Skocz do zawartości
IGNORED

Używany DAC do 3 tyś ?

MaciejGilotyna

Rekomendowane odpowiedzi

no na pewno scalaczki za 10 dolarów grają wybitnie, do PCta za 50 razy tyle bez startu :D

Na starcie, to kompa już każdy ma, przynajmniej ja nie znam nikogo, kto nie ma...

No i jak komuś strasznie nie pasuje wyjście USB (bo ma np. kiepskiego DACa), to może sobie łączyć optykiem, którego ma 99% płyt głównych... A jak nie ma, to karta z wyjściem optycznym (uwaga, for audio!) do kupienia w każdym sklepie...

Różne już urządzenia u mnie robiły za transport, ale jeszcze nigdy święty gral audio za 50$ :)

No niestety ale.komouter od nie gra. Ostatnio robiłem porównania przekazałem w dacu wejście USB z PC na zmianę z Digione. I jest różnica ogromna. Przestrzeń detal i pasja z jaką gra muzyka bez porównania.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Jak nie możesz podłączyć PCta do DACa (bo za daleko, bo nie chce ci się odpalać kompa do słuchania muzyki, czy cokolwiek), to wtedy musisz wydać ~2k zł za jakiś firmowy streemer.

Z tym akurat nie ma problemu, PC mam w pokoju gdzie mam audio. Słucham z Flaców z dysku twardego a od wczoraj z Tidala z plików MQA. Więc czy wciąż

jest sens inwestować w ten odtwarzacz sieciowy zamiast w Daca ,którego wpinam do preampa ?

Przestrzeń detal i pasja z jaką gra muzyka bez porównania.

Ale wy wiecie, że chyba każdy DAC powyżej tysiaka od jakichś 10 ciu lat na wejściu USB samodzielnie przetaktowuje sobie sygnał, i nie ma dla niego absolutnie żadnego znaczenia, co się z tym sygnałem dzieje wcześniej? :)

jest sens inwestować w ten odtwarzacz sieciowy zamiast w Daca ,którego wpinam do preampa ?

Absolutnie żadnego sensu to nie ma.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

no więc właśnie.. co chwilę słyszę o tych streamerach ale czy ktoś jest w stanie fachowo i rzetelnie wyjaśnić dlaczego taki streamer w postaci tej maliny czy innych

zagra lepiej niż zwykły PC ze standardowym USB 2.0 podłączony do dobrego Daca typu Hegel HD 20 i do preampa ?

Ale wy wiecie, że chyba każdy DAC powyżej tysiaka od jakichś 10 ciu lat na wejściu USB samodzielnie przetaktowuje sobie sygnał, i nie ma dla niego absolutnie żadnego znaczenia, co się z tym sygnałem dzieje wcześniej? :)

to czemu istnieja na rynku i sprzedają się konwertery powyżej 2 tys zł?

dobrze by było gdybyś miał racje ale weryfikacja szybko zmieni Twoje poglady

to czemu istnieja na rynku i sprzedają się konwertery powyżej 2 tys zł?

dobrze by było gdybyś miał racje ale weryfikacja szybko zmieni Twoje poglady

eeeee... bo cena zależy nie tylko od rozwiązania dostarczenia danych do kości DACa, ale głównie od kości DACa, a potem dalszego wzmacniania sygnału na wyjściu. Do tego sposób zasilania każdego z etapów konwersji (czy wszystko razem, czy każdy etap na oddzielnym zasilaniu ETC) itd itd.

Skoro ktoś dokłada jakieś scalaczki do raspberry warte grosze i one nagle powodują, ze sygnał z malinki jest audiofilski i koszerny, to niby dlaczego dokładnie to samo, za te same grosze, nie miałoby się odbywać po stronie DACa?

czy ktoś jest w stanie fachowo i rzetelnie wyjaśnić dlaczego taki streamer w postaci tej maliny czy innych

zagra lepiej niż zwykły PC ze standardowym USB 2.0 podłączony do dobrego Daca typu Hegel HD 20 i do preampa ?

Nikomu się to nie udało do tej pory :)

Audiofilskie ścieżki są niezbadane, ostatnio z pozycji - wszystkie komputery są złe i nigdy nie zagrają tak dobrze jak CD, bez mrugnięcia okiem przeszliśmy do: wszystkie komputery są złe i nigdy nie zagrają tak jak CD, chyba, że to raspberry za 150 zł, to wtedy tak :)

pytam o konwertery usb ktore wpina się przed DAC

Żeby zarabiać na ludziach, którzy nie wiedzą jak te sprzęty działają, i można im wszystko wcisnąć.

