Skocz do zawartości
IGNORED

Używany DAC do 3 tyś ?

MaciejGilotyna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pytanie jak w temacie. Szukam Daca do 3 tyś. Używanego bo wiadomo ,że za takie same pieniądze używany będzie lepszy.

Słyszałem Hegla HD 20 , podoba mi się ale czy za te pieniądze można lepiej ? Słyszałem pozytywne opinie o M2tech Young DSD

Co byście polecili ?

Podstawą jest dla mnie łączenie z komputerem przez USB gdyż głownie gram z FLACów. Jestem również otwarty na dodatkowe

konwertery z USB na COAX i wtedy DAC nie musi mieć USB ale czy w tych pieniądzach to się uda ?

Wypatrzyłem również coś takiego co jest obecnie na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z góry dziękuje za pomoc :)

Maciek

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/137029-u%C5%BCywany-dac-do-3-ty%C5%9B/

zastanów się czy warto wydawać 3 koła na DAC i łączyć go z komputerem po usb

moim zdaniem nie warto i lepiej zmienić transport a jeśli już musi to być komputer to zainwestować w konwerter i tanszy dac

Jakiego brzmienia szukasz?

przestrzennego, szczegółowego , lekko ocieplonego

zastanów się czy warto wydawać 3 koła na DAC i łączyć go z komputerem po usb

moim zdaniem nie warto i lepiej zmienić transport a jeśli już musi to być komputer to zainwestować w konwerter i tanszy dac

jakie konwertery i Daci masz na myśli żeby się zmieścić w tej 3ce ?

Najtanszym konwerterem jest malina i dedykowane haty - to juz duzo lepszy transport niz pc z windowsem ktory jest najgorsza mozliwa opcja

A jesli boisz sie takiego rozwiazania to jakis konwerter typu singxer lub podobny z audiophonics na xmos u208 za polowe budzetu

Reszte na dac zgodni z preferencjami ale dac za 1500zl zagra lepiej w takim srodowisku niz ten za 3 tys z komputerem

Poczekaj trochę z decyzją o zakupie. Chord zaprezentował w ubiegłym tygodniu swój nowy przetwornik - Qutest . Do sprzedaży trafi dopiero w perspektywie kilku miesięcy zastępując model 2Qute. Jak znam życie, 2Qute będzie wyprzedawany w mocno obniżonej cenie. Jest więc szansa, że zmieścisz się w 3 tys kupując nowy, bardzo dobry DAC. Moim zdaniem warto poczekać

Witam

Jestem tego samego zdania co piotrek7.

Słuchałem Chorda 2Qute i w tej cenie, zwłaszcza do PC-ta, nie znam nic lepszego, rewelacja, warto wypożyczyć i posłuchać.

Cena nowego to 5 tyś ale np. w Black Friday nowy był do kupienia za 4 tyś więc używany jak najbardziej w cenie do 3 tyś powinno się udać. Zwłaszcza po pojawieniu się nowego Qutest.

Moim zdaniem zdecydowanie najlepsza opcja do kompa ale to już niech każdy sam oceni.

Wyświetl postUżytkownik kapelli dnia 15.01.2018 - 13:31 napisał

Jakiego brzmienia szukasz?

wydaje mi się, że fajną opcją, spełniającą Twoje wymagania i wartą rozważenia byłby lks audio 003. Ze wzmakiem lampowym w torze gra dokładnie tak jak opisałeś. Da chyba radę wyrwać w okolicach kwoty, którą podałeś. Ciężej z odsłuchami (ale pewnie jak się uprzesz to dasz gdzieś radę) - na śląsku przynajmniej mógłbym pomóc.

Inna opcja to wspomniana wyżej malina. I można by sie pokusić o połaczenie z xiangsheng dac05. Pewnie da się zmieścić poniżej 2kzł za całość. W zakładce kluby więcej info na temat tego dac'a.

kupowanie tego xiang coś tam to kupowanie kota w worku. Odsłuchać tego się nie da przed zakupem, a odsprzedać potem też się nie da za rozsądne pieniądze. W Polsce nie ma ani dystrybutora ani serwisu o gwarancji już nie wspomnę.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam M2Tech Young DSD, porównywałem go w domu z kilkoma znacznie droższymi dac'ami. Zasilam go liniowo i z Sotm sms200.

