Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo dobre kable głośnikowe, które niewiele kosztują - czy istnieją?

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, iro III napisał:

parametry RLC=0

Z racji tego że jestem elektronikiem trochę przewodów pomierzylem, te z puszkami też bo mnie ciekawią bardziej. Nie widzę żadnego związku z tymi parametrami a brzmieniem przewodów a danym systemie.

W trakcie usuwania konta.

46 minut temu, bogdan_ napisał:

Nie widzę żadnego związku z tymi parametrami a brzmieniem przewodów a danym systemie.

Ty nie widzisz, Twój problem.

Ja nie biorę pod uwagę tylko jednego "parametru" kabli - pierwiastka MAGII i to jest mój problem.

Można sobie wmówić, że przewody mogą być najgorsze po 5zł, tyko po co się tak męczyć. Życie jest tylko jedno.

W trakcie usuwania konta.

5 godzin temu, bogdan_ napisał:

Można sobie wmówić, że przewody mogą być najgorsze po 5zł, tyko po co się tak męczyć. Życie jest tylko jedno.

Potwierdzam. Kiedyś naczytałem się głupot i kupiłem Procab-y. Innym razem chciałem wejść w Chord Epic, ale dzięki uprzejmości Q21 mogłem ich posłuchać u siebie. Grunt to zachować zdrowy rozsądek

Edytowane przez dinus

Zrobiłem sobie kabelek a la Helix, ale jako IC, bo mam symetryczne wyjście na kolumny, a jako wejście niesymetryczne RCA. Posłuchałem go z pół godziny i musiałem podłączyć z powrotem kabel typu coax...kabelek wpływa na brzmienie - to stwierdziłem po zmianie na coaxa - trzeba zobaczyć co on takiego robi, czyli wykonać pomiar. Pomiary wykonałem i ciekawa sprawa, że nic wielkiego nie wykryłem, co by miało wskazywać jak on zmienia sygnały, ale pomiar szumu wykazał różnicę w amplitudzie szumu. Helix zmniejsza poziom szumu a dokładniej amplitude, bo wartość RMS jest podobna i pewnie to samo robi z sygnałem muzycznym, bo średnia wartość zmienia się w granicach błędu pomiaru.

Na zdjęciu zrobiony kabelek przygotowany do pomiaru, dlatego takie końcówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

23 godziny temu, iro III napisał:

W audio "all in one" nie ma kabli połączeniowych pomiędzy np. CD, pre i końcówka.

Czyżby połączenia były z nadprzewodnika, a nie w formie ścieżek z folii miedzianej i kabli

Ukryta Zawartość

14 minut temu, J.Jerry napisał:

Czyżby połączenia były z nadprzewodnika, a nie w formie ścieżek z folii miedzianej i kabli

Nie mówię o ścieżkach na płycie, czy drutkach wewnętrznego okablowania - w all in one - brak jest ZEWNĘTRZNYCH kabli, czyli parametry tego, czego nie ma = 0

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Ukryta Zawartość

Dostałeś pełne wytyczne, ale i tak zrobiłeś po swojemu...

20190301_183429.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To było pierwsze podejście, mam już drugi kabel gotowy do odsłuchu...ciekawe, czy zadziała tak samo jak pierwszy.

Widzę że odstępy masz 3x większe niż grubość kabla, a ja w drugiej wersji mam odstęp równy grubości kabla, ale proporcje między grubością spirali, a rdzeniem podobne. Zrobię jeszcze jeden komplet, gdzie będę już wierny oryginałowi.

Pomiędzy grzbietami jest dokładnie 10mm. Pierwsza wersja miała ok 5mm i dźwięk był bardzo odchudzony ze średnicy i wyższego basu. Prawdopodobnie za sprawą większej pojemności, ale powtarzam - prawdopodobnie.

Jeszcze jedno, masz odwrotnie poprowadzoną spiralę. Jest to ważne aby wiązka przecinała się pod kątem 90 stopni w stosunku do splotu rdzenia

Edytowane przez dementor

Rdzeń to srebrzona miedź 24 Awg, spirala - miedź ofc 16 Awg. Rdzeń jest w teflonie, a dla zachowania geometrii jest włożony w rurkę teflonową - podpowiedź - rurka do drukarek 3D.

