Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC PCM1794 + AK4118 DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko i wyłącznie bez wyświetlacza. Ze względu na to, że sterowanie już nie jest potrzebne. Wpinasz się bezpośrednio w PCM1794. Wyświetlacz jest do sterowania AK4118, którego pomijasz.

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

A no tak, nie przemyślałem pytania, bo przecież wyświetlacz ze sterowaniem jest do receivera AK4118. 
Trochę szkoda wejść SPDIF i wyświetlania częstotliwości próbkowania. Przydałby się switch I2S, ale wtedy i tak by nic nie wyświetlało dla modułu USB ?

Ja tylko z jednym pytaniem. Czy do tej kostki TDA1541 mogę się wpiąć bezpośredio z XMOSa po I2S? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

1 minutę temu, McGyver napisał:

A no tak, nie przemyślałem pytania, bo przecież wyświetlacz ze sterowaniem jest do receivera AK4118. 
Trochę szkoda wejść SPDIF i wyświetlania częstotliwości próbkowania. Przydałby się switch I2S, ale wtedy i tak by nic nie wyświetlało dla modułu USB ?

Zrobiłem switcha i2s. Też go wstawiałem w tym temacie. Jak dla kogoś grają cyferki na wyświetlaczu to niestety nie może używać porządnego konwertera z i2s do tego DACa ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zrozumieliśmy się. Dla mnie nie grają cyferki na wyświetlaczu, oczywiste jest że lepiej podłączać USB przez I2S. Niemniej wyświetlania trochę szkoda. Muszę chyba pomyśleć jak mieć i jedno i drugie.

Po prostu zapakuj mojego switcha i tyle ? Wyświetlacz nadal możesz używać do sterowania Ak4118.

10 minut temu, McGyver napisał:

Muszę chyba pomyśleć jak mieć i jedno i drugie.

Włąśnie leci do mnie XMOS z wyświetlaniem częstotliwości, a nawet i wycieraczek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

3 minuty temu, Kris_54701 napisał:

Włąśnie leci do mnie XMOS z wyświetlaniem częstotliwości, a nawet i wycieraczek

Ukryta Zawartość

Fajne, ale to z kolei jest tylko dla USB. Nie za bardzo to będzie wyglądać jak jeden DAC będzie miał dwa różne wyświetlacze, jeden dla USB i drugi dla SPDIF ? 
Zatem i tak muszę pomyśleć nad problemem.

Ukryta Zawartość

Muszę chyba pomyśleć jak mieć i jedno i drugie. 

US $47.31 30%OFF | Lusya Amanero cyfrowy XMOS interfejs dekoder dźwięku DAC częstotliwość próbkowania wyświetlacz AK4118 SPDIF I2S rozdzielnica z OLED T0138

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 29.07.2019 o 15:57, McGyver napisał:

Nie zrozumieliśmy się. Dla mnie nie grają cyferki na wyświetlaczu, oczywiste jest że lepiej podłączać USB przez I2S. Niemniej wyświetlania trochę szkoda. Muszę chyba pomyśleć jak mieć i jedno i drugie.

Jest i wyświetlanie dla USB ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 28.07.2019 o 17:44, gavron04 napisał:

Zamiast szaleć z takim wynalazkiem to proponuję sprawdzony USB Audio od .3lite na CM6631.

Trafna propozycja @gavron04 - urządzenie USB Audio od .3lite działa wyśmienicie z moim DAC PCM1794 w połączeniu z RPI3B+ i sterowane z MOODE Audio :)
uruchomienie tego jest dziecinnie łatwe.

Dobrze że nie poszedłem w kierunku mnożenia konwerterów sygnału oraz nakładek Allo Kali na RPI.
USB Audio to najprostsze i najlepsze rozwiązanie do takiego zastosowania.
Mając taką bazę wystarczy zmienić tylko DAC po I2S i mamy kolejne urządzenie do testów :)

Całość zamontowana do obudowy po starym tunerze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20190801_204306.thumb.jpg.3894dd884f245de5464a0ca7ca03290a.jpg:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafal kar
  • 1 miesiąc później...

Posiadam "fabryczną" wersje DAC'a z tematu. Chciałbym coś poeksperymentować i z tego co czytałem to najszybszą modyfikacją jest wymiana OPAMP,  czy można prosić link do jakiś lepszych zamienników? Może być z Ali ?

Edytowane przez Kami3n147
W dniu 9.09.2019 o 14:45, Kami3n147 napisał:

Posiadam "fabryczną" wersje DAC'a z tematu. Chciałbym coś poeksperymentować i z tego co czytałem to najszybszą modyfikacją jest wymiana OPAMP,  czy można prosić link do jakiś lepszych zamienników? Może być z Ali ?

Chcesz kolego wymienić opamy na tej płytce ? To najlepiej będzie:

1. Zakup autentycznych opamów bezpośrednio od ti.com lub w  hurtowniach z elektroniką  tme , mouser , digikey itp (tyle że ceny przy małych ilościach + transport robią istotną cenę☹️).

2. Zakup opamów na "stoliczkach" na portalu "ale..drogo" od niejakiego recoill_75 (od niego kupowałem i jestem zadowolony)

3. Lub popytaj się na forum czy ktoś , przypadkiem nie ma na zbyciu  itp.

Ps. 