Chwilowo w Q21 przed wejściem nowej wersji nowy był za 3k z gwarancją :D

Uważam ten dac za wybitny w tej cenie. Jest raczej po stronie muzykalności, przyjemności ze słuchania. Trochę bas mógłby być bardziej zróżnicowany.

Porównując np z T+A Dac 8 to Young śpiewa.

Ja mam dość przeźroczysty wzmacniacz na lampie KT150.

Jeśli słyszałeś Hegla HD20 to koniecznie zwróć uwagę na DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Miałem okazję posłuchać u siebie Soekris'a i dwukrotnie droższego Hegla HD25 oraz HD12 i jak dla mnie Soekris bez kompleksów może z nimi konkurować. Zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie i sam mam w planie takowy budżet i wiem na pewno, że będzie to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

kupowanie tego xiang coś tam to kupowanie kota w worku. Odsłuchać tego się nie da przed zakupem, a odsprzedać potem też się nie da za rozsądne pieniądze. W Polsce nie ma ani dystrybutora ani serwisu o gwarancji już nie wspomnę.

Xiang to jedyny kot w worku, którego kupiłem w ciemno i nie żałuję - w tych pieniadzach to totalna petarda, chętnych jest dużo, którzy nie chcą sami ściągać z Chin... a serwis? Każdą elektronikę naprawi człowiek, który na elektronice się zna...

Poza tym zgadzam sie z bińkiem - jeśli nie dorzucisz kasy do transportu to możesz i 10k wydać i DAC dalej sam z kompa szału nie zrobi.

Poza tym zgadzam sie z bińkiem - jeśli nie dorzucisz kasy do transportu to możesz i 10k wydać i DAC dalej sam z kompa szału nie zrobi.

No wiadomo, komputer zły, ale malina, najtańszy, mały komputer, to już dobry xD

Co wy tam palicie?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ukryta Zawartość

czy ktoś zna ?

Ukryta Zawartość

świetny dac - polecam mocno

miałem i grał najlepiej ze wszystkich ktore testowałem

tylko ten z linku to najskromniejsza wersja - soekris grym tym lepiej czym lepsze ma zasilanie

malina nie stoi na windowsie

A potrafisz napisać dlaczego windows jest zły? xD

plus ma 5v zasilanie

I? 5v lepsze niż 3v, albo 10v? Bo?

i minimum procesów do obsługi

No bo jakby miała 3 to by się ugotowała :)

Co jest lepsze 1 proces zjadający 80% wydajności urządzenia, czy 50 procesów zjadających 4%?

I malina i komputer mogą być tak samo dobre, tylko że z malina wyjdzie dużo taniej, bo tylko płytka, hat, zasilanie, do tego mały gabaryt, dedykowany soft itd. Komp na starcie droższy, do tego bardziej złożone zasilanie, wyjście USB, więc kolejne konwertery i zasilania.

Wszystko się da, każdemu według potrzeb

• Moderatorzy

A potrafisz napisać dlaczego windows jest zły? xD

I? 5v lepsze niż 3v, albo 10v? Bo?

No bo jakby miała 3 to by się ugotowała :)

Co jest lepsze 1 proces zjadający 80% wydajności urządzenia, czy 50 procesów zjadających 4%?

Posłuchaj jak gra raspberry z hifiberry czy allo digi z zainstalowanym moode, a później dyskutuj.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Posłuchaj jak gra raspberry z hifiberry czy allo digi z zainstalowanym moode, a później dyskutuj.

no na pewno scalaczki za 10 dolarów grają wybitnie, do PCta za 50 razy tyle bez startu :D

Komp na starcie droższy, do tego bardziej złożone zasilanie, wyjście USB, więc kolejne konwertery i zasilania.

