Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Z braku argumentów sięgasz po arogancję.

Powtarzam: teza jakoby podłogówki są bezwzględnie lepsze od monitorów jest wyłącznie Twoją opinią, na której obronę masz tylko gołosłowne "bo są" oraz (argument ostateczny) że TY tak uważasz.

Dla mnie sprawa jest oczywista. Jeśli porównamy monitory i podłógówki w tej samej cenie: to zważywszy fakt, że w tych ostatnich znacząco większy procent tej ceny idzie obudowę niż w tych pierwszych - logiczna jest konkluzja iż w monitorach są głośniki wyższej klasy.

Z braku argumentów...

Ktos poza mna jakis tu przedstawil?

Jeśli porównamy monitory i podłógówki w tej samej cenie...

Dlaczego? Jak porownywac to tej samej jakosci, a jak zorientujesz sie jaka jest roznica, to pomyslimy, czy i kiedy warto doplacic. Faktycznie moze nie byc warto, a i nie kazdy lubi zyc na kredytach.

Powtarzam...

Nic to nie da, bo pomimo powtarzania trzeciego glosnika w monitor nie wcisniesz.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ktos poza mna jakis tu przedstawil?

Twoimi "argumentami" są:

- podłogówki są lepsze bo są

- JA tak uważam.

Ale nawet jeśli uznasz że w Twojej ocenie drugiej stronie brakuje argumentów - nie upoważnia Cię to do arogancji

Dlaczego? Jak porownywac to tej samej jakosci, a jak zorientujesz sie jaka jest roznica, to pomyslimy, czy i kiedy warto doplacic. Faktycznie moze nie byc warto, a i nie kazdy lubi zyc na kredytach.

Sam sobie odpowiedziałeś. Mało jest takich, którzy mogą sobie powiedzieć że cena nie gra roli. Większość ma budżet ograniczony, a w jego zakresie lepszą jakość zapewnią mu monitory.

Nic to nie da, bo pomimo powtarzania trzeciego glosnika w monitor nie wcisniesz.

Jest szkoła która powiada, że optymalne są rozwiązania dwudrożne. Wg Ciebie im więcej tym lepiej?

Twoimi "argumentami" są:

- podłogówki są lepsze bo są

- JA tak uważam.

Kultura wymaga abys czytal posty, ktore komentujesz.

Jest szkoła która powiada, że optymalne są rozwiązania dwudrożne. Wg Ciebie im więcej tym lepiej?

Moim zdaniem monitor, ktory z natury "nie przenosi calego pasma" nagranego na CD jest gorszy od podlogowki, ktora z natury robi to bez problemu.

Większość ma budżet ograniczony, a w jego zakresie lepszą jakość zapewnią mu monitory.

To nie wina podlogowki, ze kogos nie stac i zadowolic sie musi monitorem "bez basu". Tez nie wina podlogowki, ze ktos ma nie ogarnieta akustyke. Fart monitora, ze "bez basu" da sie zyc.

Nie dogmatycznie, a w rozwazaniu ogolnym pomijam skrajne i zaorzeczajace regolom przypadki, bo Tak sie w rozwazaniu ogolnym wlasnie robi. Za to Wy za pomoca wyjatkow usilujecue forsowac sprzeczna z rzeczywistoscia regule.

To budzet jest kiepski czy podlogowka?

Nie zrozumiałeś czy szukasz zaczepki?

Skup sie i wykaz wyzszosc bezbasowego monitora nad podlogowka, bo ze basowy monitor dorowna podlogowce nie przecze.

Jeśli monitor dorówna podłogówce na basie (obydwa projekty w tej samej cenie), to monitor prawie zawsze będzie lepszy (prawie, bo to tez zalezy od jakosci głośnika zastosowanego w monitorze).

Już opisałem dlaczego i nie jest to moje widzi mi się a fizyka.

Jesli... zazwyczaj nie dorowna, a jesli juz, to dorowna tez cena, i zacznie stwarzac te same problemy co podlogowka. Z reszta, sam napisales co i czemu musi dorownywac.