Edytowane przez dementor
55 minut temu, dementor napisał:

Jeszcze jedno, masz odwrotnie poprowadzoną spiralę. Jest to ważne aby wiązka przecinała się pod kątem 90 stopni w stosunku do splotu rdzenia

Minus zawsze skręcałem w prawo, ale może być w drugą stronę. Co do przecinania, to czym większa odległość pomiędzy pętlami spirali, to kąt coraz bardziej odbiega od 90 stopni, albo o coś innego chodzi.

W dniu 28.02.2019 o 21:43, bogdan_ napisał:

Z racji tego że jestem elektronikiem trochę przewodów pomierzylem, te z puszkami też bo mnie ciekawią bardziej. Nie widzę żadnego związku z tymi parametrami a brzmieniem przewodów a danym systemie.

Elektronik, dobre sobie. "przewód sygnałowy strzałeczką do wzmaka, masowy strzałeczką od wzmaka", gdzie uczą takiej elektroniki?

15 godzin temu, J.Jerry napisał:

Minus zawsze skręcałem w prawo, ale może być w drugą stronę. Co do przecinania, to czym większa odległość pomiędzy pętlami spirali, to kąt coraz bardziej odbiega od 90 stopni, albo o coś innego chodzi.

Ale panowie, jaki minus? Wy się nabijacie, prawda? To żart taki? Wy wiecie, że prąd płynie w tym przewodzie połączeniowym raz w jedną a raz w drugą stronę i co ciekawe, żadna ze stron nie jest uprzywilejowana, tzn, jest to prąd przemienny? To, że nazywamy coś przewodem masowym to tylko nazewnictwo i pewny techniczny punkt odniesienia dla innych napięć w układzie. Dla przewodu nie ma to znaczenia jak nazwiemy poszczególne żyły, prąd płynie raz w jedną raz w drugą stronę a wy używacie minus, plus, oplot 10mm, kąt prosty. Szaleństwo.

No akurat ja jestem jak najdalej od wpływu tego co inni mówią i sugerują, ale jestem blisko do sprawdzania - nie w tabelkach, ale słuchem. Coś mi się podoba to zostaje, coś mniej - wylatuje z hukiem. Z hukiem wyleciał oplot pod kątem 45 stopni (jest różnica w dźwięku), odległość 5mm też się nie sprawdziła. Chcesz dyskutować, to sprawdź i wydawaj swoje opinie podpięte takim doświadczeniem. Ja aby podjąć równorzędną dyskusję z muzułmaninem, przeczytałem koran, choć przyznaję - z ogromnym zniechęceniem i prawie odrazą. Mam podstawę praktyczną, mam podstawę do opiniowania tego co znam organoleptycznie. 

Ile to już razy słyszałem - to nie, tamto tak, Gdyby nikt nigdy nie sprawdził jak jest naprawdę, to do tej pory biegali byśmy w sukienkach z trawy i dzidą w ręku. 

3 godziny temu, dementor napisał:

....przeczytałem koran, choć przyznaję .....

Ty tak na poważnie ?

Jeśli tak, to jestem pod wrażeniem.

Może i mało kabli w ręce miałem, ale faktycznie są takie:

Tanie, i dobre ?

(dobre, w sensie dźwięku).

Tak, męczyłem się z tym prawie 3 tygodnie. Czy było warto? Nie. Jak ktoś ma duże zakrzywienie pod czaszką, żadne argumenty nie pomogą, ale przynajmniej miałem satysfakcję, że sam przeczytałem, a nie słuchałem o tym bełkotu "tych co wiedzą lepiej" i pomogą przetrawić, dodając własne interpretacje.

Mam tylko nadzieję, że nie będę musiał już nigdy podejmować "religijnych dyskusji".

Edytowane przez dementor
4 godziny temu, dementor napisał:

Ja aby podjąć równorzędną dyskusję z muzułmaninem, przeczytałem koran,

A zrozumiałeś coś z tego? Przeczytać a zrozumieć to dwie odmienne sprawy. To tak jakby dać muzułmaninowi biblię. Myślisz że pojąłby sens?

Godzinę temu, Lebera napisał:

Tanie, i dobre ?

(dobre, w sensie dźwięku).

Już było - przejrzyj od początku wątek a zobaczysz, że np. dość drogie kable wielu firm

mają strukturę solid i taką polecam o grubościach poniżej 0,5 mm średnicy.

Materiał ma mniejsze znaczenie, a pole do popisu jest duże, bo i srebrzanki o różnych

średnicach, kynar, czy typu YTDY.