Na starcie, to kompa już każdy ma, przynajmniej ja nie znam nikogo, kto nie ma...

No i jak komuś strasznie nie pasuje wyjście USB (bo ma np. kiepskiego DACa), to może sobie łączyć optykiem, którego ma 99% płyt głównych... A jak nie ma, to karta z wyjściem optycznym (uwaga, for audio!) do kupienia w każdym sklepie...

jak sprawdzisz to sie skonczy czcze gadanie

Różne już urządzenia u mnie robiły za transport, ale jeszcze nigdy święty gral audio za 50$ :)

Ukryta Zawartość

raczej nikt interesu nie ma w promowaniu urządzenia za 50$

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim komentującym za swój głos i opinię w tej sprawie. Jaki widać co komentujący to inny sprzęt by polecił.

O ile przed założeniem tego posta miałem w sobie niepewność co wybrać tak teraz odczuwam galimatias wynikający z nadmiaru proponowanego sprzętu..

Rozwiązanie, które proponuje biniek czyli ta malina plus hat jest mi totalnie obce. Próbuje znaleźć na internecie coś w tym temacie ale natykam się na jakieś szczątkowe

informacje na forum. Rozumiem ,że tu chodzi o granie przez rooter z pominięciem PC ? jak się to odbywa ? masz jakiegoś linka gdzie można o tym poczytać ?

Proponujecie różnie sprzęty być może ze względu na to ,że wam samym najbardziej dany Dac przypadł do gustu ale

pomimo tego wydaje mi się ,że któryś z nich gra najlepiej a któryś najgorzej. Pytanie który ? :)

Ukryta Zawartość

Taaaa...

Ale wiesz, że każdy szanujący się DAC ma to po swojej stronie?

Wiesz, płacisz za DACa np. 5k zł, to on powinien mieć tego scalaczka za 3 dolce, który separuje wejście elektrycznie, a potem kolejnego scalaczka, który odpowiednio taktuje dane podawane do kości konwertera.

Tego typu rozwiązania po stronie transportu mają sens wtedy, kiedy podłączasz taką malinę do DACa za następne 50$, który jest okrojony ze wszystkiego.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim komentującym za swój głos i opinię w tej sprawie. Jaki widać co komentujący to inny sprzęt by polecił.

O ile przed założeniem tego posta miałem w sobie niepewność co wybrać tak teraz odczuwam galimatias wynikający z nadmiaru proponowanego sprzętu..

Rozwiązanie, które proponuje biniek czyli ta malina plus hat jest mi totalnie obce. Próbuje znaleźć na internecie coś w tym temacie ale natykam się na jakieś szczątkowe

informacje na forum. Rozumiem ,że tu chodzi o granie przez rooter z pominięciem PC ? jak się to odbywa ? masz jakiegoś linka gdzie można o tym poczytać ?

Proponujecie różnie sprzęty być może ze względu na to ,że wam samym najbardziej dany Dac przypadł do gustu ale

pomimo tego wydaje mi się ,że któryś z nich gra najlepiej a któryś najgorzej. Pytanie który ? :)

Sprawdź PW

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Wciąż nie wiem na co się zdecydować... :)

Jak nie możesz podłączyć PCta do DACa (bo za daleko, bo nie chce ci się odpalać kompa do słuchania muzyki, czy cokolwiek), to wtedy musisz wydać ~2k zł za jakiś firmowy streemer. Trochę drogo, za urządzenie, które w zasadzie nic nie robi, prawda? Wtedy idealnym rozwiązaniem jest jakieś miniPC, które sobie samodzielnie przerobisz na streemer, najtańszym jest raspberry.

A widzisz i tu jesteś w błędzie. Bo jak narazie wszyscy chwalą sobie DACa i mało kosztuje. Pewnie jest tak że jakbym też chciał sprzedać swojego sprzedał bym to bez strat

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

$1295 - 4,35k zł za obudowę z logo brystona, 150 zł za malinę w środku, kto bogatemu zabroni :D

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.