Mamy taką sytuację: ktoś kupuje DAC, markowy audiofilski za 10k. Szanowany audiofislki producent mówi, że to genialny sprzęt, hi-end itd. Nagle wyskakuje jakaś firma krzak i mówi: hola hola, do tego DACa za 10k musisz kupić polepszacz USB za 2k, bo bez tego nie zagra. Ktoś tu kłamie, nie sądzisz?

A widzisz i tu jesteś w błędzie. Bo jak narazie wszyscy chwalą sobie DACa i mało kosztuje. Pewnie jest tak że jakbym też chciał sprzedać swojego sprzedał bym to bez strat

WSZYSCY CHWALĄ? Kto wszyscy? Gdzie oni to chwalą? Masz jakieś linki do testów tego super DAC'a?

Po co w ogóle ludzie wydają po kilka - kilkanaście tyś zł na inne DAC'i skoro jest ten wspaniały chińczyk?

Autor tego wątku szuka używanego DAC'a w cenie 3 kzł, a więc takiego który jako nowy kosztował ponad 5 kzł, a Ty mu proponujesz sprowadzić sobie jakiegoś chińczyka za 1 kzł i twierdzisz że zagra on lepiej niż ten używany za 3kzł. Idąc tą drogą można kupić sobie cały system hifi na aliexpress za 1000 dolców bo przecież i tak będzie grał lepiej niż te wszystkie co u nas w sklepach są dostępne za grubą kasę.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Mnie interesuje jak to gra. Do póki sam nie usłyszę to nie uwierzę.

To gdzie są te opinie szczęśliwych użytkowników skoro testów nie ma?

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

To gdzie są te opinie szczęśliwych użytkowników

Na forum, na którym się znajdujesz. Sam kojarzę chyba ze czterech użytkowników (a nie zgłębiam tematów dac-ów bo mnie na razie to nie interesuje) i nie są to użytkownicy którzy dopiero zaczynają przygodę z audio. Na cenę bym tak bardzo nie patrzył. Chyba wiesz ile stanowi marża sklepu i dystrybutora. Znane logo też kosztuje. Nie mam pojęcia jak gra ten chińczyk , ale nieprzekreślającym go dlatego, że jest tani i z Chin.

Tak się składa że temat DAC'a mnie interesuje. Poszukałem opinii kolegów z tego forum na temat tego xiangsheng dac05. Jakoś tak dziwnie się składa, że każda opinia na temat tego sprzętu zaczyna się od słów: "Miałem tego Dac'a..." Dlaczego "miałem"? Ktoś go postawił nawet w jednym szeregu z L.K.S za 6-7 kzł. No skoro on taki świetny to dlaczego nie "mam" i jestem szczęśliwy? Co się z tymi DAC'ami stało że "miałem"? Zapewne koledzy przesiedli się na DAC'i o dwie klasy wyższe niż ww L.K.S. (no bo przecież xiangsheng dac05 za 250 USD jest prawie tak samo dobry), to żeby już poczuć skok jakościowy to trzeba już celować w DAC'i za ponad 10 kzł.

Nie twierdzę że to jest zły DAC, być może w swojej cenie jest wybitny. Problem jest w tym, że nie ma możliwości przekonać się o tym do póki się go nie kupi. A z doświadczenia wiem, że kupowanie sprzęt audio, opierając się na opiniach innych (czy to użytkowników, czy to recenzentów) kończy się rozczarowaniem i zabawą w sprzedaż ze stratą i szukaniem czegoś innego.

WSZYSCY CHWALĄ? Kto wszyscy? Gdzie oni to chwalą? Masz jakieś linki do testów tego super DAC'a?

Po co w ogóle ludzie wydają po kilka - kilkanaście tyś zł na inne DAC'i skoro jest ten wspaniały chińczyk?

Autor tego wątku szuka używanego DAC'a w cenie 3 kzł, a więc takiego który jako nowy kosztował ponad 5 kzł, a Ty mu proponujesz sprowadzić sobie jakiegoś chińczyka za 1 kzł i twierdzisz że zagra on lepiej niż ten używany za 3kzł. Idąc tą drogą można kupić sobie cały system hifi na aliexpress za 1000 dolców bo przecież i tak będzie grał lepiej niż te wszystkie co u nas w sklepach są dostępne za grubą kasę.