Z jednej strony ta dyskusja to mi przypomina stary dowcip o posiadaczach porsche boxtera ( dobre monitory), którzy jeżdżą z napisem na czole: nie stać mnie na 911(dobre podłogówki) ale z drugiej strony jakbym miał do wydania ok. 60 kzł to bym sobie takie "monitory" sprawił:

30 cm woofer, 26 Hz - 40 kHz, 35 kg wagi, trzy drogi, czego chcieć więcej?

Jesli... zazwyczaj nie dorowna, a jeseli juz, to dorowna tez cena, i zacznie stwarzac te same problemy co podlogowka. Z reszta, sam napisales co i czemu musi dorownywac.

Szymon kiedy zrozumiesz, że Twoja postawa zniechęca w znaczący sposób do dyskusji z Tobą?

Gość

(Konto usunięte)

Najlepiej mieć podłogowe jak kameleon...przykurwią jak trzeba i grają subtelnie też kiedy trzeba...

Edytowane przez Gość

Z reszta, sam napisales co i czemu musi dorownywac.

Ale też napisałem dlaczego będzie lepszy, nawet jeśli na basie będzie tak samo jak w podłogówce.

Na każdym badziewiu, które promuje się na tym i innych pokrewnych forach jest napisane piękne zejście...a rzeczywistość jest jaka jest...

Rozumiem, że słuchałeś NS 5000 i tego "pięknego zejścia" nie mają? Obecnie podobnych rozmiarów trójdrożnych monitorów w podobnej cenie ok. 50 kzł jest niewiele. Oprócz Yamahy, jeszcze Spendor i Harbeth z tych bardziej znanych, wszystkie badziewne?

Kultura wymaga abys czytal posty, ktore komentujesz.

Kultura wymaga abyś pisał z poszanowaniem reguł ortografii, gramatyki i zasad logicznej budowy zdania.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Piszę o badziewiu a nie celowo o NS...

Jednak Twój był następnym po podanym przeze mnie przykładzie, więc trudno było zrozumieć go inaczej:)

Osobiście słuchałem tych NS 5000 tylko na tegorocznym AVS ale w kiepskich warunkach, więc nie potrafię póki co ich ocenić. Yamaha raczej nie czaruje z parametrami, tak jak wielu innych, a mistrzem jest Heco, tam prawie każda kolumna ma na tabliczce zejście poniżej 20 Hz tylko spadek w dB przemilczają.

Gość

(Konto usunięte)

No to masz przykład...a jak np. na tabliczce producent umieści taki zapis to co wtedy?

35 - 22kHz (+/- 10dB)

Edytowane przez Gość

No to masz przykład...a jak np. na tabliczce producent umieści taki zapis to co wtedy?

35 - 22kHz (+/- 10dB)

To wtedy trzeba obejrzeć wykres jeśli jest dostępny i zobaczyć, w którym miejscu będzie np. +/- 3dB ( wtedy miałbym punkt odniesienia bo na moich jest 35 Hz – 23 kHz ± 3 dB) albo po prostu posłuchać

... jeśli na basie będzie tak samo jak w podłogówce.

Jesli... a to jest dyskusja ogolna, i wyjatki potwierdzaja regole, ze na basie bedzie raczej cienko. A swoja droga jak juz na basie bedzie tak samo, to wszelkie zalety monitorow umkna (np. Yamaha o wygladzie Altus 140), tak wiec konsekwencji troche.

Koledzy Szpakowski i Rochu, cokolwiek w temacie poprosze, bo nie wykazacie swojej racji obrazaniem sie na fakty, a juz tym bardziej publicznie chwalac sie ich niezrozumieniem.

Najlepiej mieć podłogowe jak kameleon...przykurwią jak trzeba i grają subtelnie też kiedy trzeba...

A jeszcze fajniej, gdyby to potrafily male monitorki :-)

Może zawęzić dyskusję do: monitory dwudrożne vs podłogowe trójdrożne (ewent. dwuipółdrożne)?

