Skocz do zawartości
IGNORED

muzyka barokowa, jazz

BachZ

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post. W planach mam zamiar złożyć zestaw do muzyki klasycznej. Słucham głównie muzykę barokową. Do tego dochodzą wokale kobiecie i jazz. W muzyce szukam barwy, dynamiki, średnicy pełnej szczegółów. Nie potrafię zbytnio ubrać to w słowa.

Nie jestem typem, który kupi 1000plyt i będzie ich słuchał, bo to raczej nierealne z czasem. Po prostu spokojnie chciałbym kupować płyty i sluchac...

Mój plan to złożenie zestawu z wzmacniacza lampowego, kolumn i gramofonu. Do wydania będę miał ok 30-35tys.zl. Później przyjdzie czas na zakup płyt i rozkoszowanie się muzyka. Co jeszcze? Muzyki słucham w pokoju ok25m2.

Czy w tej kwocie jest szansa na stworzenie zestawu pokazującego muzykę klasyczna, jazz?

https://www.audiostereo.pl/topic/136044-muzyka-barokowa-jazz/

Jest duża szansa, ja podobnej muzyki słucham na podobnym sprzęcie (bardzo ogólnie rzecz ujmując). Nie spiesz się, szukaj, pytaj, i nie daj sobie wmówić czegoś, co nie będzie Ci pasować.

Polecam do takiej muzyki dobre kolumny szerokopasmowe jak bodnar audio lub inaudio polskich producentów. Sam mam najniższy model bodnarów i z końcówką mocy w klasie A jest bajka. Bas i dynamika jest średnia ale wokal, przestrzeń, wybrzmienia, dźwięki instrumentów akustycznych w mniejszych składach jest na poziomie live. Końcówka xindak pam z dac audio gd27.

Dzień dobry.

W podanej kwocie jak najbardziej możesz złożyć bardzo dobry zestaw. Propozycji jest bardzo dużo, na pewno namawiam na odsłuchy, natomiast z mojej strony mogę zaproponować Ci rozwiązanie, które na pewno jest bardzo ciekawe.

Spójrz proszę na wzmacniacz Ars-sonum Filarmonia SJ (https://www.q21.pl/ars-sonum-filarmonia-dostawa-gratis.html), który połączyłbym z kolumnami Apertura Armonia (https://www.q21.pl/apertura-armonia.html) oraz gramofon EAT B-Sharp Super Pack (https://www.q21.pl/eat-b-sharp-super-pack.html) lub jeśli budżet pozwoli, EAT C-Sharp (https://www.q21.pl/eat-c-sharp.html). Do tego dojdzie jest optymalny przedwzmacniacz gramofonowy.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Polecam do takiej muzyki dobre kolumny szerokopasmowe

Popieram kolegę, to jest dobry trop. Duża, papierowa membrana, plus mocny / z porządnym stopniem prądowym wzmacniacz lampowy, plus ciężki gramofon z naturalną wkładką równą się potencjalny sukces.

Unikaj słabowitych głośników-pierdziawek, z małymi plastikowymi membranami w mnogich ilościach. Do muzyki klasycznej nie pasują.

Chwalą tu i ówdzie LAR'a IA30 teraz mkII nawet ze zdalnym w cenie,

a do niego kolumienki Harbeth Super HL5 plus; reszta wg. uznania.

Ale i tak zawsze można lepiej ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czołem, ja przede wszystkim zastanowiłbym się nad lampą i gramofonem,.do jazzu to i owszem para idealna, ale barok? Jeśli gustujesz w tzw. wykonawstwie historycznie poinformowanym (czyt. granie na dawnych instrumentach) bardzo zawęzisz sobie pole, skupiając się na winylach, wielu artystów nie wydaje na tym nośniku, a 90% współcześnie granej muzyki barokowej jest nagrywana w technologii cyfrowej już na poziomie taśmy matki, ciężko spotkać kompakt nie DDD, sam już sobie odpowiedz, czy warto słuchać płyty winylowej nagrywanej z cyfry.

Dodatkowo lampa moim zdaniem zniekształci wiele smaczków, a jej specyficzna barwa wspaniale podkreśli wokale, ale o fakturę smyczków, tak ważną w baroku już bym się obawiał.

Dlatego ja bym celował w CD odtwarzający formaty wysokiej rozdzielczości i porządny wzmacniacz na tranzystorach. W Twoim budżecie złożysz świetny zestaw z drugiej ręki, polecam jak najwięcej próbować, zanim kupisz.

Lampa ma niestety tendencje do nadawania smyczkom barwy gitary z leciutkim fuzzem ;-)))

Też słucham jazzu i baroku, szczególnie kameralistyki 2 - 5 instrumentów, ale na tranzystorze.

Jazz też głównie akustyczny i jest całkiem nieźle.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dodatkowo lampa moim zdaniem zniekształci wiele smaczków, a jej specyficzna barwa wspaniale podkreśli wokale, ale o fakturę smyczków, tak ważną w baroku już bym się obawiał.

Bez przesady, trochę brzęczenia nikomu jeszcze nie zaszkodziło :-) i do jazzu i baroku (oraz wszystkiego innego) lampa będzie super, ale kwestia gramofonu jest bardziej skomplikowana...