Widzę też tendencję do przypisywania kablom tego rodzaju cech ściśle związanych

z charakterystyką kolumn czy w mniejszym stopniu wzmacniaczy, a tak na pewno nie jest.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A myślisz, że oni rozumieją Koran (jeśli przeczytają)? Po przebytej dyskusji śmiem wątpić. Czy ja zrozumiałem? Czytałem przede wszystkim ze wskazaniem na porównanie z Biblią, którą znam i rozumiem, co wcale nie oznacza, że jest moim wyznacznikiem i ślepo wierzę w zawartość i przesłanie. Chodziło przede wszystkim o merytoryczne przygotowanie z mojej strony. Wnioski z tej lektury pozostawię dla siebie, ale nikomu nie polecam. Już tak mam, że jeśli nie jestem zorientowany teoretycznie lub praktycznie, to nie siłuję się na dyskusję... " Nie wiem, ale się dowiem i oddzwonię"

Edytowane przez dementor

Sorry że być może zabrzmiało to jako jakiś atak, nie o to mi chodziło, to w kontekście wcześniejszych dyskusji.

Edytowane przez dementor
8 godzin temu, dementor napisał:

Z hukiem wyleciał oplot pod kątem 45 stopni (jest różnica w dźwięku), odległość 5mm też się nie sprawdziła.

A co się zmieniło z oplotem pod kątem 45st.?

2 godziny temu, audioburak napisał:

Już było - przejrzyj od początku wątek a zobaczysz, że np. dość drogie kable wielu firm

mają strukturę solid i taką polecam o grubościach poniżej 0,5 mm średnicy.

Materiał ma mniejsze znaczenie, a pole do popisu jest duże, bo i srebrzanki o różnych

średnicach, kynar, czy typu YTDY.

Widzę też tendencję do przypisywania kablom tego rodzaju cech ściśle związanych

z charakterystyką kolumn czy w mniejszym stopniu wzmacniaczy, a tak na pewno nie jest.

Może tak, może nie.

Bynajmniej czy sam materiał nie ma znaczenia ?

Nie mi osądzać.

Jak do tej pory nie miałem w ręku z kabli głośnikowych (tanich, dobrych), które zrobiły na mnie wrażenie.

Oczywiście, wszystko może się zdarzyć.

Nie była to jakieś spektakularna zmiana. Trochę taki przytłumiony dźwięk w stosunku do 90 stopni. Na 2 wzmacniaczach słyszałem to dość wyraźnie, na innym nie słyszałem prawie żadnej różnicy.

16 minut temu, Bunk napisał:

A co się zmieniło z oplotem pod kątem 45st.?

Pytanie jest głupie. Przecież napisał - dźwięk.
Masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego?

Teraz, soundchaser napisał:

Pytanie jest głupie. Przecież napisał - dźwięk.
Masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego?

Właśnie czytam, przytłumiło mu dzwięk. Czyli jednak koce na kolumnach są wszędzie.

Nie, nie w ten deseń. Bardziej utrata dynamiki, ciężko to nazwać. Tak czy inaczej zostawiłem ten drugi i już, bardziej mi odpowiadał.

Podobna sytuacja z IC gramofonowym Pro-Jecta. Dwa identyczne, kupione w różnych odstępach czasu, a jednak dźwięk minimalnie się różni pomiędzy nimi. Czym to tłumaczyć?

Edytowane przez dementor
2 minuty temu, dementor napisał:

Nie, nie w ten deseń. Bardziej utrata dynamiki, ciężko to nazwać. Tak czy inaczej zostawiłem ten drugi i już, bardziej mi odpowiadał.

Utrata dynamiki? Czyli sposób wykonania oplotu robi za skomplikowane urządzenie jakim jest kompresor? Łożesz....

Dziwy nie z tej ziemi, prawda? To oświeć mnie i postaraj się nazwać taką przypadłość, gdzie słuchasz cicho (bo już późno i rodzina śpi) tego samego utworu, z tego samego źródła, przy tej samej głośności, ale na jednym kablu słyszysz więcej w najcichszym fragmencie. Całościowo również dociera więcej szczegółów. To chyba dynamika, ale może się mylę.

A czy ma wpływ? Być może, przecież taka geometria to cewka... Poza tym mało mnie obchodzi czy piwo ma okrągłe czy kwadratowe bąbelki, ważne że mi smakuje.

Edytowane przez dementor
  • Pokaż nowe odpowiedzi