Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Tak przy okazji nie ma możliwości podłączenia zestawów aktywnych do wzmacniacza. Podłączenie do pre out czy main out, to podłączenie do przedwzmacniacza. Konstrukcje aktywne mają własne końcówki mocy za zwrotnicą aktywną. To tak dla przypomnienia żeby, nie robiło się za bardzo śmiesznie.

dlaczego takie polaczenie nie zagra? wg. mnie zagra, ale oswiec mnie jesli sie myle, skoro mozna suba aktywnego podlaczyc pod pre out ( choc to nie tak sie powinno ) to dlaczego nie mozna podlaczyc monitora aktywnego, ktory regulacje glosnosci ma wbudowana

Edytowane przez luk1985

Żałosny to jesteś Ty, bo bykiem jest przedstawienie monitorów aktywnych jako alternatywy podłogówek pasywnych. Podłącz monitory aktywne do wzmacniacza, a przekonasz się dlaczego.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Podłącz monitory aktywne do wzmacniacza, a przekonasz się dlaczego.

Po co takie głupoty piszesz. Podłączanie takie na siłę (bo po to są aktywne aby nie używać wzmacniacza) nie ma najmniejszego sensu a na pewno nie dowodzi że monitory aktywne są albo nie są alternatywą dla czegokolwiek.

Alternatywa to zawsze jakaś jest, ale aktywne monitory najlepiej pod pre podłączyć, dac+pre, wzmacniacz z funkcją pre , bo pod wzmacniacz może być ciężko je precyzyjnie wysterować. Jakoś to zagra ale można łatwo przeładowac syste i zobaczyć jak spektakularnie membrana opuszcza obudowę głośnika:)

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Po co takie głupoty piszesz.

Bo kolega zdziwil sie, ze nie biore pod uwage monitorow aktywnych jako alternatywy pasywnych podlogowek. Ta glupota to nie moj pomysl, a konsekwencja pomyslu kolegi.

Edytowane przez szymon1977

Bo kolega zdziwil sie, ze nie biore pod uwage monitorow aktywnych jako alternatywy pasywnych podlogowek.

Bo to żadna alternatywa nie jest. Jeśli posługujesz się pojęciem alternatywa, to wiedz, że oznacza to dwie WYKLUCZAJĄCE się możliwości a w odniesieniu do tematu różne możliwości mają dążyć do odniesienia tego samego celu czyli najlepszej jakości brzmienia. Dlatego nigdy żaden monitor nie będzie alternatywą dla podłogówki gdyż są to konstrukcje stworzone dla konkretnych celów a nie po to aby jedno mogło być substytutem drugiego. Dlatego jak już wcześniej pisałem ta cała dyskusja jest jałowa i nie doprowadzi do żadnych konstruktywnych wniosków.

Bo to żadna alternatywa nie jest. Jeśli posługujesz się pojęciem alternatywa, to wiedz, że oznacza to dwie WYKLUCZAJĄCE się możliwości...

Polecam SJP PWN.

A sam czytac nie potrafisz? Jajcarz!

Definicję podałem i jest zgodna z SJP PWN. Jeśli wyczytałeś inną to się pochwal. Cały wątek piszesz o wszystkim i o niczym. Używasz, zwrotów sprawdź, przeczytaj itp. Jeśli masz jakieś doświadczenie, wiedzę to pisz wprost jakie wnioski wyciągasz. Inaczej dyskusja z Tobą nie ma sensu.

Sory, ale szkoda mi czasu na wykazanie, ze Twoje twierdzenia jakoby monitor nie byl alternatywa podlogowki tylko dlatego, ze oba maja to samo zadanie do spelnienia jest sprzeczne z logika. Bo wlasnie to samo zadanie do spelnueniasprawia, ze monitor jest alternatywa dla podlogowki. Pozostanmy przy tym, ze w mowie potocznej slow uzywa sie w znaczeniu potocznym, a nie scislym, a w SJP znaczenie potoczne obok ściślego tez znajdziesz. A wracajac do tematu to skoncz OT.

To może prościej. Jeśli chcesz przewieźć 5 ton towaru to bierzesz ciężarówkę, jeśli 50 osób to jedziesz autobusem. Jak się uprzesz to oczywiście możesz zrobić na odwrót tylko po co. Taką więc masz alternatywę monitora do podłogówki albo na odwrót jak wolisz.

A potocznie księdza mogę nazwać ojcem choć ojcem mym nie jest.

