Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

mozna podlaczyc pod pre out, albo main out, ale masz racje to jest bezsensu

Szymon odpusc, wiesz ze nie wygrasz :) a brniesz w zaparte :)

Edytowane przez luk1985

Została tu sformułowana nowatorska teza, mianowicie że im więcej basu tym kolumna lepsza. Na tej zasadzie próbuje się lansować podłogówki.

Dobre monitory nie mają ani za dużo ani za mało basu. Mają dokładnie tyle ile trzeba. Argumenty dlaczego w małym pokoju lepiej jest postawić właśnie je, nie wolnostojące były podawane w tym wątku wielokrotnie. Nie ma potrzeby ich powtarzać.

Przepraszam. Zapomniałem, że to nie są żadne argumenty, albowiem nie potwierdzają punktu widzenia @szymona1977.

Została tu sformułowana nowatorska teza, mianowicie że im więcej basu tym kolumna lepsza.

Idąc tym torem myślenia można stwierdzić, że ideałem będzie nie podpinanie do wzmacniacza nie zestawu głośnikowego lecz jedynie samego subwoofera (a jeszcze lepiej dwóch lub czterech) tak aby uzyskać należytą potęgę basu bo o resztę nie trzeba się martwić ; )

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

mozna podlaczyc pod pre out, albo main out

Chyba rzadko takie wejścia są stosowane w kolumnach aktywnych. Nigdy się z takimi ie spotkałem.

Idąc tym torem myślenia można stwierdzić, że ideałem będzie nie podpinanie do wzmacniacza nie zestawu głośnikowego lecz jedynie samego subwoofera (a jeszcze lepiej dwóch lub czterech) tak aby uzyskać należytą potęgę basu bo o resztę nie trzeba się martwić ; )

Otóż to.

Gość

(Konto usunięte)

Najlepiej zamiast pułapek basowych samochodowe Tuby basowe w czterech rogach i jedziemy ;-)))

Została tu sformułowana nowatorska teza, mianowicie że im więcej basu tym kolumna lepsza.

Kto taka teze poza Toba sformulowal?

Argumenty dlaczego w małym pokoju lepiej jest postawić właśnie je, nie wolnostojące były podawane w tym wątku wielokrotnie. Nie ma potrzeby ich powtarzać.

Zapomniałem, że to nie są żadne argumenty, albowiem...

...w saloniku 15m2 nie mamy do czynienia z bliskim polem.

mozna podlaczyc pod pre out, albo main out, ale masz racje to jest bezsensu

Szymon odpusc, wiesz ze nie wygrasz :) a brniesz w zaparte :)

Jak mam wygrac, skoro Wasze wpisy potwierdzaja, ze juz wygralem? Mieszanie do dyskusji monitorow aktywnych jest rownie sensowne jak podlaczenie ich do wznacniacza.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nic nie wygrałeś.

Twoje wpisy tylko cię ośmieszają.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Tolerowałem Twoje wpisy Rochu, ale mi się znudziło i każdy następny, który ograniczać się będzie do prywaty przy braku odniesienia do tematu, będę zgłasza Moderacji za niezgodność z Regulaminem.

Tolerowałem Twoje wpisy Rochu, ale mi się znudziło i każdy następny, który ograniczać się będzie do prywaty przy braku odniesienia do tematu, będę zgłasza Moderacji za niezgodność z Regulaminem.

Boszszsz mój, i kto to pisze.

Słuchajcie, kolega tyle mądrości nam przelewa tutaj a sam pyta jak ustawić stereo w pokoju i woła o pomoc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rochu

@rochu bardzo się przestraszyłeś?

Twoja autorska nowatorska teza wymaga sprostowania. Otóż z tego co mi wiadomo to muzykę popularną realizuje się od około 35Hz w górę. Oczywiste jest więc, że jeżeli zależy nam na wiernym odtworzeniu jednym z warunków jest równe pasmo właśnie od 35Hz w górę. Tak samo oczywiste jest więc, że kolumna, która gra równo od tych 35Hz jest pod tym względem lepsza od tej, które gra równo dopiero od 45Hz.

Dobre monitory nie mają ani za dużo ani za mało basu. Mają dokładnie tyle ile trzeba.