Ale w cenie do 3 k.pln nie kupi nic lepszego niż XiangSheng DAC 05A. Stąd taką sytuacja. Nie chce mianie znów pisać ile DACow przewaliłem u siebie w domu. A został XiangSheng i gra najdłużej ze wszystkich DACow jakie miałem.

Miałem AGD nfb28 i to 5 miesięcy i nie zamienił bym się na XiangSheng nawet jakby się cena zgadzała. XiangSheng jest naprawdę świetny i tu trzeba by zapłacić dużo kasy aby coś lepszego mieć dźwiękowo

Mnie interesuje jak to gra. Do póki sam nie usłyszę to nie uwierzę.

To gdzie są te opinie szczęśliwych użytkowników skoro testów nie ma?

Zapraszam do klubu XiangSheng

Ale w cenie do 3 k.pln nie kupi nic lepszego niż XiangSheng DAC 05A. Stąd taką sytuacja. Nie chce mianie znów pisać ile DACow przewaliłem u siebie w domu. A został XiangSheng i gra najdłużej ze wszystkich DACow jakie miałem.

Miałem AGD nfb28 i to 5 miesięcy i nie zamienił bym się na XiangSheng nawet jakby się cena zgadzała. XiangSheng jest naprawdę świetny i tu trzeba by zapłacić dużo kasy aby coś lepszego mieć dźwiękowo

Ja.mam i sobie chwale. Zestawialem to razem z LKSem 004 najbardziej wypasionym i powiem tak LKS zagrał oczywiście lepiej ale kosztuje x8.

Różnica nie była wcale jakaś mocno wyczuwalna. LKS jest oczywiście bardziej zwiewny i spójny ale po dolozeniu Bursonow w XiangSheng to już inna liga znowu.

Tak się składa że temat DAC'a mnie interesuje. Poszukałem opinii kolegów z tego forum na temat tego xiangsheng dac05. Jakoś tak dziwnie się składa, że każda opinia na temat tego sprzętu zaczyna się od słów: "Miałem tego Dac'a..." Dlaczego "miałem"? Ktoś go postawił nawet w jednym szeregu z L.K.S za 6-7 kzł. No skoro on taki świetny to dlaczego nie "mam" i jestem szczęśliwy? Co się z tymi DAC'ami stało że "miałem"? Zapewne koledzy przesiedli się na DAC'i o dwie klasy wyższe niż ww L.K.S. (no bo przecież xiangsheng dac05 za 250 USD jest prawie tak samo dobry), to żeby już poczuć skok jakościowy to trzeba już celować w DAC'i za ponad 10 kzł.

Nie twierdzę że to jest zły DAC, być może w swojej cenie jest wybitny. Problem jest w tym, że nie ma możliwości przekonać się o tym do póki się go nie kupi. A z doświadczenia wiem, że kupowanie sprzęt audio, opierając się na opiniach innych (czy to użytkowników, czy to recenzentów) kończy się rozczarowaniem i zabawą w sprzedaż ze stratą i szukaniem czegoś innego.

Miałem bo wiele ludzi w tej cenie traktuje go jako ciekawostkę bo podswiadomie i tak czują, ze trzeba wyłożyc 5-10k zeby to grało.

Ja XiangShenga mam i o ile mi się nie znudzi / nie trafię na coś znacznie lepszego w podobnych pieniądzach (nierealne w bajbliższym czasie) to z nim raczej zostanę na bardzo długo. Sprzętu przerobiłem różnorakiego dużo - m.in dlatego że jak idę dużo do góry cenowo to oczekuję sporeko skoku jakości - zazwyczaj nie do końca tak to wygląda...

Co do transportu z PC/Laptopa , a z Auralica/Maliny. Mam gamingowego lapka klasy ~10k, podobnie z PC - oczywiście można tam pewnoe włożyc lepszą kartę dzwiekową, co nie zmienia faktu, że nie jest to sprzet budżetowy... ani jeden, ani drugi nie ma podejscia do Auralica jako transport. XIang z Auralikiem gra jak sprzęt z innej planety w stosunku do PC. Więc o ile nie jest to audioPC to sądzę, że Malinka , czy wspomniany Auralic to świetne rozwiązanie... Wręcz konieczne.

ani jeden, ani drugi nie ma podejscia do Auralica jako transport

To ciekawe, zważywszy na to, że ciężko w obecnych czasach znaleźć DAC, który nie pracowałby w trybie asynchronicznym (czyli, że dane pobierane są z wewnętrznego bufora pod dyktando wewnętrznego zegara).