Edytowane przez daniel-de

Dlatego nigdy żaden monitor nie będzie alternatywą dla podłogówki gdyż są to konstrukcje stworzone dla konkretnych celów a nie po to aby jedno mogło być substytutem drugiego.

Sory, ale szkoda mi czasu na wykazanie, ze Twoje twierdzenia jakoby monitor nie byl alternatywa podlogowki tylko dlatego, ze oba maja to samo zadanie do spelnienia jest sprzeczne z logika. Bo wlasnie to samo zadanie do spelnueniasprawia, ze monitor jest alternatywa dla podlogowki.

Taką więc masz alternatywę monitora do podłogówki albo na odwrót jak wolisz.

Dopiero pisales, ze alternatywa to nie jest!?

@daniel-de wyraźnie pisze, że monitor nie jest alternatywą dla podłogówki, gdyż obydwa mają inne zadania do spełnienia. @szymon1977 zrozumiał, że mają zadanie identyczne i na tej podstawie zarzuca adwersarzowi brak logiki.

Zastanawiam się czy jest to rżnięcie głupa w celach polemicznych, czy też zamierzona bezczelność dla dolania oliwy do ognia.

Taką więc masz alternatywę monitora do podłogówki albo na odwrót jak wolisz.

A ironii w tym nie wyczułeś. A do tego cytujesz zdanie wyjęte z kontekstu. Więc znowu jaśniej taką samą alternatywą jest autobus dla ciężarówki jak monitor dla podłogówki.

Zastanawiam się czy jest to rżnięcie głupa...

To sie dobrze zastanow, bo w tym temacie zarowno podlogowkom jak i monitorom dano za zadanie naglosnic kilkunastometrowy salonik. A jak chcesz, to mozesz na biurko Altusy 140 postawic... ale to juz inne zadanie, wiec nie w tym temacie.

Dobra tak poza tematem na temat napisze...:)

Się uwzieliscie tego basu w podstawkach, że niby super a często zdarza się, że jest podbity względem reszty pasma, żeby uzyskać efekt super basu z małych pudełek. I broń boże nie chodzi tu o jakość i zejście tylko "obfitość" czy inaczej loudness. Tak jest np w drogich epicon 2. Dzięki temu ma się dobry bas i dziurę na średnicy. Do tego dochodzi inny zabieg marketingu czyli płyty z loudness... Więc już walicie w system muzę z podbitym basem. Puscicie płytę bez loudness i się okazuje, że basu brak. Już takich opinii na peczki tu było.

Rownie dobrze można kupić wzmak z gałka od tonów wysokich, średnich i niskich i sobie dokręcac według uznania czego trzeba...

Prawda jest jednak taka, że możliwości podłogowa kolumna ma większe. Co z kolei nie znaczy, że w konkretnym pomieszczeniu i systemie podstawka nie zagra lepiej. Ale to już kwestia indywidualna.

Wieza STEREO Technics :)

...taką samą alternatywą jest autobus dla ciężarówki jak monitor dla podłogówki.

Nie bardzo, bo rozbieznosc poniedzy poszczegolnymi monitorami czy podlogowkami jest o wiele wieksza, niz wynikajaca z faktu bycia monitorem czy podlogowka.

Rownie dobrze można kupić wzmak z gałka od tonów wysokich, średnich i niskich i sobie dokręcac według uznania czego trzeba...

Dobrze. A teraz powiedz, dlaczego niby mala kolumna, nie wazne monitor czy podlogowa, ktora glosno zagrac nie da rady, a co za tym idzie przeznaczona jest do cichego sluchania, mialaby nie miec podbitych skrajow pasmsa, skoro nie ma lepszego sposobu na skompensowanie zmieniajacej sie wraz ze zmiana glosnosci charakterystyki ludzkiego sluchu?

Moje monitorki na 6 calach nieźle sobie radzą na basie na zwykłych utworach, a na innych z podbitym basem bywa go w nadmiarze. Jest on podbity dzięki charakterystyce kolumn i wzmacniaczowi z DF=4...brzmienie jest dzięki temu dynamiczne, energetyczne, ciekawe...liczy się zadowolenie klienta, mniej poprawność.

Prawda jest jednak taka, że możliwości podłogowa kolumna ma większe. Co z kolei nie znaczy, że w konkretnym pomieszczeniu i systemie podstawka nie zagra lepiej.

Mercedes jest ch...wy bo nie zmiescil sie do garazu, czy ch...wy jest garaz, bo nie zmiescil sie do niego Mercedes?

