Skocz do zawartości
IGNORED

Temat rzeka czyli pytanie o interkonekt

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sam nie wypróbujesz różnych kabli to się nie dowiesz z forum. Każdy z nas słyszy inaczej, każdy system gra w różnych warunkach różnie. Kup sobie przez internet różne kable oczywiście w jakimś sklepie internetowym i posłuchaj. Jak Ci spasują to zostawisz. Jak nie to do 14 dni oddajesz. Ja tak zrobiłem i dowiedziałem się że nie słyszę kabli. Zostałem na Klotz AC106

Ponieważ jest to wątek o cichym słuchaniu, należy jeszcze poinstruować jego autora by prób z kablami dokonywał na zwykłej głośności.

Poza tym, tu bardziej kwestia sprzętu niż kabli.

Edytowane przez Mickey6

Kolumny "rozruszane" - mam je prawie 2 lata. Klocki też wygrzane (o ile w tej klasie można o tym mówić). Kupię Lunę 7 i zobaczymy czy na markowym IC będzie różnica.

tym kablem akurat wysokich nie podbijesz, testowałem te kable dość mocno i zarówno Luna jak i Aurora bardziej bas podbijają, góra jest na nich stonowana ale rób jak uważasz. Czasem lepiej odrobinę dopłacić i mieć spokój na dłużej niż mniej zapłacić i czuć niedosyt.

Edytowane przez radark

Nie szukam cudownych kabelków. Ale jak widać zawsze znajdą się tacy, co czytają w myślach i wiedzą wszystko najlepiej. Wysokie tony w wątku były istotą sprawy, ale nie tylko. Kto uważnie CZYTA ten rozumie, nie tylko w tym temacie, ale w każdym, w którym się wypowiada.

Nie szukam cudownych kabelków. Ale jak widać zawsze znajdą się tacy, co czytają w myślach i wiedzą wszystko najlepiej. Wysokie tony w wątku były istotą sprawy, ale nie tylko. Kto uważnie CZYTA ten rozumie, nie tylko w tym temacie, ale w każdym, w którym się wypowiada.

A zrób inny, bardzo prosty, eksperyment: zabierz swoje kabelki do kogoś, komu pasuje to jak jego sprzęt gra po cichu, oceń czy tobie również i jeśli ocena będzie pozytywna, zmień jego kable na własne.

Wysokie tony nie są istotą sprawy ale ich zachowanie w podanej przez Ciebie konkretnej sytuacji.

Edytowane przez Mickey6

Niestety nie mam nikogo o zboczeniach nawet lekko audiofilskich :P

A tym samym nikogo kto miałby sprzęt inny niż mini wieża.

Edytowane przez archive

Gdybyśmy wiedzieli skąd jesteś to może po koleżeńsku dałoby się coś załatwić.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Kablami nic osiągniesz. Może masz pokój zbytnio wytłumiony, może zmień ustawienie kolumn, pokombinuj z kątami skręcenia, z szerokością rozstawienia ( bazą ) wysokością miejsca odsłuchu itp., a najprościej jak już tu było napisane - po prostu skorzystaj z ... regulacji tonów wzmacniacza.

Zamówiłem Wireworld Luna 7. Podłączę i posłucham. Liczę na efekt w postaci ogólnej poprawy brzmienia, choć rewolucji oczywiście się nie spodziewam. Kable głośnikowe dały efekt słyszalny na plus, więc Ic może dopełnić całosci.

Edytowane przez archive

Zamówiłem Wireworld Luna 7. Podłączę i posłucham. Liczę na efekt w postaci ogólnej poprawy brzmienia, choć rewolucji oczywiście się nie spodziewam. Kable głośnikowe dały efekt słyszalny na plus, więc Ic może dopełnić całosci.

I sam zobacz z takiego miłego tematu powstały trzy strony niekoniecznie zdrowej rozrywki.

De gustibus non est disputandum

Kable głośnikowe dały efekt słyszalny na plus, więc Ic może dopełnić całosci.

Czy zmieniłeś także gniazdo w ścianie, wtyczkę zasilania, bezpieczniki, przewody wewnątrz wzmacniacza? Może po prostu wystarczy posmarować tranzystory specjalną, audiofilską pastą i wtedy sprzęt zagra o dwie półki wyżej?

Czy zmieniłeś także gniazdo w ścianie, wtyczkę zasilania, bezpieczniki, przewody wewnątrz wzmacniacza? Może po prostu wystarczy posmarować tranzystory specjalną, audiofilską pastą i wtedy sprzęt zagra o dwie półki wyżej?

Dosłownie zrobił sie Cyrk!

De gustibus non est disputandum

Widzę, że kol. Yankes słusznie to ujął.

Złośliwości leżą chyba w naturze niektórych Polaków, nieprawdaż kol yorkfield?

Temat już wyczerpany.

Edytowane przez archive

Zobaczymy. Generalnie interkonekt może wnieść więcej zmian niż głośnikowe.

Jestem ciekaw efektów bo wciąż uważam, kierowany doświadczeniem, że przy cichym słuchaniu to jednak bardziej sprzęt...

Oczywiście życzę poprawy brzmienia i mam nadzieję, że opublikujesz tu spostrzeżenia.

Edytowane przez Mickey6

No, niestety. Jednak dziwi mnie to z czyich ust to stwierdzenie padło, to tak jakby złodziej krzyczał "łapać złodzieja", tak tu, audiofil mówi "cyrk". Ja chcę tylko pomóc a tu wielkie oburzenie, wszyscy audiofile są?

Ja mogę się określić jako meloman- audioateista. Swoje stanowisko przedstawiłem już na początku dyskusji i nadal je podtrzymuję.

Po co się udzielać w temacie, który jest jasno określony bez drążenia co do zasadności?