Dobre podłogówki też. A typowe monitory? Wasz pomysł, że za 300GBP znajdziecie monitory, które mają tyle samo basu co moje MR4 na razie pozostał w fazie pomysłu. Z resztą, jak przypomnicie sobie wpisy miłośników monitorów to:

- lubią monitory bo nie lubią basu,

- lubią monitory bo słuchają muzyki, w której nie ma basu,

- lubią monitory bo cała reszta jest lepszej jakości kosztem braku basu,

- lubią monitory bo w nieprzystosowanym akustycznie pomieszczeniu brak basu oszczędza im problemów,

- lubią monitory bo brak basu zrekompensowali sobie subwooferem,

- lubią monitory bo słuchają w bliskim polu... no ale typowe urządzenie saloniku 15m2 to już raczej nie jest bliskie pole, więc w zasadzie należałoby to pominąć.

Nie wiem czy zorientowaliście się, ale to wszystko to takie "minusy dodatnie". Nie ja od braku basu zacząłem.

-----

Nie no ... Szymon...bez dziecinady...

Co innego pisać na temat w uszczypliwy sposób, a ograniczać się do dennej prywaty nie odnosząc się do tematu.

Edytowane przez szymon1977

- lubią monitory bo słuchają w bliskim polu... no ale typowe urządzenie saloniku 15m2 to już raczej nie jest bliskie pole, więc w zasadzie należałoby to pominąć.

Typowo urządzony salon 15m2 bez adaptacji średnio nadaje się do słuchania pełno zakresowych paczek. W trudnych warunkach akustycznych, takich jak typowo urządzony salon 15m2, dużo lepiej sprawdza się słuchanie w bliskim polu.

Dodanie suba do monitorów ma tą przewagę nad zestawem z dużymi paczkami, że w typowym pomieszczeniu łatwiej uzyskamy jakiś w miarę akceptowalny bas. Łatwiej dlatego że suba da się wyregulować. W większości przypadków duże zestawy nie mają możliwości regulacji (wzmocnienia, tłumienia) dolnego zakresu.

Lub są świadomi ograniczeń swojego pomieszczenia, i wolą nie pełne pasmo ale dobre zamiast pełnego z dziurami, górkami i rezonansami.

Poza tym wszystkim wciąż poważasz ten samo, że monitory nie mają basu. Jest to bzdurą.

Chciałeś w tym samym budżecie co mr4 monitory z podobnym zakresem przetwarzania, dałem ci JBL LSR308.

Tak przy okazji nie ma możliwości podłączenia zestawów aktywnych do wzmacniacza. Podłączenie do pre out czy main out, to podłączenie do przedwzmacniacza. Konstrukcje aktywne mają własne końcówki mocy za zwrotnicą aktywną. To tak dla przypomnienia żeby, nie robiło się za bardzo śmiesznie.

Poza tym wszystkim wciąż poważasz ten samo, że monitory nie mają basu. Jest to bzdurą.

To nie ja zaczalem dyskusje od wychwalania zalet "braku" basu, a milosnicy monitorow.

Lub są świadomi ograniczeń swojego pomieszczenia, i wolą nie pełne pasmo ale dobre zamiast pełnego z dziurami, górkami i rezonansami.

Do malego garazu nie wjedziesz Mercedesem, ale to nie sprawia, ze Maluch stanie sie lepszy. Garaz jest ch...wy - czaisz roznice?

... nie ma możliwości podłączenia zestawów aktywnych do wzmacniacza.

Ale da sie, a efekt pokaze dlaczego nie biore ich pod uwage jako konkurenta podlogowek pasywnych. O malo tego nie zrobil sprzedawca w komisie elektronicznym gdy poprosilem o sprawdzenie, czy wzmacniacz dziala :-)

Do malego garazu nie wjedziesz Mercedesem, ale to nie sprawia, ze Maluch stanie sie lepszy. Garaz jest ch...wy - czaisz roznice?

Bez sensu analogia.

Jeep wrangler i porsche 911.

Jeden i drugi jest do bani lub jeden i drugi jest dobry.

Głośniki grają w pomieszczeniu tak jak samochody jeżdżą po drogach. Śmiem twierdzić że nie stworzono ani jednej konstrukcji pełno pasmowej, która zagra bez zniekształceń w typowym salonie 15m2. Chodzi tu przede wszystkim o niskie tony, chociaż nie tylko.

Teraz pytanie.

Co lepiej sprawdzi się na wybojach?

Jakie będą lepsze konstrukcje do typowego salonu 15m2.

Nienawidzę analogi motoryzacyjnych ale skoro ty je lubisz, to może ci taka coś rozjaśni.

Ale da sie, a efekt pokaze dlaczego nie biore ich pod uwage jako konkurenta podlogowek pasywnych. O malo tego nie zrobil sprzedawca w komisie elektronicznym gdy poprosilem o sprawdzenie, czy wzmacniacz dziala :-)

To mnie oświeć i napisz, jak podłączyć wzmacniacz do konstrukcji aktywnych?