"Tynk pożera dźwięk" 747

A moze "co lepiej kupic w tej samej cenie" ? Bo rozwazanie ogolne jak widac przerasta dyskutantow i kazdy bledne wnioski forsuje na podst jakichs dodatkowych warunkow.

Koledzy Szpakowski i Rochu, cokolwiek w temacie poprosze, bo nie wykazacie swojej racji obrazaniem sie na fakty, a juz tym bardziej publicznie chwalac sie ich niezrozumieniem.

A fakty są jakie?

Chyba coś przeoczyłem z tego co tutaj napisałeś.

Jak na razie poczęstowałeś nas garścią komunałów rodem z działów porad świerszczyków audio albo z działu Start niniejszego forum.

Dobra spróbuję kolegę po-edukować.

No coz, jak ktos nie ma warunkow to... sam przez dluzszy czas zadowalalem sie bezbasowymi monitorami.

Kolumna podłogowa ze skrzynką o objętości ok 38l.

Niskotonowy 165mm

31wHIkwNRrL.jpg

A teraz kolumna podstawkowa ze skrzynką o objętości ok 60l z niskotonowym 190mm

extrema-fit-300x217.JPG

Jak myślisz, która z tych konstrukcji daje szansę na lepsze przetwarzanie niskich częstotliwości?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Monitor zagra za to w malym pomieszczeniu w ktorym podlogowka sie zadlawi. Generalnie dobor zalezy glownie od pomieszczenia odsluchowego IMHO. Wszystko dobrane z glowa bedzie gralo pieknie!

Pomieszczenie pomieszczeniu nie jest równe

No to policzmy.

Podstawkowe Monitor Audio Silver 100 - 3990 zł

Pasmo do 35 kHz

Subwoofer REL T5i - 2180 zł

Dolna częstotliwość graniczna (-6 dB) - 15 Hz

Razem koszt - 6170 zł.

Ile kosztują podłogówki mające takie pasmo przenoszenia jak wyżej wymieniony zestaw? I taką jakość zastosowanych głośników? Dwukrotnie drożej? Trzykrotnie? Jeszcze więcej?

Są jakieś pytania?

Edytowane przez Bobcat

Są jakieś pytania?

Tak, w zasadzie uwagi nie pytania. Można jeszcze jakieś standy doliczyć ale to nieistotne, bardziej istotne jest to, że podłączenie sub'a do "zwykłego" wzmacniacza stereo ( np. takiego bez PRE-OUT) nie jest sprawą bezproblemową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01

Chyba coś przeoczyłem z tego co tutaj napisałeś.

...

Jak myślisz, która z tych konstrukcji daje szansę na lepsze przetwarzanie niskich częstotliwości?

Chcesz tworzyc zasady na podstawie wyjatkow? To zdecydowanie cos przeoczyles, a tymczyms jest moj pierwszy wpis w tym watku. Odpowiem na oko, lepiej zagra ta 10x amoze i 100x drozsza. Swoja droga piekna. Co to za kolumna?

Ps. Jak chcesz koniecznie porownac moje mr4 to z tanszymi mr2 o tej samej jakosci, lub nieco wyzszej jakosci bronze2 ale o zblizonej wartosci. Inna sprawa, ze najtansze nodele budzetowego producenta to tez nie najlepszy przyklad na obraz sytuacji.

Są jakieś pytania?

Czytales temat watku? Bylo cos o subwooferze?

Tak, w zasadzie uwagi nie pytania. Można jeszcze jakieś standy doliczyć ale to nieistotne, bardziej istotne jest to, że podłączenie sub'a do "zwykłego" wzmacniacza stereo ( np. takiego bez PRE-OUT) nie jest sprawą bezproblemową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coraz więcej nowych amplitunerów czy wzmacniaczy stereo wyjście na subwoofer. A REL-a można również podłączyć na wyjścia głośnikowe.

Czytales temat watku? Bylo cos o subwooferze?

Nie było. I co z tego? Padł zarzut rzekomego braku basu w monitorach. Więc wskazuję że ilość najniższych częstotliwości można w dziecinnie prosty sposób sobie zwiększyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bobcat
  • Pokaż nowe odpowiedzi