Sprawę określiłem jasno, dostałem kilka konkretnych odpowiedzi.

Podchodzę do tematu racjonalnie, co też już napisałem.

Złośliwości mimo prośby na początku wątku są w nim obecne.

Czemu to ma służyć?

Na to pytanie proszę nie odpowiadać w myśl : "mądremu wystarczą dwa słowa, a głupiemu to i referatu mało"

Temat już wyczerpany.

Tematy kablowe wyczerpały się już sto lat temu ;-).

Zobaczymy. Generalnie interkonekt może wnieść więcej zmian niż głośnikowe.

Możliwe tylko w przypadku wysokiej impedancji wyjścia w urządzeniu (np. potencjometr głośności znajdujący się bezpośrednio na wyjściu urządzenia) i kablach o wysokiej pojemności.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

odmienne zdanie to nie krytyka!

yorkfield25:

"Przewody nie grają, więc pakowanie kasy w takie wynalazki to totalna audiofilska głupota."

"U audiofilów jest taki problem, że z góry zakładają, że jak ktoś nie słyszy grających przewodów..."

"(...)jest to tylko marketingowy bełkot, wbity do łatwowiernych audiofilskich głów."

Krytyka w każdym calu. Wymogi krytyki spełnione. Oczywiście bez komentarza naiwny styl tych wypowiedzi.

>archive

Poczytaj o krzywych Fletchera- Munsona, zrozumiesz, ze po znacznym obniżeniu poziomu dźwięku żaden przewód na Twój problem nie pomoże.

To, ze może i przesadnie niektórzy reaguja, czytając pierdoły o tym, że wszystko da się poprawić doborem kabli, ale fizyki i fizjologii nie da się przeskoczyc, choć hardcorowi audiofile (a raczej audio-voodoofile) by chcieli.

Po co się udzielać w temacie, który jest jasno określony bez drążenia co do zasadności?

Jasno określiłeś swoje potrzeby.

W jasny sposób, opisano Ci że błądzisz szukając ratunku w kablu.

Poza tobą (autorem tematu), czytają to też inni, którzy mogą mieć podobny problem do twojego.

Chyba uczciwym jest, by poznali różne opinie na temat kabli i ich możliwości lub niemożliwości wpływu na dźwięk.

Podchodzę do tematu racjonalnie, co też już napisałem.

Podchodzisz może racjonalnie. Ale twoje działania świadczą o czymś zupełnie przeciwnym.

Złośliwości mimo prośby na początku wątku są w nim obecne.

Czemu to ma służyć?

Może użytkownicy, są po prostu zmęczeni kolejnym odgrzebywaniem tematu kabli.

Może co niektórzy, w tym ja, widzą w tego typu tematach próbę nakręcenia trochę rynku dla audio gadżetów.

Porlick, czytałem, za to mam wrażenie że Ty nie czytałeś ze zrozumieniem moich postów.

Ferujesz wyroki niczym Alfa i Omega - po co?

Sądzisz, że nie potrafię racjonalnie myśleć, poruszać się w sieci, czytać, wyciągać wniosków?

Już proszono cię byś się tu nie udzielał.

Napisałeś swoje, przyjąłem to do wiadomości. Ty jednak nadal drążysz.

Przestań proszę.

Przemysław, nie szukam ratunku, lecz możliwości.

Nie lubię jak ktoś za wszelką cenę (i nie mam tu na myśli ciebie) próbuje mnie uszczęśliwiać.

Przeczytaj jeszcze raz moje posty, być może zrozumiesz w czym rzecz.

Edytowane przez archive

Napisałeś swoje, przyjąłem to do wiadomości. Ty jednak nadal drążysz.

Przestań proszę.

Poza tobą (autorem tematu), czytają to też inni, którzy mogą mieć podobny problem do twojego.

Chyba uczciwym jest, by poznali różne opinie na temat kabli i ich możliwości lub niemożliwości wpływu na dźwięk.

Na to są inne wątki.

Taki przykład: Jak ktoś pyta o koszt wybudowania lądowiska dla helikoptera, to odpowiadasz po co mu to? Czy robisz kosztorys?

Dajmy już temu spokój...

Edytowane przez archive

Chcialem RACJONALNIE pomóc. Sadzilem, że pisząc o racjonalnym myśleniu i wyciąganiu wniosków, będziesz je wyciągał z nauki, nie reklamy.

Wycofuję się więc i zostawiam Cię żeglującego w kierunku audiovoodoo.

Forum jest publiczne.

I dopóty, dopóki rozmowa nie odbiega od tematu, nie ma potrzeby by zmieniać wątek.

Kablem nie da się odzyskać wysokich tonów słabiej słyszalnych przy cichym słuchaniu.

Ten kto twierdzi inaczej myli się, lub celowo wprowadza w błąd w celach marketingowych.

Kablem nie da się odzyskać wysokich tonów słabiej słyszalnych przy cichym słuchaniu.

Ten kto twierdzi inaczej myli się, lub celowo wprowadza w błąd w celach marketingowych.

Nigdzie nie twierdziłem, że tak jest.

Nigdzie nie twierdziłem, że tak jest.

Chłopie!

"Zauważyłem jednak, że przy nocnym cichym słuchaniu wysokie tony są przytłumione (...)"

"Proszę zatem o wskazanie potencjalnych interkonektów, które uwypukliłyby tony wysokie (...)" w sytuacji wyjaśnionej przez Ciebie na wstępie, czyli przy cichym słuchaniu.

'Proszę również o powstrzymanie się od złośliwych komentarzy i porad : "wymień wzmacniacz, CD, kolumny".'

Cóż, skoro w opisanym przypadku możliwości sprzętu odgrywają większą rolę niż kable.

• Pokaż nowe odpowiedzi