Jestem melomanem (bas, bas, bas) od dziecka (bas, bas, bas) a muzyka (bas, bas, bas) stanowiła zawsze (bas) niezwykle ważną(bas) część mojego życia(bas, bas, bas, bas, bas, bas...) i odskocznię od codziennych problemów(brak basu, za mało basu, gdzie jest bas?Basie mój Basie czemuś mnie opuścił! Oddawaj mój bas, Basiu!).

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

To mnie oświeć i napisz, jak podłączyć wzmacniacz do konstrukcji aktywnych?

Upier... kabel od odkurzacza i powtykaj w dziurki.

Upier... kabel od odkurzacza i powtykaj w dziurki.

Jak walnąłeś babola, to się przyznaj zamiast walić głupa.

Twoja autorska nowatorska teza wymaga sprostowania. Otóż z tego co mi wiadomo to muzykę popularną realizuje się od około 35Hz w górę. Oczywiste jest więc, że jeżeli zależy nam na wiernym odtworzeniu jednym z warunków jest równe pasmo właśnie od 35Hz w górę. Tak samo oczywiste jest więc, że kolumna, która gra równo od tych 35Hz jest pod tym względem lepsza od tej, które gra równo dopiero od 45Hz.

Dobre podłogówki też. A typowe monitory? Wasz pomysł, że za 300GBP znajdziecie monitory, które mają tyle samo basu co moje MR4 na razie pozostał w fazie pomysłu. Z resztą, jak przypomnicie sobie wpisy miłośników monitorów to:

- lubią monitory bo słuchają muzyki, w której nie ma basu,

- lubią monitory bo cała reszta jest lepszej jakości kosztem braku basu,

- lubią monitory bo w nieprzystosowanym akustycznie pomieszczeniu brak basu oszczędza im problemów,

Nie wiem czy zorientowaliście się, ale to wszystko to takie "minusy dodatnie". Nie ja od braku basu zacząłem.

-----

Co innego pisać na temat w uszczypliwy sposób, a ograniczać się do dennej prywaty nie odnosząc się do tematu.

Słucham elektroniki, różnej a tam basu nie brakuje...wiele gatunków wręcz na basie bazuje i kolego powiem ci, że monitor daje mi między innymi to że oprócz basu, który jest często przewalony w podłogówkach usłyszę jeszcze to co dzieje się w środku. Oczywiście są też monitory które mają tak samo dół przeładowany ale wsystko zależy od tego kto czego szuka. Słyszałem kiedyś ciekawy argument - jeżeli w tej samej cenie robi się monitor a kolumnę 2-3 drożną (np. w budżecie do 5000) to można się zastanawiać nad jakością zastosowanych w tych rozwiąaniach głośników bo im więcej tym większy kompromis na jakości. Ale jak słyszę, że przy monitorach można czegoś nie usłyszeć wogóle, że coś mi zniknie...to zastanawia mnie jeden fakt...dlaczego w studiach zajmujących się realizacją dźwięku pracuje się na monitorach...no bo chyba nikt mi nie powie, że tam czegoś nie słyszą a robią magicznie tak aby później na podłogówkach to cudownie odkryć. Niech każdy sobie kupije i słucha czego mu się podoba. Dyskusja ogólnie typu k..as.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Gość

(Konto usunięte)

powiem ci, że monitor daje mi między innymi to że oprócz basu, który jest często przewalony w podłogówkach usłyszę jeszcze to co dzieje się w środku.

Od ilu lat już próbuje przeforsować ten argument?...i nie chodzi tylko o monitory...

Jak walnąłeś babola...

Nie walnalem babola, a staram sie abys zrozumial, dlaczego monitorow aktywnych nie biore pod uwage, jako alternatywy podlogowek pasywnych.

Nie walnalem babola, a staram sie abys zrozumial, dlaczego monitorow aktywnych nie biore pod uwage, jako alternatywy podlogowek pasywnych.

A mógłbyś prościej? Jedynym wytłumaczeniem jest posiadanie już wzmacniacza a co za tym idzie zmiana sposobu instalacji systemu.

A mógłbyś prościej?

Monitor aktywny to alternatywa calego systemu z wylaczeniem zrodla, a nie podlogowek pasywnych.

Jak to z wyłączeniem źródła?

No tak, aktualne monitory aktywne miewają w sobie nawet źródło.

Skąd pomysł że ktoś ci coś proponuje.

Twoja odpowiedź to kolejne wykręcania kota ogonem. Jak zwykle, gdy w końcu zorientujesz się że walnales byka.

Żałosne.

• Pokaż nowe odpowiedzi