Od jakichś dwóch lat gram na Audionemesis DC-1 VLE.

Ten DAC ma wszystkie cechy, których wcześniej szukałem w różnych urządzeniach- gładkość, kultura, barwa.

Mieści się w zakładanym budżecie, dlatego szczerze polecam.

Swoją drogą, ciekaw jestem ile trzeba wydać, żeby usłyszeć wyraźny progres...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Szczerze mówiąc mam niezły mętlik w głowie po tej całej dyskusji. Ważne ,że została tu mocno nakreślona rola sprzętów w okół Daca o których zbytnio nie miałem pojęcia.

Z tego co rozumiem to mając porządnego Daca cały czas jest możliwość dalszego ulepszania toru audio czy przez tą mailnę czy jakiś markowy streamer albo po stronie transportu PC poprzez ulepszanie samego wyjścia z PC za pomocą tych konwerterów DDC natomiast sam fakt zakupu dobrego Daca niczego nie ujmuje jedynie przygotowuję pole manewru do rozbudowy o sprzęt w okół samego Daca.

Od tego zacznę czyli od serca tzn Daca a w dalszej kolejności zajmę się tym o czym mówiłem czyli albo streamer albo DDC ale nad tym będę jeszcze myślał..

W zasadzie każdy sprzęt który tu wymieniliście od Chorda 2qute ,przez LKS, Sabre,Audionemezis po Xiangshenga jest mi obcy.

Zakup każdego z nich to zakup kota w worku. Każdy ma świetne opinie (5 gwiazdek ) i swoje grono zwolenników którzy dadzą się za nie pociąć.

Problem w tym ,że ktoś który nigdy tych nie słyszał nie wie co ma zrobić.

Mam nadzieję, jest to spór na zasadzie jakie auto jest lepsze Mercedes,BMW czy Audi. Jeżeli na tym polega ten spór to nie ma tak źle bo wszystko wspomniane

jest bardzo dobre ale każde trochę inne od siebie w pewnych względach.

Ze sprzętów wymienionych jest Chord 2qute na allegro z zasilaczem w dobrej cenie i chyba nie niego się skuszę...

Od siebie dodam jeszcze krótką anegdotę. Byłem na ubiegłym AudioVideo Show w Warszawie 2017. Znalazłem się w pokoju ze sprzętem skandynawskim.

W nim najwyższe i najdroższe zabawki Electrocompanieta i Hegla zasilające kolumny też z północy ale firmy teraz nie pamiętam. Brzmienie wybitne, nie będę się rozpisywał

,sprzęt warty kilkaset tysięcy złotych podłączony przez Daca Hegla HD20 (20 tyś) do laptopa przez usb. Przy tym postawię kropkę niech każdy to interpretuje jak chce.

Pozdrawiam

Uważaj, bo zaproszenie do interpretacji wywoła kolejną burzę na tym forum. :)

Niemniej jeśli zdecydujesz się na Chorda myślę, że będziesz bardzo zadowolony. To po prostu sprzęt stworzony po to aby kapitalnie grał. Tylko tyle i aż tyle

To po prostu sprzęt stworzony po to aby kapitalnie grał.

a można wiedzieć jak/ do czego podłączasz swojego Daca ,żeby tak kapitanie grał ? :)

Uważaj, bo zaproszenie do interpretacji wywoła kolejną burzę na tym forum. :)

ja nie chcę wchodzić w rolę prowodyra żadnych burz. Podaje przykład z życia wzięty który pasuje do naszej dyskusji :)

Żeby opis był pełniejszy dodam ,że Hegel/EC był jednym z nielicznych na AV Show który się zdecydował na taki transport :)

a można wiedzieć jak/ do czego podłączasz swojego Daca ,żeby tak kapitanie grał ? :)

Proponowałem zakup Chorda i oceniam go jako rewelacyjny przetwornik mimo, że sam go nie mam. Kilka miesięcy przed jego wejściem na rynek kupiłem inny. To jest moja opinia na jego temat 2Qute i tyle. W przedziale cenowym 5 tys to jeden z najlepiej grających przetworników. Do czego go podłączysz, to w dużej mierze kwestia wygody użytkowania. Komputer, odtwarzacz sieciowy czy popularna Malina ? Ja mam Auralic MIni i właśnie takie połączenie mi odpowiada

Przebiła go proza życia i konieczność ograniczenia wydatków. Kupiłem przetwornik, który równocześnie pracuje jako przedwzmacniacz i steruje końcówką mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.