Jeśli gustujesz w tzw. wykonawstwie historycznie poinformowanym (czyt. granie na dawnych instrumentach) bardzo zawęzisz sobie pole, skupiając się na winylach

Otóż to! Muzykę barokową na instrumentach z epoki (i generalnie dawną muzykę) zaczęto wydawać na większą skalę dopiero w latach 80-tych i niewiele nagrań jest dostępnych na winylu. Bombastyczne, romantyczne wykonania na instrumentach współczesnych z poprzednich dekad ograniczają się do dość wąskiego repertuaru utworów Bacha, Handla i Vivaldiego: w kółko Koncerty brandenburskie, Mesjasz i Cztery pory roku...

Barok i cały nurt HIP, wydawany przez małe wytwórnie to cyfra, kropka. Dlatego radzę na początek dobre źródło cyfrowe.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

to prawda, czarna płyta i muzyka klasyczna nie idą obecnie w parze.

Na płytach CD jest przeogromny wybór i jak nie przeraża Cię słuchanie paru analogów i brak dostępu do nowych i bardzo ciekawych płyt to brnij w to bez szans na rozwój.

Musisz sobie zadać pytanie: ile jest w Tobie audiofila a ile melomana.

Jeśli zdecydowanie audiofil z Ciebie to możesz ciułać powoli czarne krążki.

Mam nadzieję, że masz więcej w sobie krwi melomana i wtedy wchodź w cyfrę.

Jest na rynku trochę cyfrówek, które poradzą sobie z muzyką :)

Wejdź do dowolnego sklepu internetowego z klasyką np. w Polsce: Music Islan w Poznaniu czy cmd w Opolu lub niemieckim jpc. Porównaj co kupisz na analogo i CD.

Audiofilskie dzielenie włosa na cztery zostaw innym tu na forum. Ty się ciesz muzyką i nowymi płytami, które dopiero będą nagrane :)

Też sobie pomyślałem. Zakup sprzętu w cenie używanego samochodu. A dopiero potem płyty? "Trochę" to na głowie postawione.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Pytanie, jaki wzmacniacz tranzystorowy warto odsłuchać aby porównać z lampowym?

Czołem, ja przede wszystkim zastanowiłbym się nad lampą i gramofonem,.do jazzu to i owszem para idealna, ale barok? Jeśli gustujesz w tzw. wykonawstwie historycznie poinformowanym (czyt. granie na dawnych instrumentach) bardzo zawęzisz sobie pole, skupiając się na winylach, wielu artystów nie wydaje na tym nośniku, a 90% współcześnie granej muzyki barokowej jest nagrywana w technologii cyfrowej już na poziomie taśmy matki, ciężko spotkać kompakt nie DDD, sam już sobie odpowiedz, czy warto słuchać płyty winylowej nagrywanej z cyfry.

Dlatego ja bym celował w CD odtwarzający formaty wysokiej rozdzielczości i porządny wzmacniacz na tranzystorach. W Twoim budżecie złożysz świetny zestaw z drugiej ręki, polecam jak najwięcej próbować, zanim kupisz.

W moim wypadku czas na słuchanie muzyki to załóżmy Ok 2godzin codziennie przy dniu w którym pracuje.

to prawda, czarna płyta i muzyka klasyczna nie idą obecnie w parze.

Na płytach CD jest przeogromny wybór i jak nie przeraża Cię słuchanie paru analogów i brak dostępu do nowych i bardzo ciekawych płyt to brnij w to bez szans na rozwój.

Musisz sobie zadać pytanie: ile jest w Tobie audiofila a ile melomana.

Jeśli zdecydowanie audiofil z Ciebie to możesz ciułać powoli czarne krążki.

Mam nadzieję, że masz więcej w sobie krwi melomana i wtedy wchodź w cyfrę.

Jest na rynku trochę cyfrówek, które poradzą sobie z muzyką :)

Wejdź do dowolnego sklepu internetowego z klasyką np. w Polsce: Music Islan w Poznaniu czy cmd w Opolu lub niemieckim jpc. Porównaj co kupisz na analogo i CD.

Audiofilskie dzielenie włosa na cztery zostaw innym tu na forum. Ty się ciesz muzyką i nowymi płytami, które dopiero będą nagrane :)

nawet jakby to była godzina dziennie to i tak barok nie wykonywany stylowo dziś traci sens. Tego na winylu jak na lekarstwo.

Popatrz ile odkrywa się nowej muzyki z XVIII wieku z tym, że na CD jest od ręki nawet z plikami jest słabo.

Mam dużo baroku i słucham na Lavardinie. Ten wzmacniacz dobrze na klasyce XVIII wiecznej się sprawdza. Od niego zacznij.

Kolumny, posłuchaj na początek Tannoy. Najlepiej zacznij od wersji Precision 6.2, Prestige i Definicion 8. Wszystko w zależności od podziału pieniędzy na dany element zestawu. Tannoy to brzmienie naturalne, z piękna średnica, ukazuje pięknie wokale i barwę. No i fajnie buduje przestrzeń w muzyce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.