Zakup na ali....ss  to czysta loteria nie gwarantująca autentyczności ( a tym samym jakości spodziewanego brzmienia) , wiele jest podrabianych poprzez nadruki na nich a w rzeczywistości mogą to być 5532 albo  5534  bodajże .

Też kupowałem od "skośnookich przyjaciół" z ali...su.com ( AD744 oraz LT1364 ) ale jeszcze ich nie testowałem w swoim nowym projekcie DAC-a PCM1794A bo czasu brakuje a poniekąd zawodzi mnie pan Rober z Modushop-u któremu zaufałem i powierzyłem wykonanie "facjaty" obudowy Pasante 2U ? ?☹️? !!

Edytowane przez thomas_XLR

Będę skłonny rozstać się ze swoim PCM1794. Do kompletu dorzucam najlepiej brzmiące w tej aplikacji opampy. Jest też i trafo coil zasilające, które mogę dołączyć do zestawu. Jak coś to na priv proszę.

>Będę skłonny rozstać się ze swoim PCM1794. Do kompletu dorzucam najlepiej brzmiące w tej aplikacji opampy. Jest też i trafo coil zasilające, które mogę dołączyć do zestawu. Jak coś to na priv proszę.

Dlaczego? Coś Ci się w nim nie podoba?

Panowie , macie może schemat analogu tego DAC-a ? Chce przetestować transformatory na wyjściu a do tego niezbędne jest wylutowanie elementów przy opampach .

...there is no spoon...

Analog jest zerzniety z dataszita opa1612.

18 godzin temu, mdabro napisał:

>Będę skłonny rozstać się ze swoim PCM1794. Do kompletu dorzucam najlepiej brzmiące w tej aplikacji opampy. Jest też i trafo coil zasilające, które mogę dołączyć do zestawu. Jak coś to na priv proszę.

Dlaczego? Coś Ci się w nim nie podoba?

Jest spoko, ale znalazłem coś bardziej w swój gust. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kris_54701

11 minut temu, Kris_54701 napisał:

Jest spoko, ale znalazłem coś bardziej w swój gust. 

czyli co?

Sabre, czy jednak coś R2R?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

wczoraj wyciągnąłem z pudełka i posłuchałem tego daca . pierwsze wrażenia - fajny  - dobry bas , ładna przestrzeń , detale , energia  ale po kilku minutach słychać wyraźnie wpływ opampowego analogu - barwy maja techniczny nalot , góra nieco ostra i zapiaszczona , pojawia się lekka agresja w żeńskich wokalach  . w porównaniu do zlampizowanego AD1862 czy TDA1541A brzmienie jest przybrudzone i poprostu sztuczne . moim skromnym zdaniem wystarczy jednak zrobić dobry analog lampowy lub zastosować transformatory i zagra lepiej niż w/w ,,kultowe'' kości .

...there is no spoon...

Analog na lampie zmienia postać rzeczy. Nie wiem czy z każdą lampą, ale taniutka 6N2P-EW uspakaja dźwięk, dodaje basu i muzykalności. 

Taka lampowa analogowka to niemały wydatek, ale  w łatwy sposób można poprawić brzmienie stosując 3 x opa1612. Układ jest do tych opampow stworzony przez ich producenta. Brzmienie jest łagodniejsze, mniej techniczne, mniej efekciarskie, ale za to pełniejsze z lepszą barwą, z większą ilością szczegółów, z lepszą sceną. W zależności od reszty toru i gustu może się nawet podobać. Zawsze jednak będzie słychać że gra kostka.

Grałem też na 2x opa1612 i opa2132. Również doskonałe połączenie. Prawie tak jak na trzech 1612, ale odrobinę ciemniejsze.

Edytowane przez Kris_54701

2 minuty temu, Kris_54701 napisał:

taniutka 6N2P-EW uspakaja dźwięk, dodaje basu i muzykalności. 

też mam takie wrażenia , testowałem lampowe analogi do dac-ów prądowych w układach SRPP na kilku lampach - 6111WA , E88CC, 6N6P , E180CC , 6N1P , 6112 od różnych producentów ale 6N2P-EV jest wyjątkowa - barwy są nasycone i realistyczne jak z żadnej innej lampy 

...there is no spoon...

10 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Analog na lampie zmienia postać rzeczy. Nie wiem czy z każdą lampą, ale taniutka 6N2P-EW uspakaja dźwięk, dodaje basu i muzykalności. 

Taka lampowa analogowka to niemały wydatek, ale  w łatwy sposób można poprawić brzmienie stosując 3 x opa1612. Układ jest do tych opampow stworzony przez ich producenta. Brzmienie jest łagodniejsze, mniej techniczne, mniej efekciarskie, ale za to pełniejsze z lepszą barwą, z większą ilością szczegółów, z lepszą sceną. W zależności od reszty toru i gustu może się nawet podobać. Zawsze jednak będzie słychać że gra kostka.

Grałem też na 2x opa1612 i opa2132. Również doskonałe połączenie. Prawie tak jak na trzech 1612, ale odrobinę ciemniejsze.

Polecam wzmacniacze operacyjne na elementach dyskretnych. Przesłuchałem stado NE, AD, LT i dopiero wstawienie Stacatto, Burson Audio i ostatni nabytek od pana z dalekiego wschodu na ebaju ;-) pod nazwą audiofeelccdt. Różnica w jakości brzmienia DAC-a to lata świetlne i najlepiej wydane pieniądze.

• Pokaż nowe odpowiedzi