Myślę Szymon, że posługując się Twoim językiem (przepraszam wszystkich) ch...we są Twoje komentarze :)

Wieza STEREO Technics :)

Myślę Szymon, że posługując się Twoim językiem (przepraszam wszystkich) ch...we są Twoje komentarze :)

A kolega po polsku nie mowi? A wracajac do tematu to ch...wosc moich komentarzy jest wprost proporcjonalna do ch... jowosci tego, co komentuje - przeczytam cos madrego, to rownie madry komentaz napisze.

Podłącz monitory aktywne do wzmacniacza, a przekonasz się dlaczego.

Chyba upadłeś na głowę Szymonie.

Po raz kolejny. ;-)

Po raz kolejny nie zrozumiales tego, co skomentowales: ja tylko pokazalem koledze jak bezsensowny jest jego pomysl z przedstawieniem monitorow aktywnych jako alternatywy pasywnych podlogowek.

Odniosłeś się do tego fragmentu.

Poza tym w swoich rozważaniach na temat wyższości podłogówek nad monitorami nie wziąłeś pod uwagę tego, że są jeszcze konstrukcje aktywne, które nie mają problemów z graniem pełno pasmowym.

Pisząc to.

Podlacz je do tego samego wzmacniacza, z ktorym graly podlogowki, a przekonasz sie dlaczego aktywnych nie biore pod uwage.

Dalej idziesz w zaparte.

Użytkownik daniel-de dnia 31.01.2018 - 12:21 napisał

A kolumny aktywne w ogóle można podłączyć do wzmacniacza?

Oczywiście, że można... tzn da się, a efekt pokaże jak nonsensowne jest branie ich tutaj pod uwagę jako konkurenta kolumn podłogowych pasywnych.

Ale da sie, a efekt pokaze dlaczego nie biore ich pod uwage jako konkurenta podlogowek pasywnych. O malo tego nie zrobil sprzedawca w komisie elektronicznym gdy poprosilem o sprawdzenie, czy wzmacniacz dziala :-)

A tu odwracamy kota ogonem.

Nie walnalem babola, a staram sie abys zrozumial, dlaczego monitorow aktywnych nie biore pod uwage, jako alternatywy podlogowek pasywnych.

I nasrał na szachownice.

Bo kolega zdziwil sie, ze nie biore pod uwage monitorow aktywnych jako alternatywy pasywnych podlogowek. Ta glupota to nie moj pomysl, a konsekwencja pomyslu kolegi.

"Rozważanie na temat wyższości czegoś nad czymś" to nie namawianie zakupu ani wymiany.

Dawno mówiłem że nie da się grać w szachy z gołębiem. A ja cały czas k**wa to robię. Chyba tylko dlatego, że jak się czyta to mędrkowanie to nóż się w kieszeni otwiera.

dlaczego takie polaczenie nie zagra? wg. mnie zagra, ale oswiec mnie jesli sie myle, skoro mozna suba aktywnego podlaczyc pod pre out ( choc to nie tak sie powinno ) to dlaczego nie mozna podlaczyc monitora aktywnego, ktory regulacje glosnosci ma wbudowana

Podłączenie do wzmacniacza, czyli do wyjść wysoko pozimowych, to nie to samo co podpięcie do preampa czy też sekcji preamp we wzmacniaczy zintegrowanym.

Zwrotnica aktywna jest przystosowana do wejść nisko pozimowych np. z preamp. Po podłączeniu jej do źródła wysokopoziomowego, zostanie przesterowana, spalona, lub zadziałają zabezpieczenia. Tak czy inaczej. To że da się podłączyć zestaw aktywny do sekcji preamp we wzmacniaczy integrowanym, nie jest tożsame z tym że da się podłączyć zestaw aktywny do wzmacniacza.

Moje monitorki na 6 calach nieźle sobie radzą na basie na zwykłych utworach, a na innych z podbitym basem bywa go w nadmiarze. Jest on podbity dzięki charakterystyce kolumn i wzmacniaczowi z DF=4...brzmienie jest dzięki temu dynamiczne, energetyczne, ciekawe...liczy się zadowolenie klienta, mniej poprawność.

Podbity dźwięk nie oznacza dobrego basu.

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

No to wiesz Przemciu dlaczego monitorow aktywnych nie biore pod uwage jako alternatywny pasywnych podlogowek, czy musisz je podlaczyc do wznacniacza aby przekonac sie o tym doswiadczalnie?

• Pokaż nowe odpowiedzi