, niestety, mi nie podeszly ze wzgledu na brak dynamiki przy mocniejszym repertuarze (Metallica) - graly zbyt spokojnie. Sonusy graly troche za ostro ale bardzo podobaly mi sie w repertuarze klasycznym (byly nowe - prosto z pudelka). ProAc to byl moj typ ale sporadycznie slyszalem dudnienie, w momencie testow nie mialem stojakow i mam swiadomosc ze nie przetestowalem ich jak nalezy - gdybym mial mozliwosc dalbym im druga szanse. Pisalem juz wczesniej co wybralem i jak na razie jestem w 100% zadowolony z zakupu. Do niedawna mozna bylo jeszcze dostac Elecry 1007S - sporo tansze a niewiele gorsze od 1008. Udanych poszukiwan (mi zajely intensywne 3 miesiace).

u mnie w takim metrazu swietnie graly male podlogówki pmc gb1i - polecam bo sa idealne na taki metraż a nie zajmą miejsca wiecej niz podstawki z monitorami.

linia transmisyjna z przednim wylotem zapewnia niskie zejscie basu i mozliwosc ustawiania blisko scian plus swietna przestrzen i obecna srednica

Cześć

Nie wiem czy już kupiłeś ale jak podchodzą Ci herbatniki to sprawdź przy tym metrażu P3ESR, zanim wydasz kasę na 30.1. Polecam również w miarę możliwości sprawdzić ATC SCM11 i coś z monitorów PMC. Wszystkich słuchałem, wszystkie godne uwagi :) Nic tylko słuchać i wybierać.

Dzisiaj byłem na kolejnych odsluchach.

Proac response d two

Bowers 705 s2

Amphion Argon3S

Wyszedłem z sklepu z proac :)

Cena lepsza od harbeth a granie jeszcze lepsze

Kolego R300 zabije go basem w pomieszczniu tak małym...przepraszam ale polecasz coś co kompletnie nie nadaje się dla tego Pana. Do tego R300 to efekciarskie dyskotekowe granie. Z tym budżetem można znacznie, znacznie lepiej :)

Sugeruję do mojej wcześniejszej listy dodać monitory Xavian Ambra. Bardzo fajne granie a do tego BF z przodu co przy tak małym pomieszczeniu jest cholernie istotne. Podobnie mają monitory Proac, JMR, Impuls Audio. Podzwonić, pojeździć, posłuchać, wypożyczyć.

Darze Xaviany szczególnym "uczuciem" ale Ambry nie za bardzo bym polecił do pomieszczenia o tych wymiarach jesli juz to Perły

Ambry miałem sposobność słuchac o wiele większym pomieszczeniu i tam tez czasem za mocno basem podbijały dźwięk

pomieszczenie miało co najmniej 24 metry akustyczne zaadaptowane

Gratuluję dokonanego wyboru, nie dopisałem ich tylko dlatego ..., że o nich zapomniałem :)

Świetne granie do rocka, tylko daj znać czy się "zmieszczą" na twoim metrażu. Słuchałem ich swego czasu w zdecydowanie większym pomieszczeniu, również po części zaadaptowanym i mają sporo pary jak na monitory.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.